18 Mayıs 2013 Iş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı Hatalı Olan Yada Cevabı Değişmesi Gereken Sorular ?

Konu, 'İş Güvenliği Uzmanlığı Sınav Tartışmaları' kısmında Kaan SAKA tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. cavus_123456

    cavus_123456 Banned



    kardeşim haklısın hepimiz kilitlendik haberi bekliyoruz, bir an önce belli olsada kurtulsak şu stresten...



     
    Tütü bu yazıya teşekkür etti.
  2. hakan06

    hakan06 TÜİSAG Üyesi



    itirazlar en az 10 sonra açıklanacak. bu nedenle buradan biraz uzaklaşmakta yarar var...



     
  3. sea2901

    sea2901 TÜİSAG Üyesi

    sorunun cevabı yanlış demedim ama iki cevabı var. A sıkkı da doğru.

    Emniyet kemerlerinin yüksekte çalışmalar sırasında bağlandığı noktadan sökülebilmesi için ikinci bir bağlantı noktası olması ve bu bağlantı noktasının bağlı olması gerekmektedir. İkinci bir bağlantı noktasının olmadığı böyle durumlarda emniyet kemeri iş dolayısıyla geçişlerde kesinlikle çıkarılamazlar. A şıkkında ikinci bağlantı noktasından söz edilmemiştir. Bu nedenle, bu sorunun 2 tane doğru cevap vardır. A şıkkı da doğru sayılmalıdır.

     
  4. sea2901

    sea2901 TÜİSAG Üyesi

    ben de I ve IV seçeneği olmadığından, yalnız IV yaptım ama bu soru çelişkili olduğundan iptal edilmesi kanısındayım.

    BS 8800 bir İş Sağlığı ve İş Güvenliği rehber standartıdır ve işletme yönetimine rehberlik edecek önerileri içermektedir. Bu Standart, iş sağlığı ve güvenliği yönetiminin, işletme yönetimine entegre edilmesi gerektiği ve genel yönetimin ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeği düşünülerek hazırlanmıştır.



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
    gocmen bu yazıya teşekkür etti.
  5. İsmail SALMAN

    İsmail SALMAN TÜİSAG Üyesi

    Gerçekten çok yerin de bir tespit. Bu bahsettiğin soru benim de dikkatimi çekti. Soruların bir kısmı karanlıkta ki "FİL" gibi neresinden baktığınla ilgili yorumlanabiliyor. Teşekkürler.

     
  6. abuzer kadayıf

    abuzer kadayıf TÜİSAG Üyesi

    sosyal bilimler ya da edebiyat ya da tarih mezunu falansınız galiba? mühendisseniz eğer, bir mühendis olarak şu dediğiniz şeyden ben utandım şahsen! milimetre neymiş ya, metre meymiş değil mi? birimlerde boşuna zaten! helal olsun valla, niye okuduk ki biz, çözmüşsünüz zaten olayı siz. bizde bakkalız dimi? ha tabi birdesizin mantığınıza göre sadece yanlış yaptığınız sorular iptal edilmeli değil mi...
    barajı çok iyi bir puanla geçiyorum, daire testere sorusunuda doğru yaptım. ama başvurduğum 4 sorudan biri de bu soruydu. cidden yazık.
    sizin gibilerle aynı safta olmaktan utandım.



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  7. ayşegül d.

    ayşegül d. TÜİSAG Üyesi

    önce soru numaralarını yazacaktım sonra millet hangi sorular diye bakmaya uğraşmasın diye kısaca hangi sorular olduğunu belirttim iyi etmemişim sanırım en azından senin için

     
    can buyukelyas, cabir durmaz, m mır ve 1 kişi daha buna teşekkür etti.
  8. ardaderi

    ardaderi TÜİSAG Üyesi

    ölee dersek 4500 de az 10000 de az . birlik olmamız ve isg yonetiminde bazı standartların belirlenmesi lazım bunu da nerden baksan 5 yıl da ulaşırız . işveren isg uzmanıyla bir olup işyerini düzenler tabikide lakin ikiside menfaatleri doğrultusunda hareket edecektir kandırmayalım kendimizi . iş görüşmesine gittiğimizde atıyorum 4500 liralık bir teklif verdik diyelim- iş veren 2 lira vereyim yap dese atlarız havada . kimse kandırmasın kendini

