Soru : İş Güvenliği Uzmanı Maaşları

ikeremk

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Şub 2012
Mesajlar
52
Tepki puanı
7
sayın ikeremk,
işcilere iş güvenliği hakkında eğitim verebiliyorsunuz diye biliyorum. sonuçta bu konuda belgeli uzmansınız.
eğiticilerin eğitimi sertifikasını da alırsanız eğitim kurumlarında da eğitim verebilir siniz... benim bildiğim bu.....

Ozaman bununla ilgili bir sınırlama yok, Yani C sınıfı belgen var diye az tehlikeli yerlerde çalışan işcilere eğitim verebilirsin diye bir sınırlama yok.
Her tehlike sınıfının işcilerine eğitim verebiliyoruz.
Tamamdır teşekkürler.
 

Ali Rıza Erdoğan

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Mar 2012
Mesajlar
53
Tepki puanı
74
Arkadaşlar selamlar,
Bende 7 haziranı bekliyen arkadaşlardan biriyim. Ama son mesajları yazınca şok oldum açıkçası. Sertifikamı almadığım dönemde şantiyede isg mühendisi olarak çalıştım. Şantiyede ki isg mühendisi olarak zaten maaşlar net 1600 civarında. Uzman olduğunuzda bu rakam artıyor. Ama osgb lerden anladığım kadarıyla zaten uzman belgeli kişileri çok büyük proje olmadığı sürece zaten şantiyede bırakmıyorlar onun yerine danışmanlık yaptırıyorlar. Arkadaşımın çalıştığı osgb de bu şekilde çalışıyor. Uzmanın belgesini sonuna kadar işletebilmek için saatlik hesaplama modunda çalıştırıyor ve eğer inşaat şantiyeleri varsa oralarada eğitim verdikleri mühendisleri kaydırıyorlar ve sorumlu kişi olarak atıyorlar. Uzman gidip inceleme yapıyor ama kaba tabir bütün amelelik bu mühendis arkadaşta oluyor...
1 orta derecede bir inşaatta kendinizi gösterebilirseniz, 10 taşeron firma olsa, bu firmaların ortalama 5 şantiyesi olsa bu size potansiyel 50 çalışma ortamı yaratır ;) Bu kadar karamsar olmayın. Eğitim esnasında antalya'dan gelen hocamız orda sadece otellere eğitim veren bi isg uzmanından bahsetmişti... Eğer kendinizi gösterirseniz sadece eğitim vererek bile yolunuzu bulabilirsiniz. İlla iş sahibi olcam diye kabul edilebilirliği yüksek risk olan yerlere bulaşmayın arkadaşlar... Bu konuda çok örnek var, ev taksidi öder gibi maddi tazminat ödiyen veya en kötüsü hapse giren... Bir ömür boyu unutamıyacağınız pişmanlıktan hiç bahsetmiyorum bile...
Bu arada A sınıfı uzmanlar benim bildiğim ortalama 10bin civarında alıyor (kurumlarda eğitim verenler). C sınıfı uzmanların başlangıç ücretleride 2bin civarında. Fabrikada mühendislik + isg uzmanlığı yapılıyorsa 2.25 bin civarında. Bunlar benim etrafımda ki ücretler...
 

Neslihan Topuz

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Nis 2012
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
merhaba
bir isg uzmanı aynı anda kaç şirketle çalışabiliyor? işyeri hekimleri gibi çalışabiliyor mu ?
 

Cem AKBULAK

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Şub 2012
Mesajlar
638
Tepki puanı
813
merhaba
bir isg uzmanı aynı anda kaç şirketle çalışabiliyor? işyeri hekimleri gibi çalışabiliyor mu ?
neslihan hanım...kısmi süreli sözleşme yaparsnız yani işçi sayısına göre aylık saat bazında,sanırım 5-6 şirkete kadar anlaşma yapılabiliyor işçi sayısına bağlı olarak..en az 50 işçi varsayarsak,şirket başı az tehlikeli için;
50işçi x işçi başı 5dk=250dk=4sa10dk+ 12saat standart=16saat civarı...
aylık çalışma saatini 180 saat olarak hesaplarsak,yoldaki sürelerle falan 10 firma çıkıyor ancak ben en az 50 işçi olarak aldım.. ama bu 70-80 e çıkarsa ortalama 5-6 şirkete kadar düşer...
 

nurnur

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Nis 2012
Mesajlar
8
Tepki puanı
16
Merhabalar,

Tartışılan konu gerçekten çok güzel ve çok önemli bir konu. Yaşam şartları, paraya olan ihtiyaç, işsizlik ve işsizlik psikolojisi gerçekten bir süre sonra herkesi kıskacı içine alıp her rakamı ve çalışma şartlarını kabul ettirecek seviyeye getirebilir. Fakat şunu unutmamak gerekir ki bizler yoldan geçen herhangi biri değiliz. İSG Uzmanıyız ve bununda öncesi var yıllarca sıralarda dirsek çürüttük. Harcanan emeğimi sayarsınız yoksa eğitimimize yaptığımız yatırırmı mı?

Bunların bir karşılığı olmalı. Bugün hiçbir işyeri hekimi şartlar ne olursa olsun rakamından vazgeçmiyor. Neden? Çünkü bana ihtiyacın var ben bu hizmeti veririm ama sende karşılığında bunu vereceksin diyor. İSG Uzmanları olarak rakamları düşürmemeliyiz. Belki bazı arkadaşlar işsizlik, piyasa, şirketler diyecek gene ama biz belli rakamlar içersinde bu hizmeti verebiliriz dersek ve piyasada bunu oluşturabilirsek mecbur verecekler taleplerimizi. Rakamlar düşürüldükçe böyle riskli bir işin saygınlığı ve değeri yok olacaktır. Kendi kıymetimizin, yaptığımız işin öneminin önce biz farkında olalım. Aylık 1500 tl karşılığında sonunda hapis bile olabilen bir riski kim nasıl alabilir ?

Hayatımız, ve işimiz bukadar basit değil,
 

Anıl AŞKIN

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2012
Mesajlar
70
Tepki puanı
65
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Taze bir uzman olarak sizlere öncelikle kazasız günler dilerim, maaş konusunda da elimiz bu kadar güçlü iken (şuan ki ve yeni kanunla daha da güçlenecek elimiz) bu işi 1,500 tl ye yapmak isteyen arkadaşlara şunu demek istiyorum sadece işkur da mesleki edinme kursları var iyi bir kaynakçı zaten 1,500 tl alıyor 4 yıl üniversite okumaya + yüzlerce sayfa tüzük, standart okumaya gerek kalmadan hapis yatma riski olmadan gidip o işi yapsınlar şahsen ben bu işi 2,500 tl den 1 kuruş inmem ki bu tecrübesiz olduğum için daha ilk yılım.

Birlik olalım ki saygı görelim. hiç kimse piyasa demesin ki piyasada az olan şey daha değerlidir özellikle yeni kanundan sonra iş mi bizden fazla ? biz mi işten fazlayız bunu düşünün bence. eski belgelerde geçerli olsa 10.000 uzman olduğunu varsayarsak yeni yasa sonucu 50.000 uzman ihtiyacı olacak kalan 40,000 lik fark 1-2 yılda kapanmaz o zamana kadar B sınıfı oluruz sıra ile A sınıfına çıkarız iş konusunda hiç ama hiç korkumuz olmasın.
Bir an önce bir standart oluşturmalıyız en düşük fiyatlarımız belli olsun daha sonra kendi aramızda yarışalım iyi hizmet üreterek fazla paralar almaya bakalım. maaş isterken de önce kendimize eğitimimize sonra da işimize saygımız olsun 2 yıl üstü tecrübeli arkadaşlar 4.000 altına kesinlikle inmemeli saygılar...
 

