İTFAİYELER İÇİN İŞ GÜVENLİĞİ DÖKÜMANI ???

isg_expert

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Kas 2011
Mesajlar
21
Tepki puanı
7
ARKADAŞLAR ELİNDE İTFAİYELER İÇİN İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİM VB. DÖKÜMAN OLAN VARSA PAYLAŞABİLİRMİSİNİZ.
İLGİNİZE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER. İYİ ÇALIŞMALAR.
 

Hüseyin KORKMAZ

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Ara 2011
Mesajlar
508
Tepki puanı
1,476
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Tüneller Teknik Raporu Bölüm 3 Yangın Müdahale Yönetimi
 

Ekli dosyalar

  • 80551780-TURKCE-CEVIRI-Fire-in-Tunnels-Technical-Report-Part-3-Fire-Response-Managment.pdf
    1.1 MB · Görüntüleme: 394

Hüseyin KORKMAZ

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Ara 2011
Mesajlar
508
Tepki puanı
1,476
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
İtfaiyede İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin Konularında Yapılması Gerekenler



En Tehlikeli Meslek Sınıfı: İtfaiye
İtfaiyecilik tehlikeli meslekler sınıfının başındadır. Çünkü itfaiyecilerin karşılaştıkları kazalar sonucunda ölüm ve yaralanmaları kaçınılmazdır. Bulundukları ortamlar insan sağlığını tehdit eden sınırların her zaman üstündedir. Katıldıkları olaylar sonucunda meydana gelen iş kazaları sadece itfaiyecinin ekipman ve malzeme kayıplarıyla değil, yaralanmalarla da sonuçlanmaktadır. Burada söz konusu olan en büyük kayıp ise itfaiyecinin ölmesidir. Bu yüzden itfaiyecilikte işçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kuralları önemlidir.

İtfaiyecilerin kaza yapması hem maddi hem de manevi açıdan kurumları ve çalışanları zarara sokmaktadır, itfaiyeciler görev esnasında başlarına gelebilecek yaralanma ve ölümleri mesleklerinin bir parçası olarak kabul etmişlerdir. Görevlerini yaparken güvenlik ve emniyet kurallarına ne kadar dikkat etseler de tehlike onlar için her zaman kaçınılmaz olur. Bu nedenle gereksiz risklere girmeyecek kadar akıllı ve profesyonel olmalıdırlar. Bu profesyonellik ve bunun getirdiği dikkat onlara kahraman ve korkusuz imajını vermiştir.

Kaza, tehlikeli iş ortamlarından kaynaklanan planlanmamış, kontrol edilemeyen, can ve mal kaybına sebep olan bir olaydır. Sonucu genelde yaralanmayla bitmektedir. İtfaiyeciler çoğu zaman önlenebilir kazalar sonucu yaralanır. Yaralanmaları sonunda da hasar ve kayıplar olmaktadır. Her kaza sonucu yaralanma olmayabilir ama kazaların önüne geçilemediği takdirde yaralanmalar kaçınılmazdır. İtfaiyecilerin geçirdiği kazaları önlemek için nedenlerini iyi incelemek ve anlamak gerekmektedir. Alınacak güvenlik önlemleri kazaların sayısını ve şiddetini azaltacaktır.

İtfaiyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği
Bunun için itfaiyelerde de iş sağlığı ve iş güvenliği konuları incelenmeli ve oluşturulmalıdır. Gerçekleşmiş ve gerçekleşecek kazalara ve yaralanmalara neden olan faktörleri incelemeli, düzenlemeli ve sebeplere göre hedef prosedürler geliştirilmelidir. Risk analizleri yapılarak tehlikeler en aza indirilmeye çalışılmalıdır. Özellikle kazaların raporları yazılmalı, bu konuda arşiv oluşturulmalıdır. Kazaların daha az hasarla atlatılması için incelemeler yapılmalıdır. İtfaiyelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği kuralları uygulanması için gereken hassasiyet gösterilmelidir, itfaiyeciler için ayrı güvenlik standartları oluşturulmalıdır. Bu standartlar, ülke genelindeki itfaiye müdürlüklerince ilke edinilmelidir. Mümkün olduğunca bu standartlara ulaşılmaya çalışılmalıdır.

Bilindiği gibi henüz ülkemizde bu tür araştırmalar tam anlamıyla yapılamamaktadır. Standartların hazırlanması mesleki açıdan itfaiye ve itfaiyecilere fayda sağlayacaktır. Halen ülkemizde birçok itfaiye biriminde itfaiyecilerin kaza analizleri tutulmamaktadır. İtfaiyecilerin ülke genelinde karşılaştıkları kaza ve yaralanmalarını gösterir bir çalışma bulunmamaktadır.

