TÜİSAG - Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Topluluğu

Alkollü Restoranlarda Risk Analizi

Konu, 'Örnek Risk Analizleri ve Değerlendirmeleri' kısmında ALTUĞ01 tarafından paylaşıldı.

  1. ALTUĞ01
    Offline

    ALTUĞ01 TÜİSAG Üyesi



    Arkadaşlar daha önce restoranta risk analizi yapmış arkadaş nelere dikkat ettiğini yazabilirmi??



  2. Mustafa ULUSOY
    Offline

    Mustafa ULUSOY Banned

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)


    Forumdaşım :)

    Yaptığım bir analizi paylaştım. Ancak her işletmede tehlike kaynakları ve riskler farklıdır. Buna dikkat etmen çok önemli. Restaurantlarla ilgili ne kadar mevzuat, rehber, kural, makale, gazete haberi varsa okumanda ayrıca fayda var.



    Ekli Dosyalar:

    nihal küpeli, ülkü b., TUĞBA ATAL ve 45 kişi daha buna teşekkür etti.
  3. TÜİSAG GOOGLE MAIL GRUBUNA KATILDINIZ MI ?

    Gün içerisinde mevzuatlardaki gelişmelerden ve sitemizde paylaşılan önemli belge ve dosyalardan sizleri hızlı bir şekilde haberdar edebilmemiz için 21.500 üzerinde üyesi bulunan Google Mail grubumuza bekliyoruz. Üyelik için aşağıdaki adrese tıkladıktan sonra çıkan kutucuğa mail adresinizi yazmanız gerekmektedir. Akabinde mail adresinize gelecek olan maili onayladığınız taktirde grubumuza katılımınız tamamlanacaktır. 
    Grubumuza katılmak için lütfen aşağıdaki linki tıklayın;

    http://groups.google.com/group/isgfrm/subscribe 
    Saygılarımızla, 
    TÜİSAG Yönetimi

  4. jemnan
    Offline

    jemnan TÜİSAG Üyesi

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)
    Uyarı işaretlerine örnek Dikkat Rakı şişede durduğu gibi durmuyor :)
    Altuğ Bey üzerinize alınmayın amacım dalga geçmek değil latife ettim.

    KATMANDU bu yazıya teşekkür etti.
  5. ferhat dudu
    Online

    ferhat dudu TÜİSAG Üyesi

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)
    şişede durduğu gibi durmuyor :) önce onları durdurmak lazım :)

    arif özçiftçi bu yazıya teşekkür etti.
  6. ALTUĞ01
    Offline

    ALTUĞ01 TÜİSAG Üyesi

    Mustafa bey sizin gibi 2 forumdasim daha olsun tüm forumları ele geçiririm :)

    BarisSelcuk ve Mustafa Ulusoy bu yazıya teşekkür etti.
  7. semih001
    Offline

    semih001 TÜİSAG Üyesi

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)
    Mağaza ile ilgili risk analizi de yaptınız mı acaba?


  8. w w w . s a g l i g i m i c i n . com
    Sağlıklı Yaşam Rehberiniz - Şifalı Bitkiler, Diyet Listeleri, Gebelik, Tüp Bebek ve daha fazlası...

  9. ibrahimsenol
    Offline

    ibrahimsenol TÜİSAG Üyesi

    Tehlike -> Rakı(İçmesini bilmeyen için)
    Etkisi -> Geçici bilinç kaybı
    Etkilenen Kişiler -> Önüne gelen
    Önlem -> Olabildiğine Hoşgörü

    Mustafa BERKYER, ediko, zde-55 ve 3 kişi daha buna teşekkür etti.
  10. Mustafa ULUSOY
    Offline

    Mustafa ULUSOY Banned

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)
    valla benden fazla yok :) ama ele geçirme işini de anlayamadım

  11. Mustafa ULUSOY
    Offline

    Mustafa ULUSOY Banned

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)


  12. ermana
    Offline

    ermana TÜİSAG Üyesi

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzman Adayı (C)
    merhaba arkadaşlar
    bu arada çok teşekkür ederim ben kendi adıma en azından bizimle bu risk analiziini paylaştıgınız için mustafa ulusoy bey
    OTEL veya PANSİYON gibi işyeri ile ilgili de herhangi bir örnek bulabilirmiyim acaba yardımcı olurmusunuz ?
    çok teşekkür ederim iyi günler

