Tartışma : 4857 Sayılı Kanun Madde 7 Geçici İşler Hakkında

Mehmet Gençoğlu

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
22 May 2012
Mesajlar
417
Tepki puanı
599
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhaba;
06.05.2016 tarihinde 4857 sayılı iş kanununun 7. maddesinde yapılan değişikliği göre geçici iş ilişkisi sadece "özel istihdam bürosu aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir iş yerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulabilir." denmekte.

Bu maddeye istinaden kısa süreli işlerde bundan sonra nasıl bir prosedür izlenmeli?
Her iş için ayrı bir alt işveren dosyası mı oluşturulmalı, ayrı sgk girişleri mi yapılmalı?
2-3 saat sürecek olan kısa işler için nasıl bir prosedür izlenmeli?

Çalıştığım iş yerlerinde bu tür işlerde işi yapacak olan firmadan, çalıştıracakları kişilerin isg eğitimlerini, sgk girişlerini ve sağlık raporlarını talep edip yer teslim tutanağı ile işi teslim ediyoruz. Ekstra yapmamız gereken bir işlem var mıdır, sizler nasıl gerçekleştiriyorsunuz bu işlemleri?

KANUN MADDESİ:
Geçici iş ilişkisi

Madde 7 -(Değişik: 6/5/2016-6715/1 md.)

Geçici iş ilişkisi, özel istihdam bürosu aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulabilir.

Özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici iş ilişkisi, Türkiye İş Kurumunca izin verilen özel istihdam bürosunun bir işverenle geçici işçi sağlama sözleşmesi yaparak bir işçisini geçici olarak bu işverene devri ile;

a) Bu Kanunun 13 üncü maddesinin beşinci fıkrası ile 74 üncü maddesinde belirtilen hâllerde, işçinin askerlik hizmeti hâlinde ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı diğer hâllerde,

b) Mevsimlik tarım işlerinde,

c) Ev hizmetlerinde,

d) İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde,

e) İş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması hâlinde,

f) İşletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması hâlinde,

g) Mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları hâlinde,

kurulabilir.
 
Son düzenleme:

Mustafa Yıldırım

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Ara 2012
Mesajlar
40
Tepki puanı
64
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Çalışma Genel Müdürlüğü yetkilisinin konu hakkındaki yorumu : Kanun maddesi yürürlüktedir. Firmalar alışkanlıklarından kolay vazgeçmemektedir bunun farkındayız. Ancak özel istihdam büroları arz talep dengesi içinde zaman içinde kurulmaya başlanacaktır. Bu gerçekler kanunun uygulanmayacağı anlamına gelmez. Tespiti durumunda cezalar çok ağırdır ve uygulanacaktır. Sözleşme varsa aranızda alt taşeron dosyası açtırın 2-3 günlük iş için bile olsa geçici çözüm ancak bu olabilir.
İsggm mevzuat birimi : Konu çalışma genel müdürlüğünü ilgilendirir onlardan bilgi alın.

Bence : Bu kanunu duymazlıktan gelip uygulamayı değiştirmemek gerekir. Soran olursada aaaa ne zaman değişmiş atlamışız diye salağa yatmak olabilir :)
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.