İşyeri Denetimi ve Raporu

Musa Kıransoy

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Mar 2012
Mesajlar
180
Tepki puanı
67
Meslek
Uzman (C)
detay denetim.png Arkadaşlar
Yakın bir tarihte yapılan denetimle ilgili notları ve noktaları sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle yapılan denetim firma denetimi değil sanki bir iş güvenliği uzmanı denetimiydi. Yapılan denetimde tüm soruların net cevabını verecek uzman görmek istediler karşısında. Eksikler ve yapılmayan uygunsuzluklar için neden yapmadın bunları der gibi ifadeler oldu. Ek te gönderdiğim resime bakarsanız orada bulunması gerekn neredeyse tüm eksikleri tamamlamış durumdayım. Tabiki İSG yenilenen bir kavram olduğu için sabit kalmasını bekleyemeyiz. Ancak; Eksik kalanları ise aylık kurul toplantısında dile getirmiş ve onaylı deftere yazarak bildirimini yapmış durumdayım. Yazılan uygunsuzlun 3 tanesi yine deftere yazdığım eksikler oldu. Periyodik raporları örnek verecek olursak raporlar ilgili mühendis arkadaş tarafından kompresör kontrolleri yapılmış veya yaptırılmış ve klasöre eklenmiştir. Ancak müfettişlerin denetimi sonucu raporların da detaylı denetlenmesiyle açıga çıkan şu oldu ki raporlar rast gele hazırlanmış. Ve bu durumdan müfettiş sizi sorumlu tutuyor. NEDEN KONTROL ETMİYOR TAKİP EDİP İNCELEMİYORSUNUZ . Pardon arkadaşlar ama bizlerin her mühendislik dalından ayrı bir bilgili olmamızı kimse beklemesin. Elektrik mühendisinin işinin detayını bilemem hele birde hazırladıgın rapor uygun degil demek haddime düşmez , aynı şekilde bir başka mühendislik dalının.. Eğitim notlaından tutunuz ,yaptıgımız sunuma kadar, tek tek slayt slay ve notları eğitim raporlarını, tutanakları ay ay madde madde , onaylı defteri yazılan tarihten bugüne dek yaklaşık 7 ay tamamını okuyan ve yapıldı mı bun bilmem kaçıncı ayda yazdıkların demesi ve gerçekleşmeyen olmuşssa neden yapmadın demesi bir uzmanın denetimi başlangıç sürecmi oldu diye düşündüm. Ayrıca sizere sormak istediğim acil çıkış kapılarının renği ne olacak lütfen acil bir şekilde cevaplayın.
devamında bir sorum daha var ki buda çok ilginç; işçi temsilcisinden başka ,ustabaşından başka sağlık güvenlik işçi temsilcisi olma zorunluluğu var mıdır kurul için. ve bu tanım nerede geçiyor ilk yardımcı belgeli elemandan olacak diye....
 

Okan67

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Haz 2012
Mesajlar
175
Tepki puanı
77
Acil Çıkış Kapılarının rengi ne olacak? Böyle bir şeye ilk defa rastlıyorum. Önemli olan acil çıkış kapısının karanlıkta dahi nerede olduğunu gösteren işaretlerin olmasıdır. Genelde Acil Çıkış Kapılarının üstünde yeşil zemine beyaz ÇIKIŞ veya EXIT yazar. Bir de Acil Çıkış Kapısı dışarıya doğru açılmalıdır, kilitli olmamalıdır.
 

Nurdan DAHİ

Banned
Katılım
29 Mar 2012
Mesajlar
618
Tepki puanı
508
Meslek
Uzman (C)
acil çıkış kapısı rengi diye birşey yok! acil çıkışları gösteren levhaların rengi yeşil üzeri beyaz piktogram... sağlık güvenlik işçi temsilcisi mantıken ilk yardım eğitimi belgesi olanlardan seçilmelidir ama yoksa ehliyet sahibi personelden de seçilebilmeli(şahsi fikrim) zira ehliyet alırken ilkyardım dan da sınava tabi olunuyor... herhangi bir yerde yazıyor mu bilemiyorum... dediğiniz gibi; kontrollerin yapılmasını isteyebilirsiniz yapıldımı diye kontrol edebilirsiniz ama bu kontrol uygun değil deme lüksünüz olduğunu düşünmüyorum... müfettiş raporların sizin bilginiz dahilinde üstünkörü hazırlandığını düşünmüş gibi bir izlenime kapıldım... neden bunu düşündü bilemiyorum :(
 

