Tartışma : 2. Kez Yükselme Hakkı

eem_ccelik

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Ocak 2012
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (A)
Yanlış anlama ama sana sorarlar nasıl B sin diye. Hiç okumuyor musun yükseliş şartlarını. Yanlış bilidğin birşey var ama


Eğer metin böyleyse bende sizinle aynı fikirdeyim ama fısıltı gazetesi 1,5 yıl kaldı felan diyordu.
Fısıltı Gazetesi haberlerini önemsemeyin. Yazdığım şartları sağlayan işyerlerine belirttiğim tarihlere kadar hizmet verebilmenizde bir sakınca yok. Bu size Kanunla verilmiş bir hak. Kanun maddesinin değişmesi için ise anayasa mahkemesine başvurulması gerekiyor bu maddeyi Danıştayın iptal etme yetkisi yok.
 

Karabey Turan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Eyl 2012
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
Yazdığım dilekçeden sonra İSG Katipteki üst kısımdaki duyuru değişti:

"GİREBİLECEĞİNİZ SINAV GRUBU: YÜKSELTME SINAV HAKKI KULLANILDI
PRİM ÖDEME GÜN SAYISINA GÖRE BELGE SINIFI YÜKSELTME SINAV HAKKINI KULLANDIĞINIZDAN, YENİ BİR YÜKSELTME SINAVINA GİRMENİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR."
 

Bülent TOROS

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Kas 2013
Mesajlar
10
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Arkadaşlar ,
1800 gün prim ve üzerine sahip olupta 21 aralık sınavında B sınıfı uzmanlığını alanlar devamında A sınıfı uzmanlık sınavına girmek için ekteki örnek ile bakanlığa başvurabilirler.
Ben başvurumu yaptım. Mevzuatta yayınlanan ile uygulamada yapılan arasında hata var. Olumsuz talep ile yargı yolu daha net sonuçlanacaktır.

Bilginize

23/01/14


ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NA

ANKARA

03/12/2013 tarihinde isggm.gov.tr adresinden Bakanlık adına yapılan duyuruda ; İş Güvenliği Uzmanlığı belge sınıfı yükseltme hakkı için ‘ bir belgenin kazanılması için verilmiş olup ilk sınav hakkında başarılı olanlar, yeni bir belge için sınav hakkı talebinde bulunamazlar ‘ ibaresi kullanılmış olup , uygulamanın da bu doğrultuda gerçekleştirildiğini gördük.

30/06/2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun Geçici 4.maddesinin 12/07/2013 tarihli 6495/55md. Değişikliğine dayandırılarak 29/12/2012 resmi gazetede yayınlanan İş Güvenliği Uzmanlarının Görev , Yetki , Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmeliğin geçici 2.maddesinde 11/10/2013 tarihli yapılan değişiklik neticesinde sınıflar arası yükseltme başlığı 03/12/2013 tarihinde yapılan duyuruda belirtildiği gibi bir belgede yükseltme ifadesini taşımamaktadır. Söz konusu maddenin 3. Bendi ; ‘(3) Birinci ve ikinci fıkrada sayılanlar Kanunun Geçici 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde düzenlenecek sınavlara iki defaya mahsus girme hakkı kazanırlar. Başvuruda istenecek belgeler Bakanlıkça ilan edilir. ‘ şeklinde yayınlanmıştır. Görüldüğü üzere mevzuat yükseltmenin bir defaya mahsus olduğunu buyurmamıştır.

Kaldı ki aynı zamanda C sınıfı belgesini 21 aralık 2013 tarihinde hak etmiş bir uzman devamında A sınıfı uzmanlık sınavına katılması söz konusu iken ; Aynı tarihte B sınıfı uzman olarak yeterliliğini kanıtlamış olan uzman , A sınıfı uzmanlık sınavına katılamaması anlaşılması zor bir çelişki içermektedir.

Konu ile ilgili olarak 21 Aralık 2013 tarihinde B sınıfı uzman olarak yeterlilik almış olan İş Güvenliği Uzmanlarının da mevzuat tarafından belirlenmiş olan 12/07/2014 tarihine kadar yapılacak olan yükseltme sınavlarına katılmasının sağlanması için gereğinin yapılmasını arz ederim.


Saygılarımla
aynen katılıyorum..çok güzel mevcut durumu ifade etmişsiniz...bencede olması gereken bu idi...ama bakanlığın maalesef her duyurusu bir önceki ile çelişen ifadelerle dolu....
 

