Soru : Osgb Kurulum Aşamasında Neler Yapılmalı, Gerekli Sözleşmeler Belgeler Nelerdir?

kaizenx

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Tem 2012
Mesajlar
10
Tepki puanı
1
osgb kuran ve osgbde çalışan yöneticilik yapan arkadaşlarla görüşmek bilgi almak istiyorum ..bizde yakın zamanda osgb kurmak için çalışmalara başladık ..osgb için bulunduğumuz ilde 100 m2 lik boş bir dükkan tuttuk .. şimdi onu yönetmeliğe göre odalara ayıracagız 10 m2 doktor odası 10 m2 iş güvenliği uzmanı odası,15 m2 ilkyardım ve müdahale odası 12 m2 bekleme odası bunlar minumum limitler .. osgb kuran ve işleten arkadaşlardan ricam şu bizden istenen büyüklükteki odaları oda olarak degilde aynı bankalarda oldugu gibi seperatör ,aleminyüm ve cam malzemelerle bölmelere ayırsak ruhsat alma aşamasında kabul edebilirler mi bunu.
 

poseidon

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
1 Mar 2012
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Sayın Levkav, umarım bu yazınızdan sonra, 1200 TL'ye çalışan İş Güvenliği Uzmanı arkadaşlarımız, kendilerinden çok daha az, hatta risksiz olarak çalışan iş yeri hekimleri ile kendilerini kıyaslarlar da, bu işi ele ayağa düşürmekten artık vazgeçerler. İşyeri hekimi dediğiniz meslek mensubu, özel olarak Nasa'da yetiştirilipte ülkemize gönderilmiyor. Onlarda aynı üniversiteyi okuyor sizde, onlar sizden iki yıl fazla okuyor, mesleğinde uzmanlık sınavını kazanamayınca, gidip İşyeri Hekimi belgesi alıp, bu rakamlara çalışıyor. Diğer İş Güvenliği Uzmanı arkadaşlarda, mezun oluyor, İş Güvenliği Uzmanlığı belgesini alıyor, Alese giriyor, yüksek lisans yapıyor, hergün çıkan yönetmelikleri, malzemeleri, uygulamaları takip ediyor, 1200 TL alıyor. Şaka gibisiniz yaa, benim gözümde kimse kusura bakmasın, 2500 TL'nin altına çalışan İş Güvenliği Uzmanı değil, elinde İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi olan kendi mesleğinde bir işe yaramayan adamdır.
Volkan bey size katılıyorum.Bu olayın en kısa zamanda önüne geçilmeli ve alınan riskin verilen paraya endekslenmesi gerekmektedir.Acaba bunları düzenlemek ve piyasaya bir standart getirebilmek için oda kurulması mümkün mü?Böylelikle uygun fiyat veren değil kaliteli hizmet götüren tercih edilsin. Bu konuda bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.
 

Levent KAVLAK

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Ara 2011
Mesajlar
0
Tepki puanı
276
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhaba arkadaşlar osgb kuracak arkadaşlara maliyet konusunda yardımcı olabilirim. Bulunduğunuz yere göre % 60 lara kadar hibe programından faydalandırabilirim. Bir meslektaşınız olarak bu konuda elimden geleni yapmaya hazırım.
Hocam kosgebdemi çalışıyorsunuz?
 

