Soru : Eczacılar İçin Risk Değerlendirmesi

Öner KOÇ

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Şub 2012
Mesajlar
30
Tepki puanı
34
Meslek
Uzman (C)
Eczacılar birliğinin eczacılardan gelen risk değerlendirmesine ilişkin sorular üzerine ÇSGB ile yapmış olduğu telefon görüşmesi ve bu konuda alınan bilgiler aşağıdadır. Benim çelişkiye düştüğüm eczacılar birliğinin varmış olduğu kanı Mayıs 2014'ten önce risk değerlendirmesinin eczacılar ve sağlık kuruluşları için zorunlu olmadığı, Benim kanundan ve yönetmelikten anladığım ise Kanunun 10. Maddesi gereğince risk değerlendirmesinin zorunlu olduğu ve yine Kanunun 38. Maddesi c bendi gereğince Ocak 2013 ten itibaren risk değerlendirmesinin yapılması gereğidir. Benim gözümden kaçan bi durum mu var yoksa ben mi yanlış biliyorum?

Eczacılar Birliğinin yazısı;
Daha önce duyurulduğu üzere, eczacıların iş sağlığı ve güvenliği hizmetleriyle ilgili yükümlülükleri 2014 yılında yürürlüğe girecektir. Eczacılarımızdan gelen risk değerlendirmesine ilişkin sorular üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüşülmüş ve bu konuda bilgi alınmıştır.

Risk değerlendirmesinde bulunacak kişiler, İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 6. maddesinde belirlenmiştir. Bu düzenlemeye göre, risk değerlendirmesi:

“a) İşveren veya işveren vekili
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri
c) İşyerindeki çalışan temsilcileri
ç) İşyerindeki destek elemanları
d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar”

ile birlikte yapılmalıdır. Fakat aynı yönetmeliğin geçici maddesi, bu kişilerin değerlendirmede bulunma yükümlülüğünü Kanun’da bulunan yürürlük sürelerine bağlamıştır ki bu süre Mayıs 2014 tarihidir.

Başka bir ifadeyle, yukarıda sayılan ekibin oluşturulması ve raporun bu şekilde alınması yükümlülüğü, eczaneler için 2014 yılında yürürlüğe girecektir.

Bu durumda ise, yani 2014 yılından önce, eczacılarımızın risk değerlendirmesi için yukarıda sayılan kişilerden hizmet almaları gerekmemektedir.

ÇSGB, eczanelerin de içinde bulunduğu işyerlerinin de 2014 yılından önce risk değerlendirmesi yapması gerektiğini, fakat bunu doğrudan işverenin (eczacının) kendisinin yapabileceğini bildirmiştir. İşverenin (eczacının) bunu nasıl ve ne zaman yapacağına ilişkin düzenlemelerin henüz yapılmakta olduğu ve yakında duyurulacağı yönünde tarafımıza bilgi verilmiştir.

Konu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yazdığımız yazı ektedir.

Önemle bilgilerinize sunuyoruz.
 

Abdulkadir SARIALTIN

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 Mar 2012
Mesajlar
51
Tepki puanı
43
Sen doğru biliyorsun... Risk değerlendirmesi yaptırmak zorundalar kanuna göre... İş güvenliği hizmetini almaya 2014 de başlıyacaklar...
 

okan dasdemir

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Eyl 2012
Mesajlar
35
Tepki puanı
25
Meslek
Uzman (C)
Yazının son kısmında dediği gibi, risk değerlendirmesini eczacının kendisi yapabilir ancak 2014 yılından itibaren İSG uzmanından hizmet almak zorunda kalacak ve risk değerlendirmesi ekibine onuda katacak.
 

bisgemm

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Şub 2012
Mesajlar
2
Tepki puanı
1
yönetmeliğin ilgili geçici maddesinde ''6 ncı madde uyarınca oluşturulacak risk değerlendirmesi ekibinde, mezkûr maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde sayılanların bulundurulma zorunluluğu Kanunun 38 inci maddesinde belirtilen sürelere uygun olarak aranır.'' deniliyor. yani b bendindeki uzman ve hekim çalıştırma yükümlülüğü sadece ileri tarihte geçerli olacak. Risk analizi yaptırmak zorunda değildir gibi bi tanım çıkmaz buradan.


MADDE 6 – (1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Risk değerlendirmesi ekibi aşağıdakilerden oluşur.
a) İşveren veya işveren vekili.
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri.
c) İşyerindeki çalışan temsilcileri.
ç) İşyerindeki destek elemanları.
d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.
 

bernat

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Ocak 2013
Mesajlar
34
Tepki puanı
46
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar, eczaneler az tehlikeli sınıfa giriyor, ve az tehlikeli sınıfta 10 kişiden az ise kendileri yapabilir diye tebliğ çıkmıştı.
Risk analizi konusunda da, yönetmeliğin arkasında hangi maddenin ne zaman yürürlüğe gireceği yazıyor. Buna göre, TÜM İŞLETMELER risk analizi çalışmalarına 1 ocak itibariyle başlamış olmalılar. (yönetmelik yayın tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe giren madde). uzman bulundurma zorunluluğu ile ilgili, kademeler zaten hepimizin bildiği şekilde yazıyor. bu kısmı biraz karışık olmuş, çünkü hazirandan sonra iş güvenliği uzmanı bulunduracak olan 50 nin altı çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli yerler ocaktan sonra risk analizi çalışmalarına başlıyor, çoğu dışarıdan hizmet alıyor, ama temmuzda uzman alacaklar ve uzman yeniden risk değerlendirmesi yapacak muhtemelen (ben olsam öyle yapardım). uzun lafın kısası,

Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmesi
MADDE 6 - (1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından
gerçekleştirilir. Oluşturulan ekipte aşağıdakiler yer alır:
a) İşveren veya vekili,
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri
hekimleri,
c) İşyerindeki çalışan temsilcileri,
ç) İşyerindeki destek elemanları,
d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen
çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi
çalışanlar.
(2) 10`dan az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, risk
değerlendirmesini işveren kendisi yapabilir.
(3) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin
görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün
ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.
(4) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere
ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin etmek; bu kişi veya kişiler ise sağlanan bilgi
ve belgeleri korumak ve gizli tutmakla yükümlüdür.
 

ngkazak

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Mar 2013
Mesajlar
53
Tepki puanı
131
Meslek
Uzman (C)
Ya arkadaşlar eczanler diş hekimleri avukatlar mali müşavirler neler neler bunlar kendileri yapar zaten işveren yapar veya yaptırır deniyor biz şunu söylüyoruz risk değerlendirmesi yapılacak kanun bunu söylüyor ne zamandan itibaren 1.1.2013 den itibaren peki soruyorum o zaman ben eczane tezgahının arkasına geçsem ve neydüğü belirsiz bir el yazısıyla yazılmış reçeteyi alsam dr. nin yazdığı sonrada adama aspirin yerine fare zehiri versem ne olur. bıraksın eczazılar odasıda diş hekimleri odasıda diğer odalarda ben isg uzmanıysam risk algılamam farklı olur
şimdi diyeceksinizki neden bu kadar kızdınız geçen bir eczaneye gittim bana sıralanan bahaneleri dinledim oda kendilerine demişki bekleyin biz görüşüyoruz kimle neyle görüşüyorsunuz .
biz ucuza yaptıracaz kime ve neye göre ucuz
yok biz bakanlıkla görüştük kanunu iptal edecekler
boşverin isg uzmanına gerek yok biz kendimiz yapıyoruz diye saydı saydı eczacı
ben de bu arada eczaneye göz gezdiriyorum sadece şunu söyledim yangın tüpünüz neden poşetin içinde duruyor
lütfen arkadaşlar bizler isg uzmanıyız riski en iyi bizler algılarız herkes isg uzmanı olabilir demiyor kanun teknik fakülte mezunları diyor yani analitik gören ve düşünen insanları işaret ediyor herkes işini yapsın
 

Koray Seven

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Mar 2012
Mesajlar
6
Tepki puanı
7
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
merhaba,fare zehri felan pek olası değil ama yapılması yada yaptırılması gereken bir risk analizi ve acil eylem planı var.Fakat eczacılar odası ne derse biz onu yaparız diyen eczacılara denecek bir şey yok.Benim anlayamadığım eczacıların diğer işyerlerinden ne farkı var ki mayıs 2014 deniyor.Bakanlık onlara bişey demiyor mu?Komik...
 

Orhan AKSOY

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Kas 2013
Mesajlar
42
Tepki puanı
27
Meslek
Uzman Adayı (C)
oldu olası kendi iş güvenliklerini kendileri sağlasın bu nasıl iş çok saçma. biz boşuna mı isg uzmanı olduk.
 

Erkan Çalış

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Tem 2017
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
arkadaşlar eczane ile ilğili elinde 3t fmea finne kinney ve l tipi risk analizi olan arkadaşlar varsa atarsanız sevinirim
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.