Isggm Kasım Özer'den Açıklama

korkmazyasin

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Haz 2012
Mesajlar
57
Tepki puanı
124
Türkiye'deki 1 milyon 482 bin işyerinden sadece 600'ü tam süreli işyeri hekimi ve iş güvenliğiuzmanı çalıştıracak. Yaklaşık 220 bin işyeri, Ortak SağlıkGüvenlik Birimi'nden hizmet alacak ve ücretini kendisi ödeyecek. 1-9 çalışanı olan 1 milyon 262 bin işyerinin, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ücretleri SGK tarafından karşılanacak.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6331 sayılı İş Sağlığı veGüvenliği Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatarak, kanunun iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, bu hizmetlerin desteklenmesi ve iş yeri hekimleriyle işgüvenliği uzmanlarının çalışma esaslarına ilişkin hükümlerinin, kamu kurumlarıyla 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iki yıl; 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için bir yıl; diğer işyerleri için altı ay sonra yürürlüğe gireceğini bildirdi.
500'ün üzerinde çalışanı olan çok tehlikeli, 750'nin üzerinde çalışanı olan tehlikeli ve 1000'in üzerinde çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde tam süreli işyeri hekimi ile iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Özer, "Türkiye'de toplam işyeri sayısı 1 milyon 482 bin. Bu 1 milyon 482 bin işyerinden sadece yaklaşık 600'ünün tam süreli işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırılması gerekecek. Tam süreli işyeri hekimi çalıştıran yerlerde hemşire ve sağlık memuru çalıştırılma zorunluluğu bulunmuyor" dedi.
-220 bin işyeri hizmet satın alacak-
Şu anda 200 Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nin bulunduğuna işaret eden Özer, bu rakamın 2013 sonuna kadar bine ulaşacağını düşünüklerini söyledi. Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinin bünyesinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı barındıracağını anlatan Özer, tam zamanlı işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu bulunmayan işyerlerinin, Ortam Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden hizmet satın alabileceğini vurguladı. Özer, "Buna göre yaklaşık 220 bin işyeri, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nden hizmetalacak ve ücretini kendisi ödeyecek" dedi.
-Cezası 5 bin lira-
Özer, işyeri hekimi, işgüvenliği uzmanı ve sağlık personeli bulundurma maliyetinin, çalıştırmamaktan gelecek idari cezalardan çok düşük olduğuna dikkati çeker, şunları kaydetti:
"Hizmeti almak veya kişiyi istihdam etmek mi karlı, cezayı verip bu hizmeti yapmamak mı karlı- Eskiden cezayı ödeyip doktor veya iş güvenliği uzmanı çalıştırmamak daha karlıydı. Çünkü iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmadığında, cezai yaptırım 100-200 lira ile ifade ediliyordu. Yeni yasanın getirdiği bakış açısı ise tam tersine. Cezayı vermek çözüm değil çünkü ceza, hizmet almanın 10 misline geliyor. Örneğin 50 kişinin çalıştığı bir işyerinin, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nden hizmet aldığı zaman, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı için ayda ödeyeceği ücret belki 500 lirayı dahi bulmayacak. Ancak çalıştırmadığı takdirde her ay 5 bin lira ceza ödeyecek. 3-5 kişinin çalıştığı işyerlerinin hizmet alacağı Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'ne ödeyeceği ücret ise ayda 50 lira civarında olacak."
-1-9 çalışanı olan işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği masrafı devletten-
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini 4 bin işyeri hekimi ile 9 bin 500 iş güvenliği uzmanı ile yürütüleceğini planladıklarını belirten Özer, şu anda belgeli 12 bin iş güvenliği uzmanı ve 6 bin 843 işyeri hekimi bulunduğunu söyledi.
Özer, şunları kaydetti:
"İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na göre 1-9 çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerleri, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ile sözleşme yapacak ve bu kapsamdaki işyerlerinin ücretleri SGK tarafından karşılanacak. Yasaya göre, Bakanlar Kurulu'nun karar vermesi durumunda 1-9 çalışanı olan berber, kuaför ve bakkal gibi az tehlikeli işyerlerinin Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ile yapacağı sözleşmenin bedelini de SGK ödeyecek. Türkiye'de 1-9 çalışanı bulunan işyeri sayısı 1 milyon 226 bin. Bakanlar Kurulu kararı çıkarsa 1-9 çalışanı olan 1 milyon 262 bin işyerinin işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ücretleri SGK tarafından karşılanacak."
-Sistem nasıl işleyecek--
İşyeri, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ile hizmet sözleşmesi yapacak. Sözleşmenin yapılmasının ardından anlaşmalı olunan birim bünyesinde çalışan işyeri hekimi örneğin bakkal dükkanına giderek, çalışanların sağlık muayenelerini yapacak ve kişilerin bakkalda çalışıp çalışamayacağına dair rapor hazırlayacak. İş güvenliği uzmanı da çalışma ortamının uygunluğunu denetleyecek. Tespit ettiği uygunsuzlukların raporunu hazırlayacak. İş güvenliği uzmanı, ikinci kez denetim yapıldığında eksikliklerin giderilmediğini görürse Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı müfettişleri o işyerini denetleyecek.
İşyeri hekimleri ile iş güvenliği uzmanlarının hangi işyerlerini hangi periyotlarla ziyaret edip inceleme yapacağı çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecek.
Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA
 