Burakytu

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Eki 2012
Mesajlar
7
Tepki puanı
1
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Ben açıkçası aynı fikirde değilim. Ben de 21 Aralık yükseltme sınavı ile B sınıfı oldum. Ancak siz şimdi 21 Aralıkta C olanların A ya girmesinin çelişki olduğunu yazmışsınız. Hepsi değil ki 3000 Prim günün üzerinde olanlar sadece A ya girebiliyor. Bence durumda hiçbir adaletsizlik yok. Ha sadece şu durumda olanlar bence hak iddia edebilir. Mesela adam 21 Aralıkta B yükseltme sınavına girmiştir ve o zaman 2980 gibi bir prim günü vardır ve geçmiştir sınavı. Şubattaki sınavda ise 3000 Prim günü dolmuştur. Bu durumdakiler bence 2. kez yükseltme sınavına alınmalı. Diğer durumlarda bence bir çelişki yok.

Son olarak şunu belirteyim bence asıl haksızlık zaten bu yükseltme sınavının yapılmasıdır. Ben bundan fayda sağlamış olsam bile bence C yi çok önce alan ve bu alanda deneyim sahibi arkadaşlar B ye 3 yıllarını doldurup girerken ben bu iş alanı ile alakalı bile olmayan işlerden sırf prim gün sayım yüksek diye C yi aldıktan 1 sene sonra B olabiliyorsam asıl bu haksızlıktır. Bence bu yükseltme sınavı bizi birbirine düşüren ve tamamen adaletsiz bir sınav oldu. Dürüstçe bunu yazmak istedim. Herkese iyi günler.
 

Ali Üstün

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Ağu 2013
Mesajlar
329
Tepki puanı
222
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
yalnız 3000 prim gün ile A olanlar varken, 1800 prrim gün ile fazladan bir sınava girerek A olmak isteyenler arasında 1200 prim gün fark var. bunu nasıl kapatacaklar? tek bir sınavla mı? 3000 ile A olanlara karşı adaletsiz uygulama deniyorsa 1800 gün ile A olanlara ne denir? ülkemizde bir laf vardır şark kurnazlığı..
 

fatihöztürk

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Eyl 2012
Mesajlar
76
Tepki puanı
43
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Yazdığınımız dilekçelere hala cevap gelmedi gelsede davalarımızı açabilsek.
 

Feyzullah GENÇKAYA

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Tem 2012
Mesajlar
50
Tepki puanı
9
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
merhabalar arkadaşlar bakanlığa dilekçe göndermiştim bu konu hakkında ve dilekçeme cevap geldi bakın nasıl;
Ekran Alıntısı.PNG bildiğiniz bir hukukçu varsa bir danışacağım , hukuki yol açılmış oldu..
 

gorkem sac

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 May 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
1
Meslek
Uzman (B)
Benim dilekçemi de aynı şekilde yanıtlamışlar. Kurum resmi olarak red cevabını bildirmiş oldu.
Yönetmeliğin tarafımıza uygulanabilmesi için ne gibi girişimlerde bulunmalıyız?
Zaman kaybetmemeliyiz ki Mayıs 2014 sınavına girebilelim.
 

fatihöztürk

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Eyl 2012
Mesajlar
76
Tepki puanı
43
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Benim dilekçeme hala cavap gelmedi.
 

Real

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Eki 2012
Mesajlar
127
Tepki puanı
39
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
A olsanız ne yazar iş yok ki.
 

spider

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Haz 2012
Mesajlar
13
Tepki puanı
9
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
İş tecrübesi ayrı İGU tecrübesi ayrı şeyler arkadaşlar. Ayrıca ben şunada karşıyım 3000 günümü doldurdum hemde mühendis olarak diyenleride IGU da tecrübeli sınıfına koyamıyorum kimse kusura bakmasın çünkü masa başında mühendislik yapmış saha yüzü görmemiş insanlar A sınıfı IGU oldular. Teoride eminim zehir gibidirler ama pratiğe yani sahaya indiklerinde hepsi sallanıyor. Ve ne cesaretle (cahil cesareti) böyle bir konuda uzmanım diyerek evrakların altına imza atıyorlar onu da anlamış değilim. Hemde 3-5 kuruşa yapıyorlar bu işleri....
 

