Bireysel Çalışanlar - Çalışmak Isteyenler!

Bireysel Hizmette, firmalar İSG Prof. için SSK yaptırmalımıdır ?


  • Kullanılan toplam oy
    61

Emre YA

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Eyl 2013
Mesajlar
47
Tepki puanı
10
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar Merhaba,

Ankette birden fazla seçeneği seçebilirsiniz.

Bireysel çalışma ile ilgili açılan konular mevcut fakat kimi eski kiminin içeriği farklı. Bireysel çalışmak isteyen arkadaşlar var, çalışan arkadaşlar da var. Birbirimize destek olup OSGB siz bu işi nasıl yaparız ve Bireysel çalışmanın önünü nasıl açabiliriz ya da önündeki engelleri nasıl aşabiliriz gibi sebeplerden ötürü böyle bir konu açmak istedim.

1. Bu işi Danışmanlık Firması adı altında ve Serbest Meslek Makbuzu kullanarak yapanlar var. Katipten sözleşmeleri yapıp İSG ile ilgili hizmeti verip sigortaya gerek yok, ben kazandığım paranın vergisini ödüyorum, faturamı kesiyorum diyorlar. Cezai durum olursa dava açmayı düşünenler bile var.

2. Firmasız çalışıp hizmet verdiği yerde gereği kadar ssk sı yatan fatura kesmeyen arkadaşlarda var.

3. Firma kurmadan, sigorta yaptırmadan hizmeti verip başka bir danışmanlık firmasından fatura kesenler de var. Sonuçta işveren gider olarak göstereceği faturaya bakıyor.

4. Birde sadece eğitim verileceği zaman ssk yaptıranlar var.

5. Katibi Sgk ile bağlantılı hale getireceklermiş. fuarda böyle bir konuşma geçmiş. Bilgisi olan varsa bizi aydınlatırsa sevinirim.

6. Herkesin ayrı firma kurmasına da gerek yok. Örneğin ben İst. And. yakasındayım. Kuracağım Danışmanlık firması diğer uzman arkadaşlarla fatura kesme konusunda ortak da kullanılabilinir. benim kuracağım firma adına ve kendi ismine kartvizit bastırıp hem firma adını kullanır, firmayı da kullanır masrafı verilir faturada keser. hizmet de verir. böyle bir oluşum mu yapsak. Tabii bunun artıları eksileri nelerdir konuşmak lazım.

Olması gereken anladığım kadarıyla ;

Kısmi zamanlı iş sözleşmesi, Katipten sözleşme, Çalışan sayısının gerektirdiği süre kadar uzman, dr ve hemşire için aldığı ücret üzerinden aylık ssk. Böyle olursa sıkıntı olmaz. Ama bu zor iş. İşverenler pek yanaşmaz. Hele birde ucuzcu OSGB ler varken.

İşverenler karşısında bir firma görmek isterler, Bununla birlikte yapılan ödemeler için fatura talebinde bulunabilirler.

Fatura kesip sigorta yaptırmadan hizmet verilse bu sefer işverenin sigortasız çalışan istihdam etmesinden sebep cezai durum oluşabilir. Bu bizi pek bağlamaz ama etik olmaz.

Bir OSGB ile fatura için anlaşsak bu seferde OSGB çalışanı olmamız gerekeceğinden OSGB de sigortalı olmamız gerekecek.

Hemen hemen çoğu uzmanın kendi çapında elinde işleri mevcut. Bunları OSGB ye komisyon karşılığı verilse OSGB lerle iş yapılmaz.

Benim aile hekimi olan arkadaşlarım mevcut. Elimde hazır bekleyen işlerde var. Bir şahış firması kurup, (XXXX İSG Danışmanlık Hizmetleri ) Kartvizit, Broşür bastırıp piyasaya girmeyi düşünüyorum. Sigorta konusunda bilgilendirme yaparım, yapmazlarsa da ısrar etmem diye düşünüyorum.

Evet değerli uzman ve hekim arkadaşlar düşüncelerim bunlar. OSGB siz bu işi nasıl yaparız. Bireysel çalışmanın önünü nasıl açarız. Bireysel çalışanlar varsa çalışma şekillerini, yaptığı işlemleri vs ; çalışmayı düşünenler varsa da fikirlerini yazabilirler mi ?

Teşekkürler.
 

Emre YA

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Eyl 2013
Mesajlar
47
Tepki puanı
10
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
Bireysel düşünen kimse yok galiba...
 

halil Özen

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Tem 2013
Mesajlar
94
Tepki puanı
61
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
belirttiğiniz gibi danışmanlık firmasının keseceği fatura ile isg hizmeti verebilmek osgb lere karşı elimiz güçlendirir . Bana bu şekilde olması yönetmeliğe ters gibi göründü . Aslında yönetmelik ''firmalar isg hizmetini osgb lereden alır '' demek istemiş ama dememiş . Her ay belli bir gün sigorta yapılması , vergileri ,yardımcı sağlık pers bulma zorluğu gibi nedenlerden dolayı bireysel çalışma tıkanıyor.
belirttiğiniz gibi danışmanlık firması ile bu iş yapılabilirse iyi olabilir. Görüştüğüm firmalarda danışmanlık firmaları ile igili şeyler duyuyorum fakat nasıl çalıştıklarını hiç sorgulamamıştım. araştıracağım
 

Dündar CANBEYLİ

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Eki 2013
Mesajlar
7
Tepki puanı
5
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Bende bireyselden yanayım. OSGB' ler ile çalışmak çok zor. Benim konuştuğum bir çok işyeri benden bireysel çalışan sağlık personeli de istiyorlar. Ayda bir gün falan siğorta yaptıkları için fatura falan istemiyorlar. Danışmanlık hizmetleri adı altında fatura kesebilirsek çok iyi olur.
 

Hanzadem

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Nis 2014
Mesajlar
39
Tepki puanı
16
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
birkaç arkadaşım , hiç uzmanlık belgesini benden once almış olanlar ama işi hiçluyo yapmamış olanlar..Osgb lerin tecrube kısmında yardımcı olacagını soylüyor...
Ama bana da osgb ye bağımlı çalışmak pekde cazip gelmiyor..
bireysel çalışma taraftarıyım...Fakat tam napıcam karar verebilmiş de degilim..İşi hiç bilmemek kısmı var gerçekten..Anlaşma yaptıktan sonra gerisi gelir sanki..sonuçta herşey yonetmeliklere baglı..temelde neler yapılcak belli..

yinede ilk başta osgb de çalış..sonra diyenler kafamı karıştırdı.

bu başlıkta fikirleri paylaşsak iyi olur..
 

halil Özen

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Tem 2013
Mesajlar
94
Tepki puanı
61
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
osgb de çalışmanın faydalı olacağı tartışılmaz . ama çalışma şartları isgu nı maddi ve manevi olarak tatmin etmiyecek .
önemli olan işi bulabilmek .
bireysel çalışma önündeki engelleri bazı tartışma sayfalarında yazmıştım.
işi bulursanız gerisini halledersiniz. başarılar
 

halil Özen

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Tem 2013
Mesajlar
94
Tepki puanı
61
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
bireysel çalışmanın engellerinin aşılması için bence ilk iş iş hekiminin tam gün çalışmadığı yerde yard.sağ. pers. zorunluluğu kaldırılmalı . her işyerinin bizi birkaç gün sigortalı gösterme angaryasına bir çözüm bulunmalı .
 

Hanzadem

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Nis 2014
Mesajlar
39
Tepki puanı
16
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
peki osgbler de yıllık sozleşme mı yapılıyor..?
 

omerdeniz

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Ocak 2012
Mesajlar
3
Tepki puanı
15
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
1. İş Güvenliği büroları oluşturulmalı ve bakanlıkça ruhsatlandırılmalıdır. Büro açabilme ve ruhsatlandırılmanın standartları oluşturulmalı örneğin sektörde 3 yıl deneyim sahibi gibi.
2. İş Sağlığı işyeri hekimlik hizmetleri ayrıca bakanlıkça ruhsatlandırılmalıdır. ( İşyeri hekimlerinin işlerini daha ciddi yapabilmelerinin yolu Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmesidir).
3. Dileyen bu iki hizmeti bir araya getiren yapı olan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi olarak da hizmet vermelidir. "Şunu belirtmek isterim iş sağlığı ve iş güvenliğini OSGB ruhsatı vermiyor gene kişiler firmalara yönlendiriliyor şuan ki sistemin hiçbir tutarlı bir yanı yoktur. Bence bir avukatın rehberliğinde bu işin ticarete döküldüğü OSGB sistemine karşı dava açılmalıdır".

Kanaatimce, ticari anlamda fırsat eşitliği sağlanmış olur. Bu sistem OSGB tekelini oluşturmaktadır.

Bizler böyle gelmiş böyle gider mantığını kabullendiğimiz sürece sermayedar kesim gerek OSGB ler gerekse biz mühendisler üzerinden kazanç sağlamaya devam edecektir.

İşyeri hekimlerinin bu işe dahil olabilmesi için. Sağlık Bakanlığı tarafından işyerlerine verilen işyeri hekimliği hizmetlerinin denetlenmesi gerektiğine inanıyorum.

Herkese kolaylıklar dilerim.

 

oykusen

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
15 Ocak 2013
Mesajlar
7
Tepki puanı
26
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Tıpkı lisanslı harita kadastro mühendislerine açılan Lihkab sınavı sonrası büro açabildikleri gibi... Yaziniza bayildimmm Omerdeniz. Lisanslı haritacılarin Ortak lisansli haritacilar birimi kurma yada oyle bir birime dahil olma zorunluluklari yok. Burolarini acip serbest calisabiliyorlar. İş Güvenliği Büroları fikrine tam destek veriyorum.
 

omerdeniz

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Ocak 2012
Mesajlar
3
Tepki puanı
15
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
OSGB ye değil OSGB sistemine OSGB tekeline dava açılmalıdır ticari anlamda fırsat eşitliğinden bahsediyorum. Yukarıda yazmış olduğum yazıyı okursanız OSGB ye karşı olmadığım pek bir aşikardır.

Anayasamızın ilgili maddeleri bize bu hakkı tanımış bir avukat ile görüşüp içinde bulunduğumuz durumun tariflenmesi ona göre bir yol izlenmesi gerektiği kanaatinde olduğumu beyan ettim. En nihayetinde hizmeti OSGB ruhsatı vermiyor.

Acemi cellad arkadaşımızın açmış olduğu konu başlığının en alt paragrafı aşağıda belirtildiği gibidir. Okunduğunda herkes anladığı kadarı ile fikrini beyan eder:)

Osgb ye davamı :))

Evet değerli uzman ve hekim arkadaşlar düşüncelerim bunlar. sağlık Güvenlik Birimi">OSGB siz bu işi nasıl yaparız. Bireysel çalışmanın önünü nasıl açarız. Bireysel çalışanlar varsa çalışma şekillerini, yaptığı işlemleri vs ; çalışmayı düşünenler varsa da fikirlerini yazabilirler mi ?

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI (1)(2)
Kanun Numarası : 2709
Kabul Tarihi : 18/10/1982
Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 9/11/1982 Sayı:17863 (Mükerrer)
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa: 3


IV. Çalışma ve sözleşme hürriyeti
Madde 48
– Herkes,dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir.
Devlet, özel teşebbüslerin milli ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık
içinde çalışmasını sağlayacak tedbirleri alır.

A. Çalışma hakkı ve ödevi
Madde 49
– Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir.
(Değişik: 3/10/2001-4709/19 md.) Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için
çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma
barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.


Mesleğimizi daha iyiye daha ileriye taşımak adına, herkese kolaylıklar dilerim.
 

erol g

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Kas 2013
Mesajlar
18
Tepki puanı
7
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (A)
Ben de bireysel çalışma taraftarıyım. Teorik olarak bilgilerimiz tamam ama pratik olmadan da olmuyor maalesef. Halil Bey, böyle bir oluşum başlatırsa ben sonuna kadar destek olurum...
 

oykusen

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
15 Ocak 2013
Mesajlar
7
Tepki puanı
26
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Ben bireysel calisiyorum. Birkac ortak saglik ve guvenlik birimi ile gorustukten sonra ve sistemlerinin ne oldugunu tam olarak anladiktan sonra bireysel calismaya ve bu sisteme bireysel olarak adım atmaya karar vermistim. Cok cabaladigim kesin. Hickimseden yardim alamadim. Acikcasi istemedim de. Oncelikle muazzam bir kaynakça oluşturdum. Yurt dışı yayinlari da dahil. RA leri, ADEP ları, tüm salytlarımı, taslaklar oluşturarak her bir tehlike sinifina gore ayirarak... Tek bir risk analizine bagli kalmayin. Hepsini ogrenin. Iclerinde bir tanesi var ki inanilmaz guzel bir metod. ÇSGB yi arayarak bu analizi onaylattim. Simdi tehlikeli siniflarda kullaniyorum. Olasilik hesaplamalarina dayanmak yerine olması gereken kontrol tedbirleri uzerinde kafa patlatiyorsunuz bu yontemde. En kisasi 50-60 sayfa tutuyor. Ancak işte budur dedirtiyor. Soyleyecek cok sey var bireysel calismada. Nasil anlaticaz ki burdan.. Karsilikli konusma platformu olmasi lazim. Ben calismalarimi oyle ilerlettim ki bana bazı Klüp'lerden hafta icleri yaptiklari toplantilarinda sunum yapmam teklifleri geldi ve gittim. Yaptim. İş Güvenliğini ve 6331 i anlattim. Yine kendi hazirladigim sunumlarimla. Sıkmadan ancak çarpıcı !!
Oncelikle işçilerimle aram cok iyi. Başlangicta tabiiki zorluk cektim. Ancak onlari dinledim, arz ve taleplerini tek tek sorguladim. Çok iyi fizibilite yapmak biz mühendislerin işi zaten. Önemli olan İkNA yeteneğiniz !!
Serbest calisacaklar oncelikle cok sevmeli ve istekli olmalilar. Hep diyorum bu iş para icin yapilmaz ! Şimdi degil. En azindan bugun degil.
Benimde herkesler gibi boş vaktim yok. Birsuru sorumluluklarım ve hayat kavgam var. Ancak bu işi yapacaksanız eğer benim gibi birkaç saatlik uykular ile gecireceginiz gunleri de kabullenip hep daha iyisini yapmak icin hedefleriniz olacak. Öyle ver bana ağbi taslaklarini copy-paste yapayim bitsin alayim parami seklinde istekleri olanlar benimle muhatap olmasinlar bir zahmet.Hicbir zaman da serbest calisip basari elde edemezler zaten bu mantikla gidenler. Ancak anlatabilir yol gosterebilirim. Nereden baslamali nasil kaynakça dökuman ne varsa hazirlanmali, işveren-işçi-uzman uclusu hakkinda tum ogrendigim ve tecrube edindigim tum püf noktalari anlatabilirm...
 

S. Ahmet BAK

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
30 Ara 2013
Mesajlar
46
Tepki puanı
41
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
MADDE 6 – (1) Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş
sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;
a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları
arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir.

6331 sayılı kanunun 6.madde a fıkrası değişmeden bireysel olarak fatura keserek çalışma yasal görünmüyor. Şu an için kısmi süreli çalışma, bireysel çalışanlar için tek çözümmüş gibi duruyor. Bence bireysel çalışmanın (fatura keserek) önü kanuni düzenleme yapılarak açılmalıdır. İsteyen istediği şekilde çalışabilmeli.
 

halil Özen

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Tem 2013
Mesajlar
94
Tepki puanı
61
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
bireysel çalışma önündeki engelleri daha önce belirtmiştim . bu engellerin ortadan kaldırılarak .bireysel çalışmanın yaygınlaştırılması için oluşum başlatma konusunda bilgim yok nasıl başlatılacağını bilenler yardımcı olsun.
başaramazsak
osgb lerin elinde oyuncak olacağız.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Fatih YEDİC

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Kas 2012
Mesajlar
22
Tepki puanı
11
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Arkadaşlar,bir doktor arkadaşımla ortak olarak bireysel çalışıyorum sanayiden sayılan işletmelerim arasından 5 işletmem sözleşme feshine gitti, 2 temel gerekçeleri var, birincisi osgbler bireysel çalışan uzman ve hekimleri yok etmek için yemin etmiş gibi firmalarıma yıllık 800 TL teklif etmişler, ikincisi muhasebeciler her ay sigortada eksik gün bildirimi yapmamak için iş vereni gaza getirip sağlık Güvenlik Birimi">OSGB ile çalışın telkininde bulunuyorlar. Sonuç 5 firmamız fesih yaptı, alın buradan yakın!
Bireysel çalışan uzman ve hekimlerin temel düşmanı muhasebeciler artık buna kesin kanaat getirdim, bugun fesih yapan ve daha önce sözleşme feshi yapan firmalarımızın aklına bu işi sokanlar hep muhasebeciler, bir çok kez muhasebecilerle kendimde görüştüm, bir de işimiz gücümüz yok iş verenden başka muhasebeci ikna etmeye çalışıyoz.
Bireysel çalışmanın önü fatura kesebilme yetkisi verilmezse sıkıntılı görünüyor. Bu iş muhakkak çözülmeli...
 

piri ulutan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Şub 2014
Mesajlar
4
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
bir şey sormak istiyorum. serbest olarak çalışan bir kişi sigorta olmadan gider pusulası keserek bu işi dışardan yapamaz mı? vergiside ödenmiş oluyor.kendi sigortanıda aylık olarak kendin yatırsan işveren bu yükümlülükten kurtarsak. yani sonuçta sigorta yatıyor, vergi ödeniyor olmaz mı?
 

Dündar CANBEYLİ

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Eki 2013
Mesajlar
7
Tepki puanı
5
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Fatih beye katılıyorum benimde başıma çok geldi muhasebeci efendi kendini yormasın diye topu direk OSGB den çözmeye çalıştırıyor işverene. OSGB lerden iş karşılığında komisyon alan muhasebeciler var.Halbuki Bireysel çalışanlar OSGB den kat kat daha iyi işini takip ediyor.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.