Bireysel Risk Analizi Yapılırken Nasıl Fatura Kesilecek?

Mustafa ULUSOY

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
441
Tepki puanı
597
Meslek
Uzman (C)
ama tam zamanlı çalışırken, kendımıze ait vergi kaydı açtıgımızda kendımız sigortamızı yatıramacagımıza göre, bi ssk lı işçi çalıştırmak gerekmıyor mu

gerekmez. Her mükellef sigortalı işçi çalıştıracak diye bir kaide yok. Kendi nam hesabına çalışır. İster bağkurlu olur isterse SSK lı. Ama tam zamanlı çalıştığı işyeri ile yaptığı sözleşmede başka işlerde çalışabileceğine dair işverenin onayı ve ini olması gerekir
 

anıl türksever

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 May 2013
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
herkes bişey diyor hem forumda hem alo 170 hattında hemde osgb lerle konusmamda yapabilirsin diyenlerde oldu yapamazsın diyenlerde kime ianıcam şaşırdım kaldım
 

Mustafa ULUSOY

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
441
Tepki puanı
597
Meslek
Uzman (C)
herkesin bişey dediği durumlarda, bana göre en doğru yol herkesi dinlememek gerektiğidir :)
 

anıl türksever

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 May 2013
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
sağolun mustafa bey :) o zaman ben bu işe girerim :)))
 

ibrahimsenol

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2012
Mesajlar
19
Tepki puanı
9
Şu anda herkes kanunu istediği gibi yorumluyor. Bakanlıkta açıklama yapmadı. Ama şunu biliyorum iş güvenliği alanında gönül rahatlığı ile danışmanlık hizmeti verebilirsiniz. Yalnız unutmayın uzmanlık hizmeti sağlayamıyoruz.

Karşılaştığım uygulamalardan çoğu şu şekilde.
Serbest meslek erbabı iş güvenliği uzmanı kişiler uzman ile sözleşme yapma yükümlülüğü bulunmayan işyerlerine risk analizi ve acil eylem planı konularından danışmanlık veriyor. İş güvenliği danışmanı olarak imzasını da atıyor.
 

pirate

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Eyl 2012
Mesajlar
3
Tepki puanı
1
Meslek
Uzman (C)
risk analizini kendiniz yapabilirsiniz diyorum ben artık bile bile kandıramam insanları
Fehmi bey,
Risk=olasılıkxşiddet demek değildir, olaylara mühendislik yaklaşımıyla bakıp uygun maliyetle işi çözmek ve çözüm üretmektir diye düşünüyorum.
 

fehmi

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
80
Tepki puanı
33
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Fehmi bey,
Risk=olasılıkxşiddet demek değildir, olaylara mühendislik yaklaşımıyla bakıp uygun maliyetle işi çözmek ve çözüm üretmektir diye düşünüyorum.

tabiki pirate bey sadece bilgilendiriyorum yapar yapmaz hani şeffaf olsun yarın öğrenince neden demedin demesin diye
 
E

Emre YİĞİTARSLAN

Guest
kafam allak pullak oldu ?
 

mehmetnr

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
1 Mar 2012
Mesajlar
27
Tepki puanı
6
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
gider pusulası doldurulur bunun %20 stopajı vardır 500 lira 600 olur %18 kdv kesilse 590 olur işletmenin 10 lira fazla ödemesi olur onuda kimse kaale almaz
 

lvntshn

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Haz 2013
Mesajlar
3
Tepki puanı
4
Meslek
Uzman Adayı (C)
Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ancak Ben İSG uzmanı adayı olarak tüm yorumları okurken hep acaba diyorum. Eminim bu işe yıllarını vermiş kişilerde benim gibi düşünüyor. Sonuçta hepimiz insanız hatalarımız olacaktır. Risk analizi yaparken bazı kavramları karıştırıyor olacağız ancak herkes biryerlere hata yaparak geliyor. Bizde hata yapacağız tabi bu hatayı en aza indirecek şekilde özen göstereceğiz. Ben buradan okuduklarım kadarıyla ve öğrenmek istediklerimide içine katarak aşağıdaki soruları sizlere sormak istiyorum. Eminim birçok arkadaşında sorma istediği sorulardır.

1. Ben tam zamanlı bir işyerinde çalışıyorum diyelim.Patronla aranız iyidir, maaşınız iyi değildir ancak patron sizi bırakmak istemez vs nedenlerden dolayı çıkıp işvereninize bu durumları anlattınız. Oda size belirli zamanlarda dışarıdan da başka firmalar hizmet vermeniz açısından izin verdi. Bunu yazılı olarakta size iletti. (her sorum varsayım olacaktır o nedenle nerdeee öyle patronlar vs demeyiniz lütfen :)) Şimdi ben (makbuz kesmeden)
a- başka bir firmaya risk analizi yapacak olursam o firmaya 1 günlük kısmi süreli sözleşme ile girip risk analizi yapabilirmiyim. Tabi burada imzayı destek elemanı gibi atmayı düşünüyorum. (sigortanın 30 günün üzerinde yatırılabileceğini biliyorum tabi 30 gün kabul ediliyor orası ayrı)
b- İSG katipden uzman olarak giriş yapıp risk analizini yaptıktan sonra çıkış yapabilirmiyim. (Tabi bunları yaparken diğer tarafta hala sigortam işliyor 30 gün olarak)
c- Haftanın 1 günü çalıştığım işyeri bana diğer işleri yapabilmem için izin verse yukarıda bahsettiğim gibi ben az tehlikeli 15-20 çalışanı olan iki firmaya isg katip üzerinden atanıp sürekli olarak onların uzmanlığını yapabilirmiyim? Bu şekilde belgemde işlenmiş olur. Yani hem mühendis olarak (inşaat, çevre, makine, elektrik vs) bir işte çalışıp hem isg uzmanlığı yapabilirmiyiz.

(bu üç maddeyi sürekli çalıştığınız firmanın size başka işlerde çalışabileceğinizin iznini verdikten sonra yapabilirmiiz o şekilde ele alalım. sonuçta firma hafta içi size izin vermese tamam çalış ancak biz c.tesi çalışmıyoruz çoğu firma çalışıyor buradaki işini aksatmadan c.tesi çalışan bir firmaya yap yapacağını da diyebilir. Buradaki vurgum resmi olarak bir yerde çalışıyorken başka bir yerde çalışabilirmiyiz)

2. Bağımsız çalıştığımızı ele alalım.Bir arkadaş çok iyi açıklamış serbest meslek makbuzunun ne olduğunu ve nasıl alındığını. Bizler bunu alabiliyormuyuz? alabiliyorsaak hizmet olarak ne yazmamız gerekiyor? gider olarak ne gösterebiliyoruz? Örnek bir makbuz gösterilmişti onun üzerindeki oranlar ne olmalıdır? Kesen bir arkadaş varsa o makbuzun birde doldurulmuş olanını eklese güzel olmaz mı?

3. Risk analizi konusunda epey şey söylendi. Bazı arkadaşlardan risk analizini yapın ancak imzalamayın. yönetmelikte zaten işveren kendi yapabiliyor siz danışansınız o zaten yapamadığı için size danışmış, siz fikir verin taslağı hazırlayın imzalasın diye yorumlar okudum. Bu şekilde kendi açımızdan riski en aza indirmiş oluyoruz. Bunu kabul eden işverenler olacağı gibi kabul etmeyenlerde olacaktır. Buradaki sorularım
a- risk analizini yaptınız işverene imzalattınız adınız geçmiyor, işverenden parayıda aldınız, adam nasıl gider gösterirse göstersin sizi ilgilendirmiyor. Yani alan razı satan razı durumu. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yok sanırım.
b- işveren sizin imzalamanızı istedi. Kısmi süreli sözleşme yapmam, senide uzman olarak bildiremem dedi. ben PC den katipten anlamam sen riski yap gel paranı al faturada istemiyorum dedi. Siz yaptınız imzayıda attınız bu risk analizi kabul görür mü? (bazı yerlerde kabul görmediğini okudum.)
c- risk analizini yaptınız, imzayı attınız, fatura istediler sizde serbest meslek makbuzunu kestiniz. Tam zamanlı çalışırkende bu makbuzu temin edebiliyoruz sanırım?
4- Risk analizi yanında firmalar birde acil eylem ve eğitim istiyor. Bireysel olarak eğitim yeni yönetmeliğe göre sayılmıyor diye biliyorum. Yine bu forumda okudum. (Yanlışım varsa düzeltin) C sınıfı uzmanız riski yaptık eğitimi nasıl vereceğiz?
5- Bir firmada isg uzmanı olarak çalışıyorken çalışanların eğitimlerini kendimiz verebiliyormuyuz?
6- eğitim sertifikalarını kalın bir kağıda şablonu hazırlayarak kendimiz basabilirmiyiz? Birkaç yerde bu şekilde gördüm.
7. Acil eylem planı her işyeri için gerekiyor mu?

Daha derli olması açısından bu şekilde yazdım. tabi uzun oldu bayağı ancak herkes bir şekilde faydalansın istiyorum. O nedenle cevaplayacak arkadaşlarımız numaralara göre cevaplarlarsa gerçekten yeni başlayanlar, sınava girmiş sonucu bekleyeneler ve isg uzmanı olmayı düşünenler için önemli bir bilgi kaynağı olacaktır.
 

Sercan SELÇUK

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
215
Tepki puanı
84
Meslek
Uzman (C)
en önemli muamma bireysel olarak ; risk analizi yaptık , imza atmadık veya attık nasıl yapacağız.Bildiğim kadarıyla fatura vs. kesmeye gerek yok işveren sizi sgk lı gösterip e-devletten sözleşme imzalanıp risk analizi bittikten sonra feshedilir.Bunun şimdiki yasal boşluktan yararlanma süreci sadece bu mudur? ç.teh ve tehlikeli 10 çalışan altı risk analizini yapamıyacakmıyız artık? acil eylem planı da yapabiliyoruz ancak eğitim veremiyoruz (yeni yönetmeliğe göre) . bireysel çalışan uzman arkadaşlarımız eğitim ve risk değerlendirme işini nasıl yapıyorlar??? en önemli konu bu bence
 

murmurtaza

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Haz 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
3
Meslek
Uzman (C)
1-Ben yaptığım risk değerlendirmeleri ve acil durum eylem planları için şahsıma ait limited şirketimden fatura kesiyorum. Fakat şirketimin faaliyet konusuna İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık ibaresi de eklettim. Serbest meslek vergi mükellefi olmak isteyen arkadaşlar konuyu iyi araştırmalılar çünkü KDV+STOPAJ+GELİR VERGİSİ vs. vs. birçok gider bulunmakta. Ben ltd. şti. olduğum için gider olarak gösterdiğim kalemlerde bir sıkıntı çekmiyorum fakat şahıs şirketlerinde ve serbest meslek mükelleflerinde gider kalemleri daha kısıtlı olabilir. Dolayısıyla kestiğiniz faturayı çok dikkatli hesaplamanız gerekli.

2-İşverenle yaptığınız iş sözleşmesine de dikkat etmeniz gerekli. Eğer iş sözleşmenizde ikinci bir işte çalışamaz ibaresi geçiyorsa risk değerlendirmesi ve kısmi süreli uzman olarak başka bir işyerinde çalışamazsınız.

3- ARKADAŞLAR BEN KENDİ FİYAT POLİTİKAMI OLUŞTURDUM VE BU KONUDA BİRKAÇ İŞYERİYLE ANLAŞMA NOKTASINA GELDİK. UMARIM DİĞER ARKADAŞLAR DA BU FİYATLAR CİVARINDAN HİZMET VEREREK PİYASAYI ÖLDÜRMEZLER. TABİKİ DE EN İYİSİ EN KISA ZAMANDA ODA OLUŞTURULMASI VE ODA BİRİM FİYATLARININ YAYINLANMASIDIR. RİSK DEĞERLENDİRME FİYAT POLİTİKAM ŞU ŞEKİLDE;

AZ TEHLİKELİ İŞYERİ İŞÇİ BAŞINA: 100TL
TEHLİKELİ İŞYERİ İŞÇİ BAŞINA: 200TL
ÇOK TEHLİKELİ İŞYERİ İŞÇİ BAŞINA:300TL

İŞVERENE UYAR YADA UYMAZ KİMSEYE EYVALLAHIM YOK VE TAVİZ VERMİCEM. MESELA ÖRNEK OLARAK GEÇEN HAFTA 30 İŞÇİ ÇALIŞAN BİR REZİDANS İNŞAAT ŞANTİYESİNE 30*300TL=9000TL + KDV FİYATI VERDİM.

GEÇEN AY 4 İŞÇİSİ OLAN VE ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN BİR FABRİKAYA 1200TL+KDV'DEN RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPTIM.

FİYAT POLİTİKAM BAZILARI İÇİN HATTA ÇOĞU KİŞİ İÇİN YÜKSEK OLABİLİR.KUSURA BAKMASINLAR ALDIĞIM SORUMLULUK BUNU GEREKTİYOR. SAYGILAR.İYİ ÇALIŞMALAR.
 

murmurtaza

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Haz 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
3
Meslek
Uzman (C)
1-Ben yaptığım risk değerlendirmeleri ve acil durum eylem planları için şahsıma ait limited şirketimden fatura kesiyorum. Fakat şirketimin faaliyet konusuna İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık ibaresi de eklettim. Serbest meslek vergi mükellefi olmak isteyen arkadaşlar konuyu iyi araştırmalılar çünkü KDV+STOPAJ+GELİR VERGİSİ vs. vs. birçok gider bulunmakta. Ben ltd. şti. olduğum için gider olarak gösterdiğim kalemlerde bir sıkıntı çekmiyorum fakat şahıs şirketlerinde ve serbest meslek mükelleflerinde gider kalemleri daha kısıtlı olabilir. Dolayısıyla kestiğiniz faturayı çok dikkatli hesaplamanız gerekli.

2-İşverenle yaptığınız iş sözleşmesine de dikkat etmeniz gerekli. Eğer iş sözleşmenizde ikinci bir işte çalışamaz ibaresi geçiyorsa risk değerlendirmesi ve kısmi süreli uzman olarak başka bir işyerinde çalışamazsınız.

3- ARKADAŞLAR BEN KENDİ FİYAT POLİTİKAMI OLUŞTURDUM VE BU KONUDA BİRKAÇ İŞYERİYLE ANLAŞMA NOKTASINA GELDİK. UMARIM DİĞER ARKADAŞLAR DA BU FİYATLAR CİVARINDAN HİZMET VEREREK PİYASAYI ÖLDÜRMEZLER. TABİKİ DE EN İYİSİ EN KISA ZAMANDA ODA OLUŞTURULMASI VE ODA BİRİM FİYATLARININ YAYINLANMASIDIR. RİSK DEĞERLENDİRME FİYAT POLİTİKAM ŞU ŞEKİLDE;

AZ TEHLİKELİ İŞYERİ İŞÇİ BAŞINA: 100TL
TEHLİKELİ İŞYERİ İŞÇİ BAŞINA: 200TL
ÇOK TEHLİKELİ İŞYERİ İŞÇİ BAŞINA:300TL

İŞVERENE UYAR YADA UYMAZ KİMSEYE EYVALLAHIM YOK VE TAVİZ VERMİCEM. MESELA ÖRNEK OLARAK GEÇEN HAFTA 30 İŞÇİ ÇALIŞAN BİR REZİDANS İNŞAAT ŞANTİYESİNE 30*300TL=9000TL + KDV FİYATI VERDİM.

GEÇEN AY 4 İŞÇİSİ OLAN VE ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN BİR FABRİKAYA 1200TL+KDV'DEN RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPTIM.

FİYAT POLİTİKAM BAZILARI İÇİN HATTA ÇOĞU KİŞİ İÇİN YÜKSEK OLABİLİR.KUSURA BAKMASINLAR ALDIĞIM SORUMLULUK BUNU GEREKTİYOR. SAYGILAR.İYİ ÇALIŞMALAR.



ŞAHSİ OLARAK ÇALIŞIYOSUN PEKİ KDV OLAYLARINI NASIL AYARLIYORSUN YANİ DEVLETE OLAN VERGİYİ NEREYE YATIRIYORSUN? FATURAYI NASIL KESİYORSUN?
 

Setsuna

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Ara 2012
Mesajlar
7
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
arkadaşlar bende bunu merak ediyorum sadece risk analizi yapmak için fatura kesilmesine gerek varmı? yani olay şu.. ablamın işyeri için risk degerlendirmesi yapılcak o da benim yapmamı istiyo ama normalde bireysel calışmayı düşünmüyorum ben yani bukadar ugrasmama gerek varsa zaten hiç ugrasmıcam bi osgb den yaptırırız ama bana bisürü kişi faturaya gerek yok dedi. tam net bilen biri yardımcı olursa acilen cok sevinirim :k_karışık:
 

Sercan SELÇUK

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
215
Tepki puanı
84
Meslek
Uzman (C)
faturaya gerek yok benim de arastırdıgım kadarıyla . ablanız yapmıs gibi olacak ancak siz yapacaksınız eğer uzman calıstırma zorunlulugu yoksa ablanızın işyerinde . varsa zaten uzman calıstıracak uzman yapar
 

Ömerisg

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Eki 2012
Mesajlar
20
Tepki puanı
19
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Burda durum vahim gözüküyor. Acil eylem planlarını neden siz yapıyorsunuz. Yönetmeliği okumadınız mı? Fiyatlarda çalışan başına verilir olmuş. Akaryakıt istasyonları 500 TL ye kadar düşmüşken, buradaki fiyatlarla iyi iş yapıyorsunuz. Ne diyelim. Kolay gelsin...
 

Setsuna

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Ara 2012
Mesajlar
7
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
faturaya gerek yok benim de arastırdıgım kadarıyla . ablanız yapmıs gibi olacak ancak siz yapacaksınız eğer uzman calıstırma zorunlulugu yoksa ablanızın işyerinde . varsa zaten uzman calıstıracak uzman yapar

banada öyle dediler ama işverenin risk analizi yapması için uzman olması gerekmezmi kafasına göre yapabiliyomu da ablam yapmış gibi olsun ki yani ben zaten para almıcam zaten de kafam karıştı fatura gerekiyo diyolar falan ya..
 

aylntrsk

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
30 Haz 2012
Mesajlar
13
Tepki puanı
3
eger osgb ile tam zamanlı çalışmanız varsa yasal süreniz zaten 180 saat artı 37 saat yolda gecen sürelerdir. yani bir yerde tam zamanlı çalışırken baska bir yerde calısamazsınız. eger kendi işinizi yaparsanız zaten bagkurdan yatıcak sigorta baska bi yerde de çalışırsanız ssk dan yatacagı için devlet bunu kabul etmiyor ve fatura karsılıgı yapılan risk analizleri kabul edilmiyor çünkü risk degerlendirmesi ekibinde diyor ki işverenin bünyesinde bulunan iş güv. uzmanı veya işyeri hekimi diye bir ibare var! bu zaten açıktır. yani işverenin sigortalı içşisi(isg uzmanı) olmanız demek yani bakanlık kanalından isg katipten sözleşme imzalanması demektir. kısacası tek seferlik bile olsa girdi çıktı gibi sözleşme imzalanıp yasal sürede işyerinde bulunup sözleşme yapılması isteniyor bunun ücreti de zaten maaş bordrosu olarak görünecektir. asıl soru şu yapan var mı? tabiki var ama bakanlık zaten kabul etmiyecektir risk analizlerini...
volkan bey yalnız şöyle bir durum var bazı işyerlerinin hala uzman ve hekim istihdam zorunluluğu başlamadı ama risk analizi yaptırmak zorunda. yasal olarak uzman zorunluluğu olmayan işletme risk analizini dışardan yaptırır
 

uzmknn

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Şub 2013
Mesajlar
160
Tepki puanı
130
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
volkan bey yalnız şöyle bir durum var bazı işyerlerinin hala uzman ve hekim istihdam zorunluluğu başlamadı ama risk analizi yaptırmak zorunda. yasal olarak uzman zorunluluğu olmayan işletme risk analizini dışardan yaptırır

Müfettişlerin gelip denetleyip risk analizni kabul etmedği bir firmaya rastladınız mı?
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.