Kıymetli kardeşim
Tüm operatör arkadaşlarımız aynıdır.
Neticede herkesin kullanamayacağı araçları kullanıyorlar
Ancak, geçici operatörlük belgesi diye bir şey yoktur. Bunu operatörlük belgesi olan operatörünüze sorun
ve dinleyin
Bu arada ne tür iş makinesi kullandıklarını yazmamışsınız.Yetkin diye belirtmişsiniz ama hangi yönetmelik ya da yasaya ya da belgeye göre yetkin olduklarını açıklamamışsınız...
Bu belgesiz kardeşlerimiz eğer iş makinesi operatörü iseler, muhtemelen alaylı olup, yağcılıktan gelme operatörlerdir. Yani ustaları ne öğretti ise onu bilirler, ondan başkasını bilmezler, yeni bilgi öğrenmeye de çok da istekli değildirler. Eğer forklift operatörü iseler, "nasıl olsa araba kullanmayı biliyorsun, aynı araba gibi, hadi canım bir yardımcı ol bize" mantığı ile bu işi yapmaya başlamış olabilirler.
Ancak, ciddi anlamda herhangi bir iş makinesi (Forklift, JCB, HYAP -Mobil Vinç-, Eskavatör, Loder vb.) kullanmaya yetkili olabilmeleri için, öncelikle ya şirketiniz ya da bu kıymetli kardeşlerimiz paraya kıyacaklar (ortalama 2.000 Tl diye hatırlıyorum) ya bulunduğunuz ildeki makine mühendisleri odası tarafından, ya da bazı ehliyet kursu veren dershanelerinden önce Operatör Sertifikası alacaklar. Operatör sertifikaları da kendi içlerinde yapılacak iş, kullanılacak araç tonajı vb. durumlardan dolayı değişiklik gösterir.
Sonra bu sertifikaları ile İl Trafik müdürlüğüne müracaat edip, mevcut ehliyetlerini kullanacakları araç ehliyet kategorisine yükseltecekler ve ehliyetlerine operatörlüklerini işletecekler
Pardon! tabiki bunlar hep para. O yüzden bu arkadaşlar paraya kıymadan, "abi hallederim, kaldırırım, indiririm, taşırım, kazarım" modunda iş yapıyorlar.
Ancak, bu sevgili kardeşlerimizin mesleki yeterlilik belgesi denilen operatör sertifikaları ve ehliyetlerine de hangi tip iş makinesi kullanabildikleri (örneğin Kazıcı-Yükleyici gibi ) işli olmaması şu an yaptıkları tüm işin en azından yasal olmadığı, herhangi bir kaza durumunda "vallahi abi, ben yağcıyım/şoförüm aslında, ama operatör yoktu, hani ben de iyilik olsun diye, yardımcı olmaya çalışıyordum abi, ekmek parası" modunda ifadelerine hazır olun.
Bir de bu konu ile ilgili resmi yazı ekleyeyim, ayrıca Google üzerinde "İş Makinesi Operatörlük Belgesi" diye aratın, bu kursları veren yerlerin listesine de ulaşabilirsiniz.