korkmazyasin

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Haz 2012
Mesajlar
57
Tepki puanı
124
İSGGM genel müdür Kasım Özer'in açıklamalarına göre 50 kişinin çalıştığı bir iş yerinin OSGB den hizmet aldığında ortalama 500TL olduğunu söylemiş. Oysa ki sadece tabib odasını 50 kişilik firma için işyeri hekimi ücreti 1700TL. 3-5 kişinin çalıştığı yerler için 50TL olacak demiş. Bilmiyorum hangi hekim ve uzman birleşip 50TL için bu riski göze alacak. Bakanlık fiyatları böyle açıklarsa sanırım İş güvenliğine bakacak uzman bulunmayacak.
 

A. Aytuğ KADIOĞLU

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 May 2012
Mesajlar
144
Tepki puanı
169
Yasin Bey, bu açıklamaların tamamen küçük işverenleri rahatlatmak adına yapıldığını düşünüyorum. Bu fiyatlar verilirken hangi kriterler dahil ya da değil bu da belirtilmemiş zaten. Örneğin 3-5 kişinin çalıştığı yerde, kaldırma araçları ve/veya basınçlı kaplar varsa bunların periyodik muayenelerinin bedeli bile syn Özer'in söylediğinin çok daha fazlası olacaktır. Her bir kontrolün ücreti ort. 300 tl olduğunu düşündürsek söylenen aylık 50 tl nin şaka olduğu ortaya çıkıyor zaten. Ki çalışanlara verilecek eğitimler (temel isg, temel ilk yardım, temel yangın), tatbikatlar (yangın ve tahliye), risk değerlendirmeleri, ortam ölçümleri(toz, gürültü, aydınlatma, radyasyon, topraklama, paratoner vs.) gibi yapılacak işlerin her birinin bedeli olduğunu hatırlamak lazım. Hepsini geçtim, ben sertifikamı alabilmek için yaklaşık 3000 tl para harcadım. Şu an kurs ücretleri nedir bilmiyorum ama 3000 tl harcayıp, Ankara' ya gidip, binbir sıkıntılı sınavı geçip, (mühendislik fakültesini bitirebilmek için harcanan emeklerden bahsetmiyorum bile) daha sonra da gelip aylık 50 tl ye iş yapmam arkadaş! Alınan risk de pastanın kreması. Bol kremalı bir pasta...

Her zaman söylüyorum, küçümsemek olarak düşünmesin kimse, migros vb gibi marketlerdeki kasiyerler 900-1000 tl para alırken, mühendisliği bu kadara ayağa düşürmeye çalışanlara izin vermeyelim sevgili arkadaşlarım.

İş Sağlığı ve Güvenliği mevzusunun Avrupa Birliği' nin dayatmasıyla bu noktalara geldiğini ve aslında devletin de bizlere gebe olduğunu da aklımızdan çıkarmayalım.
 