Volkan ERDEM

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Nis 2012
Mesajlar
45
Tepki puanı
70
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
Aşağıdaki madde okunduğu zaman, ne yazık ki mesleğinde başarı elde edememiş arkadaşlarımız ya da TR'deki iş imkanları kısıtlı bir alandan mezun olan arkadaşlarımız İş Güvenliği Uzmanlık Belgesi'ni alınca bunu bir meslek dalı olarak karşımıza çıkartmaktadırlar. Şu anda İş Güvenliği Teknikerliği bölümlerinin açılması ve yüksek lisans programlarının açılması nedeniyle meslek olması için temeller atılıyor olsa bile, ülkemizde İş Güvenliği Uzmanı, ya da İş Güvenliği Mühendisi diye bir lisans programı olmayıp, İş Güvenliği bir meslek değil, mesleğin üzerine alınan bir dalın uzmanlık belgesidir. Yani meslektaşım olan arkadaşlar bilir, biz makine mühendisiyiz ama gidip odada miem'in kurslarına katılıp, sınava girip, akredite olarak mekanik tesisat uzman mühendis belgesi, doğalgaz iç tesisat yetkili mühendis belgesi vb. uzmanlık belgeleri alarak o alanda faaliyet gösterebiliriyoruz. İş Güvenliği Uzmanlığı'nında şu anda bundan bir farkı yoktur. Yakın gelecekte de işverenler, bir mühendis ilanı verdiğinde İş Güvenliği Uzmanlığı belgesine sahip olan diye eleman arayacaklardır. Bunun ilk adımını İnşaat Mühendisi arkadaşlarım bilir, şantiye şeflerinde uzmanlık zorunluluğu gelmektedir. Ben bir mail grubunda üzülerekte olsa bir arkadaşımızı lütfen adınızın altına İş Güvenliği Uzmanı yazdığınız gibi, lisans programınızda aldığınız unvanınızıda yazarmısınız diye uyarmıştım. Şu anda şahsi kanaatim, her ne kadar bir sınav olsa da, bu sınav bazı zamanlarda zor, bazı zamanlarda kolay olsa da, bir sınava girerek, hiçbir bilimsel çalışma yapmadan, bir meslek sahibi oldum artık bizim odamızda olsun diyerek sonuca ulaşılmaz. Bu alanda oda kurmak, Türkiye'deki odaların yapılarına bakıldığında amaç mesleki birlik ve beraberlik olsa da odalar ne yazık ki bilimsel çalışma ve araştırmaların içerisinde yer alacağına siyasetin içerisinde yer aldığından dolayı imkansız gibi görünmektedir. Ülkenin genel gidişatına bakılırsa da odaların yakın gelecekte yetki kısıtlamaları illa ki olacaktır. Odaların kurulması ile ilgili aşağıdaki madde incelenirse, bu işin yasal olarakta önünde engeller olduğu görülecektir. Burada yapılacak en iyi şey, eğer amaç bilgi paylaşımı, sosyalleşme, mesleki birliktelikse, şahsi çıkarlardan uzak, yerel dernekleşme faaliyetleridir. Tabii burada da bir dernek enflasyonu görülecektir. Bu dernekleride federasyon ve konfederasyon adı altında toplayabilir ve aynı lisanı konuşmasını sağlayabiliriz. Kimi arkadaşım bu işi uzmanlık olarak görüyordur, kimisi meslek olarak görüyordur, inşallah Allah herkesin gönlüne göre verir. Birçok sefer ücretler hakkında yazmama karşın kişi sayımız fazla olduğu için netlik sağlanamamıştır ve sağlanamayacaktırda. Şimdilik herkes kendi ederini kendi bilecek, ve unutmamak gerekir ki,

HER İNSAN YAPTIKLARI SONUCUNDA LAYIK OLDUĞU YERDEDİR.

