18 Mayıs 2013 Iş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı Hatalı Olan Yada Cevabı Değişmesi Gereken Sorular ?

Konu, 'İş Güvenliği Uzmanlığı Sınav Tartışmaları' kısmında Kaan SAKA tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. sau

    sau TÜİSAG Üyesi



    arkadaşlar forumdaki tüm sayfaları inceleyemediğim için hepinizden özür dileyerek bir sorum olacak. cevaplara kesin olarak itiraz eden var mi? yani dilekçesini veren. ve hangi sorulara itiraz etti. ben kendi adıma yarın A kştapçığı 14. soru OSGB lerin görevleri sorusuna ve 88. soru yani dairesel testere yerden yüksekliği sorusuna itiraz etmeyeni düşünüyorum. eğer eden varsa cevap yazabilirse çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.



     
  2. Turgay Demir

    Turgay Demir TÜİSAG Üyesi




    Tehlike: Canlıları çevreyi ve/veya malı,tesisleri tehdit eden,kapsamı belirlenmemiş kaza ve zarar
    potansiyeli. Bu tanımdan yetersiz aydınlatmanın kaza ve zarar potansiyeli nedir? biri açıklayabilir mi?



     
  3. fikret Baydar

    fikret Baydar TÜİSAG Üyesi

    Soruya dikkat ederseniz "yükün sahip olduğu özelliklerden dolayı " ibaresi var.A şıkkı yükün taşınacağı zemin ve engellerden bahsediyor.Yükün sahip olduğu özelliklerden bahsetmiyor.Anak yine de "katekulli" tarzı sorular sormuşlar.
    Selamlar

     
    faruktoksoy bu yazıya teşekkür etti.
  4. serdar incirci

    serdar incirci TÜİSAG Üyesi

    Arkadaşlar itiraz eden arkadaşlar hangi kitapçıkta ve hangi sorulara itiraz ettiklerini yazarlarsa ben kayıt tutabilirim.
    Örneğin Ben A kitapçığı 24 ve 80. sorulara itiraz ettim vede gönderdim.



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  5. Mustafa123

    Mustafa123 TÜİSAG Üyesi

    18 Mayıs 2013 İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında İtiraz Edilebilecek Hatalı Sorular
    Soru: Gürültü Kontrolünde uygulanan “gürültüye maruz kalma süresini azaltmak” ne tür bir risk kontrolüdür?
    a) Gürültünün alıcıda kontrolü
    b) Planlama ile gürültü kontrolü
    c) Gürültünün kaynağında kontrolü
    d) Gürültünün kaynak ile alıcı arasında kontrolü
    Durum: Bu soruda iki doğru seçenek bulunmaktadır: A ve D

    Soru: Fiziksel ortam faktörlerinde yer alan tozlar, hangi katı madde türüdür?
    a) Askıda
    b) Çözünmüş
    c) Toplam
    d) Uçucu
    Durum: Bu soruda iki doğru seçenek bulunmaktadır: A askıda katı madde ve C toplam katı madde

    Soru: Sağlık Kuralları Bakımından Günde Ancak 7,5 Saat ve Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmelik’e göre aşağıdakilerden hangisi günde ancak 7,5 saat çalışılacak işlerden değildir?
    a) Kurşun ve arsenik işleri
    b) Çimento sanayii işleri
    c) Montaj işleri
    d) Kaynak işleri
    Durum: Bu soruda iki doğru seçenek bulunmaktadır: A ve C doğru

    Soru: Aşağıdaki ikili gaz gruplarından hangisinde yanıcı olmayan bir gaz bulunmaktadır?
    a) Hidrojen sülfür H2S ve Metan CH4
    b) Karon monoksit CO ve Nitrik oksit NO
    c) Sülfür dioksit SO2 ve Hidrojen H2
    d) Asetilen C2H2 ve Metan CH4
    Durum: Bu soruda iki doğru seçenek bulunmaktadır: A ve C doğru
    Soru: Kaynak işleminden kaynaklanan yangınlarda hangi tür yangın söndürücü bulundurulmaz?
    a) Su
    b) Halon gazlı
    c) Karbondioksitli
    d) Kuru kimyevi tozlu
    Durum: Bu soruda soru kökü yanlış. Kaynak işleminin hangi ortamda yapıldığının belirtilmesi gerekir. Zira, ortama göre yangın söndürücü değişiklik gösterecektir.

