Tartışma : Kamuda Çalışan İş Güvenliği Uzmanları

kartal610

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Ocak 2013
Mesajlar
9
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
benim bulunduğum kurumda 200 den fazla kişi sınava girmişti.. tahminim çok net olmasada isg uzmanların yarıya yakınınn ve özelliklede A sınıfı olanların yarıya yakını memurdur. Bu durumda piyasada buyuk eksiklik var.. bu yüzden de bakanlık ara sınavlar koyuyor..
 

bimo

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Ara 2013
Mesajlar
149
Tepki puanı
63
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
Arkadaşlar biliyorum yazılmıştır ama okudukça aklım karıştı. Ben kamuda mühendisim. C sınıfı uzmanlığı yeni kazandım. Kurumum dışarıdan hizmet alımı yapmıştı geçen yıl. Şu an ben ne yapabilirim ve çalışırsam ücret ne olur kurumumda 60 kişi çalışıyor
görev aldığınız takdirde kurumunuzun tehlike sınıfına göre 6-8-12 saat ve 90-120-180 tl gibi ücret alacaksınız değer mi bilemiyorum.
 

şimşek

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Şub 2012
Mesajlar
23
Tepki puanı
30
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Kamu Kurumu için 42. sayfadaki Musa DURMUŞ Beyin sorusuna cevap verilmiştir. Yaptığım açıklama doğrudur. Şöyleki; 4857 sayılı Kanunun 81. Maddesine tabi çalışanların bu durum 2010 yılından beri kazanılmış haktır. 657 sayılı kanuna tabi çalışanlar için İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırılma zorunluluğu 01.07.2016 tarihinde yürürlüğe girecektir. Ayrıca İSG Katip ve SGK nın elektronik ortamda 657 ye tabi çalışanların bilğileri bulunmamaktadır. Bahsettiğiniz kısımda "çalışan" ifadesi geçmektedir. Güzel bir tespit yapmışsınız. Bende önce " Çalışan " ifadesine taktım ancak yukarıda saydığım nedenlerden dolayı böyle bir çıkış yolu buldum. Çalışan ifadesini 2 ye ayırarak açıklık getirmeleri gerekirdi. Çalıştığım Kurumda 470 işyeri var bende görevlendirme yaparken sadece 4857 ye tabi çalışanlar için yapacağım. Saygı ve Selamlar.
 

Tarik Uzman

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Ocak 2014
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
görev aldığınız takdirde kurumunuzun tehlike sınıfına göre 6-8-12 saat ve 90-120-180 tl gibi ücret alacaksınız değer mi bilemiyorum.
teşekkür ederim bende bilemedim şimdi ama kurum beni zaten çalıştırmıyor 2016 yılında bakarız diyorlar
 

bimo

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Ara 2013
Mesajlar
149
Tepki puanı
63
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
teşekkür ederim bende bilemedim şimdi ama kurum beni zaten çalıştırmıyor 2016 yılında bakarız diyorlar
rica ederim ama burada kurumun zarara uğratılması da söz konusu, bir gün müfettiş gelip kurum yöneticilerine "kendi bünyenizde uzman var ona 1 vereceğinize dışardan 5'e hizmet almışsınız aradaki 4'ü size rücu ediyoruz" derse o zamanda 2016 yılında bakarız diyebilecekler mi acaba merak ediyorum.
 

zeki turan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
23 May 2013
Mesajlar
4
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
igu sözleşmesi yaptığınızda o kurumun tüm çalışanlarının eğitim vb. yükümlülükleri de igu uzmanının dır. Sözleşme yapıldıktan sonra ortaya çıkacak her türlü kusurda da işçi memur ayırımı gözetilmeksizin igu sorumlu tutulabiliyor.Örnek vakada; x işyerinde meydana gelen ve merdivenden düşme neticesi hayatını kaybeden bir alt yüklenici personelinin davası; üst işveren adına görev yapan (657 memur) sorumlu mühendis arkadaşın igu belgesi sözleşmesi vb herhangi bir hukuki bağı olmamasına rağmen davada bilirkişi kusur oranını hesaplarken ilgili mühendis arkadaşın isg sorumluluklarına atfen raporunda üst işverene %40 ,alt işverene %30,hayatını kaybeden personele %30 oranında kusur vermiştir. raporu hazırlayan 3 kişinin unvanı da İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI'dır.Devam eden dava olduğu için daha fazla ayrıntı veremedim ama Hukuk bu; derdinizi anlatana kadar...Sözleşme yapacaksanız da 200*80 katsayı karşılığını tüm çalışanları hesaba katarak tam almaya bakın.
 

