Çalışan Gençlerin Güvenliği – Ebeveynlere Öneriler

  • Konbuyu başlatan izmir
  • Başlangıç tarihi
I

izmir

Guest
Çocuklarınız iş yerinde güvende mi? Onlara, işyerinde birilerinin göz kulak olduğundan emin misiniz? Bu bülten, işverenlerin işyerindeki gençlere sunması gereken sağlık ve güvenlik düzenlemelerini anlamanıza yardımcı olacak ve işyerindeki yaralanmaları önleme konusunda çocuklarınızla rahatlıkla konuşabilmenizi sağlayacaktır.
Her yıl milyonlarca öğrenci, cep harçlıklarını kazanabilmek için yarı zamanlı işlerde ya da yazlık işlerde çalışmaktadır. Birçoğu, gençler için özel olarak organize edilmiş deneyim kazanmaya yönelik işlerde
çalışırken, diğerleri hayatlarında ilk kez tam zamanlı bir işte çalışmaya başlarlar. Erken yaşta sahip olacakları bu iş deneyimi, son derece önemli iş becerileri geliştirmelerine fırsat tanıyarak, gençlere birçok şey kazandırabilir. Bu deneyim ayrıca sağlıklı ve güvenli de olmalıdır.
Gençler, ilk kez tam zamanlı bir işte çalışmaya başladıklarında, bu başlangıç sağlıklı ve güvenli olmalıdır ki, yaşamak için çalışmaya devam edebilsinler. Ne yazık ki durum her zaman böyle olmamaktadır. Avrupa istatistiklerine göre, 18 – 24 yaş arasındaki genç çalışanlarda görülen iş kaynaklı yaralanma oranı, diğer yaş gruplarındaki çalışanların oranından %50 daha fazladır.
17 yaşındaki bir genç kız, tatil döneminde çalışmak için başvurmuş olduğu işe başladıktan yalnızca bir saat sonra, parmağının bir kısmını kaybetti. Parmakları, çalışmakta olduğu fırında kullanılan bir makinede ezildi.
18 yaşındaki bir tamirci çırağı, alevlerin arasında kaldıktan dört gün sonra yaşamını yitirdi. Genç çırak, müdürünün boş bir tanka petrol ve dizel karışımı boşaltmasına yardım ediyordu…
Çalışanlar, sağlık ve güvenlikle ilgili çeşitli düzenlemelere tabidirler. Bu düzenlemeler gereği işverenler, işyerindeki tehlikeleri değerlendirmeli, gerekli önleyici tedbirleri almalı ve ihtiyaç duyulan yönlendirme ve eğitimi sağlamalıdırlar. Gençlerin eğitim, deneyim ve bilinç düzeyinin yeterli olmaması nedeniyle işverenler, çalışan gençlere ve işe yeni başlayanlara daha fazla dikkat göstermelidirler.
18 yaşın altındaki çalışanlar için ise, bazı ek yükümlülükler bulunmaktadır.
Çünkü 18 yaşın altındakiler hem deneyimsizdirler, hem de gerekli olan fiziksel ve zihinsel olgunluğa sahip değildirler. Ayrıca bu yaş grubundaki çalışanların çalışma saatleriyle ilgili bazı sınırlamalar da bulunmaktadır.
Gençlere bir iş deneyimi sahibi olmaları için çalışma imkanı veren işverenler, sağlık ve güvenliklerinin korunması için kendi çalışanlarına sundukları imkanların aynısını onlara da sunmalıdırlar. Çalışan gencin, okuldan ayrılmak için belirlenmiş olan minimum yaşın altında olması durumunda işveren, gencin anne babasını ya da yasal velisini iş
yerindeki riskler ve kontrol tedbirleri konusunda biligilendirmelidir. Bu bilgilendirme söz konusu genç işe başlamadan önce yapılmalıdır.
18 Yaşın Altındaki Gençlerin Güvenliği - İşverenler Ne Yapmalıdır?
İşyerindeki gençlerin korunmasıyla ilgili olarak, Avrupa yönetmeliklerini temel alan ulusal düzenlemeler bulunmaktadır1. Bu yönetmelikler, gençlerin yeterli deneyime, bilinç düzeyine ve olgunluğa sahip
olmamaları nedeniyle karşılaşabilecekleri belli başlı riskleri göz önüne almaktadır.
Bu yönetmeliklerin genelinde, işverenden beklenilenler:
> Gençlerin sağlığını ya da güvenliğini tehdit eden riskleri değerlendirirken, gençlerin deneyimsiz olduklarını, sağlıklarını ve güvenliklerini etkileyecek olan mesleki riskler konusunda yeterince bilinçli olmadıklarını, fiziksel ve zihinsel olgunluktan yoksun olduklarını göz önünde bulundurmak,
> İşe alınan gencin, çalışmaya başlamadan ÖNCE risk değerlendirmesini yapmak,
> Çalışan gençlerin belirli işleri yapmalarını yasaklarken risk değerlendirmesini dikkate almak,
> Okul çağındaki çocukların çalışması söz konusu olduğunda; gerçekleştirilen risk değerlendirmesinin sonuçları ve buna bağlı olarak alınan kontrol tedbirleri konusunda, çocukların ebeveynlerini veya yasal velilerini bilgilendirmek.
Genel kural olarak onsekiz yaşın altındaki gençlerin aşağıda belirtilen işleri yapmalarına izin verilmemelidir:
> Kendi fiziksel ya da zihinsel kapasitelerini aşan işler,
> Zehirli olma özelliğine sahip ya da kansere sebep olan işler,
> Radyasyon maruziyeti gerektiren işler,
> Aşırı ısı, gürültü ya da titreşim içeren işler,
> Gençlerin deneyimsizlik ya da güvenliğe yeterli dikkati göstermemek gibi nedenlerle gözden kaçırabilecekleri türden riskler içeren işler.
“İşyerindeki gençlerin korunması” başlıklı bültenimiz; gençlere verilebilecek görevlerle ilgili sınırlamaları, yaş ve saat sınırlamalarını, mesleki eğitimdeki özel istisnaları ve asgari okuldan ayrılma yaşının altında olan çocukların çalışmalarına izin verilen Üye Devletlerdeki katı sınırlamalarla ilgili daha fazla ayrıntıları içermektedir. Kesin
yükümlülüklerle ilgili olarak lütfen ulusal mevzuatımıza bakınız (ulusal mevzuatımız için; http://isggm.calisma.gov.tr ).
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.