Levent KAVLAK

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Ara 2011
Mesajlar
0
Tepki puanı
276
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Arkadaşlar kanun koyucular bu kanunları dediğimniz gibi AB uyum yasasına istinaden yaptılar.Yani mecburiyetten ,gönülden değil .Ölen yada sakat kalan veya hastalanan işçi maalesef kimsenin umurunda değil.Ama unuttukları birşey var bizim bu kanun sonrasında önümüze bir kapı açıldı .Bu kapının içinde binlerce kapılar var yani bu kapıların arkasında neler olduğunu henüz o kanunu çıkaranlarda bilmiyor.Ama biz bunu öngörebiliyoruz.Bu kanun uygulama başladıktan 2-3 yıl sonra emin olun canlar yanmaya başlayacak ve sektörde müthiş gelişmeler yaşanacak.Çok umutluyum ben.
 

Levent KAVLAK

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Ara 2011
Mesajlar
0
Tepki puanı
276
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Aklımın almadığı bir şey daha var.İşçilerin bir sendikası var ve bu sendikalar işçilere isg konusunda nasıl bir katkıda bulunuyor hala anlamış değilim.
 
Son düzenleme:

Mert Fatih Kesgin

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Mar 2012
Mesajlar
160
Tepki puanı
138
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
İSGGM genel müdür Kasım Özer'in açıklamalarına göre 50 kişinin çalıştığı bir iş yerinin OSGB den hizmet aldığında ortalama 500TL olduğunu söylemiş. Oysa ki sadece tabib odasını 50 kişilik firma için işyeri hekimi ücreti 1700TL. 3-5 kişinin çalıştığı yerler için 50TL olacak demiş. Bilmiyorum hangi hekim ve uzman birleşip 50TL için bu riski göze alacak. Bakanlık fiyatları böyle açıklarsa sanırım İş güvenliğine bakacak uzman bulunmayacak.

Bence de 500 tl hiç gerçekçi bir rakam değil. Kimse o paraya işletmelere bakmaz. Ama bence yüzeysel bir rakam olarak verilmiş. Belirleyici bir ifade olmamalı bu bence.
 

Soydan

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 May 2012
Mesajlar
28
Tepki puanı
29
Meslek
Uzman (C)
OSGB bir işletmeye 500 tl'ye bu hizmeti verdiğini düşünelim. O zaman bu OSGB'nin kar ve masraflarını düşersek, İSG uzmanı işletme başı 100-150 tl'ye çalışmış olacak.(Tahminim odur ki bu fiyatın altında da fiyat teklif eden olur) Toplamda kaç yere bakılabilir düşünmek lazım ama bu fiyatlara girilecek risk kesinlikle değil. Sorumlu olduğumuz işletme sayısı arttıkça risk de o kadar artıyor. (Adam duvara çıkıp düşse sorumlu biz oluyoruz)
 

misg

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Ara 2011
Mesajlar
231
Tepki puanı
161
Daha önce de yazmıştım zaten OSGBler 1500-2500 tl arası tam zamanlı birini tuttuğu zaman uzmanı son dakikasına kadar kullanıp 12000-15000 tl kadar kazanabiliyor. Bu nedenle bireysel çalışan uzmanların işi hiç de kolay değil. Ben firmaya temin ettiği uzman için 600 tl kesen OSGB de gördüm. OSGB de çalışan uzmanlar ne kadar iş yaptığına ve ne kadar risk aldığına bakmaksızın aylık eline geçen parayla ilgileniyor.
 

korkmazyasin

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Haz 2012
Mesajlar
57
Tepki puanı
124
Bilmiyorum ama patronlar ayda 50TL ödedikleri bir uzmanın belirttiği eksikleri ne kadar dinlerler acaba. çok talihsiz bir açıklama. beni korkutan açıklamayı yapan kişinin yönetmelikleri hazırlayacak kişi olması.
 

Esat ÜN

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Ara 2011
Mesajlar
323
Tepki puanı
375
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Sizce rakamlarda bir hata var mı?

12 bin iş güvenliği uzmanı olduğunu söylüyor. şuan belge nosuna bakarsak 5000'lerde olmalı uzman sayısı.

birde sadece 600 firma tam zamanlı uzman ve iş güvenliği uzmanı çalıştıracakmış. bu ne kadar doğru? bir fabrikanın genellikle tehlikeli sınıfta olduğunu varsayarsak, 750 kişi çalışan 600 adet mi fabrika var Türkiyede . bana az gibi geldi. sadece ıso 500 listesine baksak orada 1000 kişiden az çalışanı olan şirket azdır diye düşünüyorum.

bilmeyenler için dip not: az tehlikeli işyerinde 1000 işçi için, tehlikeli de 750, çok tehlikeli de 500 işçi için tam zamanlı uzman buılundurma zorunluluğu var.

bu arada kasım bey de sanki itiraf eder gibi söylüyor: iş güvenliği uzmanı ve hekimin taban maaşı 5000tl olmalı diye.
ve OSGB'lere yönlendiriyor. sanırım yeni strateji bu olacak. OSGB'lerden hizmet alınmasını sağlamak.

ben bu 600 sayısına takıldım umarım iyi bir açıklama yapacak bir arkadaşımız vardır.
 

KadirCoskun

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Şub 2012
Mesajlar
79
Tepki puanı
190
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Amaç OSGB Leri kalkındırmak, ben cok merak ediyorum bu osgb sahipleri ile bakanlık arasında nasıl bir bağlantı var diye. Zor ümitsizim bu işin geleceğinden.
 

Ersin

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Şub 2012
Mesajlar
364
Tepki puanı
356
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
müdür beyin açıklamasını okuyan bir işveren işgüvenliği hizmetlerini sadece OSGB lerin verdiğini düşünecektir.
 

korkmazyasin

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Haz 2012
Mesajlar
57
Tepki puanı
124
müdür beyin açıklamasını okuyan bir işveren işgüvenliği hizmetlerini sadece OSGB lerin verdiğini düşünecektir.
Kesinlikle katılıyorum. müdür beyin konuşmalarını sürekli takip ediyorum. hep OSGB den bahsediyor. Çantacı işini yapmadan para alan danışmanlıkla geçinen uzmanlardan korktuğundan veya öyle olmasını istemediğinden OSGBlere yöneliyor sanki bireysel iş güvenliği uzmanlığı yapılamazmış gibi. Bilmiyor ki tüm yetkiyi OSGB lere vermek, yılana sarılmak demek.
 

Mert Fatih Kesgin

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Mar 2012
Mesajlar
160
Tepki puanı
138
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
müdür beyin açıklamasını okuyan bir işveren işgüvenliği hizmetlerini sadece OSGB lerin verdiğini düşünecektir.

Zaten yasa öyle söylüyor Ersin bey. Mevcut mevzuatta öyle söylüyor. Ya çalışanları arasından sigortalı personel yada OSGB diyor. Bunda garip bir şey yok. Yasanın 6. maddesini okursanız anlaşılır sanırım. Mevcut yapı talebi karşılamadığı için bakanlık göz yumuyor. Yoksa başka bir tür hizmet alımı yasaya göre yok zaten.
 

murat aytekin

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 May 2012
Mesajlar
72
Tepki puanı
190
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
peki, bir soru.... osgb ler 50 tl civarında maliyetle kaç tane isg uzmanı bulabilecek? kim ucunda hapisane olan ve kusur halinde askıya alınacağı belirtilen belgesiyle bu fiyatlara sözleşme imzalar? ben kişisel kanaatimi söyleyeyim... belgeyi aldığımda çerçeveletip duvara asarım bu fiyatlara da çalışmam...
 

Kezban Gürbüz

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Ara 2011
Mesajlar
21
Tepki puanı
30
Bide aklımın almadığı bir şey daha var.İşçilerin bir sendikası var ve bu sendikalar işçilere isg konusunda nasıl bir katkıda bulunuyor hala anlamış değilim.
Hiçbir katkıda bulunmuyorlar malesef.İş kazası olur bu arada sendika yönetimi araya girer işçiye iş kazası dememesini ve şikayetçi olmamasını söyler.Bu bahsettiğim kamuda olan bir örnektir.
 

replican

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Ara 2011
Mesajlar
59
Tepki puanı
31
Meslek
Uzman (C)
şimdi A sınıfı bir uzman çok tehlikeli sınıfta 5 kişi çalıştıran biryere 50 tl yemi gidecek? bence kimse bu riski 50 tl ye almaz çok tehlikeli sınıfta yer alan küçük işletmelerin işi çok zor bu fiyatlara A sınıfı uzman bulması imkansız
 

korkmazyasin

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Haz 2012
Mesajlar
57
Tepki puanı
124
Zaten yasa öyle söylüyor Ersin bey. Mevcut mevzuatta öyle söylüyor. Ya çalışanları arasından sigortalı personel yada OSGB diyor. Bunda garip bir şey yok. Yasanın 6. maddesini okursanız anlaşılır sanırım. Mevcut yapı talebi karşılamadığı için bakanlık göz yumuyor. Yoksa başka bir tür hizmet alımı yasaya göre yok zaten.
Sayın Mert bey bireysel çalışmaktan kastım zaten o iş yerinde sigortalı görünmektir. Mesela kanun gereği 3 gün hizmet verilmesi gereken bir fabrikada İGU 3 gün sigortalı gösterilir. Böylece kanunun 6.maddesinin a bendinde geçen "çalışanlar arasından" kısmı yerine gelmiş olur. bilmiyorum açıklayıcı oldum mu?
 

misg

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Ara 2011
Mesajlar
231
Tepki puanı
161
600 sayısı normal çünkü ülkemizde tek olması gereken şirketi 10-15 şirket gösteriyorlar. Bir de ilk 1000 firma cirosuna göre değerendiriliyor. Örneğin kablo firmları 100-150 kişi ama işledikleri bakır o kadar değerli ki ciro onları ilk 1000 alıyor.

OSGB şartı yok elbette. Sözleşme yaptığınız anda iş güvenliği uzmanı şirketin bünyesinde demektir. İster 5 gün sigortalı gösterin ister 30 gün ya da fatura/makbuz kessin. İşin ticari kısmı bakanlığı ne kadar ilgilendirir ki?
 

Mert Fatih Kesgin

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Mar 2012
Mesajlar
160
Tepki puanı
138
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Sayın Mert bey bireysel çalışmaktan kastım zaten o iş yerinde sigortalı görünmektir. Mesela kanun gereği 3 gün hizmet verilmesi gereken bir fabrikada İGU 3 gün sigortalı gösterilir. Böylece kanunun 6.maddesinin a bendinde geçen "çalışanlar arasından" kısmı yerine gelmiş olur. bilmiyorum açıklayıcı oldum mu?

Sayın korkmaz, hukuk olarak o zaman serbest çalışmış olmuyorsunuz. O'na Yarım Zamanlı çalışma deniyor. Serbest çalışma Serbest Meslek Makbuzuyla olur. Sigorta değil Bağkur ödersiniz (Eski tabirle). O da makbuz keserseniz. İşveren sizin sigortanızı yatırdığında ek vergi ve diğer ödenekleri öder. Bu da tabiki maliyet açısından belirleyici bir unsurdur. Sektörün içinde sigortasını yatırmadan, sadece sözleşmeyle çalışan kaç uzman var bilginiz var mı? OSGB'lerin bu uzmanlarla fiyat konusunda rekabete girmesine imkan yok. Çünkü bu uzmanların araç, ofis, ofis elemanı, kırtasiye gibi sabit giderleri yok. Ayrıca fatura da kesmiyorlar. Çünkü çoğu serbest meslek makbuzu kesmiyor bile. Burada herkes OSGB'lere tavır almış gibi görünüyor fakat OSGB'ler TTK'a göre çalışan ve vergi veren kurumlardır. Lütfen sektörün içindeki bu tür aksaklıkları da atlamayınız. Tabi ki bu durumu lehine çevirmeye çalışan kişiler ve kurumlar olacaktır. Bu her sektörde var olan bir durumdur zaten. Fakat bizler bu tip çalışan bir kaç kişi var diye, tüm sistemi bunlar üzerinden eleştirirsek hata yaparız gibi geliyor bana.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.