köksal yağmur

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
1 Mar 2012
Mesajlar
30
Tepki puanı
37
Meslek
Uzman (C)
Değerli arkadaşlar, ben aynı zamanda çevre mühendisiyim. Çevre sektöründe de çok değil 3 yıllık geçmişi olan çevre danışmanlığı bugüne bakıldığında çok düşük ücretlere yapılıyor.Çok komik gerçekten. 200-300 TL bir iş yerine bakılıyor. Neden 3 çevre görevlisi bir araya gelerek danışmanlık firması kurdular. Rekabet arttı, İşi alabilmek içinde fiyat düştüde düştü. Oysa kontrol edilebilse belirlenen fiyat skalasının dışına çıkılmamış olsa bugün herkes yaptığı işin hakkını alabilirdi.
Gelelim İŞ GÜVENLİĞİ uzmanlarına, arkadaşlar her dönemde sınava girenler bir önceki sınava girenlerin neredeyse 2 katı ! Bu ne demek, çok değil 2-3 sene sonra her yerde iş güvenliği uzmanı, eğer şimdi bir önlem alınmassa,bir derneğin altında yada bir oda gibi bir yapılanma olmaz ise korkarım ki sonu çevre danışmanlığı işi yapan meslektaşlarım gibi olacak.Kaldıki iş güvenliği uzmanlığı bence daha da riskli bir iş..İşin ucunda dört duvar da var, olması halinde kazaların vijdan azabı da var.. Var da var..Uzman arkadaşlar işinizi küçümsemeyin (küçümseyenlere ! )
 

res_hes(Bora)

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Ocak 2012
Mesajlar
28
Tepki puanı
52
Arkadaşlar bir bu konu bu kadar hareketliyken bir soru sormak istiyorum. Son sınava girdim bir aksilik olmazsa belgemi alacağım fakat şuan müh olarak bir firmada kendi branşımda çalışıyorum fakat çalıştığım yer çok tehlikeli sınıfta. Aynı iş yerinde tam zamanlı olrak bakanlığa bildirimde bulunabilirmiyim? başka bir firmada yarı zamanlı sözleşme yapabilirmiyim? yada ne yapmam gerekiyor.
 

brktbk

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Şub 2012
Mesajlar
64
Tepki puanı
33
Eger yaptığınız is sözleşmenizde ikinci bir işyerinde çalışamaz ibaresi bulunuyorsa yapamazsınız diye biliyorum. Eger bulunmuyorsa saatinizi doldurmadiginiz sürece ikinci bir firmaya da hizmet verebilirsiniz diye biliyorum.
 

necdethaykir

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Tem 2011
Mesajlar
42
Tepki puanı
14
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar diyelim, önümüzdeki sınavda başarılı olduk ve belgeyi aldım.C sınıfı belgesini.

Daha sonra tam süreli sözleşme haricinde işcilere iş güvenliği hakkında eğitim verebiliyormuyuz direk ? yoksa onun içinde bir belge falan almamız gerekiyor mu ?..

Örnek veriyorum, bi firma ihale alıyor, ihalede işcilere eğitim verilecek diye şart koşuluyor.Bu durumda firma sahibi bana ulaşıyor bende sadece eğitim veriyorum işcilere ve ücreti alyıyorum.

Ben bunu yapabilirmiyim C sınıfı sahibi olduktan sonra..yoksa başka extra birşey gerekiyormu ?
Kardeş eğitim verebilmen için öncelikle eğitimcinin eğitimini alman gerekli. Bu eğitimide çasgem yada üniversitelerden alabiliyorsun. Bunu biraz araştır derim.
 

brktbk

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Şub 2012
Mesajlar
64
Tepki puanı
33
Arkadaslar çıkacak yeni yasada bence İSG ekipmanlarının satışını ticaretini yapan şirketlerde de uzmanlık şartı getirilmeli. Yani en azından bu ekipmanların satışını sadece İSG uzmanı yapmalı. Yada yapan şirketin ortaklarından en az biri İSG uzmanı olmalı ve bunun hissesi en az yüzde 51 şartı getirilmeli. Piyasada satılan ekipmanların nerdeyse yüzde 60'ı sahte ve sertifikasiz merdiven altı üretimler maalesef. İşveren icin İSG ekipmanın ucuz olması zaten adamın işine geliyor. Satıcı icin ise sertifikalı üründen 1 kazanıyorsa sahte üründen 10 kazanıyor. Bu yazıyı okuyan büyüklerimize ve bakanlık yetkililerine sesleniyorum lutfen bu konuda bir an once önlem alınsın. Bu isi artık bakkal dükkanı gibi gören insanların yerine lisanslı uzman kisilerin kontrolü altında yapılmalı. Böylece uzmanlara hem yeni bir is kolu çıkacak hemde işçiler korunması gereken yerde daha fazla tehlike yaratmicaktir. Saygilar.
 

necdethaykir

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Tem 2011
Mesajlar
42
Tepki puanı
14
Meslek
Uzman (C)
İş güvenliği uzmanlarının işyeri hekimleri gibi bir odası olmadığı için benim bildiğim bir standardımız yok.

