Bilgi : 380 Kv Topraklama Teçhizatı

Hüseyin KORKMAZ

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Ara 2011
Mesajlar
508
Tepki puanı
1,476
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
380 kV Topraklama Teçhizatı



TANIMI:

380 kV İle enerjili yerlerde (Bara ve EİH’ da) yapılacak olan çalışmalarda; çalışma yapılacak baranın veya hattın geçici olarak faz-toprak arası kısa devre eden donanımdır.
YAPISI:

Teçhizat, 380 kV. Bara veya Enerji İletim Hatlarında yapılacak çalışmalarda; teçhizatı geçici topraklama yaparken kullanılacağından 954 MCM ile 1272 MCM arasındaki iletken veya baraları kavrayabilecek şekilde dizayn edilmiş klips ile klipsi toprak klipsine bağlamaya yarayan topraklama iletkenlerinden oluşur. Bu teçhizat her faz için ayrı ayrı üç adettir.
Bunların yanı sıra klipslerin iletken veya baralara montajını sağlayan her faz için bir takım izole stanka bulunmaktadır.
Topraklama donanımında bulunan tüm malzemeler paslanmaz malzemeden imal edilmeli, topraklama kablosunun dış kılıfı, şeffaf, aşınmaya, hava şartlarına, yağa mukavim ve izole malzemedendir.
Topraklama iletkenleri yüksek bükülme özelliğine sahip olmalıdır.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ:
trans.gif


1) Topraklama teçhizatında; Her faz için ayrı ayrı, iletken veya baraları kavrayabilecek şekilde dizayn edilmiş klips ile klipsi toprak klipsine bağlamaya yarayan topraklama iletkeni olmalıdır.
2) Topraklama teçhizatı anma arıza akımlarıyla meydana gelen termik ve mekanik zorlanmalara dayanıklı olmalıdır.
3) İletken veya bara klipslerini toprak klipslerine birleştirmeye yarayan toprak iletkeni ve her nakil veya bara klipsini, iletken veya baraya uzatmak için birer takım stanka bulunmalıdır.
4) İletken veya bara klipsleri, güvenilir temas işlevini sağlamalı ve 954 MCM ile 1272 MCM arası iletken veya baralara rahatlıkla takılabilmelidir.
5) Klipsler, iletken veya baraya stanka ile vidalama yöntemiyle takılacak şekilde dizayn edilmiş olmalıdır.
6) Klipsler üzerinde, stanka ile irtibatı sağlayan, takma ve sökme işleminde kullanılan sıkıştırma cıvatası istek dışı stankadan ayrılmamalıdır.
7) Topraklama iletkenleri, fleksıbil bakırdan, kesiti 70 mm2 den az ve uzunluğu 6m’den kısa olmamalıdır.
8) Topraklama iletkeninin izole dış kılıfı şeffaf, yağa, hava şartlarına ve aşınmaya mukavim olmalıdır.
9) Klipsler, bağlantı noktaları, topraklama iletkenleri ve bu gibi tüm donanımın 1 sn’de 31,5 kA’ lik kısa devre akımına mukavim olmalıdır.
10) Klipsler, iletken bağlantıları ve teçhizat üzerindeki tüm bağlantıların direnç teşkil etmeyecek şekilde sıkı olması gerekir. Ayrıca cıvata ve somunlarda kaymaya ve dönme şeklindeki çözülmelere karşı kilitleme rondelalarıyla donatılmalıdır.
11) Toprak klipslerinin direğe teması çok iyi olmalı ve elle sökülüp takılabilmesi için kelebek tipi sıkma cıvatası kullanılmalıdır.
12) Stankalar mineral ya da suni fiberle güçlendirilebilen sentetik ve yalıtkan malzemeden imal edilmeli, suya, neme ve ısıya mukavim olmalıdır.
13) Stanka uzunluğu, en az üç parçalı ve 6 m’ den küçük olmamalıdır. Ayrıca çubuk çapı da kolay kavranabilecek büyüklükte olmalıdır.
14) Stanka ucundaki metal aksam ve diğer tüm metal aksamlar birbirleriyle uygun çalışacak paslanmaz malzemeden ve vidalama işleminde zorluk çıkarmayacak şekilde imal edilmelidir.
15) Stankalar her türlü iklim koşullarında 380 kV’ luk işletmelerdeki kullanıma uygun olmalıdır.
16) Stanka içerisine su girmeyecek şekilde dizayn edilmelidir.
17) Stankalar, iki elle kullanılacak şekilde ve ellerin ileri gitmesini engelleyecek siper ve uyarı yazıları ile donatılmalıdır.
18) Stankalarda aşağıdaki şemaya uygun olarak yapılacak testlerde oluşabilecek sapma limitleri belirtilmiştir.
19) Topraklama teçhizatının konulacağı sandık galvanizli ve kilitlenebilir olmalı. Stankaların konulacağı çanta veya torba su geçirmez çadır bezinden olmalıdır.
Stanka Tüm Eğilme Azami
(Cinsi) Uzunluk Kuvveti Sapma
m N mm​
——- ———– ——— ——-
Hafif 2 25 65
——————————————————————————
Standart 2 50 65
4 50 500​
——————————————————————————
Kuvvetlendirilmiş 2 100 65
4 100 500​
5 100 1000​
——————————————————————————
N 25​

Kg = ——– Eğilme kuvveti = —– = 2.55
9.8 9.8​
20) Nakil veya bara klipslerinin üzerinde bulunan altıgen mil stankanın başına uygun olmalıdır.
21) Teçhizatlarda Ulusal veya Avrupa Birliği normlarına uygunluk belgesi bulunmalıdır.
22) İstendiği takdirde stankaların ucuna gerilim detektörü de takılarak kullanılabilmelidir.
23) Malzemelerin üzerinde;
-Yapımcı firma adı ve sembolü,
-İmalat yılı,
-Varsa raf ömrü,
-Kısa devreye dayanım değeri,
-Kullanılanım gerilimi (380 kV.)
silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.
Kaynak:TEİAŞ
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.