Bilgi : Eğitim Sonrası Sertifika Mı Belgelendirme Mi?

İş Güvenlik Uzmanı

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
31
Tepki puanı
38
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Merhaba Arkadaşlar,
Denetimler sırasında aklımı kurcalayan birçok soruyu birinci ağızdan duyma fırsatı bulduğum bir konu ve birçok kişinin kafasını kurcalayan bir konu olmuştur. Eğitim sonrası belgelendirme mi yapmak lazım yoksa sertifika mı düzenlemeliyiz? Tam zamanlı çalışıyorsam sertifika düzenlemem gerekir mi? Sertifika nasıl olmalı? gibi birçok sorunun cevabı aslında çok basit. Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik madde 15' de geçen "belgelendirme ve sertifika" kelimeleri anlam kargaşasına yol açmış ve tam zamanlı çalışan isg uzmanı için belgelendirme yeterli ancak osgb desteği alan firmalar için sertifika düzenlenmelidir gibi bir anlam çıkarıldığı olmuştur. İşin aslı belgelendirme ve sertifika aslında aynı şeydir.

Öncelikle kelime olarak belge yada sertifika hangisini kullanırsanız kullanın içeriği nasıl olmalıdır ona değinmek istiyorum. Yönetmeliğe göre belge/sertifikada bulunması gerekenler:

1)Eğitime katılan kişinin adı soyadı
2)Eğitime katılanın görev ve ünvanı
3)Eğitimin konusu
4)Eğitimin süresi
5)Eğitimi verenin adı soyadı
6)Eğitimi verenin görev ve ünvanı
7)Eğitimi verenin imzası
8)Eğitimin tarihi yer almalıdır.

Yönetmelikte yer almayan ise eğitime katılan kişininde imzasıyla birlikte onay amacıyla işveren/işveren vekili yada İK yöneticisinin de imzası belgede/sertikikada yer almalıdır. Genellikle belge kelimesinden çıkarılan anlam A4 kağıt ve sertifika kelimesinden çıkarılan anlam ise süslü püslü baskı şeklinde hazırlanan kağıtlardır. Peki hangisi çalışma bakanlığınca kabul edilir? Her ikisi de kabuldür, ister A4 kağıda hazırlayın ister süslü püslü olsun hiç farketmiyor. Önemli olan yukarıdaki bilgilerin belge/sertifika içerisinde yer alması ve kişiye özel olması. Aslında eğitim katılım formlarında da yukarıdaki bilgiler yer alır yani eğitim katılım formlarından fotokopi çeker çalışanların özlük hakkı dosyalarına koysam olur diyebilirsiniz ancak geçersiz sayılır. (Benim yaptığım buydu ve mantık olarak da doğruydu ve müfettişlerle 10 dk kadar bunun tartışmasını yaptık. Ben bütün kriterlerini sağladığımı ve yönetmeliğe uygun olarak eğitimleri belgelendirdiğimi savundum, onlarda biz illa kişiye özel belge görmek istiyoruz dediler ) Dediğim gibi A4 kağıt yada süslü bir kağıt hiç farketmiyor illa kişiye özel bir belge düzenleyin. Eğitim katılım formunda eğitim konusu yerine eğitime katılan yazın ve eğitime katılanların bulunduğu alana aldığı eğitimleri yazın, belge adını değiştirin ve Eğitim katılım belgesi/sertifikası yapın yine kabul. Dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var. Yine tartışma konusu olan bir konuydu. Yönetmelik Ek-1' de en altta genel, sağlık ve teknik konuların bulunduğu bir tablo var biliyorsunuz. Düzenleyecek olduğunuz belge/sertifika sayısını en az 2 olarak ayarlamanızda fayda var. Ben eğitim konularının hepsinin yer aldığı bir belge hazırlamıştım ancak kabul etmediler. Genel isg eğitimlerinin bulunduğu bir belge ve sağlık/teknik konularında ayrı ayrı yada bir tane olmak üzere bir belge görmek istediklerini söylediler. Bu konuyla ilgili olarak herhangi bir kaynakta bilgi bulunmuyor yada ben görmedim. Bu durumda kişi başına hazırlanacak belge/sertifika sayısı en az 2 olması gerekiyor. Tüm müfettişler bu şekilde mi ister onu da bilemiyorum ama siz yine de hazırlıklı olun. Temel eğitimleri bitirdikten sonra "Genel İSG Eğitim Katılım Belgesi/Sertifikası" şeklinde bir tane hazırlayın ve çalışanların dosyalarına koyun. Daha sonra sağlık ve teknik konularında ister ayrı ayrı ister tek bir belge/sertifika olarak tekrar hazırlayın ve çalışanların dosyalarına koyun. Ayrıca yönetmelik madde 12'e dikkat edin. Personele mutlaka temel isg eğitiminden ayrı olmak üzere işe giriş eğitimi verin. Yaptığınız eğitimler sonrasında sınav uygulayın ve kişilerin başarı oranlarını ölçün.
 

Ayhan Özdemir

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Kas 2013
Mesajlar
24
Tepki puanı
11
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Eğitimlerin sektörlere göre ayrılması gerekmez mi ?
 

kara sert

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Kas 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
[QUOTE="Yönetmelikte yer almayan ise eğitime katılan kişininde imzasıyla birlikte onay amacıyla işveren/işveren vekili yada İK yöneticisinin de imzası belgede/sertikikada yer almalıdır.[/QUOTE]

Yönetmelikte olmayan atmasyon yorumlara göre mi uzmanlık yapacağız. Başka birisi de yönetmelikte yer almıyor ama babam çok güzel imza atıyor ona da attırayım derse ne olacak?
 

Nikola Tesla

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Ocak 2016
Mesajlar
53
Tepki puanı
144
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Ayrıca Eğitimi alan personelin T.C kimlik numarası yer alması gerekiyor; adaş ile soydaşlara yönelik, olur mu demeyin oluyor.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.