     
    durmuş demir bu yazıya teşekkür etti.
  9. Remzi ELİKILIÇ

    Remzi ELİKILIÇ TÜİSAG Üyesi


    bu kaçıncı yazışım bilmiyorum ama tekrar yazacağım.
    döner testerenin 90 metre olduğunu düşündüğümüzü düşünecek kadar akıllı insanlar var vesselam.
    ama ectatli arkadaşım sakin olmak lazım. hayatında atölye, sanayi görmemiş insana anlatmak kolay olmuyor. ben tekrar edeceğim ama.

    çalıştığım işyerinde 2 tane torna tezgahı var. biri mm hesabına göre biri de inc hesabına göre çalışıyor.
    farklı delme tezgahları da var cm hesabına göre çalışan.

    ama biz anlamayız, 90 nın yanına metre koymayı düşünürüz.
    günlerdir burda kafa patlatıyor insanlar sen gel metre miymiş güldürmeyinmiş.

    bu sınavda hangi aklı evvel tüm yönetmelikleri tek tek okumuş, aklına şaşarım.
    sınavın sistemi yanlış. cımbızla cümle çekip soru sorulmuş.
    ama normal cımbızla üye olanlarda var aramızda.

    kimse kusura bakmasın. ama ayıpta etmesin.

     
    ectatli bu yazıya teşekkür etti.
  10. osman topbaş

    osman topbaş TÜİSAG Üyesi

    Evet bence de bu soruda birim ifade edilmesi gerekiyordu. hangi birimden istediğini belirtmemiş.bu yüzden bu soru iptal olmalı.

     
    tolga32 bu yazıya teşekkür etti.
  11. Remzi ELİKILIÇ

    Remzi ELİKILIÇ TÜİSAG Üyesi


    haklısın evet,
    ancak benım örneğim farklıydı. bireysel olarak freelens işlerden bahsettim. tabiki bi işyerine girmek isterseniz aylık maaşınız 2000-2500 tl cıvarında baslar. daha aşağısını kabul etmeyın zaten.
    ama benım verdiğim örnek, bir site. yani 20-30 apartmanın oldugu bı alan.
    burası ıcın 4500 tl ye anlaştı. ancak aynı yere 500 tl ye yaparım dıyende oldu.

    demek ıstedıgım işimizi biz yukseltırız ancak.

    bız sağlam ellerle sarılırsak, ileride bir dernek, bir oda çatısı altında toplanırsak o zaman makınacılar ve kımyacılar gıbı derız ki, uzmanın maaşı en az şu kadar olacak dıye.

    onemlı olan kendımızı düşük görmemek.

     
  12. mehmet naci bulan

    mehmet naci bulan TÜİSAG Üyesi

    Ağzına sağlık kardeşim kitabın ortasından konuşmuşsun..

     
  13. ardaderi

    ardaderi TÜİSAG Üyesi

    küçük görmek değil önemli olan paraya nekadar ihtiyacımız olduğudur bence . acıkcası osgbler 1200-1500 arası bir değer biçiyor bizlere en başta bu işin içinde olan onlar . diğer taraftan bizler yeni mezunlar mecburuz bir yerde OSGB lere çünkü hiçbirimiz daha önce isg altında çalışmadık kağıt kuyt işleri vs . bizler ilk mezunlar tecrübe kazanma uğruna 25-30 lirayada risk değerlendirmesi yapıcaz yada askeri ücretlere isg uzmanlığı yapıcaz .
    böyle bir ortamda idealist olan az kazanır ama içi rahat olur . idealist olmayan çok kazanır huzurlu olmaz belki ama zamanla alışır o da .

    osbglerin altından çıkan isg uzmanları böyle ortamda böyle şartlarda indirebildiğimiz kadar indiricez ücretleri. tabiki yanlış ama oda gibi söz sahibi bir birlik olmadan fiyatlar standarda alınmadan malesef vaziyet kötü.

    en önemlisi unutulmamalıdır ki insanın oldugu her işte herşeyde tehlike risk var . milyonda bir ihtimal de bile ilk işte veya son işte milyonda bir işte bir milyon işte en baştaki mi en sondakimi belli diiil . zaten nekadar yaşıcagımız da belli diiil

    allah herkeze hayırlı ve bol kazançlı işler nasip etsin ....

     
  14. seart

    seart TÜİSAG Üyesi

    hadi birim yanlış degil diyelim 85-90 siklarda varmi kardesim şimdi sen onada 90 geciyorya onuda ordan anla dersin

     
    deserttaklamakan ve coskun35 bu yazıya teşekkür etti.
  15. seart

    seart TÜİSAG Üyesi

    kimse yanlış anlamasin ama hiç bir muhendis asgari ucretle bu mrslegi yapmaz yapan başka bolum mezunudur birde oda dernek taban fiyat denilmis bizim muhendisler odasi var fiyatta belli dir ama o fiyatin yarisina piyasa da calisiliyor yani arz talep meselesi çok uzman varsa ucretler dusuk olur ama asgari ücret çok ama çok komik

     
  16. osman topbaş

    osman topbaş TÜİSAG Üyesi

    İptal olması muhtemel diğer sorular ise şunlar:
    İTİRAZLAR
    İtiraz No : 1
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 39
    Aşağıda verilen ölçüm aletlerinden hangisi kişisel gürültü maruziyeti riskini belirlemek için kullanılır?
    A) Higrometre B) Dozimetre C) Anemometre D) Barometre

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap B Şıkkıdır. (Soruda Doğru cevap yoktur).
    Ancak : Dozimetreler işlevine göre çok şekilde kullanılan malzemeler olup sadece “dozimetre” olarak tanımlandığında tanım karşılığı radyasyon ölçümüne eşit gelmektedir. Soruda “Gürültü dozimetresi” olarak belirtilmiş olması gerekmektedir.
    DOZİMETRE : Radyasyonla çalışan kişilerin maruz kaldığı radyasyon miktarını belirlenmesi için kullanılan cihazlardır. Radyasyona karşı ölçülebilir ve tekrar üretilebilir etkileşime sahip cihaz yada malzemedir.
    Gürültü Dozimetresi: Bu dozimetreler genellikle gürültü etkisinde kalan kişinin kulağına yakın yerleştirilen bir mikrofondan kayıt yapan bir devreden ibarettir. Bu araçlar ölçüm süresince ortalama entegre etkilenim derecesini veya zamanın fonksiyonu olarak etkilenimi verebilir

    BAKINIZ :
    resmi gazete Sayı : 28344 SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN RADYASYON DOZ LİMİTLERİ VE ÇALIŞMAESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
    resmi gazete Sayı : 27600 RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

    İtiraz No : 2
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 4
    Ayrıca kaynak ve kesme işlemleri çok farklı koşullar altında kat seviyesinden yüksek çok çeşitli yerlerde (fabrikalarda, uzay kafesi konstrüksiyonlarında, çukurlarda, teknelerde, madenlerde, tanklarda v.b.) yapılmaktadır. Bu tarz yerlerde kaynak ve kesme işlemleri yapılırken çalışanın meşgul edilmemesi ve çalışan kişinin işine konsantre olarak değişen şartlara göre pozisyonunu iyi ayarlaması gerekmektedir.
    Bu konularla ilgilenen bilim dalı aşağıdakilerden hangisi olamaz?
    A) İş Sağlığı ve Güvenliği B) Psikolojik Danışmanlık C)Endüstriyel Hijyen D) Ergonomi

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap B Şıkkıdır
    Ancak : Soruda belirttiğiniz makalede Endüstriyel hijyen ile alakalı hiçbir ibare bulunmamaktadır. Aksine kişinin işine konsantre olamama hali psikolojik bir durumdur. Dolayısıyla çalışanın işe adaptasyonu veya tatmini, iş yerindeki stresi, kişilerler anlaşması vb. durumlar işe konsantre olmasını etkileyecek ve psikolojik danışmanlık gerektirecektir.