    Soru: Kişisel koruyucu donanımlarda CE işaretinin iliştirilmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) CE “Avrupa Kalitesi” anlamına gelmektedir
    b) CE işareti ürünün belgelerine iliştirilmelidir
    c) CE işaret ürünün kaliteli olduğunu göstermek için iliştirilir
    d) Ce işareti boyutları uygun olduğu taktide ürünü (yanlış yazılmış ürüne olmalı) iliştirilmelidir.
    Durum: Bu soruda iki doğru seçenek bulunmaktadır: B ve D

    Ürünün üzerine ve / veya ambalajına ve beraberindeki belgeye ” CE ” işareti iliştirilir ve piyasaya arz edilir.
    Soru: Daire testere tezgahlarında çalışma tablasının yerden yüksekliği aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
    a) 80
    b) 90
    c) 100
    d) 110
    Durum: Yükseklik ölçü birimi belirtilmediğinden soruya itiraz edilebilir.

     
    gencay3959 ve mskosen bu yazıya teşekkür etti.
  6. cihan mert

    cihan mert TÜİSAG Üyesi

    sorunun anlamı soruya göre yanlış yönetmeliğe göre doğru



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  7. sedini31

    sedini31 TÜİSAG Üyesi

    yönetmelikte onların kişisel koruyucu olmadığı yazıyor ben okumuştum ılgılımı cekmıstı ordan hatırımda

     
  8. Turgay Demir

    Turgay Demir TÜİSAG Üyesi

    tabi birde bunun risk boyutu var..riskte zararın tanımı yapılır Risk:Kapsamı belirlenmiş zarar potansiyeli. Risk kaza olasılığı (P) ile kazanın kapsamının (S) bir fonksiyonudur. cevapta iş kazası diye risk tanımlanmışmı oluyor?

     
  9. Hakan ATALAY

    Hakan ATALAY TÜİSAG Üyesi

    neler çektik be arkadaşlar neler. 17 ağustosa da bir şey kalmadı şunun şurasında dimi yani cukkacukka

     
  10. Jeologman

    Jeologman Banned

    Süer söyledin arkadaşım

     
  11. Jeologman

    Jeologman Banned

    Süper diyecektim olmadı :)

     
  12. sedini31

    sedini31 TÜİSAG Üyesi

    ben bu soruya dırek kursun ve arsenik dedım kursunda maksimum 4 arsenıktede 6 saat calısılır dıye bılıyorum ama yanı kesınlıkle 7.5 saatten azdı ve bend eo sıkkı ısaretledım yanlış degılmı cevap?

     
  13. FuEGo

    FuEGo TÜİSAG Üyesi

    o kurşun sorusunda kelime oyunu yapmışlar ama soru açık bana göre (ben de yanlış yaptım bu arada). soru da ancak 7,5 saaat çalışılan işlerden değildir yazıyor. en fazla anlamında ancak ibaresini kullanmışlar bu da kafa karıştırmış. Dolayısıyla A,B,D şıklarında en fazla 7,5 saat çalışılır C şıkkında 7,5 saaatten daha fazla da çalışılabilir.

     
  14. esmeray

    esmeray TÜİSAG Üyesi

    ya evet bencede o soruda da sıkıntı vardı

    ce sorusuda saçmaydı
    böyle saçma sapan ne soru olur ne de cevap olur bence hep birlikte hareket edelim itiraz edelim

     
  15. mehmetay

    mehmetay TÜİSAG Üyesi

    Arkadaşlar itiraz parasını atmden yatırdım. Bu sıkıntı olur mu? Oradan aldığım makbuz aynı işi görmez mi?

     
  16. melihtaşkın

    melihtaşkın TÜİSAG Üyesi

    TARİH : 21.05.2013
    KONU : 18.05.2013 Tarihinde yapılan C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınav Sorularına Aşağıda size faydalı olabilecek şekildeki 18 Mayıs 2013 Tarihinde yapılan C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavı için hazırlanan hatalı (yanlış olduğu düşünülen) soruları içeren bir itiraz dilekçesi sunuyorum.
    İş güvenliği uzmanlığı sınavında yanlış gördüğüm ve iptal edilmesini talep ettiğim soruları ve cevapları aşağıdaki gerekçelerle açıkladım.
    Umarım hepiniz için faydalı olur. Her ne kadar ücrete tabi olsa da aşağıdaki 7 soru için bu dilekçeyi yarın göndereceğim.
    İş güvenliği uzmanlığı sınavı soru itiraz dilekçe örneği
    T.C.
    ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
    İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
    ANKARA


