Bilgi : Iş Kazası Sonrası Neler Yapılmalı, Nelere Dikkat Edilmeli ?

Murtaza Taş

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Ara 2016
Mesajlar
18
Tepki puanı
18
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
İstanbul da bir ayakkabı mağazasında alışveriş yapan müşterilerden birinin 3-4 yaşlarındaki çocuğu , mağazanın depo bölümüne inen ve merdiven önü kolayca açılabilecek demir korkuluk kapı ile kapatılan kısımdan yuvarlanıp düştü , çocuk apar topar alınıp ailesi tarafından hastaneye götürüldü.Bu durum iş kazası mı ? eğer iş kazası ise aile ne yapması gerekir?
Çocuk çalışmadığı için iş kazası değil. Ancak aile yaşadığı mağduriyet dolayısıyla firma hakkında şikayetçi olup firmaya hukuki olarak yaptırım uygulatabilir.
 

HSE Engineer

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Eyl 2012
Mesajlar
51
Tepki puanı
50
Meslek
Uzman (C)
Merhaba

Bir işyerinde çalışanın işe gelmesine 1 veya 2 gün engel olacak kadar bir yaralanma olursa uzmanın yapması gereken nedir. örnek: çalışan eline bir cisim düşmüş baş parmağı çatlamış ve hastaneye gitmiş doktorda iş kazası diye rapor etmiş. 1 gün sonra uzman olarak beni arıyorlar. gelip gerekli prasüdürleri uygulayın diye. ben gidip neler yapmam lazım ve işveren ne yapacağını bilmiyor ona ne demem lazım.

Bölümde yetkili tarafından bir kaza tutanağı tutulmuştur. Olayi detaylı anlatan. Yoksa da o tarihli bir tutanak hazırlatın. Raporda gelmeli size. Orda teşhis ve kac gün raporlu olduğu gibi bilgiler gerekli olacak size. Şahit var mı, tutanakta bir şahit yazılmışsa o da veri olarak girilecek. Bu bilgilerin hepsi e-sgk sistemiden iş kazası bildirme uygulaması açılıp doldurulacak. Çalışanın kişisel bilgilerinden tutunda kazanın nasil nerde olduğu , yaralanma şekli boyutu gibi çok çeşitli sorular dolduruluyor sistemde. Bu bildirim kaza sonrası 3 is günü içinde yapılmalı. Başka bir yere bildirim gerekmiyo sonrasında.

Tabii sizin de uzman olarak ayrıca kazayla ilgili kök neden analizi yapabilrsiniz. Ayrıca çalışana, iş kazası sonrası tekrar eğitimi verebilirsiniz. Sonrasında anladığına dair imzasını almayı unutmayın.
İyi çalışmalar.
 

Murtaza Taş

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Ara 2016
Mesajlar
18
Tepki puanı
18
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhaba

Bir işyerinde çalışanın işe gelmesine 1 veya 2 gün engel olacak kadar bir yaralanma olursa uzmanın yapması gereken nedir. örnek: çalışan eline bir cisim düşmüş baş parmağı çatlamış ve hastaneye gitmiş doktorda iş kazası diye rapor etmiş. 1 gün sonra uzman olarak beni arıyorlar. gelip gerekli prasüdürleri uygulayın diye. ben gidip neler yapmam lazım ve işveren ne yapacağını bilmiyor ona ne demem lazım.

Size direkt kanundan ilgili bölümleri yazayım. 6331 madde 114 derki;
(1) İşveren;

—a) Bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutar,gerekli incelemeleri yaparak bunlar ile ilgili raporları düzenler.
—b) İşyerinde meydana gelen ancak yaralanma veya ölüme neden olmadığı halde işyeri ya da iş ekipmanının zarara uğramasına yol açan veya çalışan, işyeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olan olayları inceleyerek bunlar ile ilgili raporları düzenler.

—(2) İşveren, aşağıdaki hallerde belirtilen sürede Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimde bulunur:
—a) İş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde.
—
Öncelikle raporu düzenlemekle mükellef olan işverendir siz ona danışmanlık yapabilirsiniz bu konuda.
Hastane iş kazası diye bildirmiş iş yeri 3 gün içinde bildirmezse para cezası yer. Tehlike sınıfına göre 2603-7810 TL arasındaydı bu cezalar arttı en son.

Ayrı yeten İşçi tekrar işe başladığında iş yeri hekimi tarafından sağlık muayenesi yapılmalıdır.6331-15b
 

mevlüt karadmn

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Ara 2016
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
o zaman benim yapmam gereken sadece çalışan işe döndüğünde tekrar eğitim vermek yanlış anlamadım değil mi. diğer anlattıklarından işveren sorumlu...
aslında olay şöyle ben gittiğim firmaya kısmi zamanlı ve taşeron bir firmaya bakıyorum . ayda bir defa gidiyorum. bana ait olan personel yük taşırken dengesini kaybedip düşmüş ve kafasında yarık olmuş. hastaneye götürmüşler dikiş atılmış ve 3 günlük rapor verilmiş 3 gün sonra gel bakalım ona göre tekrar bakacağız duruma göre demişler. kaza sonrası polis gelip incemelerde bulunup yetkili kişiden ifade alıp gitmiş. şimdi bizim taşeron firma bana oraya gidip gerekli prasüdür neyse uygulayıp bize dönermisin diyor. prasüdür olarak benim yapmam gereken hastanın işe döndükten sonra eğitim vermek başka bir sorumluluk yok değilmi. kayda almamız gereken bir rapor yada çalıştığım taşeron şirkete iletmem gereken bir evrak yok galiba ?



yardımcı oldunuz çok teşekkür ederim
 

Murtaza Taş

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Ara 2016
Mesajlar
18
Tepki puanı
18
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Ufak iş kazalarında problem olmuyor, yani ufak kesikler ve zedelenmelerde . Uzuv kayıplı bir kazada işler değişiyor. Devlet hastanesine gittiğiniz an hastane polisi olaya müdahil oluyor ve ilgili bölge karakoluna haber veriyor. Daha siz haber vermeden polis geliyor zaten işyerine. İş kazası olduğunda vizite kağıdı açılıyor ve duruma göre ambulans veya firma aracı ile yaralıyı hastaneye sevk ediyorsunuz. SGK Bölge müdürlüğüne bildirimi idari işler veya insan kaynakları elektronik ortamda yapıyor(bildiğiniz gibi 2 gün süresi var). Eğer özel hastaneye giderseniz polise haber vermeniz gerekiyor. Kaza sonrasında polis işyerine gelerek gerekli raporlamayı yapıyor. Sonrasında İşveren ve ISG uzmanı beraber karakola giderek ifade veriyor. Kazazede ile ilgili iş güvenliği eğitim sertifaka ve eğtitim katılım formları karakolda tutanağı hazırlıyan polis memuruna teslim ediliyor. Hakkınızda kamu davası açılıyor, eğer çalışan şikayetci olmaz ise sizin haberiniz olmadan dava düşüyor. Adresinize davanın düştüğüne dair bir celp gönderiliyor. Eğer kazazede şikayetci olursa o zaman mahkeme süreci başlıyor. İş yerine iş müfettişi geliyor ayrıca kazazedenin iş kaybı SGK tarafından raporlanıyor. Süreç 4 seneye kadar sürebiliyor. Ölümlü kazada işveren( ölüme sebebiyet veren postabaşı, formen,ustabaşı,mühendis, tekniker her kim ise) ve ISG uzmanı direkt göz altına alınıyor. Sonrasını avukata sormak lazım. Uzuv kayıplı ve ölümlü kazalarda süreç çok sıkıntılı. Allah korusun, kimsenin başına gelmesin.

Bunları yaparsanız AÇIK VE NET söylüyorum ZERRE kadar hatanız suçunuz olmasa dahi olay çok büyük ihtimalle sizin başınıza patlar suçsuz yere sürünürsünüz. Çünkü buları yaparken resmen "Beni içeri tıkın.."diye bas bas bağırmış olursun. Ortada kimseler yokken sen kendini şüpheli duruma düşürmüş olursun.
Arkadaş nereden çıkardın sen suçlu olduğunu da karakollara gidiyorsun ifade veriyorsun?
Neden daha bir şey belli değilken savunma pozisyonuna geçip elinde belgeleri toplayıp ben bir şey yapmadım demeye gidiyorsun?
Allah etmesin bir kaza sonucu niye direkt İş güvenliği uzmanı tutuklansın daha hiç bir şey belli değil?
Bu iş yerinin İş yeri hekimi yok mu? Belki adamın sağlık durumu o işi yapmaya elverişli değildi de hekim bunu tespit etmedi.Hekim hiç ortalıkta yok ama bizim uzman herşeye atlar olay uzmana patlar.
Bu iş yerinde iş veren var veya vekili var belki senin uyarıp da onların almadığı tedbirler yüzünden oldu bu olay. Sakın demeyin dava sürecinde bu anlaşılır ben aklanırım diye ben söyleyeyim büyük olasılıkla yine olay sizin başınıza kalır
Yada işçinin hatası bu olay.
 

mekabe

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Mar 2013
Mesajlar
165
Tepki puanı
102
Meslek
İşyeri Hekimi

Ekli dosyalar

  • TYD.docx
    4.5 MB · Görüntüleme: 130
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.