    Soruda yazmanız gereken ön makale aşağıdaki şekilde olmalıydı. Kaynak işlerinde iş sağlığı ve güvenliği (Makine mühendisleri odası)
    Kaynak ve kesme islemi yapılan yerde bulunan keskin nesnelere, pres ve sıkıstırma islemi yapan aletlere ve hareketli nesnelere dikkat edilmelidir. /14/
    • Ayrıca kaynak ve kesme islemleri cok farklı kosullar altında kat seviyesinden yuksek cok cesitli yerlerde (fabrikalarda, uzay kafesi konstruksiyonlarında, cukurlarda, teknelerde, madenlerde, tanklarda v.b.) yapılmaktadır. Bu tarz yerlerde kaynak ve kesme islemleri yapılırken calısanın mesgul edilmemesi ve calısan kisinin isine konsantre olarak değisen sartlara gore pozisyonunuiyi ayarlaması, ozel isler icin uygun ve doğru yerlestirilmis ekipmanlar kullanması, calısan kisinin dengesini bozacak veya gorusunu engelleyecek seyler tasımaması, calısanların birbirlerine elkol sakaları yapmaması, calısan kisi icin tum guvenlik onlemlerinin alınması, calısma yerinin temiz ve duzenli olması ve calısanın gereksiz riskler almaması gerekir. /15/

    İtiraz No : 3
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 21
    Aşağıdakilerden hangisi iş yeri hekimliği hizmetlerinin temel uygulamaları arasında değildir?
    A) Çalışanların sağlık gözetiminin yapılması
    B) Çalışanlara sağlıkla ilgili konularda eğitim yapılması
    C) İşyerlerinde iyileştirici sağlık hizmetlerinin sağlanması
    D) Kişilerin niteliklerine uygun işte çalışmasının sağlanması

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap C Şıkkıdır. (Doğru cevap D olmalı).
    Ancak resmi gazete: 27.11.2010 – 27768
    İŞYERİ HEKİMLERİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK incelendiğinde Doğru cevaba dair bir ibare bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra İş yeri hekimi kişinin niteliklerini nasıl tespit edebilir? Soruda anlam eksikliği bulunmaktadır kişinin biyolojik veya fizyolojik niteliklerinden bahsetmeli. Genel olarak nitelik denemez.

    Aksine, Bahsedilen “Operasyonlardan, kullanılan maddelerden ve/veya mekanlardan kaynaklanan maruziyetler nedeniyle çalışanlarda meydana gelebilecek hastalıkların, henüz yakınmalar ortaya çıkmadan saptanması amacıyla aralıklı kontrol muayenelerinin yapılması” (iyileştirici sağlık hizmeti değil midir?)

    İtiraz No : 4
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 33
    Aşağıdakilerden hangisi İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi (İSGB) ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) görev, yetki ve sorumlulukları için doğru değildir ?
    A) İşyerinde sağlık ve güvenlik risklerine karşı yürütülecek her türlü koruyucu, önleyici ve düzeltici faaliyeti kapsayan çalışma ortamı gözetiminden sorumludurlar
    B) İşyerinde kaza, yangın, doğal afetle ilgili önlemleri almakla görevlidirler.
    C) Sunulan hizmetlerin sağlanması sırasında işin normal akışını aksatmamaya özen gösterilmesi gerekir.
    D) OSGB’ler iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamını veya bir kısmını başka bir kişi veya kuruma devredemezler

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap B Şıkkıdır. (Soruda Doğru cevap yoktur).
    resmi gazete Tarihi: 29.12.2012 resmi gazete Sayısı: 28512
    İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ
    İSGB ve OSGB’lerin görev, yetki ve sorumlulukları
    MADDE 13
    ç) İşyerinde kaza, yangın, doğal afet ve bunun gibi acil müdahale gerektiren durumların belirlenmesi, acil durum planının hazırlanması, ilkyardım ve acil müdahale bakımından yapılması gereken uygulamaların organizasyonu ile ilgili diğer birim, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmasından, sorumludurlar




    İtiraz No : 5
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 97
    Kişisel koruyucu donanımlarda CE işaretinin iliştirilmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) CE “Avrupa Kalitesi” Anlamına gelmektedir.
    B) CE işareti, ürünün belgelerine iliştirilmelidir. ,
    C) CE işareti ürünün kaliteli olduğunu göstermek için iliştirilir.
    D) CE işareti, boyutları uygun olduğu taktirde ürünü iliştirilmelidir.