ÖMÜR SALBAŞ

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
30 Nis 2013
Mesajlar
9
Tepki puanı
2
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Evet arkadaşlar bu konuda bir gelişme kaydeden arkadaşımız oldu mu? Bilgilendirme yaparsanız ona göre birlikte hareket ederiz.
 

erkan45

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ocak 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
bakın bakan ne diyor.
''İlk etapta 540 bin esnafı etkileyecek “iş sağlığı güvenliği” konusunda firmalara 2014 yılında herhangi bir ceza kesilmeyecek.
Özellikle berber, kasap ve kuaför gibi küçük esnafın merakla beklediği açıklama Çalışma Bakanı Faruk Çelik'ten geldi. İş yeri güvenliği testi yaptırmayan ve iş yeri hekimi ile anlaşmayan esnaf, 3 bin 500 lira ceza ödemekten çekiniyordu. Ancak Bakan Çelik, “2014'te herhangi bir ceza kesilmeyecek. Müeyyideler gelecek yıl gündeme gelecek” dedi. İlk etapta 540 bin esnafı etkileyecek “iş sağlığı güvenliği” konusunda firmalara 2014 yılında herhangi bir ceza kesilmeyecek. 2014 yılının geçiş süreci olacağına dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, müeyyidelerin 2015 yılından itibaren gündeme geleceğini bildirdi. Şanlıurfa'da esnaf ve sanatkar oda başkanları ve üyeleri ile bir araya gelen Çelik, esnafın iş sağlığı güvenliğiyle ilgili olarak sıkıntı yaşadığına değinerek şunları söyledi: “Biz iş sağlığı güvenliği yasasını çok önemsiyoruz. Milyonlarca para kazansanız, bir işçi ufak bir ihmalde hayatını kaybederse onun bedelini maddi olarak karşılamak mümkün değil. Bir taraftan üreteceğiz, diğer taraftan sağlıklı ortam içerisinde üretimi gerçekleştireceğiz. 2014 yılını bu yasayı uygulama yılı olarak ilan ediyoruz. Ceza yazma anlayışı yok. İş sağlığı güvenliği bilincini hem işyerleri, hem işçimize oturtmak için 2014 yılı bir rehberlik yılı olacaktır. Onun için siz eksikliklerinizi gidereceksiniz. İş sağlığı güvenliği sistemini yerine oturtmuş olacağız. 2015'ten sonra biraz daha müeyyideler gündeme gelecek. Onun için, 1 yıllık süre önemli bir süre.”
Yasa ile 10-49 kişi arasında tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerine yeni düzenlemelerin geldiğini belirten Çelik, daha az ya da çok sayıda işçi çalıştıran iş yerleri ile ilgili değişen bir şeyin olmadığını ifade etti. Çelik, “10 kişinin altındaki tüm tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde çalışanlarla ilgili ücretler yani iş sağılığı güvenliği ile ilgili ücretler kamu tarafından ödeniyor. Siz 9 kişi çalıştırıyorsanız, bunların iş sağlığı güvenliği giderlerini, biz, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak karşılıyoruz” dedi.
 

mstemel

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Ağu 2013
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
100000kisi x 2000tl kurs parasi=200.000.000tl 80000kisi x 413tl=33.040.000tl toplam 233.040.000(ikiyuz otuzuc milyon kırk bin tl) lik bir ayıptır bu olay
 

lakin

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Mar 2012
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Arkadaşlar sanırım herkes bu konu ile ilgili İSGGM'den red alıp, sınava giremedi. Peki aranızda İSGGM'den yazılı cevap alan oldu mu? Beraber hareket edip, dava açmakta fayda var. Böylece dava masrafları paylaşılacaktır.
 

lakin

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Mar 2012
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Ali Bey'e de cevap verme gereği duydum. Öncelikle savunmanız temelde mantıklı, yani İSG uzmanlığında sınıf atlama tecrübe ile olmalıdır. Ama arkadaşların da dile getirdiği gibi, SGK prim günü 3000'den fazla olan (tecrübeli dediğiniz) kaç kişi bu işi bu sınavlardan önce yapıyordu da bu konuda tecrübe sahibi oldu?
Kaçırdığınız nokta tam olarak buradadır. 2010'daki sınavla bu işe girdim ve sonuç vagonda ortalara itildik :)
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.