EFE38

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Haz 2013
Mesajlar
15
Tepki puanı
4
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Aynen katılıyorum kamu zararı oluşur
 

msbugdayci

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 May 2013
Mesajlar
5
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Arkadaşlar açıklamalar için teşekkür ederim dediğiniz gibi tekrar görüştüm maliye bakanlığını arayıp müfettişlere akıl danıştım ve onlarda kamu zararı olacağı için kurumun sizi çalıştırması uygundur dediler ve kurumda bunu kabul etti ödenek konusu da çözülecektir diye umuyorum ama sözleşmeyi 200x80 üzerinden yaptım aldığımız sorumluluğa bi nebze olsun değsin istedim yardımlarınız için teşekkür ederim tüm arkadaşlara kazasız çalışmalar dilerim...
 

ANIL ÇİNPOLAT

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Ara 2013
Mesajlar
38
Tepki puanı
4
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Bence bu yaklaşım doğru değil. Yani yasada İSG hizmetlerini alırken memur-İşçi ayırımı yok "Çalışan" kavramı var. yani eğer iş yeriniz 4857 sayılı kanunun 81.maddesi kapsamında ise(50 ve üzeri İşçi çalışama vb.) 6331 sayılı yasa kapsamında 01.01.2013 tarihinden itibaren İSG Hizmetlerini tüm çalışanlar için almak zorundasın.. Memur işçi ayırmı yok . ben böyle düşünüyorum
Bu görüşüne katılıyorum ama İSgKatipte memur yok. iş ci var sadece.
bu konuda çok sıkıntı var. ancak benim anladığım kadarıyla 4857 nin mülga olan 81 nci maddesinde 50 ve üzeri işçi çalıştıran kamu kurumlarının iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili yükümlülüğünden bahsediyor.

yani madde şunu diyordu ;


İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri (*)
Madde 81 - (Değişik madde: 15/05/2008 - 5763 S.K./4. md.)(*)
İşverenler, devamlı olarak en az elli işçi çalıştırdıkları işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, işçilerin ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla, işyerindeki işçi sayısı, işyerinin niteliği ve işin tehlike sınıf ve derecesine göre;
a) İşyeri sağlık ve güvenlik birimi oluşturmakla,
b) Bir veya birden fazla işyeri hekimi ile gereğinde diğer sağlık personelini görevlendirmekle,
c) Sanayiden sayılan işlerde iş güvenliği uzmanı olan bir veya birden fazla mühendis veya teknik elemanı görevlendirmekle,
yükümlüdürler.
İşverenler, bu yükümlülüklerinin tamamını veya bir kısmını, bünyesinde çalıştırdığı ve bu maddeye dayanılarak çıkarılacak yönetmelikte belirtilen vasıflara sahip personel ile yerine getirebileceği gibi, işletme dışında kurulu ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak da yerine getirebilir. Bu şekilde hizmet alınması işverenin sorumluklarını ortadan kaldırmaz.
(Ek fıkra: 23/07/2010 - 6009 S.K./49. md.) İşyeri sağlık ve güvenlik birimleri ile ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin nitelikleri, ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alınmasına ilişkin hususlar, bu birimlerde bulunması gereken araç, gereç ve teçhizat ile görevlendirilecek işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin nitelikleri, sayısı, işe alınmaları, görev, yetki ve sorumlulukları, çalışma şartları, görevlerini nasıl yürütecekleri, eğitimleri ve belgelendirilmeleri ile eğitim kurumlarının yetkilendirilmeleri, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı eğitim programlarının ve bu programlarda görev alacak eğiticilerin niteliklerinin belirlenmesi ve belgelendirilmeleri ile eğitimlerin sonunda yapılacak sınavlar ilgili tarafların görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
(Ek fıkra: 23/07/2010 - 6009 S.K./49. md.) İşyeri hekimlerinin, işyeri sağlık ve güvenlik birimleri ile ortak sağlık ve güvenlik birimlerinde görevlendirilmeleri ve hizmet verilen işyerlerinde çalışan işçilerle sınırlı olmak üzere görevlerini yerine getirmeleri hususunda diğer kanunların kısıtlayıcı hükümleri uygulanmaz.
(Mülga fıkra: 23/07/2010 - 6009 S.K./49. md.)(**)
Kanuna veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuatına göre çalıştırılmakta olan hekimlere, üçüncü fıkrada öngörülen eğitimler aldırılmak suretiyle ve asli görevleri kapsamında, çalışmakta oldukları kurum ve kuruluşların asıl işveren olarak çalıştırdıkları işçilerin işyeri hekimliği hizmetleri gördürülür. Bu kurum ve kuruluşların diğer personel için oluşturulmuş olan sağlık birimleri, işyeri sağlık ve güvenlik birimi olarak da kullanılabilir.



