Acil Durum Ve Yangın Tahliye Plan Örneği [konfeksiyon Atölyesi Serbest Bölge]

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
590
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
Umarım tüm üyelere faydası olur.
kendi çalışma örneklerimdendir.
ISO 23601 standartlarında hazırlanmış bir çalışmadır. Pusula, vaziyet planı ve toplanma noktası, acil durum talimatı, yangın talimatı ve sembol dizini aynı planda kullanılmıştır. Kullanılan piktogramlar ISO 7010:2013 standartındadır.
Tüm soru , görüş ve önerileriniz için mesaj veya email yollayabilirsiniz.

https://plus.google.com/105163810515862988581/posts/F3F3Emrb6V7

yourphotos
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
590
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
Çalışmalarımı "Adobe Master Collection" dahilindeki programlarla hazırlıyorum. Tek bir program ile herşeyi yapabilmeyi düşünmeyiniz. Her programın kabiliyet ve hedefleri farklıdır.
Havaalanı, lunapark, baraj, rafineri veya okul, her yerde insan hayatını ve çevreyi korumaya yönelik çalışma hazırlıyoruz.
okuyan tüm üyelerin faydalanması ümidiyle bazı açıklamalar yapmak isterim.
- her zaman en iyiye gayret gösterilmeli ve gelişimci olunmalıdır. Mümkün olduğunca farklı ülkelerdeki çalışmaları da inceleyin.
- Tüm çalışmalarımızın çerçevesini kanun, yönetmelik ve ISO standartları belirlemektedir.
- Hazırlanacak eylem planı ve tahliye planı bu çerçeve dahilinde uygulanabilir olmalıdır. Kağıt üstünde çözüm her zaman yetersiz ve yanlış olacaktır.
- Özellikle kapı ve merdiven bölgelerinde izdiham yaratmamalıdır.
- Tahliye planı tek başına fonksiyonunu idam edemez. Gerekli uyarı levhalarıyla desteklenmelidir.
- Tahliye planı ile yerleşim planı birbirlerinden farklıdır. Odalar ve bölgeler bodrum, zemin, 1.kat, asma kat, 2. kat ... her birine bağımsız tahliye planı hazırlanırken her birim için saatin ters yönünde ana giriş başlangıç noktası kabul edilerek Z01, Z02... şeklinde numaralandırılır.
- yerleşkenin özelliklerine bağlı olarak kapı, merdiven detayları belirtilmesi zaruri olabilir. hangi yöne açıldığı, sürgülü tip vb.
- yerleşkenin büyüklüğü, hacmi, hareket noktalarını iyi gözlemlemeniz gereklidir. tek bir planda bir alışveriş merkezini çözebilirsiniz. ancak astığınız yerde kalabalık sıfatını taşır. Yerine alanı zone'lara ayırarak çözümler arayın. Durduğum lokasyonda (zone'da) yeterli çıkış noktaları mevcutsa, benden 200m ierideki çıkışların bilgisini görmek fayda sağlamaz. Tahliye planı dahilindeki vaziyet planı bu fonksiyonu zaten yerine getirmektedir.
- kullanılan piktogramlar da tahliye planı gibi ISO standartlarındadır, bir nevi müdahale envanteri konumlandırma anayasası olarak algılayabilirsiniz. yerleri değiştirilemez ve kontrollere kolaylık sağlar.
- tahliye planları acil durum vukuunda değil, öncesinde bilinçlenmek amaçlıdır. refleks kazandırmalıdır.
- Kullanılacak yerler gibi kullanılmaması gerekenleride ifade edebilir.
- pusula ve yön, rüzgar bilgisine de gerekli desteği verir.
- vaziyet planı ile hariçte müdahale ekipmanı ve toplanma noktası dışında çevre binaların varsa rislerini de ifade edebilir.
- ana hatları acil durum talimatı, yangın durum talimatını içermelidir. Detaylı prosedürleri ayrıca kullanabilirsiniz.
- mümkün olduğunca ölçekli çizime gayret edilmelidir. A4 vb formatların içine tam otursun düşüncesini asla benimsemeyin. En büyük eksiklik görüş mesafesi ve levha büyüklüğü hatasıdır. 30-100m görüş mesafesi bulunan Fabrika, açık arazi kompleksi vb yerleşkelerde 15m görüş mesafesine sahip 30x40 cm'lik uyarı levhası tasarlamak zaten yönetmeliklere aykırıdır.
- tahliye planları belirli dönemlerde ve değişikliklerde revize edilmelidir. Yapılan ilk çalışma doğru olmayabileceği gibi fiili gözlem, değişiklikler revizyonlarla yansıtılmalıdır
- yaptığımız, yapabildiğimiz, yaptırabildiğimiz kadar biziz. kendimize ne kadar kıymet verdiğimiz bu şekilde belli oluyor. bir müdürlük binası kapısında "fotokopi kağıt selobant" ile kapıya asılan "Giriş" yazısını gördüğümde o kurum hakkında düşüncelerimi tahmin edebilirsiniz.
- Tahliye yollarını yeşil çizgi ve oklarla belirlerken, kapı ve merdivene eşit yük dağıtımı yapmak, ne kadar fiiliyatı yansıttığını ve eşit bölüşmeyi gerektirdiğini sorgulanmalıdır. koridor genişlikleri, merdiven yük taşıma kapasitesi, uzunluk, kapı genişliği vb çok fazla faktör tartışılmalıdır.
- Tahliye sıralaması tayin etmezseniz panik ve ezilmelerle karşılaşırsınız.
- Tahliye planları başlığında mutlaka bodrum...4.kat hangisiyse belirtmeniz gerekir.
- Ana şalter, sigorta kutuları mutlaka gösterilmelidir. yakınında CO2 gereklidir.
- Yangın hortumu su bağlantısı varsa belirtilmelidir. A tipi yangına müdahale eder. diğer söndürücü tipleri planda açık olarak yönetmelik renk bantlarıyla gösterilmelidir. KKT mavi bantlı, CO2 siyah bantlı, Köpük sarı bantlı...
- Kullandığınız piktogramlar çok önemlidir. ISO standartlarında olan piktogramları kullanınız. internetten bunları buldum, copy paste kullandım bahaneniz olmasın. aslen (buzzer) zil için olan piktogram ile alarm düğme piktogramları farklıdır. Sensör dedektör farklıdır.
- kapı isimlikleri , reklam levhalarına vb malzemelere harcanan rakamları hepimiz biliyoruz. 100- 200 TL harcamayıp bedavaya nasıl tahliye çizdiririm diyen işyeri sahip/sorumlularında önemli bir bilinç/bilgi eksikliği söz konusudur. Zaten söndürücü tüp orada duruyor, ilaveten duvara neden uyarı levhası asacağız diyenler için eğitime alfabeden tekrar başlamakta yarar vardır. Hava nemli, rutubet içten yiyor, vida gevşiyor, cam çerçeveli levha yere düştü, bir parça cam yaralanmaya sebep oldu. Yaralanmadan dolayı işyeri sahibinin sorumluluklarını siz sıralayın.
- hergün yeni bir gelişme yaşanıyor, her yeni çalışmanızda bir adım öteye gitmeye gayret edin.

tüm soru ve görüşlerinizi çekinmeden paylaşmanızı dilerim.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.