Ağır Ve Tehlikeli Işlerde Çalıştırılma Yaşı Düşürüldü

melihd

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
30 Eki 2012
Mesajlar
30
Tepki puanı
22
Meslek
Uzman Adayı (C)
Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılma Yaşı Düşürüldü

Eğitim sisteminde yapılan 4+4+4 düzenlemesinin ardından, “Çocuk ve Gençlerin Çalışma Usulleri Yönetmeliği de değiştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ağır ve tehlikeli işlerde çalışma yaşını 16’ya indirdi. Düzenleme geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlandı ve 16 yaşından gün almış çocukların artık ağır işlerde çalıştırılması yasal hale getirildi.
Yasaya göre 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını bitirmemiş işçiler genç işçi sayılırken, 14 yaşını tamamlamış ancak 15 yaşını bitirmemiş işçiler çocuk işçi olarak tanımlanıyor. Yeni düzenlemede yönetmelikte bulunan “çocuk ve genç işçilerin çalıştırılamayacakları işler” başlıklı liste ise kaldırıldı. Böylelikle çocuk ve genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmasını yasaklayan en önemli madde kaldırılmış oldu. Bunun yerine listeye “16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin çalıştırılabilecekleri işler” listesi eklendi. Bu listede kiremit, tuğla ve ateş tuğlası işleri ile parafin ve plastik imalatı, selüloz üretimi ve benzeri işler var.
Bu düzenleme ile 16 yaşına girmiş, daha lise 2. sınıfa gitmesi gereken işçi çocuklarına fabrikaların yolunu gösteriyor. İşçi çocuklarını patronlara ucuz iş gücü olarak sunuyor. Üstelik tüm bunları küçük yaştan itibaren ağır ve tehlikeli işlerde çalıştıracağı, yaşamını karartacağı işçi çocuklarını çok düşünüyormuş pozları keserek yapıyor. Yaş kayıtlarına bağlı olarak müsaade edilen işlerden olsa dahi güvenlik açısından riskli, sağlığa zararlı ve meslek hastalığına yol açacak işlerde 18 yaşından küçükler çalıştırılmamalı” diyor.

ÇOCUK VE GENÇ İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
21.02.2013 tarih
28566 sayı


kaynak:http://www.facebook.com/saglikveguvenlik
 

caferk

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Ara 2012
Mesajlar
17
Tepki puanı
7
Meslek
Uzman Adayı (C)
Yanlış ve saçma bir haber. Çocuk ve genç işçilerin çalıştırılma usul ve esasları hk yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik taslağındaki gerekçe aşağıdaki gibidir.


















6331 sayılı Kanunun 32 nci maddesiyle İş Kanunun 71 inci maddesinde yapılandeğişiklikle “onaltı yaşını doldurmuş fakat onsekiz yaşını bitirmemiş genç işçilerin hangi çeşit işlerde çalıştırılabilecekleri” nin yönetmelikle belirleneceği hüküm altına alınmıştır. Diğer yandan İş Kanununun 85 inci maddesine göre çıkarılan Ağır veTehlikeli İşler Yönetmeliğinin dayanağı kalmadığından yürürlükten kaldırılacaktır.Bu nedenlerle söz konusu Yönetmeliğin EK-1’inde 16 yaşını doldurmuş ancak 18yaşını doldurmamış genç işçilerin çalışabileceği işler ayrı ayrı sayılmıştır. Çocuk veGenç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğindeki budeğişiklik; Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğinin 7/3/2010 tarihi öncesi EK-1’ inde16 yaşını doldurmuş ve 18 yaşını doldurmamış genç işçilerin çalıştırılabileceği işleresas alınarak yapılmıştır. Ayrıca mevcut Yönetmeliğin “Çocuk ve Genç İşçilerinÇalıştırılamayacakları İşler” başlıklı EK-3’ü içerik olarak değiştirilerek çocuk ve genç işçilerin çalışabileceği işler EK-1, EK-2 ve EK-3’ te sayıldığı için müsaadeedilen işlerin dışında çocuk ve genç işçilerin çalıştırılması mümkünbulunmadığından tekrar çalıştırılamayacak işlerin sayılmasına gerekgörülmemektedir. Buna ilave olarak çalıştırılamayacak işlerden sayılan durum ve şart belirleyen işler ise Yönetmeliğin 5 inci maddesine eklenerek 18 yaşını doldurmayan işçilerin çalıştırılamayacağı belirtilmiştir.