bu madde de 50 nin altı için bir husus belirtilmiyordu. 6495 sayılı torba yasanın 56. maddesinde 6331 in 38. maddesi tekrar düzenlendi

orada der ki;


MADDE 56- 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) 6 ve 7 nci maddeleri;

1) 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihinde,

2) 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/1/2014 tarihinde,

3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,”



buradan şu anlaşılıyor.

81 Madde Mülga olmadan önce işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştıran kamu idareleri HARİÇ (daha önce iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştıran Kamu kurumları hariç olacak ve onlar çalışmalarına devam edecekler) olarak 50 nin altı yada 50 nin üstü diye bir ayırım yapılmadan çalışan sayısı ne olursa olsun iş yeri hekimi ile iş güvenliği çalıştırma zorunluluğu 2016 ya ertelendi.
Zorunluluk yok diyor ama bana mesela kurumuda görevlendirme ile verildi bu iş. Zorunluluk yok demesi verilmeyecek demesimidir? Verilirse ücret nasıl alınacaktır? Soru işareti bu zaten?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

dnz_1981

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Kas 2013
Mesajlar
26
Tepki puanı
5
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
arkadaşlar hepimiz kpss ile kurumlarımıza mühendis olarak atandık. hiç birimiz isg uzm diye bi kadroya başvuruda bulunmadık. atandıktan sonra 1-2.000 tl lik kursla kurumlar bizi isg uzm yaptı. sonra kanun sözleşme isg katip derken sorumluk ve mesleki risk arttı. şimdi ise bu riskin karşılığında verilmesi gereken para nedense verilmek istenmiyor. kurumda diğer mühendislerden maddi manevi kat kat riske sahibiz ve aynı ücreti alıyoruz. bu bir kere memurun eşitlik ilkesine aykırı. devlet kurumlarında her şey ha de dindiğinde de olmuyor. bir şey düzelt ecen ödeneği 3 seneye geliyor. birşeyde düzeltemiyorsun hemen. herşeyi yazmak yok bakanlığa şikayet etmek bunlarda fantazi şeyler. yapmak istmediğinde de mecbrusun kurs alan bir sen varsın oluyor. bu muhabetden dolayı memuriyetide bırakacak değiliz. para vermiyorlarsada en azından mesleki sigorta yaptırsınlar. 50 kişinin çalıştığı yerde belki fazla riski yok ama benim gibi 1000 kişinin çalıştığı yerde parada verseler yapılacak iş değil aslında.
 