Çevremde gözlemlediğim fiyat aralığı;
- tam zamanlı olarak C sınıfı fabrikalarda çalışanlar yaklaşık 2000-2750 TL alıyorlar.
- C sınıfı belirli gün ve saatlerde uğrayanlar 500-1000 TL şirket başı alıyorlar.

Herşeyde olduğu gibi artan uzman sayısıyla gün geçtikçe bu ücretlerin azalacağını düşünmekteyim. Bu 1-2 yıla kadar olur.
Devletin bu konuda devreye girip denetimleri sıklaştırmasıyla iyi - kötü uzman açığa çıkacak ve ücretler yeniden yükselecek. Fakat bu dediğim belki 5-10 yıl içerisinde olur.

İyi çalışmalar,
Sayın kaan bey.
Ücretlerin düşeceğini hiç düşünmüyorum. Çünkü yeni kanun tasarısı meclisten geçerse zaten az olan iş güvenliği uzmanları dahada kıymete binecek. Neden uzman ihtiyacı 1den 100e çıkacak çünkü heryer uzman arayışına girecek. Kanun zorlıyacak. Bu nedenle uzman sayısı artsada fiyatlarda düşme olacağını hiç sanmıyorum. Tabiki firma sahipleri düşürme eğilimi içinde olacaklar . Önemli olan uzmanın kalitesi
 

btepebag

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Ara 2011
Mesajlar
38
Tepki puanı
28
Arkadaşlar elimde güzel bir döküman var. Belki daha önce sitede paylaşılmıtır ama ben genede paylaşayım dedim. İş GÜVENLİĞİ UZMANLARI VE HEKİMLERİ ÇALIŞMA SAATİ HESAP PROĞRAMI...Umarım işinize yarar...
 

Ekli dosyalar

  • İSG Uzman Hekim Süre Hesabı-2010.xls
    44.5 KB · Görüntüleme: 662

Anıl AŞKIN

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2012
Mesajlar
70
Tepki puanı
65
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
arkadaşlar çevre danışmanlığı farklı bir meslek çevre müh. olan olmayan yapabiliyor bizde öyle değil uzmanlık belgesi almak için ya çasgem e yada özel kuruluşlara gitmek zorunlu 1 tane devlet kursu var özel kurs açmak için hem A sertifikası gereklı hemde uzmanlık egitmenlik sertifikasını almak gerekli toplam 80 civarı A sınıfı var olan kurslar da 15'i geçmez bilemedik 20 her sınıfın 25 kişi sınırı var her giren aday da sınavı geçemiyor 40.000 lik fark 2-3 yılda kapanmaz yılda 10.000 kişi alsa bile 4 yıl demek bu biz yeter ki birlik olalım sabit fiyat belirleyelim .....
 

selin

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Ocak 2012
Mesajlar
35
Tepki puanı
398
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
Kardeş eğitim verebilmen için öncelikle eğitimcinin eğitimini alman gerekli. Bu eğitimide çasgem yada üniversitelerden alabiliyorsun. Bunu biraz araştır derim.

Merhaba,

İş Güvenliği Uzmanları hangi sınıf olursa olsun istediği işyerinde çalışanlara eğitim verebilir. Ancak eğitim kurumlarında aday iş güvenliği uzmanlarına eğitim verecek ise belli şartları sağlamalı ve Eğitimcinin Eğitimi Sertifikasını almalıdır. Yasal olarak da süreç böyledir, aşağıda yönetmeliklerin maddeleri ile de bu durum çok net bir şekilde tanımlanmıştır.

İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik
İşyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğiticileri
MADDE 17 – (1) İşyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitici belgesi;
a) Pedagojik formasyona veya eğiticilerin eğitimi belgesine ve iş sağlığı ve güvenliği alanında en az beş yıllık mesleki tecrübeye sahip; (A) sınıfı iş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği, iş sağlığı veya iş güvenliği lisansüstü eğitimine sahip mühendis, mimar veya teknik elemanlar ile Bakanlıkta görevli iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına,
b) Pedagojik formasyona veya eğiticilerin eğitimi belgesine sahip ve en az beş yıl teftiş yapmış iş müfettişlerine,
c) Pedagojik formasyona veya eğiticilerin eğitimi belgesine ve en az on yıllık uzmanlık tecrübesine sahip, mühendis, mimar veya teknik eleman niteliğini haiz Bakanlıkta görevli çalışma ve sosyal güvenlik eğitim uzmanlarına,
ç) Mühendis, mimar, fizikçi, kimyager ve teknik öğretmenler ile hukuk fakültelerinden mezun olanlardan üniversitelerde Bakanlıkça ilan edilen eğitim programlarına uygun en az dört yarıyıl ders verenlere,
başvurmaları halinde, Ek-3 teki örneğine uygun olarak düzenlenir.

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
Eğitimi Verebilecek Kişi ve Kuruluşlar
Madde 15 — İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde; uzmanlık konularına göre, iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik eleman ile işyeri hekiminden yararlanılacağı gibi, verilecek eğitimin çeşidine göre, bu hizmeti veren veya vermeye yetkili kurum, kuruluş ya da firmalardan, eğitim amaçlı merkezlerden, işçi veya işveren kuruluşlarınca kurulan eğitim vakıflarından, işveren ve işçi kuruluşları veya bunlar tarafından birlikte oluşturulan ortak eğitim merkez ve birimlerinden, iş sağlığı ve güvenliği konularında İş Müfettişi olarak görev yapmış olanlardan yararlanılabilir. Uzman kişi veya kuruluşlardan hizmet alınması durumunda çalışanlara verilecek eğitimin, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen hususları kapsayacak şekilde uygulanmasından işveren sorumludur.

Selin ARAS
Çevre Mühendisi - C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
 

Erdem Öz

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
80
Tepki puanı
147
Meslek
Uzman (B)
C sınıfı uzmanım 4000 tl .
 

MehmetZengin

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 Ocak 2012
Mesajlar
115
Tepki puanı
351
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
C sınıfı uzmanım 4000 tl .
Sayın Fors bir isg uzmanına bu parayı veren işvereni kutlarım. 4000 ii bir rakam. 1000-1500 lerden bahsediyor insanlar. Bu şantiyemiz bittikten sonra durum böyle olursa isg yapmayı düşünmüyorum. Zaten mühendis olarak çok daha ii kazanıyorum (mühendislik yaptığım firmada isg görevine geçiş yaptığım için maaşım fena değil, isg ile başladığım için değil!!). Aldığınız rakam açıkcası gidişin bozukluğuna bir rahatlama sağladı gibi? Bol ve bereketli kazançlar herkese.
 

ISG-isg

ISGfrm Çalışma Birimi
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Ara 2011
Mesajlar
919
Tepki puanı
4,435
Meslek
Uzman (C)
ben yokken neler oldu neler:)
 

misg

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Ara 2011
Mesajlar
231
Tepki puanı
161
İdealist söylemler taktire değer ve katılıyorum. Ancak bazı konuşmalarda tam gün - part time ayırımı olmadığı için söylenenler arasında uçurum var sanki. BU arada part time zamanlı iş güvenliği hizmetini de tıpkı çevre görevlisinde olduğu gibi 600 tl civarı veren yerler biliyorum. Yazık bu firmanın ücreti, düşünsenize bu firma uzmanına ne kadar ücret ödüyor?
 

Abdulkadir SARIALTIN

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 Mar 2012
Mesajlar
51
Tepki puanı
43
Bende Mehmet ZENGİN kardeşime katılıyorum ben şantiyede iş güvenliği uzmanlığının 2 katıdan fazla para alıyorum. Bende yapmayı düşünmüyorum. Aldık belgeyi ama piyasa sağ olsun arkadaşlar 1,500 e çalışıyorlar... Belgemiz dursun kenarda...
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.