    İtiraz

    Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı tarafından 18.05.2013 günü saat 10:00 da yapılan C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına katıldım.
    20.05.2013 günü sınav soru ve cevap anahtarını açıklanmış olup, incelemelerim neticesinde bazı soruların hatalı olduğunu düşünmekteyim. Hatalı sorular ve hatalı soruların gerekçeleri her bir sorunun alt kısmında açıklamalı olarak belirtilmiştir (Bakınız EK-1)
    7 (Altı) Soruya itiraz için gerekli olan ödeme hesabınıza yapılmış olup dekont ektedir. (Bakınız EK-2)
    Bu konuda mağduriyetimin giderilmesini ve söz konusu soruların incelenerek, yapılacak değerlendirme sonucunun tarafıma bildirilmesini arz ederim.
    Saygılarımla
    TC Kimlik No :
    Adı Soyadı :
    İmza :



    Adres :




    EKLER:
    EK-1 : İtirazlarım
    EK-2 : 7 Soru için ödeme Dekontu

    EK-1
    İTİRAZLAR
    İtiraz No : 1
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 39
    Aşağıda verilen ölçüm aletlerinden hangisi kişisel gürültü maruziyeti riskini belirlemek için kullanılır?
    A) Higrometre B) Dozimetre C) Anemometre D) Barometre

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap B Şıkkıdır. (Soruda Doğru cevap yoktur).
    Ancak : Dozimetreler işlevine göre çok şekilde kullanılan malzemeler olup sadece “dozimetre” olarak tanımlandığında tanım karşılığı radyasyon ölçümüne eşit gelmektedir. Soruda “Gürültü dozimetresi” olarak belirtilmiş olması gerekmektedir.
    DOZİMETRE : Radyasyonla çalışan kişilerin maruz kaldığı radyasyon miktarını belirlenmesi için kullanılan cihazlardır. Radyasyona karşı ölçülebilir ve tekrar üretilebilir etkileşime sahip cihaz yada malzemedir.
    Gürültü Dozimetresi: Bu dozimetreler genellikle gürültü etkisinde kalan kişinin kulağına yakın yerleştirilen bir mikrofondan kayıt yapan bir devreden ibarettir. Bu araçlar ölçüm süresince ortalama entegre etkilenim derecesini veya zamanın fonksiyonu olarak etkilenimi verebilir

    BAKINIZ :
    resmi gazete Sayı : 28344 SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN RADYASYON DOZ LİMİTLERİ VE ÇALIŞMAESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
    resmi gazete Sayı : 27600 RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

    İtiraz No : 2
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 4
    Ayrıca kaynak ve kesme işlemleri çok farklı koşullar altında kat seviyesinden yüksek çok çeşitli yerlerde (fabrikalarda, uzay kafesi konstrüksiyonlarında, çukurlarda, teknelerde, madenlerde, tanklarda v.b.) yapılmaktadır. Bu tarz yerlerde kaynak ve kesme işlemleri yapılırken çalışanın meşgul edilmemesi ve çalışan kişinin işine konsantre olarak değişen şartlara göre pozisyonunu iyi ayarlaması gerekmektedir.
    Bu konularla ilgilenen bilim dalı aşağıdakilerden hangisi olamaz?
    A) İş Sağlığı ve Güvenliği B) Psikolojik Danışmanlık C)Endüstriyel Hijyen D) Ergonomi

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap B Şıkkıdır
    Ancak : Soruda belirttiğiniz makalede Endüstriyel hijyen ile alakalı hiçbir ibare bulunmamaktadır. Aksine kişinin işine konsantre olamama hali psikolojik bir durumdur. Dolayısıyla çalışanın işe adaptasyonu veya tatmini, iş yerindeki stresi, kişilerler anlaşması vb. durumlar işe konsantre olmasını etkileyecek ve psikolojik danışmanlık gerektirecektir.