salih salih

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
arkadaşlar bende uygun olduğum zamanda csgb gittim orada uzman arkadaşlarla görüştüm kamuda kendi çalışanları arasından isg uzmanı olarak çalışanlar 1.1.2016 tarihinekadar ücret alamayacaklarını fakat bütün hukiki sorumlulukları üstleneceklerini anlattılar kurumumda beni zorluyor sen yapacaksın diye buna karar verme yetileri yok zorlada yaptıramazlar sözleşme yapmadıktan sonra hoş yapmak ta önemli değil isg katipte istenildiği zaman sözleşme iptal edilir konu devletin kamu kurumlarını pozitif ayrımcılık yapması adalet ve hukuk nerede acaba kanunlarda bu adalet ve hukuku bulamaz ise bu vatandaş uzaydamı bulucak pes sözleşmeni 80 saaat olarak imzalasan dahi hiç bir ödenek yok davada açamazsın ödenek verecekler sayıştaya hesap vermek zorunda aynı zamanda

kurumu benim gibi zorla bu işi yapaçaksın diyen başka arkadaşlar varmı onlar nasıl bir yol izlediler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

murcelikel

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Nis 2013
Mesajlar
99
Tepki puanı
62
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Arkadaşlar benim bildiğim benim kurumumda maaşa ek veriliyor
 

Hasan Yaya

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Eki 2013
Mesajlar
21
Tepki puanı
8
Meslek
Uzman (A)
arkadaşlar bende uygun olduğum zamanda csgb gittim orada uzman arkadaşlarla görüştüm kamuda kendi çalışanları arasından isg uzmanı olarak çalışanlar 1.1.2016 tarihinekadar ücret alamayacaklarını fakat bütün hukiki sorumlulukları üstleneceklerini anlattılar kurumumda beni zorluyor sen yapacaksın diye buna karar verme yetileri yok zorlada yaptıramazlar sözleşme yapmadıktan sonra hoş yapmak ta önemli değil isg katipte istenildiği zaman sözleşme iptal edilir konu devletin kamu kurumlarını pozitif ayrımcılık yapması adalet ve hukuk nerede acaba kanunlarda bu adalet ve hukuku bulamaz ise bu vatandaş uzaydamı bulucak pes sözleşmeni 80 saaat olarak imzalasan dahi hiç bir ödenek yok davada açamazsın ödenek verecekler sayıştaya hesap vermek zorunda aynı zamanda
değerli arkadaşlarım, kimse size zorla bi iş yaptıramaz. angarya anayasaya göre yasaktır. eğer ki görevlendirme yapıldıysa ücretini alırsınız. ödenmiyorsa idare mahkemesine başvurur yine alırsınız. yeterki görevlendirmeniz resmi olarak yapılsın. ben de kendi kurumuma dilekçe veriyorum görevlendirilmek istiyorum diye ama görevlendirmiyorlar. yeterki görevlendirsinler ücreti her halükarda alırım.
 

Musa Durmuş

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Ocak 2014
Mesajlar
16
Tepki puanı
7
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Arkadaşlar Kamuda çalışan İş Güvenliği Uzmanları Ücretsiz izin hakkını kullandığı durumlarda özel sektörde uzman olarak çalışabilir mi?
 

snakedoc

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
32
Tepki puanı
8
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Çalışamaz.Bu Yasak 657 sayılı kanunda tanımlanmış.O kanuna tabi olduğunuz sürece, yani memur olduğunuz sürece çalışamazsnız.Ücretsiz izinde olsa, sonuçta ücretsiz izin kullanan devlet memurusunuz (hala 657'ye tabisiniz.)
 

uzmanöğretmen

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Eyl 2013
Mesajlar
23
Tepki puanı
2
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Çalışamaz.Bu Yasak 657 sayılı kanunda tanımlanmış.O kanuna tabi olduğunuz sürece, yani memur olduğunuz sürece çalışamazsnız.Ücretsiz izinde olsa, sonuçta ücretsiz izin kullanan devlet memurusunuz (hala 657'ye tabisiniz.)
yani 80 saat sadece kendi kamu kurumun için mi geçerli? ben öğretmen/ Csınıfı igu' yum aynı zamanda; özel bir kreşten risk analizi, acil ey. planı ve çalışan eğit. vermem için teklif aldım, bunları yapmam yasak yani öyle mi?
 

snakedoc

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
32
Tepki puanı
8
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Sadece kendi kurumunuz değil, görevlendirme ile her hangi bir Kamu Kurumu olabilir.Ama 657 sayılı kanunun aşağıdaki maddesi gereği özel sektör olamaz.

Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı:(1)

Madde 28 – (Değişik: 30/5/1974 - KHK - 12; DeğiĢtirilerek kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)
Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi
müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak
olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). (Ek cümle: 8/8/2011-KHK-650/38
md.; iptal cümle: Anayasa Mahkemesi’nin 18/7/2012 tarihli ve E.: 2011/113, K.: 2012/108 sayılı Kararı ile.; (…) (1)
Yeniden düzenleme son cümle: 2/1/2014-6514/9 md.) Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
(Değişik ikinci fıkra: 8/8/2011-KHK-650/38 md.; iptal ikinci fıkra: Anayasa Mahkemesi’nin 18/7/2012 tarihli ve E.: 2011/113
K.: 2012/108 sayılı Kararı ile. (1) Yeniden düzenleme: 2/1/2014-6514/9 md.)
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim
kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin
kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.
Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı
oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler,
 

uzmanöğretmen

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Eyl 2013
Mesajlar
23
Tepki puanı
2
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Sadece kendi kurumunuz değil, görevlendirme ile her hangi bir Kamu Kurumu olabilir.Ama 657 sayılı kanunun aşağıdaki maddesi gereği özel sektör olamaz.

Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı:(1)

Madde 28 – (Değişik: 30/5/1974 - KHK - 12; DeğiĢtirilerek kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)
Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi
müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak
olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). (Ek cümle: 8/8/2011-KHK-650/38
md.; iptal cümle: Anayasa Mahkemesi’nin 18/7/2012 tarihli ve E.: 2011/113, K.: 2012/108 sayılı Kararı ile.; (…) (1) Yeniden düzenleme son cümle: 2/1/2014-6514/9 md.)
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
(Değişik ikinci fıkra: 8/8/2011-KHK-650/38 md.; iptal ikinci fıkra: Anayasa Mahkemesi’nin 18/7/2012 tarihli ve E.: 2011/113
K.: 2012/108 sayılı Kararı ile. (1) Yeniden düzenleme: 2/1/2014-6514/9 md.)
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim
kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin
kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.
Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı
oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler,
Ben bu madde değişti sanıyordum, teşekkür ederim.
 

Musa Durmuş

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Ocak 2014
Mesajlar
16
Tepki puanı
7
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Sadece kendi kurumunuz değil, görevlendirme ile her hangi bir Kamu Kurumu olabilir.Ama 657 sayılı kanunun aşağıdaki maddesi gereği özel sektör olamaz.
Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı:(1)
Madde 28 – (Değişik: 30/5/1974 - KHK - 12; DeğiĢtirilerek kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)
Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi
müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak
olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). (Ek cümle: 8/8/2011-KHK-650/38
md.; iptal cümle: Anayasa Mahkemesi’nin 18/7/2012 tarihli ve E.: 2011/113, K.: 2012/108 sayılı Kararı ile.; (…) (1) Yeniden düzenleme son cümle: 2/1/2014-6514/9 md.)
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
(Değişik ikinci fıkra: 8/8/2011-KHK-650/38 md.; iptal ikinci fıkra: Anayasa Mahkemesi’nin 18/7/2012 tarihli ve E.: 2011/113
K.: 2012/108 sayılı Kararı ile. (1) Yeniden düzenleme: 2/1/2014-6514/9 md.)
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim
kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin
kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.
Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı
oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler,
ÜCRETSİZ İZİN HAKKI KULLANILIRSA ( 5 yılını doldurmuş olan 399 yada 657 ye tabi memurlar en fazla 2 defada toplam 12 ay ücretsiz izin alabilir) durum ne olur diye sormuştum. zira ücretsiz izinli olunan dönemde emekli sandığı yada 4c kapsamında sosyal güvenlik haklarınız askıya alınıyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