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap D Şıkkıdır. (Soruda iki Doğru cevap vardır B ve D ).

    resmi gazete Tarihi : 23/02/2012
    resmi gazete Sayısı : 28213
    Yürürlük tarihi : 23/02/2012
    “CE” İŞARETİ YÖNETMELİĞİ
    MADDE 4- (1) İmalatçı, ilgili teknik düzenlemede belirlenen diğer yükümlülükleri saklı kalmak kaydıyla, ilgili teknik düzenlemenin gerektirdiği teknik dosyayı tanzim etmek, uygunluk değerlendirme işlemlerini yapmak veya yaptırmak, AT uygunluk beyanını düzenlemek ve “CE” işaretini ürüne koymakla ve teknik dosya ile AT uygunluk beyanını ilgili teknik düzenlemede belirtilen süre boyunca, bir sürenin belirtilmediği hallerde ürünün piyasaya arz edildiği tarihten itibaren on yıl süreyle, muhafaza etmek ve talep edilmesi halinde yetkili kuruluşa sunmakla yükümlüdür.
    MADDE 9- 3) Ürüne veya bilgi plakasına veya ürünün yapısı gereği bunun mümkün olmadığı veya kalıcılığının garanti edilemediği durumlarda ambalajına ve ilgili teknik düzenlemenin öngördüğü ürün beraberindeki belgelere görünür, okunabilir ve silinmeyecek şekilde konulur,

    İtiraz No : 6
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 43
    Gürültü kontrolünde uygulanan “gürültüye maruz kalma süresini azaltmak” ne tür bir risk kontrolüdür?
    A) Gürültünün alıcıda kontrolü
    B) Planlama ile gürültü kontrolü
    C) Gürültünün kaynağında kontrolü
    D) Gürültünün kaynak ve alıcıda kontrolü

    İTİRAZ
    Sizin doğru öngördüğünüz cevap A Şıkkıdır. (Soruda Doğru cevap B olmalıdır).

    Soruda Gürültüye maruz kalma süresinden bahsetmektedir. Maruz kalma süresi kişinin o alanda daha az çalıştırılması veya gürültü kaynağının daha az süreli çalıştırılması ile mümkün olmaktadır. Dolayısıyla bir planlama (iş planı) ile gürültü kontrolü sağlanabilir. Cevap B şıkkı olmalıdır
    Eğer soruda gürültü maruziyet seviyesini azaltmak deseydi A şıkkı doğru olurdu.

    [​IMG]
    İtiraz No : 7
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 99
    Daire testere tezgâhlarında çalışma tablasının yerden yüksekliği aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
    A) 80 B) 90 C) 100 D) 110

    İTİRAZ
    Sizin doğru öngördüğünüz cevap B Şıkkıdır.

    Ancak soruda hiçbir birim kullanılmadığı için (Santimetre, milimetre, karış) soru hazırlanış itibariyle yanlış ve geçersiz sayılmalıdır.

     
    m.küçük, İsmail SALMAN ve Hakan büyükşimşek bu yazıya teşekkür etti.
  17. osman topbaş

    osman topbaş TÜİSAG Üyesi

    İTİRAZLAR
    İtiraz No : 1
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 39
    Aşağıda verilen ölçüm aletlerinden hangisi kişisel gürültü maruziyeti riskini belirlemek için kullanılır?
    A) Higrometre B) Dozimetre C) Anemometre D) Barometre