  13. Mustafa ULUSOY
    Offline

    Mustafa ULUSOY Banned

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)
    evet yaptım

  14. Mustafa ULUSOY
    Offline

    Mustafa ULUSOY Banned

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)
    teşekkürlerinizi mesajda değil, mesajın sağ alt köşesinde kırmızı ile yazan Teşekkür et linkinden yapmanız daha doğru olur :)
    Bir defa şu konuyu atlamayalım lütfen. Ben o değerlendirmeyi örnek teşkil etsin diye paylaştım. Her iş yerinin fiziksel yapısı, dinamik yapısı, personel yapısı farklıdır. Dolayısıyla tehlikeleri de farklıdır. Yani bir restaurantta soğuk hava deposu vardır, diğerinde yoktur. Dolayısıyla soğuk hava deposundan kaynaklanan tehlikelerden olmayan yerde bahsedemezsiniz. Dolayısıyla her yerde risk değerlendirmeleri farklı çıkabilecektir.
    Aslında kişisel olarak risk değerlendirmesi paylaşma taraftarı değildim. Ancak, hiç yapmamış arkadaşlara örnek te teşkil etsin isterim. Örnek teşkil ederse sorun yok ama elimde bir restauranta ait risk değerlendirme tablosu var bunu ben filan restauranta kullanabilirim mantığı oluşunca sorun olur, oluyor ve de olacak.
    Lütfen "risk değerlendirme Yönetmeliğini çok iyi okuyunuz. Bıkmadan ekte yine paylaşacağım ama dikkatlice okuyunuz. Birincisi ne yasada ne de yönetmeliklerin hiçbir maddesinde ve cümlesinde Risk Değerlendirmesini İSG uzmanı yapar diye bir ifadeye rastlayamazsınız. Her zaman "İSG uzmanı Risk Değerlendirmesinin yapılmasını sağlar" der. Harika bir tanım bana göre. Yani İSG uzmanının "REHBERLİK" görevi ilk buradan başlamaktadır. Bırakın şu anı 30 Haziran 2013 tarihinden sonra bile YAPMA göreviniz yok, YAPILMASINI SAĞLAMA göreviniz var ve buna çok dikkat edelim lütfen.
    Yönetmeliği dikkatlice okur iseniz ilk önce o iş yerinde bir risk değerlendirme ekibi kurmanıza işaret ediyor ki bu işaret aslında zorunluluktur. Değerlendirmeyi o ekiple yapmalı ve siz onlara rehberlik önderlik yapmalısınız. Sonuçta o değerlendirmenin o ekibin malı olması çok önemli, içselleştirme adına da sonuca daha çabuk gidebilme adına da..
    Esas soru OTEL_PANSİYON ile ilgiliydi çok önemli olduğundan buralara kadar geldi. Buraya dikkat, İSG uzmanı esasen İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı" dır. Otel uzmanı değildir, belki de hiç olmayacaktır. Dolayısıyla otel çalışanlarından bir ekip kuracak olur ise o elemanlar bütün tehlikeleri ve kendilerine göre bu tehlikeler karşısında oluşabilecek riskleri sayacaklardır. Ortamı dolaşıp gözlemlediğinizde siz de bazı şeyler tespit edebilirsiniz, zira otel uzmanı olmanıza gerek yoktur. Paylaştığım Örnekte olduğu gibi iş yerini alanlara ayırın. Resepsiyon, lobi, bar, fitness, hamam-sauna, açık havuz-kapalı havuz, mutfak, bulaşıkhane, restaurantlar, asansör, kazan makine dairesi, hidrofor makine dairesi, otopark, bahçe, balo salonu, toplantı salonu, kat hizmetleri v.b. gibi. Zaten tablo kendiliğinden çıkacaktır.
    özetle, yönetmeliği dikkatlice okuyun, gereklerini yerine getirmek için ekibinizi kurun ve birlikte çalışın. Mümkün olduğunca da REHBER olmaya çalışın. Ayrıca arkadaşlar şu sektör bu sektör risk analizi elinde olan var mı soruları yerine, "Arkadaşlar şu sektörde veya bu sektörde ne gibi tehlikeler olabilir" sorusu sorulur ise çok daha doğru bir iş yapılmış olur ve de tecrübenin ilk aşaması burdan başlar kanaatindeyim.
    Amacım ukalalık değildi, faydalı olabileceğini katkı sağlayabileceğini düşündüğüm fikirlerimi aktarmaya çalıştım. Uzun olduysa da özür dilerim.
    Saygı ve sevgilerimle

    Ekli Dosyalar:

  15. tolga74
    Offline

    tolga74 TÜİSAG Üyesi

    Uzmanlık:
    İş Veren
    selamlar.
    50 kişiden az ve alkollü bir restoranımız var. okuduklarımdan anladığım kadarıyla iş güvenliği uzmanı çalıştırmama gerek var mı? yok mu?
    forumun bu topicini okuduğum zaman yok, diğer topicleri okuyunca var. kafam allak bullak oldu, yardım lütfen :(

  16. Mustafa ULUSOY
    Offline

    Mustafa ULUSOY Banned

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)
    ya yanlış yerleri okumuşsunuz, ya da yanlış anlamışsınız.
    6331 sayılı yasayı okumanızda fayda var. Bu soru ile ilgili başka bir şey okumanıza gerek yok.
    Az tehlikeli grupta olduğunuz için de 30.06.2014 tarihinden itibaren; 1 İş Sağlığı ve güvenliği uzmanı 1 de İş yeri hekimi ile çalışma zorunluğunuz BAŞLAYACAK.
    31.01.2013 tarihinden itibaren de risk değerlendirmesi yapma zorunluluğunuz BAŞLADI.

    tolga74 bu yazıya teşekkür etti.
  17. Elmas
    Offline

    Elmas TÜİSAG Üyesi

    6331 sayılı kanun geçici maddesinde iş yerinin tehlike sınıflarına göre iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunlulukları ile ilgili açıklama yapılmış maddeyi paylaşıyorum ...sizin işletme az tehlikeli grupta

    Yürürlük
    MADDE 38 (1) Bu Kanunun;
    a) 6, 7 ve 8 inci maddeleri;
    1) Kamu kurumları ile 50den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra,
    2) 50den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra,
    3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,
    b) 9, 31, 33, 34, 35, 36 ve 38 inci maddeleri ile geçici 4, geçici 5, geçici 6, geçici 7 ve geçici 8 inci maddeleri yayımı tarihinde,
    c) Diğer maddeleri yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,
    yürürlüğe girer.

    tolga74 ve Mustafa Ulusoy bu yazıya teşekkür etti.
  18. huuleeaan
    Offline

    huuleeaan TÜİSAG Üyesi

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)
    portör muayenelerini, mutfak girişlerine antibakteriyel paspasları, acil çıkış işaretlemelerini, Özellikle mutfak çalışanlarınızın kıyafetlerinin temizliğini ve bone eldiven kullanma alışkanlığını, varsa jeneratör,kazan,hava tankı, asansör,lift bakımlarını da unutmayın... İyi Çalışmalar

    tolga74 bu yazıya teşekkür etti.
  19. ZEYNEP DEVREN ÖZER
    Offline

    ZEYNEP DEVREN ÖZER TÜİSAG Üyesi

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)
    BASINÇLI TÜPLERİ UNUTTUK SANIRIM..

    Mustafa Ulusoy bu yazıya teşekkür etti.
  20. Mustafa ULUSOY
    Offline

    Mustafa ULUSOY Banned

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)
    Tüp varsa basınç vardır de mi :)

  21. ZEYNEP DEVREN ÖZER
    Offline

    ZEYNEP DEVREN ÖZER TÜİSAG Üyesi

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)
    Bunun üzerine söylenecek bir sözüm var tabi:) iyilikten maraz doğar demişler Mustafa bey

    Mustafa Ulusoy bu yazıya teşekkür etti.
  22. Mustafa ULUSOY
    Offline

    Mustafa ULUSOY Banned

    Uzmanlık:
    İş Güv. Uzmanı (C)
    Yapmış olduğum espiriyi ve de bir anlamda size olan desteği maraz olarak algıladıysanız bence siz tam İSG uzmanı olmuşsunuz demektir Zeynep hanım :)


Sitemap    HTML Sitemap

Yandex.Metrica