Bilgi : Elektrikli Ev Aletleri Imalat Sektörü Işçileri Için Sağlik Ve Güvenlik Önlemleri

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3,013
Tepki puanı
3,508
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ İMALAT SEKTÖRÜ İŞÇİLERİ İÇİN SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Zehirleme gücü yüksek ‘çözücüler ve klorlanmış bileşiklerin’ yerine olabildiğince daha az tehlikeli maddelerkonulmalıdır.Benzen ve karbon tetraklorür hiçbir şekilde çözücü olarak kullanılmamalıdır. Kurşun zehirlenmesi* konusunda ise daha güvenli çalışma koşullarının sağlanması, kişisel hijyene dikkat edilmesi ve tıbbi gözlem yapılması önemlidir. Havadan ve solumadan kaynaklanan problemlerin aza indirilmesi ve giderilmesi konusunda yerel cebri çekişli havalandırma sistemlerive solunum koruyucu kişisel donanımların kullanılması çok önemlidir.
Çözücüler, boyalar ve yalıtıcı olarak kullanılan yağların neredeyse tamamı ‘patlayıcıdır’. Bu maddeler kesinlikle kuru, serin ve yangına karşı özel korumalı, üretimin yapıldığı yerden ayrı bir binada saklanmalıdır. Bu maddelerin herbiri ayrı ayrı kutuların yada kapların içinde saklanmalı ve üstlerine okunabilecek şekilde düzgün isimleri yazılmalı ve parlama noktaları dikkate alınarak yerleştirilmelidirler. Plastikler ve yalıtıcı maddelerin yanabilme özellikleri ile ilgili bilgi edinildikten sonra riskler göz önünde bulundurularak uygun saklama koşulları yaratılmalıdır. Son yıllarda sektörde yoğun olarak kullanılanToz Zirkonyum’un da son derece yanıcı bir madde olduğu unutulmamalıdır.
Yanabilir sıvılar boşaltılırken statik elektrik yükleri oluşabilir; bu nedenle bütün kaplar topraklanmalıdır. Depolarda çalışan işçiler, yangın söndürme aygıtları ile ilgili bilgilendirilmeli ve olası bir yangın ve patlama durumunda, bu donanımları etkin kullanabilmelidirler.
Boyama işleri genellikle bu iş için özel olarak tasarlanmış kulübeye benzeyen ortamlarda yapılmaktadır. Bu yerlerdehavalandırma sistemleri iyi çalışmalıdır ki Kişisel Koruyucu Donanımların da yardımıyla sağlıklı bir çalışma ortamı oluşsun.
*Kurşun zehirlenmesi 2’ye ayrılır: 1-Akut zehirlenme, suda eriyen veya çabuk emilen kurşun bileşiklerinin ağız yoluyla alınmasıyla ortaya çıkar. 2-Kronik zehirlenme, inorganik veya organik kurşun bileşiklerinin ağız, deri veya solunum yoluyla sürekli alımı sonucu ortaya çıkar. Kurşun zehirlenmesinde genellikle ilk yakınma şiddetli ve kolik niteliğinde karın ağrısıdır. Sindirim sistemi, merkezi sinir sistemi bozuklukları ile kansızlık en önemli bulgulardır. SSK yıllıklarına göre Türkiye’de en çok sık bilinen meslek hastalıklarındandır.
Silikoz, serbest silis taneciklerinin (Kristal kuvars) solunum yoluyla alınması sonucu meydana çıkan, sanayi parçacıklarının yol açtığı ağır bir hastalıktır. Madencilik, taş kesme, taşocağı çalışmaları (özellikle granit), yol ve bina inşaatı, dinamitle kayaları patlatma ve çiftçilik, serbest silise sunuk bırakan mesleklerdir. Belirtilerin meydana gelmesi için genellikle 15-20 yıl bu parçacıklara sunuk kalmak gerekir. Fakat silise yoğun şekilde sunuk kalınan kapalı alanlarda patlatma, yüksek kuvars içeren kayaları delerek tünel açmak ve temizleme tozu imalatı gibi işlerde çalışan korumasız işçiler bir yıldan kısa bir süredesilikoza tutulabilirler.

Kaynak : http://www.isguvenligi.net
 

adem tüfekci

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Ocak 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
beyaz eşya yetkili servisleri ile ilgili sektör hakkında isg önlemleri hakkında biligi almam mümkün mü ?
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.