Sonuçta değişen birşey yok.Ne amaçla yapılmış bir haber anlamadım. Yürürlükten kaldırılan ağır ve teklikeli işler yönetmeliğini okursanız yukarıda belirtilen işlerin orda da yer aldığını görürsünüz. Okumadan araştırmadan bu tür haberlere itabar etmemenizi temenni ederim.
 

burki_1907

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Ara 2011
Mesajlar
10
Tepki puanı
0
''İnşaat sektöründe 18 yaşından küçük işçiler çalıştırılamaz'' diyebilir miyiz bu yönetmeliğe göre sizce?
 

pinarodabasi

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Şub 2012
Mesajlar
24
Tepki puanı
5
Meslek
Uzman (C)
pvc üretim atölyesinde 16 yaşını doldurmuş genç işçi çalıştırmak isteyen bir firmam var 25 ekim 2013 te çıkan yönetmeliğe göre
ÇOCUK VE GENÇ İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILMA USUL VEESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİKYAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 6/4/2004 tarihli ve 25425 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin beşinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarından mezun olan meslek sahibi 16 yaşını doldurmuş genç işçiler; sağlığı, güvenliği ve ahlakının tam olarak güvenceye alınması şartıyla bu Yönetmeliğin eklerinde belirtilen sınırlamalara bağlı kalmaksızın ihtisas ve mesleklerine uygun işlerde çalıştırılabilirler.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.
diyor
ancak 21 subat 2013 te çıkan yeönetmeliğin ek 3 ünde ise
Ek-3

(Başlığı ile birlikte değişik: RG-21/2/2013-28566)

16 Yaşını Doldurmuş Fakat 18 Yaşını Bitirmemiş Genç İşçilerin Çalıştırılabilecekleri İşler


1. Toprağın pişirilmesi suretiyle imal olunan kiremit, tuğla, ateş tuğlası işleri ile boru, pota, künk ve benzeri inşaat ve mimari malzeme işleri.

2. Kurutma ve yapıştırma işleri, kontrplak, kontratabla, yonga ağaçtan mamul suni tahta ve PVC yüzey kaplamalı suni tahta imali işleri ile emprenye işleri.

3. Parafinden eşya imali işleri.

4. Kuş ve hayvan tüyü kıllarının temizlenmesi, didiklemesi, ayrılması ve bunlara benzer işler.

5. Plastik maddelerin şekillendirilmesi ve plastik eşya imali işleri. (PVC’nin imali ve PVC’den mamül eşyaların yapımı hariç)

6. Mensucattan hazır eşya imali işleri (Perde, ev tekstili, otomobil ürünleri ve benzerleri).

7. Kağıt ve odun hamuru üretimi işleri.

8. Selüloz üretimi işleri.

9. Kağıt ve kağıt ürünlerinden yapılan her türlü eşya ve malzemenin imali işleri.

10. Zahire depolarındaki işler ile un ve çeltik fabrikalarındaki işler.

11. Her türlü mürekkep ve mürekkep ihtiva eden malzeme imali işleri.

diye belirtilmiş.
şimdi bu durumda ekmde çıkan değişikliğe göre biz bu arkadaşı çalıştırabilicekmiyız.lütfen bu konuda bana yardımcı olurmusunuz?
 

Mesut DİNÇ

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
15 Mar 2012
Mesajlar
37
Tepki puanı
19
Meslek
Uzman (C)
Kesinlikle 18 yaşını doldurması gerekmektedir.
 

pinarodabasi

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Şub 2012
Mesajlar
24
Tepki puanı
5
Meslek
Uzman (C)
Ciraklik eğitime kaydedilip o şekilde alinsa bilemi bile mi? Çünkü ben ekimde çıkan değişiklikten ciraklik eğitim gibi okullarda okuyor yada mezun sa çalışabilir diye anlıyorum.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.