KadirCoskun

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Şub 2012
Mesajlar
79
Tepki puanı
190
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Musa bey, Öncelikle geşçm,ş olsun. Evet sağlık ve güvenlik işçi temsilcisi kurulda zorunludur. Fakat Acil çıkış Tabelalarının renginin yeşil oldugunu bilmekle beraber acil çıkış kapı rengi diye bir tabir ilk kez duydum.

Saygılarımla.



İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik
İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarının Oluşumu
Madde 5 — İş sağlığı ve güvenliği kurulları aşağıda belirtilen kişilerden oluşur.
a) İşveren veya işveren vekili,
b) İş Kanununun 82 nci maddesi uyarınca iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanı,
c) İş Kanununun 81 inci maddesi uyarınca görevlendirilen işyeri hekimi,
d) İnsan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi,
e) Varsa sivil savunma uzmanı,
f) İşyerinde görevli formen, ustabaşı veya usta,
g) 2821 sayılı Sendikalar Kanununun değişik 34 üncü maddesi hükmü uyarınca işyerinde bulunan sendika temsilcilerinin kendi aralarında seçecekleri kişi, işyerinde sendika temsilcisi yoksa o işyerindeki işçilerin yarıdan fazlasının katılacağı toplantıda açık oyla seçilecek işçi,
h) Sağlık ve güvenlik işçi temsilcisi.
Kurulun başkanı işveren veya işveren vekili, kurulun sekreteri ise bu maddenin (b) bendinde sözü edilen kişidir.
Bu maddenin (b), (c), (d), (e) bentlerinde gösterilen üyeler işveren veya işveren vekili tarafından atanırlar.
Bu maddenin (f) bendinde belirtilen üye o işyerindeki formen, ustabaşı veya ustaların yarıdan fazlasının katılacağı toplantıda açık oyla seçilen kişidir.
Bu maddenin (f) ve (g) bentlerinde sözü geçen kurul üyelerinin aynı usullerle yedekleri seçilir.
 

isgisg

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Mar 2012
Mesajlar
40
Tepki puanı
21
Meslek
Uzman (C)
iş sağlığı ve güvenliği kurulu yıllık faaliyet raporu nedir?

zaten gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor . Bu raporda neyi göstermemiz gerekiyor. Elinde örnek olan var mı?

saygılarımla,
 

Okan67

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Haz 2012
Mesajlar
175
Tepki puanı
77
Bu raporu hem iş güvenliği uzmanı hem de işyeri hekimi ayrı ayrı hazırlar. Yıl içinde yapılan faaliyetler, yapılamayan çalışmalar, öneriler filan yer alır. Amaç, bir sonraki yıl için hazırlık yapmaktır.
 

H. Berkay Yalçın

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Nis 2012
Mesajlar
273
Tepki puanı
796
Meslek
İş Veren
Ekli dosyayı görüntüle 2491 Arkadaşlar
Periyodik raporları örnek verecek olursak raporlar ilgili mühendis arkadaş tarafından kompresör kontrolleri yapılmış veya yaptırılmış ve klasöre eklenmiştir. Ancak müfettişlerin denetimi sonucu raporların da detaylı denetlenmesiyle açıga çıkan şu oldu ki raporlar rast gele hazırlanmış. Ve bu durumdan müfettiş sizi sorumlu tutuyor. NEDEN KONTROL ETMİYOR TAKİP EDİP İNCELEMİYORSUNUZ . Pardon arkadaşlar ama bizlerin her mühendislik dalından ayrı bir bilgili olmamızı kimse beklemesin.