Odaların Kurulması
Madde 47: Mevcut olanaklar ve koşullar elverişli ise her meslek dalı için Birlik Genel Kurulu kararı ile yalnız bir Oda açılabilir.
Odalar tüzel kişiliğe sahiptir.
a) Bir Odanın Genel Kurulunda, Odaya bağlı olan bir meslek kolu mensuplarının ayrı bir Oda kurmalarının önerilmesine karar verilmesi ya da herhangi bir Odaya bağlı bir meslek kolu mensuplarının en az üçte ikisinin ayrı bir Oda kurmak istemesi halinde, bu isteklerinin ilk toplanacak Birlik Genel Kurulunun kararına sunulmak üzere, Oda Yönetim Kurulunca Birlik Yönetim Kuruluna gönderilmesi zorunludur.
b) Sayıları ayrı bir Oda kurmaya elverişli olmayan meslek mensupları, Birlik Genel Kurulu kararı ile meslek ve çalışma koşullarına en yakın Odaya kaydolurlar. Ancak, iki Birlik Genel Kurulu arasında doğabilecek bu tür sorunların çözümü için, bu gibi meslek sahiplerinin kaydolabileceği Oda, Birlik Yönetim Kurulunca saptanır ve Odaya ilk Genel Kurula kadar geçici kayıtları yapılır.
c) Yeni bir Odanın açılması durumunda, bu Odaya kaydolması gereken üyelerle ilgili her türlü kayıt evrakı ve belgeler, bu üyelerin daha önce kayıtlı bulunduğu Oda ve Odalar tarafından yeni kurulan Odanın yazılı isteği üzerine, bu Odaya en geç bir ay içinde gönderilir.
d) Yeni kurulacak Odanın ilk Genel Kurul çağrısı ve açılışı, Birlik denetiminde yapılır. Genel Kurul hazırlık çalışmalarını yürütmek üzere, TMMOB Yönetim Kurulu tarafından ilgili ihtisas dalından 7 (yedi) üyeli kurucu Yönetim Kurulu atanır. Kuruluş Genel Kurulu, en geç üç ay içerisinde gerçekleştirilir. Oda kuruluşu ile ilgili tüm harcamalar gerektiğinde Birlik bütçesinin olağanüstü yardımlar bölümünden karşılanır. Birlik Yönetim Kurulu kararı ile yeni kurulan Odadan, bir yıl süre için Birlik Hissesi alınmayabilir.

Umarım, güzel ama sıcak bir pazar günü sabahında, kimseyi, üzmemiş, kırmamış ya da sinir etmemişimdir. Sevgiyle kalın.

Volkan Erdem
Mak. Müh.
(İş Güvenliği Uzmanı diye yazmıyorum çünkü bunun dışında da birçok uzmanlık belgem var, sadece İş Güvenliği Uzmanlığı'nı yazarsam, diğer uzmanlık belgelerimi almak için verdiğim emeklere saygısızlık etmiş olurum.)










 

ikeremk

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Şub 2012
Mesajlar
52
Tepki puanı
7
Arkadaşlar, bu bakanlıktan yetki belgesi nekadar sürede çıkıyor ?.

Birde başvuru yaptıktan sonra mı dükkanı falan hazırlamak gerekiyor, yoksa dükkanı hazırladıktan sonramı başvuru yapmak gerekiyor ?.

Devlet işi olduğu için bakanlığı yetki vermesi 4-5 ay sürecektir minumum ? ( Tam bilen varsa lütfen yazsın ).. Dükkan açtık diyelim, 4-5 ay bedavaya kira ödemek zorunda kalacağız, aynı zamanda yetki verilmeden iş yapamıyoruz.Böylecede uzman maaşı,hekim maaşı ve sağlık personeli maaşını bedavadan ödeyeceğiz..Bunda bir terslik yok mu ?.. Bilgisi olan bilgi verebilirmi..Hakkaten böylemi olmak zorunda, ben dükkan açacağım kira ödeyeceğim, personellerin maaşlarını ödeyeceğim 4-5 ay süre gibi ve bakanlığın yetki vermesini bekleyeceğim.
Bu iş böylemi yürüyor yoksa benim yanlış düşündüğüm birşey mi var ?
 

javay

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
31 Ocak 2012
Mesajlar
14
Tepki puanı
11
ben bir danışmanlık firmasında bir yıldır çalışıyorum ve beni bakanlığa bildiremiyor c sınıfı uzman olarak bir yılımın boşa gittttiiiiiiii, ne yapacağım inşaatlara kontrole gidiyorum heryerde imzam var osgb olmadığı için benim çalışmam sayılmıyor, bilgi olan varmı
 

Ali Rıza Erdoğan

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Mar 2012
Mesajlar
53
Tepki puanı
74
Çerkes bildiğim kadarıyla o bir yılınızı kurtarmanızın imkanı yok. Çalışma sürelerinin kabulu için siz ve firma arasında ki uzmanlık sözleşmesinin bakanlığa bildirilmesi gerekiyor ve bu geçmiş tarihe dayalı yapılamıyor diye biliyorum. Tecrübeli arkadaşlar daha iyi yönlendirebilir sizi.
 

ihsancan bicer

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Şub 2012
Mesajlar
63
Tepki puanı
9
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
bi yandan iyi gibi sorumlu deilsnz ama sizede sorarlr neden bildirm yapılması diye bnm anlmadığım neden bildirm yapılmayan biri çalıştrılır , bence en ykn zamnda bu işi bak bildr yada işi yaptr , geçn 1 senede iş kazası olmadysa senin karınadr diyee düşünüyrm :) ....
 

gamsız baykuş

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Ara 2011
Mesajlar
6
Tepki puanı
1
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Arkadaşlar, bu bakanlıktan yetki belgesi nekadar sürede çıkıyor ?.

Birde başvuru yaptıktan sonra mı dükkanı falan hazırlamak gerekiyor, yoksa dükkanı hazırladıktan sonramı başvuru yapmak gerekiyor ?.

Devlet işi olduğu için bakanlığı yetki vermesi 4-5 ay sürecektir minumum ? ( Tam bilen varsa lütfen yazsın ).. Dükkan açtık diyelim, 4-5 ay bedavaya kira ödemek zorunda kalacağız, aynı zamanda yetki verilmeden iş yapamıyoruz.Böylecede uzman maaşı,hekim maaşı ve sağlık personeli maaşını bedavadan ödeyeceğiz..Bunda bir terslik yok mu ?.. Bilgisi olan bilgi verebilirmi..Hakkaten böylemi olmak zorunda, ben dükkan açacağım kira ödeyeceğim, personellerin maaşlarını ödeyeceğim 4-5 ay süre gibi ve bakanlığın yetki vermesini bekleyeceğim.
Bu iş böylemi yürüyor yoksa benim yanlış düşündüğüm birşey mi var ?

SN.
İKEREMK MAALESEF BÜTÜN İŞLEMLER TAMAMLANDIKTAN SONRA MÜRACAATINIZI YAPIYORSUNUZ.KOCAELİ BÖLGESİNDE SAĞLIK GRUBU MÜŞTERİME 3 ADET OSGB MİMARİ PLANLAMA VE UYGULAMA İŞİNİ YAPTIM.YÖNETMELİKTE İSTENEN MEKAN VE ÇALIŞAN ŞARTLARINI YERİNE GETİRMENİZ ,ANKARAYA BİLDİRMENİZ VE KONTROLU BEKLEMENİZ GEREKİYOR.KOLAY GELSİN.
 
M

mert aslan

Guest
mrhb arkadaşlar osgb kurulumu için gerekli olan tam zamanlı hekim,uzman ve diğer sağlık personeli örnek sözleşmeleri nsl oluyor.ek 3 ve ek 4 sözleşme örneklerini mi kullanacağız? yardımcı olursanız sevinirim.iyi çalışmalar..
 

Seylan Aygün

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Şub 2012
Mesajlar
203
Tepki puanı
212
Meslek
Uzman (C)
Evet hekimler için Ek-3, uzmanlar için Ek-4'ü kullanacaksınız..
 
M

mert aslan

Guest
diğer sağlık personeli sözleşmesi nsl oluyor?bide o sözleşmelerde işyerinin tehlike sınıfı ve faaliyeti yazıyor oralara ne yazılması gerekior.
 

Seylan Aygün

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Şub 2012
Mesajlar
203
Tepki puanı
212
Meslek
Uzman (C)
sanırım bakanlığa gönderilmesi gerekmediği için, diğer sağlık personeli sözleşmesi ile ilgili bir ek yok yönetmelikte. tehlike sınıfı ve faaliyet alanı kısmına ise iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzman nerede görevlendirilecekse o işyerinin tehlike sınıfı ve faaliyet alanı yazılır.
 