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap B Şıkkıdır. (Soruda Doğru cevap yoktur).
    Ancak : Dozimetreler işlevine göre çok şekilde kullanılan malzemeler olup sadece “dozimetre” olarak tanımlandığında tanım karşılığı radyasyon ölçümüne eşit gelmektedir. Soruda “Gürültü dozimetresi” olarak belirtilmiş olması gerekmektedir.
    DOZİMETRE : Radyasyonla çalışan kişilerin maruz kaldığı radyasyon miktarını belirlenmesi için kullanılan cihazlardır. Radyasyona karşı ölçülebilir ve tekrar üretilebilir etkileşime sahip cihaz yada malzemedir.
    Gürültü Dozimetresi: Bu dozimetreler genellikle gürültü etkisinde kalan kişinin kulağına yakın yerleştirilen bir mikrofondan kayıt yapan bir devreden ibarettir. Bu araçlar ölçüm süresince ortalama entegre etkilenim derecesini veya zamanın fonksiyonu olarak etkilenimi verebilir

    BAKINIZ :
    resmi gazete Sayı : 28344 SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN RADYASYON DOZ LİMİTLERİ VE ÇALIŞMAESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
    resmi gazete Sayı : 27600 RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

    İtiraz No : 2
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 4
    Ayrıca kaynak ve kesme işlemleri çok farklı koşullar altında kat seviyesinden yüksek çok çeşitli yerlerde (fabrikalarda, uzay kafesi konstrüksiyonlarında, çukurlarda, teknelerde, madenlerde, tanklarda v.b.) yapılmaktadır. Bu tarz yerlerde kaynak ve kesme işlemleri yapılırken çalışanın meşgul edilmemesi ve çalışan kişinin işine konsantre olarak değişen şartlara göre pozisyonunu iyi ayarlaması gerekmektedir.
    Bu konularla ilgilenen bilim dalı aşağıdakilerden hangisi olamaz?
    A) İş Sağlığı ve Güvenliği B) Psikolojik Danışmanlık C)Endüstriyel Hijyen D) Ergonomi

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap B Şıkkıdır
    Ancak : Soruda belirttiğiniz makalede Endüstriyel hijyen ile alakalı hiçbir ibare bulunmamaktadır. Aksine kişinin işine konsantre olamama hali psikolojik bir durumdur. Dolayısıyla çalışanın işe adaptasyonu veya tatmini, iş yerindeki stresi, kişilerler anlaşması vb. durumlar işe konsantre olmasını etkileyecek ve psikolojik danışmanlık gerektirecektir.

    Soruda yazmanız gereken ön makale aşağıdaki şekilde olmalıydı. Kaynak işlerinde iş sağlığı ve güvenliği (Makine mühendisleri odası)
    Kaynak ve kesme islemi yapılan yerde bulunan keskin nesnelere, pres ve sıkıstırma islemi yapan aletlere ve hareketli nesnelere dikkat edilmelidir. /14/
    • Ayrıca kaynak ve kesme islemleri cok farklı kosullar altında kat seviyesinden yuksek cok cesitli yerlerde (fabrikalarda, uzay kafesi konstruksiyonlarında, cukurlarda, teknelerde, madenlerde, tanklarda v.b.) yapılmaktadır. Bu tarz yerlerde kaynak ve kesme islemleri yapılırken calısanın mesgul edilmemesi ve calısan kisinin isine konsantre olarak değisen sartlara gore pozisyonunuiyi ayarlaması, ozel isler icin uygun ve doğru yerlestirilmis ekipmanlar kullanması, calısan kisinin dengesini bozacak veya gorusunu engelleyecek seyler tasımaması, calısanların birbirlerine elkol sakaları yapmaması, calısan kisi icin tum guvenlik onlemlerinin alınması, calısma yerinin temiz ve duzenli olması ve calısanın gereksiz riskler almaması gerekir. /15/

    İtiraz No : 3
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 21
    Aşağıdakilerden hangisi iş yeri hekimliği hizmetlerinin temel uygulamaları arasında değildir?
    A) Çalışanların sağlık gözetiminin yapılması
    B) Çalışanlara sağlıkla ilgili konularda eğitim yapılması
    C) İşyerlerinde iyileştirici sağlık hizmetlerinin sağlanması
    D) Kişilerin niteliklerine uygun işte çalışmasının sağlanması

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap C Şıkkıdır. (Doğru cevap D olmalı).
    Ancak resmi gazete: 27.11.2010 – 27768
    İŞYERİ HEKİMLERİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK incelendiğinde Doğru cevaba dair bir ibare bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra İş yeri hekimi kişinin niteliklerini nasıl tespit edebilir? Soruda anlam eksikliği bulunmaktadır kişinin biyolojik veya fizyolojik niteliklerinden bahsetmeli. Genel olarak nitelik denemez.