Bu konuyla ilgili standartlar gelişmiş ülkelerden kopyalanmalı, ülke şartlarına uyarlanarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Ülkemizde bu konuda bir ölçü birimi oluşturulmalıdır. Öncelikle kurum yetkilileri, TİB, TÜYAK ve üniversiteler standartların hazırlanmasına öncülük etmelidir.

İtfaiyelerde İş Güvenliği Konusunda Neler Yapılabilir?
İş sağlığı ve güvenliği ve çalışma ortamları ile ilgili sorunların tespiti ve bunların çözümü için etkin metotlar geliştirilmelidir. Tespit edilen sorunların öncelikleri ve sonuçlarının değerlendirilmesi konusunda ya kısmi olarak veya geneliyle ilgili çözümler üretilmelidir.

İş Sağlığı ve Güvenliği (ISG) Yönetmeliği'nde belirtildiği gibi işe alınacak personelin işe uygun olup olmadığı konusunda sağlık denetimleri yapılmalıdır.
işin devamı süresince bu denetimleri belirli aralıklarla sürdürülmelidir.
Sağlık ve güvenlik işçi temsilcileri seçilmelidir.

Ülke genelindeki İtfaiye istasyonlarına bakıldığında bazı Büyükşehirler hariç itfaiye personelinin çalışma koşulları içler acısıdır. İtfaiyecilerin dinlenme, yemek, lokal, eğitim yeri, banyo, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerler maalesef çok kötü koşullardadır. Hatta birçok itfaiye istasyonlarında duş alabilecekleri sıcak su bile bulunmamaktadır. İtfaiyecilerin bu gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek ortamlar oluşturulmalıdır.

Grup merkezlerinin temiz ve tertipli olmasına dikkat edilmeli, malzeme ve ekipmanların her an yerinde ve kullanıma hazır olması sağlanmalıdır.
Bu listeler; deforme olmalarını engellemek için, plastik kaplıklar veya uygun malzemelerle kaplanmalıdır. Bu sayede vardiya teslimi yapacak personel malzeme kontrolünü kolay, eksiksiz yapacak personelin oradaki malzemeyi unutması sorununu ortadan kaldırmış olacaktır. Bunun gibi istasyonlarda kullanılan malzeme, ekipman ve makinelerin doğru bir şekilde, tehlikeye mahal vermeden uygulamada nasıl kullanılacağına dair bilgi içeren talimatlar hazırlanmalıdır.

İtfaiyecinin kullanacağı ekipmanın kapasite değerlerini, yakıt miktarı ve çeşidini bu talimatlarda her an görebilmesi sağlanmalıdır.

İtfaiyecinin cihaz hakkındaki yeterli teknik bilgiyi olay anında kontrol edebileceği tüm yazılı önlemler alınmalı/sağlanmalıdır, itfaiyecilerin kullandıkları Kişisel Koruyucu Donanım (KKD)'ın yıkanması, bakımı hakkında bilgi verilmeli bunun için yeterli imkan sağlanmalıdır. Kullanılan KKD'lar personele zimmet edilmeli, kullanıp kullanmadıkları kontrol edilmelidir.

İtfaiye araçlarının bakımı, talimatlarına göre periyodik olarak yapılmalı aksatılmamalıdır. Vardiyalar arası araç ve malzeme teslimatları yazılı kontrol listeleri şeklinde ve imzalı olarak yapılmalıdır. Makine ve ekipmanın ne zaman kaybolduğu, hasar gördüğü ve yerinin değiştirilmesi gibi konularda bu tür listeler bilgi akışını kolaylaştıracaktır. Araçların kontrol listelerinin olması şoför personelin bu listelere göre aracı teslim almaları, kullanıcıdan kaynaklanabilecek hataları en aza indirecektir. İtfaiyecilerin vardiyalardaki vukuat ve olaylarının bilgi akışı yazılı evraklarla sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki sözlü bilgi akışı uzun süre kalıcı olmayacaktır.

Yapıması gerekenlere gelince; itfaiyecilere iş Sağlığı ve Güvenliği konularında eğitim aksatılmadan verilmelidir. Bu konu itfaiyeci eğitimleri içerisine "itfaiyede Kullanılan Makine ve Ekipman Güvenliği" adı altında personele verilmelidir, itfaiyecinin gitmiş olduğu olaylarda vatandaşın güvenliği yanında, kendisinin güvenliğini de nasıl sağlaması gerektiği konulan öğretilmelidir. İş sağlığı ve güvenliği kuralları itfaiyecilik gibi tehlikesi yüksek mesleklerde hafife alınmayacak kadar önemlidir. Bu konu hakkında doğru ve tutarlı bir politika oluşturmanın yolu üst yönetim ile çalışanlar arasında tam bir işbirliği ve yardımlaşmanın sağlanmasından geçmektedir.



http://itfaiyecilik.blogspot.com/2009/02/itfaiyede-isci-saglg-ve-is-guvenliginin.html
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.