Hüseyin KORKMAZ

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Ara 2011
Mesajlar
508
Tepki puanı
1,476
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Ek 3 ve ek 4 formlarını doldurmanız gerekli. Osgb kurmak için gerekli şartlar yönetmelikte yazıyor olması gerekli.
 
M

mert aslan

Guest
sağlık personeli için nsl bir sözleşme yapılmalı
 

talat

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Eyl 2012
Mesajlar
4
Tepki puanı
0
Meslek
İşyeri Hekimi
Arkadaşlar OSGB açılımı ile ilgili (prosedür) bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi acaba?
 

kazım akkaya

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Ara 2011
Mesajlar
61
Tepki puanı
76
Meslek
Uzman (C)
Talat Bey,

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ VAR.
 

Ekli dosyalar

  • İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ.docx
    28 KB · Görüntüleme: 623

Esat ÜN

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Ara 2011
Mesajlar
323
Tepki puanı
375
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
merhaba sayın talat

konuyu doğru yere açınca daha fazla cevap alma şansı olur bu şekilde.

kazım beyin paylaştığı yönetmelik birçok sorunuza cevap verecektir.

o yönetmelikteki en can alıcı kısım:


Madde 9 - (1) OSGB kurulabilmesi ve hizmet sunabilmesi için tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan;

a) En az bir işyeri hekimi,

b) En az bir iş güvenliği uzmanı,

c) En az bir diğer sağlık personeli,

istihdamı zorunludur.

(2) Birinci fıkrada sayılan kişiler, birden fazla ortak sağlık ve güvenlik biriminde görev alamaz.

(3) OSGB'ler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve çalışacak personel sayısına yetecek asgari büyüklükte olacak şekilde; en az 10 metrekarelik muayene, 15 metrekarelik ilkyardım ve acil müdahale, 10 metrekarelik iş güvenliği uzmanı odaları ile 12 metrekarelik bekleme yerinden oluşur.


Yani belirtilen personeli bulmak ve belirtilen şartlarda bir ofis bulmak zorundasınız. ardından bakanlığa onay için başvuracaksınız.Bu ofis ve personel şartları olmazsa olmaz.

ardından iş/firma bulma faslı gelir.

özür dileyerek söylüyorum; osgb nasıl kurulur diye tanıdığım biri sorsaydı ona şu cevabı verirdim:

biraz sektörde tecrübe kazan ardından osgb kurmaya çalış bu süre içinde ise serbest çalışabilirsin. osgb göründüğü gibi yağlı bir iş değil, en azından sağlam bir çevren, iş tecrüben ve seni en az 6 ay idare edebilecek sermayen gerekli.

tabi sizi tanımadığım için bunları size söylemiyorum.
 

kazım akkaya

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Ara 2011
Mesajlar
61
Tepki puanı
76
Meslek
Uzman (C)
Yönetmelik içerisinde var ama dikkat edeceğiniz diğer bir husus:
2 kere eksik belge ile başvuru yaparsanız 1 yıl süre ile başvurularınız kabul edilmeyecektir.
 

süperman

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Eyl 2012
Mesajlar
60
Tepki puanı
24
Meslek
Uzman (B)
1. olarak bence bu konuda birçok kişi yanlış düşünüyor. eğer çevreniz varsa kurun. iş bağlarım diyorsanız kurun. İş işte öğrenilir. Bekleyeyim derseniz zor.
2.olarak eğer sertifika seviyeniz yükselecekse o zaman kurmanız da avantaj. çünkü c ile iş alanınız çok daralıyor. a ya da b sertifika için ise cebinizden para çıkması lazım. yani sertifika seviyesi şart. ya da cebinizde iyi para varsa çalıştırırsınız ya da hizmet alırsınız yine iş başlarsınız ama dengeyi iyi kurmak lazım.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.