    Soruda yazmanız gereken ön makale aşağıdaki şekilde olmalıydı. Kaynak işlerinde iş sağlığı ve güvenliği (Makine mühendisleri odası)
    Kaynak ve kesme islemi yapılan yerde bulunan keskin nesnelere, pres ve sıkıstırma islemi yapan aletlere ve hareketli nesnelere dikkat edilmelidir. /14/
    • Ayrıca kaynak ve kesme islemleri cok farklı kosullar altında kat seviyesinden yuksek cok cesitli yerlerde (fabrikalarda, uzay kafesi konstruksiyonlarında, cukurlarda, teknelerde, madenlerde, tanklarda v.b.) yapılmaktadır. Bu tarz yerlerde kaynak ve kesme islemleri yapılırken calısanın mesgul edilmemesi ve calısan kisinin isine konsantre olarak değisen sartlara gore pozisyonunuiyi ayarlaması, ozel isler icin uygun ve doğru yerlestirilmis ekipmanlar kullanması, calısan kisinin dengesini bozacak veya gorusunu engelleyecek seyler tasımaması, calısanların birbirlerine elkol sakaları yapmaması, calısan kisi icin tum guvenlik onlemlerinin alınması, calısma yerinin temiz ve duzenli olması ve calısanın gereksiz riskler almaması gerekir. /15/

    İtiraz No : 3
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 21
    Aşağıdakilerden hangisi iş yeri hekimliği hizmetlerinin temel uygulamaları arasında değildir?
    A) Çalışanların sağlık gözetiminin yapılması
    B) Çalışanlara sağlıkla ilgili konularda eğitim yapılması
    C) İşyerlerinde iyileştirici sağlık hizmetlerinin sağlanması
    D) Kişilerin niteliklerine uygun işte çalışmasının sağlanması

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap C Şıkkıdır. (Doğru cevap D olmalı).
    Ancak resmi gazete: 27.11.2010 – 27768
    İŞYERİ HEKİMLERİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK incelendiğinde Doğru cevaba dair bir ibare bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra İş yeri hekimi kişinin niteliklerini nasıl tespit edebilir? Soruda anlam eksikliği bulunmaktadır kişinin biyolojik veya fizyolojik niteliklerinden bahsetmeli. Genel olarak nitelik denemez.

    Aksine, Bahsedilen “Operasyonlardan, kullanılan maddelerden ve/veya mekanlardan kaynaklanan maruziyetler nedeniyle çalışanlarda meydana gelebilecek hastalıkların, henüz yakınmalar ortaya çıkmadan saptanması amacıyla aralıklı kontrol muayenelerinin yapılması” (iyileştirici sağlık hizmeti değil midir?)

    İtiraz No : 4
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 33
    Aşağıdakilerden hangisi İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi (İSGB) ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) görev, yetki ve sorumlulukları için doğru değildir ?
    A) İşyerinde sağlık ve güvenlik risklerine karşı yürütülecek her türlü koruyucu, önleyici ve düzeltici faaliyeti kapsayan çalışma ortamı gözetiminden sorumludurlar
    B) İşyerinde kaza, yangın, doğal afetle ilgili önlemleri almakla görevlidirler.
    C) Sunulan hizmetlerin sağlanması sırasında işin normal akışını aksatmamaya özen gösterilmesi gerekir.
    D) OSGB’ler iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamını veya bir kısmını başka bir kişi veya kuruma devredemezler

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap B Şıkkıdır. (Soruda Doğru cevap yoktur).
    resmi gazete Tarihi: 29.12.2012 resmi gazete Sayısı: 28512
    İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ
    İSGB ve OSGB’lerin görev, yetki ve sorumlulukları
    MADDE 13
    ç) İşyerinde kaza, yangın, doğal afet ve bunun gibi acil müdahale gerektiren durumların belirlenmesi, acil durum planının hazırlanması, ilkyardım ve acil müdahale bakımından yapılması gereken uygulamaların organizasyonu ile ilgili diğer birim, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmasından, sorumludurlar




    İtiraz No : 5
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 97
    Kişisel koruyucu donanımlarda CE işaretinin iliştirilmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) CE “Avrupa Kalitesi” Anlamına gelmektedir.
    B) CE işareti, ürünün belgelerine iliştirilmelidir. ,
    C) CE işareti ürünün kaliteli olduğunu göstermek için iliştirilir.
    D) CE işareti, boyutları uygun olduğu taktirde ürünü iliştirilmelidir.

