İnşaat Sektöründe Ahşap Yapılar

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3,013
Tepki puanı
3,507
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Dünyaca ünlü The Economist dergisi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sonra "Türkiye’den Dersler" başlıklı yazısında şu tespiti yapmıştı: "Katil; ağırlıktır! Türkler; başlarının üzerine yıkılan strüktürlerin altında ezildiler.

...ağır ve yüksek beton binaları tekrar inşa etmeden önce, eski moda ahşabı tekrar düşünseler iyi ederler." The Economist’ten 20 yıl önce ünlü mimar Turgut Cansever, Japon uzmanların raporlarına dayandırarak, "Dünyada depreme en dayanaklı yapı sistemi Osmanlı ahşap karkas sistemidir." bilimsel tespitini yapmıştı. Ama nafile! "Bir musibet bin nasihatten evladır" sözü bir kez daha gerçek oldu.

20. yüzyılın II. yarısından itibaren hayatımızdan çıkan ahşap mimari, 1999 Marmara Depremi’nden hatırlanmaya başladı. Betonarme binaların dayanaksız ve sağlıksız olması, ahşabı yeniden gündemimize getirdi. "Ahşap, betondan daha dayanıklı olur mu?" demeyin, oluyor! Nasıl mı? ThermoWood (ısıl ahşap) adı verilen ileri teknoloji sayesinde bildiğimiz ağaç, ortalama 212 derecede ısıtılarak ağaç içinde reçine (kimyasal maddeler) alınıyor. Ağacın içindeki nem oranı sıfıra indiriliyor. Bu işlemden geçen ahşaba en az 100 yıl ömür biçiliyor. Dünyada altı yerde kullanılan bu ‘ısıl ahşap’ iki yıldır Türkiye’de. Nova Orman Ürünleri adıyla Gerede’de üretime başlayan fabrika, Türk insanını ahşapla barıştırmak için uğraşıyor.

Nova Orman Ürünleri’nin sahibi Mehmet Canpolat. Canpolat, aynı zamanda Kurtlar Vadisi dizisinin yapımcısı Pana Film’in de ortağı. Vadi’nin ‘Canpolat’ı Polat Alemdar ile Mehmet Bey’in soyadının ne gibi bir ilişkisi var, inanın bilmiyoruz! Konumuz, Kurtlar Vadisi olmasa da bunu merak ettik; ancak Canpolat bu konuda suskun kalmayı ve asıl işi ahşap ile ilgili konuşmayı yeğledi. Canpolat, ısıl ahşap teknolojisini Finlandiya’dan getirmiş. Dünyanın birçok yerinde özellikle de Japonya’da ailelerin çocuk odalarında bu ahşabın kullanıldığını söyleyen Canpolat, "Avrupa’da büyük bir hızla ahşaba dönüş başladı. Kimyasal madde içerdiği için PVC’ler artık eskisi gibi tercih edilmiyor. Kapı ve pencerelerin doğramalarının tamamını ahşap yapmaya başladılar. Onlar PVC’yi söküp yerine ahşap yaptırırken, biz ahşabı söküp PVC yaptırıyoruz. Oysa ThermoWood teknolojisi ahşabı hem dayanıklı hem sağlıklı hem de daha ucuz hale getiriyor. Bir PVC’nin ömrü 10-15 yıl iken ahşap 100 yıldan fazla dayanıyor." şeklinde konuşuyor.

Ahşap Ev Betonarmeden Hem Ucuz Hem de Dayanıklı
Eskiden her yerde rastladığımız ahşap evler bir dönem cazibesini kaybetti. Şimdi ThermoWood teknolojisiyle üretilen ahşap ucuz ve sağlam, bu yüzden ahşap kullanımı cazip hale geldi. Mesela kaliteli bir PVC pencere ya da kapı ile bu teknolojiyle üretilen ahşap aynı fiyat. Yine 100 metrekare anahtar teslimi bir müstakil ev ya da villa 40 bin YTL’ye mal oluyor, betonarme bir evden daha ucuz yani... Bu teknoloji ile üretilen ahşap zemin kaplamada, dış cephe kaplamalarında, sauna ve havuz kaplamalarında, park ve bahçelerde rahatlıkla kullanılabilir.

Reçine Nedir? Ahşabın içerisindeki kimyasal bir madde. Ahşabın ömrünü kısalttığı gibi sıcakta ve soğukta kusma yaparak ahşabın görüntüsünü bozuyor. Bu yüzden kapı ve pencere doğramalarında reçineli ahşap tercih edilmiyor. Budak diye tabir edilen şeyler aslında reçinedir. ThermoWood, reçineyi ortadan kaldırdığı için ahşabın ömrünü uzatıyor. Ahşabı dış cephede kullanmanız için belirli bir özelliğinin olması gerekir. 212 dereceye kadar ahşabı ısıttığınızda su buharı ve sıcaklık kullanılıyor. Herhangi bir kimyasal madde kullanılmıyor. Yüzde yüz doğal bir işlem. Noal ahşabın ömrü 50 yıl iken bunun ömrü 100 ile 150 yıl arasında değişiyor.

Türkiye Bilinçlenmeli
Mehmet Canpolat: Ahşap hayatımızda büyük bir yer kaplamasına rağmen biz bunu kullanamıyoruz. Türkiye bu konuda yavaş yavaş bilinçleniyor. Mimar ve mühendislerimiz artık dış cephelerde ahşap kullanmaya başladılar. Yürüyüş yollarında park ve bahçe mobilyalarında, havuz kenarlarında gayet sağlıklı bir şekilde kullanılıyor. Mesela Finlandiya’da dış cephelerin tamamında ahşap kullanılıyor. Dış cephede kullanılan ahşapla betonarmenin ömrü çok daha farklı. Belediyelerin mutlaka ahşapta ThermoWood teknolojisini şart koşmaları gerek. Bu konuda Tarım Bakanlığı’nın, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın tedbirler alması gerek.

Kaynak : insaathaberleri.net
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.