Musa Bey merhaba,

Geçmiş olsun, umarım sıkıntı olmamıştır. Anladığım kadarıyla periyordik kontroller Makine Müh. Odası ve ya Akreditasyonu olan firmalar tarafından yapılmasına rağmen bir de firmanız bünyesinde mühendis arkadaşınız periyodik kontrollerini yapıyor. Ve bu kontroller için laf etmişler. Oysa firma içi kompresör cihazının periyodik kontrolü yapılmasa, makina müh. odası yılda bir yapsa belki de ses etmeyeceklerdi gibi sonuç çıkardım bilmiyorum doğru muyum..

Kapı rengi konusu sahiden tuhaf. Pembe olsa kime ne, acil çıkış levhası koyduktan sonra.. Bir de bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama İş Müfettişleri 2010'da istihtam edilen İSG uzmanlarından bu yana daha farklı uygulamalar yapmakta. Bilmiyorum size karşı tavırları nasıldı ama kimi alaycı, kimi sert, kimi azarlar gibi uzmanlara tavırlar sergilediklerini duyuyorum. Çoğu arkadaş İş Müfettişlerinin 2010'dan önce iptal edilen uzmanlık sertifikalarından dolayı böyle tavır aldıklarından bahsediyor. Size karşı tavırları nasıldı, işverenin yanında nasıldı diye sormak isterim.
Ayrıca bu denetiminizi paylaştığınız için teşekkürler.

İyi günler.
Syg.
 

Cem AKBULAK

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Şub 2012
Mesajlar
638
Tepki puanı
813
'' sayın müfettiş bey,mevzuata göre acil çıkış kapılarının renginin ne olduğunu söylerseniz,hepsini o renge boyatacağım '' veya
''haklısınız,ben kimya mühendisiyim ama kompresörlerin periyodik kontrollerini benim yapmam gerekirdi''
deseydiniz ne diyecekti çok merak ediyorum... musa bey...
 

ejder0645

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Nis 2012
Mesajlar
18
Tepki puanı
6
Meslek
Uzman (C)
yangın çıkış kapı rengi genellikle kırmızı oluyor kırmızıdır heralde.
 

safetypro

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Tem 2012
Mesajlar
65
Tepki puanı
65
Ekli dosyayı görüntüle 2491 Arkadaşlar
Periyodik raporları örnek verecek olursak raporlar ilgili mühendis arkadaş tarafından kompresör kontrolleri yapılmış veya yaptırılmış ve klasöre eklenmiştir. Ancak müfettişlerin denetimi sonucu raporların da detaylı denetlenmesiyle açıga çıkan şu oldu ki raporlar rast gele hazırlanmış. Ve bu durumdan müfettiş sizi sorumlu tutuyor. NEDEN KONTROL ETMİYOR TAKİP EDİP İNCELEMİYORSUNUZ . Pardon arkadaşlar ama bizlerin her mühendislik dalından ayrı bir bilgili olmamızı kimse beklemesin. Elektrik mühendisinin işinin detayını bilemem hele birde hazırladıgın rapor uygun degil demek haddime düşmez , aynı şekilde bir başka mühendislik dalının.
musa bey biraz daha açabilirmisiniz ? Mesela hangi raporda neyi eksik buldular ve sizden o raporla ilgili ne istediler ? Birde hepimiz farklı mühendislik branşlarından sorumluyuz ama İSG demek kimya, makine, elektrik bir sürü farklı branşı bünyesinde bulunduran bir bilim dalı demek.Periyodik raporlara gelince bizde de başımızdan çok geçti raporları hazırlatıyoruz sonrada hiç incelemeden dosyalarına koyuyoruz ancak çoğu rapor sizinde belirttiğiniz gibi rastgele hazırlanmış oluyor.İşyerinde İSG denilince akla ilk biz geldiğimiz için doğal olarak, bize soruluyor eksiklik olduğunda.
 

Uzman Ahmet

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Şub 2012
Mesajlar
204
Tepki puanı
162
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
'' sayın müfettiş bey,mevzuata göre acil çıkış kapılarının renginin ne olduğunu söylerseniz,hepsini o renge boyatacağım '' veya
''haklısınız,ben kimya mühendisiyim ama kompresörlerin periyodik kontrollerini benim yapmam gerekirdi''
deseydiniz ne diyecekti çok merak ediyorum... musa bey...

Bende çok merak ettim.
 

Okan67

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Haz 2012
Mesajlar
175
Tepki puanı
77
Açıkçası bu konuda denetçiler yorum veya iyileştirme yapabilirler ama otorite gibi konuşup bunu raporlarına yazamazlar. Notlarını alıp, kim raporda ne hata yaptıysa bu firmayı denetleyen kuruma kişiye belki resmi yazı yazabilirler. ISG mühendisi, bu hizmeti dışarıdan alıyorsa, ancak raporun imla hatalarına filan bakabilir, bir yanlışlık varsa düzelttirir. Aksi halde bu dış firmalara neden gerek olsun ki? Unutmayalım ki denetleyen insanlar da hata yapabilirler.
 

safetypro

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Tem 2012
Mesajlar
65
Tepki puanı
65
Açıkçası bu konuda denetçiler yorum veya iyileştirme yapabilirler ama otorite gibi konuşup bunu raporlarına yazamazlar. Notlarını alıp, kim raporda ne hata yaptıysa bu firmayı denetleyen kuruma kişiye belki resmi yazı yazabilirler. ISG mühendisi, bu hizmeti dışarıdan alıyorsa, ancak raporun imla hatalarına filan bakabilir, bir yanlışlık varsa düzelttirir. Aksi halde bu dış firmalara neden gerek olsun ki? Unutmayalım ki denetleyen insanlar da hata yapabilirler.
Okan bey, eminim ki kastedilen imla hataları falan değildir.Benzer denetimlerde başımdan geçen örneklerle bu konuları açıklayayım belki yararlı olur;
1.İşyerinde 2 tonluk malzemeleri indirmek için 10 tonluk vinç kullanıyorduk neden derseniz işverenin maddi imkanları genişti ilerde lazım olur diye almış işveren.Neyse kaldırma testi için bir makine mühendisi bulduk geldi raporu hazırladı ben sonucuna bakmadım bile.Ama denetimde rapor incelenirken bir baktık ki 10 ton kapasite var demiş 1,5 katı yani 15 ton ile kaldırma testi yaptım uygundur demiş, ama işyerinde bırakın 10 tonu en fazla 2 tonluk yük var yani olmayan birşeyi yaptım ve uygundur yazmış
2.Forkliftler içinde raporu hazırlamış ve eksik birkaç nokta belirtmiş (frenler, lastik vs.) ben yine raporu var diye ısrar ettim ama raporu uygun mu değil mi bakmamıştım bile.
3.Kompresörün hava tankı için uygundur raporu vardı ama kompresörün üstüne bizim kademedeki işçiler vana takmış evet bildiğiz vana ! denetimde görünce bize sordular bu ne diye ? bizde işçilere sorduk araba yıkarken kullanıyoruz dediler halbuki o basınçtaki hava o işçileri delip geçebili.
gördüğünüz gibi yukarıdaki 3 durumdada ben periyodik raporlar var diyordum ancak ne kadar uygun olduğu konusunda hiç bir fikrim yoktu.Umarım demek istediklerimi anlatabilmişimdir.
 

Okan67

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Haz 2012
Mesajlar
175
Tepki puanı
77
Bu haksızlık değil mi? Rapor yazan sahtekarlık yapıyor ama sen niye bakmıyorsun diye yüzü kızaran iş güvenliği uzmanı. Yani raporu yazanın hiç mi suçu yok ve çalışmaya devam mı edecek? Bu gibi durumlar olabilir ama yine de iyi niyet etrafında sorunları çözmek lazım. Uyarı mekanizmalarını işletmeden hemen işlem yapmamak lazım.
 

safetypro

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Tem 2012
Mesajlar
65
Tepki puanı
65
işte okan bey bu bizim sorumluluğumuzda öncelikle işini düzgün yapmayanlarla çalışmamak bizim elimizde, mümkünse şirket içinden bir makine mühendisine gerekli eğitimleri aldırıp bu raporları onun düzenlemesini sağlatmak daha iyi.Dışardan gelenler para için geliyor ve kağıt üstünde kalıyor yaptıkları işler.Ayrıca bu periyodik raporlar doğrudan bizimle ilgili o yüzden bu testlerin zamanında ve düzgün yapılmasından, yetkili kurumlar istediğinde de gösterilmesinden sorumluyuz.
 