    Aksine, Bahsedilen “Operasyonlardan, kullanılan maddelerden ve/veya mekanlardan kaynaklanan maruziyetler nedeniyle çalışanlarda meydana gelebilecek hastalıkların, henüz yakınmalar ortaya çıkmadan saptanması amacıyla aralıklı kontrol muayenelerinin yapılması” (iyileştirici sağlık hizmeti değil midir?)

    İtiraz No : 4
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 33
    Aşağıdakilerden hangisi İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi (İSGB) ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) görev, yetki ve sorumlulukları için doğru değildir ?
    A) İşyerinde sağlık ve güvenlik risklerine karşı yürütülecek her türlü koruyucu, önleyici ve düzeltici faaliyeti kapsayan çalışma ortamı gözetiminden sorumludurlar
    B) İşyerinde kaza, yangın, doğal afetle ilgili önlemleri almakla görevlidirler.
    C) Sunulan hizmetlerin sağlanması sırasında işin normal akışını aksatmamaya özen gösterilmesi gerekir.
    D) OSGB’ler iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamını veya bir kısmını başka bir kişi veya kuruma devredemezler

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap B Şıkkıdır. (Soruda Doğru cevap yoktur).
    resmi gazete Tarihi: 29.12.2012 resmi gazete Sayısı: 28512
    İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ
    İSGB ve OSGB’lerin görev, yetki ve sorumlulukları
    MADDE 13
    ç) İşyerinde kaza, yangın, doğal afet ve bunun gibi acil müdahale gerektiren durumların belirlenmesi, acil durum planının hazırlanması, ilkyardım ve acil müdahale bakımından yapılması gereken uygulamaların organizasyonu ile ilgili diğer birim, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmasından, sorumludurlar




    İtiraz No : 5
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 97
    Kişisel koruyucu donanımlarda CE işaretinin iliştirilmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) CE “Avrupa Kalitesi” Anlamına gelmektedir.
    B) CE işareti, ürünün belgelerine iliştirilmelidir. ,
    C) CE işareti ürünün kaliteli olduğunu göstermek için iliştirilir.
    D) CE işareti, boyutları uygun olduğu taktirde ürünü iliştirilmelidir.

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap D Şıkkıdır. (Soruda iki Doğru cevap vardır B ve D ).

    resmi gazete Tarihi : 23/02/2012
    resmi gazete Sayısı : 28213
    Yürürlük tarihi : 23/02/2012
    “CE” İŞARETİ YÖNETMELİĞİ
    MADDE 4- (1) İmalatçı, ilgili teknik düzenlemede belirlenen diğer yükümlülükleri saklı kalmak kaydıyla, ilgili teknik düzenlemenin gerektirdiği teknik dosyayı tanzim etmek, uygunluk değerlendirme işlemlerini yapmak veya yaptırmak, AT uygunluk beyanını düzenlemek ve “CE” işaretini ürüne koymakla ve teknik dosya ile AT uygunluk beyanını ilgili teknik düzenlemede belirtilen süre boyunca, bir sürenin belirtilmediği hallerde ürünün piyasaya arz edildiği tarihten itibaren on yıl süreyle, muhafaza etmek ve talep edilmesi halinde yetkili kuruluşa sunmakla yükümlüdür.
    MADDE 9- 3) Ürüne veya bilgi plakasına veya ürünün yapısı gereği bunun mümkün olmadığı veya kalıcılığının garanti edilemediği durumlarda ambalajına ve ilgili teknik düzenlemenin öngördüğü ürün beraberindeki belgelere görünür, okunabilir ve silinmeyecek şekilde konulur,

    İtiraz No : 6
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 43
    Gürültü kontrolünde uygulanan “gürültüye maruz kalma süresini azaltmak” ne tür bir risk kontrolüdür?
    A) Gürültünün alıcıda kontrolü
    B) Planlama ile gürültü kontrolü
    C) Gürültünün kaynağında kontrolü
    D) Gürültünün kaynak ve alıcıda kontrolü

    İTİRAZ
    Sizin doğru öngördüğünüz cevap A Şıkkıdır. (Soruda Doğru cevap B olmalıdır).