uzmancan

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Eki 2013
Mesajlar
231
Tepki puanı
215
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
arkadaşlar hepimiz kpss ile kurumlarımıza mühendis olarak atandık. hiç birimiz isg uzm diye bi kadroya başvuruda bulunmadık. atandıktan sonra 1-2.000 tl lik kursla kurumlar bizi isg uzm yaptı. sonra kanun sözleşme isg katip derken sorumluk ve mesleki risk arttı. şimdi ise bu riskin karşılığında verilmesi gereken para nedense verilmek istenmiyor. kurumda diğer mühendislerden maddi manevi kat kat riske sahibiz ve aynı ücreti alıyoruz. bu bir kere memurun eşitlik ilkesine aykırı. devlet kurumlarında her şey ha de dindiğinde de olmuyor. bir şey düzelt ecen ödeneği 3 seneye geliyor. birşeyde düzeltemiyorsun hemen. herşeyi yazmak yok bakanlığa şikayet etmek bunlarda fantazi şeyler. yapmak istmediğinde de mecbrusun kurs alan bir sen varsın oluyor. bu muhabetden dolayı memuriyetide bırakacak değiliz. para vermiyorlarsada en azından mesleki sigorta yaptırsınlar. 50 kişinin çalıştığı yerde belki fazla riski yok ama benim gibi 1000 kişinin çalıştığı yerde parada verseler yapılacak iş değil aslında.



ÖNERİ:
Dediklerinize tamamen katılıyorum.
Temenni olarak da nitelenebilecek bazı düşünce ve tespitlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
--------------
Halihazırda ikinci görev olarak yapanlara ödenebilecek bedel:(maximum) 0,076998x200x80=1231,968 TL.
Dediğiniz gibi,bu işin maddi ve manevi beklentileri karşılaması için;
1-Atama ile görev verilen ,sizin durumunuzda olanlara bu bedel her ay maaşa ilave /Tazminat olarak, SABİT /SÜREKLİ verilmeli.
(Gerekçeleri gayet güzel açıklamışsınız.)
2- Aşağıdaki maddede koyulaştırılan 200 ve 80( sabit ve maksimum )sayılarının biri veya her ikisininde belli bir endekse göre güncel artışın sağlandığı ,Teminde Güçlük zammı gibi,örneğin;"İSG Risk Tazminatı" veya başka bir adlı ödeme yapılacak bir uygulamanın yapılması için,İSAG, başta olmak üzere,yetkili merciler nezdinde yasal ve iyi niyetli girişimler yapılmasının sağlanması.
4-Mesleki Sigortanın mutlaka yapılması.
3-Kamuda aynı durumda olan üyelerin, konuyu daha hassas ve gerçekçi öneriler eşliğinde paylaşımlarda bulunmasının sağlanmasının
iyi olacağını düşünmekteyim.
İş Kazasız çalışmalar dilerim.
Saygılarımla.
(Kanundan ilgili bölümden aldığım alıntı....:)
6331/
MADDE 8 –
(7) Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında,belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üstyöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Buödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz.
(İŞTE BAZI ÖRNEK HESAPLAMALAR.....:(Temenni edilen rakamlar konusunda lütfen, görüşlerinizi paylaşırsanız mısınız?)

1-200x0,076998x80=1231,968 TL.
2-300X,076998X80=1847,952 TL.
3-400x0,076998x80=2463,936 TL.

Bu bedelleri,Kadrolu görevli veya ikinci görev olarak yapanlara,ayırt edilmeksizin aynen ödendiğinde, "İ S G Uzmanlığı"nı daha cazip ve yapılabilir kılacak diye düşünüyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.