H. Berkay Yalçın

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Nis 2012
Mesajlar
273
Tepki puanı
796
Meslek
İş Veren
musa bey biraz daha açabilirmisiniz ? Mesela hangi raporda neyi eksik buldular ve sizden o raporla ilgili ne istediler ? Birde hepimiz farklı mühendislik branşlarından sorumluyuz ama İSG demek kimya, makine, elektrik bir sürü farklı branşı bünyesinde bulunduran bir bilim dalı demek.Periyodik raporlara gelince bizde de başımızdan çok geçti raporları hazırlatıyoruz sonrada hiç incelemeden dosyalarına koyuyoruz ancak çoğu rapor sizinde belirttiğiniz gibi rastgele hazırlanmış oluyor.İşyerinde İSG denilince akla ilk biz geldiğimiz için doğal olarak, bize soruluyor eksiklik olduğunda.

Periyodik kontrolleri Mak. Müh. Odası gibi akreditasyonu olan firmalardan yapmıyor musunuz? Onlar detaylı şekilde rapor hazırlıyorlar. Bir vinç periyodik bakım örneğini ekleyebilirim.
 

safetypro

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Tem 2012
Mesajlar
65
Tepki puanı
65
Periyodik kontrolleri Mak. Müh. Odası gibi akreditasyonu olan firmalardan yapmıyor musunuz? Onlar detaylı şekilde rapor hazırlıyorlar. Bir vinç periyodik bakım örneğini ekleyebilirim.
sayın berkayya, sanırım yanlışlıkla alıntı yaptınız benim vinç periyodik bakım örneğine ihtiyacım yok yinede teşekkür ederim.Periyodik kontrollerde akreditasyonu olan firma diye birşey duymadım,makine mühendisleri odasına üye ve oda tarafından belgelendirilmiş mühendisler tüzükte belirtieln testleri yapabilirler.
 

H. Berkay Yalçın

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Nis 2012
Mesajlar
273
Tepki puanı
796
Meslek
İş Veren
Syn safetypro
Sadece oda değil Turkak'ın akreditasyon sertifikası verdiği bir cok firma var. Memnun değilseniz onlara periyodik kontrolleri yaptırabilirsiniz. Size vinç örneğini göndermek istedim çünkü siz üstün körü hazırlanıyor deyince şaşırdım, oda yapmasına rağmen acaba başka bir kontrol formu mu uyguluyorlar diye karşılaştırırsınız diye düşündüm.
İyi günler.
 

safetypro

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Tem 2012
Mesajlar
65
Tepki puanı
65
Syn safetypro
Sadece oda değil Turkak'ın akreditasyon sertifikası verdiği bir cok firma var. Memnun değilseniz onlara periyodik kontrolleri yaptırabilirsiniz. Size vinç örneğini göndermek istedim çünkü siz üstün körü hazırlanıyor deyince şaşırdım, oda yapmasına rağmen acaba başka bir kontrol formu mu uyguluyorlar diye karşılaştırırsınız diye düşündüm.
İyi günler.
Sayın berkayya, size teşekkür etmeliyim şu Türkak meselesine henüz ayrıntısıyla bakamamıştım sayenizde baktım.Evet haklısınız Türkakta veriyor ancak mevzuatta bu konuda karışıklıklar var. Şöyleki tüzüğe göre kontrolü kimler yapabilir diye bakınca aynen şöyle yazıyor "kontrol ve deneyleri, ehliyeti Hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik elemanlar tarafından yapılacak ..." ayrıca iş ekipmanlarının kullanımı yönetmeliğinde ise " uzman kişiler tarafından kontrolü yapılacak ..." ibareleri yer alıyor. Bende bugüne kadar hep odadan belgelendirilmiş olması koşuluyla makine mühendisleri tarafından yapılır diye biliyordum. Umarım yeni kanuna göre çıkacak yönetmelikte bu konular açığa kavuşur çünkü biliyorsunuzdur 6 ay sonra tüzükler geçerliliğini yitirecek.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.