    Soruda Gürültüye maruz kalma süresinden bahsetmektedir. Maruz kalma süresi kişinin o alanda daha az çalıştırılması veya gürültü kaynağının daha az süreli çalıştırılması ile mümkün olmaktadır. Dolayısıyla bir planlama (iş planı) ile gürültü kontrolü sağlanabilir. Cevap B şıkkı olmalıdır
    Eğer soruda gürültü maruziyet seviyesini azaltmak deseydi A şıkkı doğru olurdu.

    [​IMG]
    İtiraz No : 7
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 99
    Daire testere tezgâhlarında çalışma tablasının yerden yüksekliği aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
    A) 80 B) 90 C) 100 D) 110

    İTİRAZ
    Sizin doğru öngördüğünüz cevap B Şıkkıdır.

    Ancak soruda hiçbir birim kullanılmadığı için (Santimetre, milimetre, karış) soru hazırlanış itibariyle yanlış ve geçersiz sayılmalıdır.

     
  18. ardaderi

    ardaderi TÜİSAG Üyesi

    haklısınız tabikide komik rakamlar istanbulda bir arkadaşım 3 fabrikayla ilgileniyoror deri sektörü yani tehlikeli sınıfta. 1800 tl alıyormöuş osgbden . asgari ücret 773 lira cıvarı dersek, arkadaşımın söylemesidir ki bir yerden 820 lira bir diğerinden 1200 lira bir diğerinden de 1000 lira ile çalışıyormuş. dolayısıyla OSGB 3 lira işletmelerden alıyor. 1800 lira arkadaşıma 600 lira vergi vs desek 600 lira net kazanıyor. gerçi osgbler arkadaşıma vermiş oldugu ücreti de gider olarak gösteriyor ve vergi indimirimi sağlıyor OSGB.

    benim demek istediğim arkadaşım şu gün işi bıraksa ilk etapta askeri ücrete bile yapar bu işi ki 773 lira az para değil allah kimseyi muhtaç etmesin muhendisler odasının isg üzerine bir yaptırımı yoktur. keşke olsa . hal böyle oluncada yok muhendis olan o paralara çalışmaz gibi yada o paraya çalışmayın sakin gibi söylemler geçersizdir benim gözümde yaptırımı yoktur. bizim yapıcak oldugumuz iş saglığı ve güvenliği üzerinde bukadar sorumluluk varken alınan her para azdır. 5000 lira ölümlü bir kaza olan işletmede neye yeter . tekrar ediyorum risk büyük küçük yoktur. keşke herşey usulüne uygun yapılsa.

    deniyor ki isgb ler vb kurumlar kapatılacak herkez OSGB ye döncek . bence isg uzmanları ile iş yeri hekimleri ayrılmalı. .
    bir doktor o paralara bu meslegi yapmaz haklısınız lakin bir muhendis o paraların bile altında yapıyor sonuç bu ve yarın sınav sonuçları acıklandıgında bizim rakiplerimiz olucaklar dolayısıyla bizlerde indirime gidicez mecburen .. yanlış anlıcak yada ters bir durum yok burda . 100 isg uzmanı hapse atılana kadar yapa oda kurulana kadar bu böyle. 10 yıl bu böyle ...

     
  19. önder yılmaz

    önder yılmaz TÜİSAG Üyesi



     
  20. önder yılmaz

    önder yılmaz TÜİSAG Üyesi

    Arkadaşlar şunu belirterek açıklamada bulunayım, bu sınavı iyi derece ile geçtim. Burada birbirinize yardımcı olmanız gerekirken birbirinizi kırıyorsunuz. Eskiler hatırlarlar cgs (santimetre , gram, saniye ) ve mks (metre kilogram saat)
    birim sistemleri bulunmakta idi. Bir değerin büyüklük olması için yanında mutlaka birim olması gerekir. (Bu arada mobilyada 22 yıldır çalışıyorum).

     
Yüklüyor...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica