Soru : Jeotermal Sondaj İşlerinde İsg

Emrah ERKEK

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Kas 2011
Mesajlar
48
Tepki puanı
28
Meslek
Uzman (C)
Herkese merhaba,

Jeotermal sondaj işlerinde çalışmış olan arkadaşlar var ise şantiyelerinde yaşanmış ramak kala, iş kazası ve sondaj kulesinde aldırdıkları tedbirler hakkında bu sayfada paylaşımda bulunurlarsa sevinirim. Malum bilgi paylaştıkça çoğalır.

selamlar,
 

turanmst

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Ocak 2013
Mesajlar
137
Tepki puanı
46
Meslek
Uzman (C)
merhaba konu ile ilgili bir şey bulan var mı üniversitede tez çalışması aldım da herhangibir şey bulamadım malesef :(
 

burak sarıkavak

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Mar 2012
Mesajlar
1
Tepki puanı
5
Arkadaşlar jeotermal sondajlarda uzun bi sure çalıştım.Jeotermal sondajlarda iş güvenliği cok cok cok karmasıktır. Çok miktarda deneyim ve mühendislik tecrübesi istemektedir. Genel olarak tehlikeleri ve riskleri anlatıyım ama tamamını yazmaya kalksam 40 sayfa tutar dahada atladıgım bircok kalem çıkar özelden msj atarsa arkadas daha detayllı yardımcı olabılırım.
kullanılan kimyasallar
polimer bazlı kimyasallar ( Nispeten zararsız msds lere bakarsanız sonunması hayırlı değil.)
bentonit, barit az zararlı
lignosülfanat, kostik soda ( tehlikeli skıkıntılı malzemeler oyle 5-10 kg değil 3000m lik bi sondajda varil varil varil kullanılır.
ESAS TEHLİKE KUYUDAN GAZ ÇIKIŞLARI.
YERİ GELİR KUYUDAN ÇOK YOĞUN MİKTARDA KARBONDİYOKSİT, HİDROJEN SÜLFÜR VS GİBİ ENVEAİ ÇEŞİT GAZ ÇIKAR. ÖYLE ESER MİKTARDA DEĞİL ÖLDÜRÜCÜ DÜZEYDE. NADİRDİR AMA OLMA İHTİMALİ HERZAMAN VARDIR. ÇIKIŞ OLDUĞUNDA YOGUNLUK ARTMADAN BAZI BELİRTİLER VARDIR ÖRNEĞİN HİDROJEN SULFÜR ÇIKISI OLDUGUNDA KULLANLILAN LİGNOSULFANAT ÇAMURUNUN VİSKOZİTESİNDE ANİ DEĞİŞİM VE RENGİNDE KOYULAŞMA OLUR. HER GAZ İÇİN VARKLIDIR.
KUYUDAN YÜKSEK BASINÇLI BUHAR ÇIKMASI
amaç bu zaten açım esnasında her daim olabilir. bunu kontrol altına alabılmek için kuyu içine betonlamaların adam akıllı yapılması hesaplarının duzgun olması gerekmektedir. ( duzgun olmayan işleme ornek alaşehirde patlayan kuyu. makinayı bıle cıkaramadılar) preventer dedigimiz hidrolik tijin etrafını saran kauçuk pabuçlu vana sistemi vardır. bu sistem sorunsuz çalışmalıdır. küçük ve orta sondajlarda dandik versiyonları vardır. ( bi işe yaramaz dandıkler kaliteliler 15.000 dolardan başlar) bunların bakımı tam olmalıdır. kapanma sureleri kayıt altına alınmalı ve bakımları tam yapılmalı.
daha sonra çamur pompalarının kontrolleri tam olmalı bunlar ozel devasa pompalar. benim çalıştıgım makinede 10" gomlekte 1740 psi ve snyede 40 lt basıyordu basıncı sen dusun. gömleği dusurup basın 5 katına çıkartılabılıyordu. 24 saatte 1500 lt mazotu sadece pompa yakardı. bunların emniyet ventilleri vardır ama kompresordekiler gibi yaylı filan değildir. özel metal cubukları vardır bunlar katolog değerinden muhendis tarafından yapılacak calısmaya gore anlık olarak değiştirilir pompanın ventil ayarını yapar. BEN BU CUBUKLER YERİNE ORAYI DELİP 8 LİK İNŞAAT DEMİRİ TAKAN FİRMA GORDUM. bunun dısında camur aktarma hortumları cok yuksek basınca maruz kalır denge tankı gibi sistem de olmadıgı için atma yapabilir yaptıgında gordum. sadece ucundaki hamer regor 15 kg . balyoz gibi sallar. bu gortomlar butun vana girişleri, bağlantılarda çok sağlam şekilde cok kalın zincirlele bağlanmalıdır.
daha cokta şimdilik bunları yazayım umaım yardımcı olur
 

turanmst

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Ocak 2013
Mesajlar
137
Tepki puanı
46
Meslek
Uzman (C)
Burak bey özelden yazdım bakabilirmisiniz
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.