    İTİRAZ
    Şıklarda doğru gösterdiğiniz cevap D Şıkkıdır. (Soruda iki Doğru cevap vardır B ve D ).

    resmi gazete Tarihi : 23/02/2012
    resmi gazete Sayısı : 28213
    Yürürlük tarihi : 23/02/2012
    “CE” İŞARETİ YÖNETMELİĞİ
    MADDE 4- (1) İmalatçı, ilgili teknik düzenlemede belirlenen diğer yükümlülükleri saklı kalmak kaydıyla, ilgili teknik düzenlemenin gerektirdiği teknik dosyayı tanzim etmek, uygunluk değerlendirme işlemlerini yapmak veya yaptırmak, AT uygunluk beyanını düzenlemek ve “CE” işaretini ürüne koymakla ve teknik dosya ile AT uygunluk beyanını ilgili teknik düzenlemede belirtilen süre boyunca, bir sürenin belirtilmediği hallerde ürünün piyasaya arz edildiği tarihten itibaren on yıl süreyle, muhafaza etmek ve talep edilmesi halinde yetkili kuruluşa sunmakla yükümlüdür.
    MADDE 9- 3) Ürüne veya bilgi plakasına veya ürünün yapısı gereği bunun mümkün olmadığı veya kalıcılığının garanti edilemediği durumlarda ambalajına ve ilgili teknik düzenlemenin öngördüğü ürün beraberindeki belgelere görünür, okunabilir ve silinmeyecek şekilde konulur,

    İtiraz No : 6
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 43
    Gürültü kontrolünde uygulanan “gürültüye maruz kalma süresini azaltmak” ne tür bir risk kontrolüdür?
    A) Gürültünün alıcıda kontrolü
    B) Planlama ile gürültü kontrolü
    C) Gürültünün kaynağında kontrolü
    D) Gürültünün kaynak ve alıcıda kontrolü

    İTİRAZ
    Sizin doğru öngördüğünüz cevap A Şıkkıdır. (Soruda Doğru cevap B olmalıdır).

    Soruda Gürültüye maruz kalma süresinden bahsetmektedir. Maruz kalma süresi kişinin o alanda daha az çalıştırılması veya gürültü kaynağının daha az süreli çalıştırılması ile mümkün olmaktadır. Dolayısıyla bir planlama (iş planı) ile gürültü kontrolü sağlanabilir. Cevap B şıkkı olmalıdır
    Eğer soruda gürültü maruziyet seviyesini azaltmak deseydi A şıkkı doğru olurdu.

    İtiraz No : 7
    C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı B Kitapçığı Soru No: 99
    Daire testere tezgâhlarında çalışma tablasının yerden yüksekliği aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
    A) 80 B) 90 C) 100 D) 110

    İTİRAZ
    Sizin doğru öngördüğünüz cevap B Şıkkıdır.

    Ancak soruda hiçbir birim kullanılmadığı için (Santimetre, milimetre, karış) soru hazırlanış itibariyle yanlış ve geçersiz sayılmalıdır.

     
    AKIN26, chemistt79 ve Hakan büyükşimşek bu yazıya teşekkür etti.
  17. fikret Baydar

    fikret Baydar TÜİSAG Üyesi


    83.soru son derece doğru.Ekipmanın kullanılmaması olmusuz etkileyen bir durum değildir.Olumlu etkileyen bir durumdur.Yani ekipmanı uzun süreli kullanmamak bir takım isg risklerini de beraberinde getirir.14. ve 26.sorular konusunda size katılıyorum.Hele 26.soruda BS8800 bir isg standardı iken QS9000 bir kalite standardıdır.Yani cevabın I ve IV olması gerekir.Bu da şılarda yok maalesef.

     
  18. Kemal Erdal Çelen

    Kemal Erdal Çelen TÜİSAG Üyesi

    Pürüzlü ve kaygan yüzey tehlikeli durum ancak soru şıkkında cümle sonunda çalışma sözcüğü olduğu için bir eylem de söz konusu yani bu ortamda tehlikeli bir hareket de söz konusu. Neresinden tutsam elimde kalıyor. Sabahtan beri 4 tane sağlam gerekçeli itirazlar yazdım. <<<<bir o kadar da yarın yazacağım. Ya herro ya merro. devam. Hepinize sağlık ve afiyetler dilerim

     
  19. sinantas

    sinantas TÜİSAG Üyesi

    E
    vet cvb yanliş bende sizin gibi dusundum

     
  20. esmeray

    esmeray TÜİSAG Üyesi

    evet arkadaşlar tüm şıklar doğruydu.itiraz edilmesi gereken sorulardan birisi de buydu
    itiraz için kaç günümüz var

     
Yüklüyor...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica