Haber Çorum'da H A C C P ( Iyi Hijyen Kuralları ) Eğitimi

Konu, 'Eğitim Haberleri' kısmında Serçin YAPRAK tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. Serçin YAPRAK

    Serçin YAPRAK TÜİSAG Üyesi



    Çorum'da HACCP (İyi Hijyen Kuralları) Eğitimi

    1.jpg

    ZMO Çorum İl Temsilciliği gıda güvenliği konusunda basın açıklaması yaptı

    Bilindiği üzere son zamanlarda gıda güvenliği konusunda tüketicide güven duygusu hızla azalmaktadır.
    İlimizde üretimde bulunan gıda ve yem işletmelerinin güvenirliğini sağlamak, üreticiye katkıda bulunmak ve sektör içinde yer alan Ziraat Mühendislerinin sistemin uygulanmasında etkinliğini artırmak için; 09-10-11.05.2014 tarihlerinde Anitta otelde HACCP(iyi hijyen kuralları) eğitimi yapılmıştır.
    Eğitim; Genel Merkez eğitmenlerinden meslektaşımız konu uzmanı Vecdi Karacaoğlu ile ZMO Çorum İl temsilci Necati Gül tarafından verildi.

    22.jpg

    HACCP; 5996 ayılı Kanun ve uygulama yönetmelikleri gereği gıda ve yem üretim işletmeleri için bir zorunluluktur.

    HACCP; gıda ve yem işletmelerinde, sağlıklı gıda ve yem üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının (personel hijyeni, ekipman hijyeni, hammadde hijyeni, ortam hijyeni, vb.) belirlenerek bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sağlık riski oluşturabilecek nedenlerin belirlenmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir ürün güvenilirliği sistemidir.

    HACCP; Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları ifadesinin kısaltmasıdır. Sistem, ürün güvenliğini etkileyen tehlikelerin önceden belirlenmesi ve kontrol altına alınmasını sağlayan sistematik bir yaklaşımdır.

    3.jpg

    HACCP genel olarak kabul görmüş aşağıdaki 7 temel ilkeden oluşmaktadır:

    1. Tehlike analizi ve ayrıntılı akım şemalarının oluşturulması,

    2. Karar Ağacı kullanılarak Kritik Kontrol Noktalarının belirlenmesi,

    3. Her bir Kritik kontrol noktasındaki Hedef Düzey ve Toleransların belirlenmesi,

    4. Kritik kontrol noktalarını kontrol altında tutacak uygun izleme yöntemlerinin oluşturulması,

    5. Kritik Kontrol Noktalarının izlenmesi sırasında bulunan Uygunsuzluklara ve sapmalara karşı

    uygulanacak “Düzeltici Faaliyetlerin” belirlenmesi,

    6. HACCP çalışmalarının etkinliğini kanıtlayacak Doğrulama Prosedürlerinin belirlenmesi,

    7. Bu prensip ve uygulamalara yönelik Dokümantasyon Yapısının oluşturulmasıdır.

    HACCP sisteminin işletmelerde kurulması;

    1-Doğrudan kalite artırımına değil, dolaylı olarak ürün güvenliğini sağlamak suretiyle kalite artırımına yönelik bir avantaj sağlar.

    2-Ürünün standart kalitede üretilmesine bağlı olarak satışların ve karlılığın doğrudan artmasın sağlar.

    3-Kontrol yerine önleyici yaklaşımın uygulanması sağlar.

    4-İşletmeler kritik kontrol noktalarını ve buralardaki kritik limitleri belirler ve kayıtlarını tutarlar. Bu sayede işletme çalışmaları ile ilgili bilgilere kolaylıkla ulaşılmış olur. Klasik kontrol yöntemlerinden hem daha hızlı hem daha güvenilirdir. İyileştirmeler için fırsatlar sunar.

    5-Uluslararası düzeyde tanınan bir sistem olması nedeniyle ürünlerin ihracında kolaylığı sağlar.

    6-Çalışanlarda gıda ve yem güvenliği bilincinin oluşması sürecini hızlandırır.

    4.jpg

    5.jpg

    Necati GÜL

    ZMO Çorum İl Temsilcisi


    Kaynak: http://www.sondakika.com/haber/haber-corum-da-haccp-iyi-hijyen-kurallari-egitimi-6014640/



     
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica