Haber Gıda Işyerlerine Soğuk Zincir Ve Hijyen Eğitimi - Düzce

Konu, 'Eğitim Haberleri' kısmında Serçin YAPRAK tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. Serçin YAPRAK

    Serçin YAPRAK TÜİSAG Üyesi



    Gıda İşyerlerine Soğuk Zincir ve Hijyen Eğitimi

    1.jpg


    Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, yetersiz soğutmanın önemli sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurgulayarak gıda üretimi ve satışı yapan firmaları uyardı. Bazı esnafların elektrik faturasını azaltmak için; gece soğutucuları kapattığı veya kıstığı duyumunu aldıklarını belirten Kabaoğlu “Asgari şartları yerine getirmeyenler cezalandırılacak” dedi.

    Kabaoğlu sağlıklı gıda tüketimi için mutlaka uyulması gereken kurallar olduğunu kaydederek “Gıda üretimi yapan firmalar, ürünlerinin son tüketim tarihini, muhafaza koşullarına bağlı olarak ürün etiketinde belirtmektedir. Genel olarak hayvansal gıdalar için yeterli kesintisiz soğuk zincir bitkisel katı gıdalar için rutubetsiz ortam ile sıvı ve asitli gıdalar için güneş ışığından koruma ürün kalitesi ve sağlıklı gıda için mutlaka uyulması gereken kurallardır. Bu nedenle, her türlü gıda nakli veya satışı yapan esnafın bu kurallara mutlaka uyması gerekmektedir” diye konuştu.

    Yaz mevsiminin gelmesi ve sıcakların artması ile gıdaların uygun ortamlarda muhafazasının daha da önem kazandığını dile getiren Kabaoğlu şöyle devam etti: “Bu günlerde, buzdolabı ve diğer soğutucularda muhafaza edilen ve özellikle iftar, mevlit, düğün, sünnet ve benzeri cemiyet yemeklerinde sunulmak üzere soğutuculardan çıkarılan çiğ hayvansal gıdaların bozulmaması için en kısa sürede pişirilip hemen tüketilmesi, gıda zehirlenmelerinin önlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir.”

    Kabaoğlu, gıda işletmeciliğinin toplum sağlığı açısında çok önemli ve sorumluluk gerektiren iş olduğunu halkın gıda güvenliği için, bu yıl içerisinde Gıda Denetim ve İzleme Programları gereği en az 142 adet numune alınacağını, geçen yıl alınan 119 numunenin 26’sının mikrobiyolojik sınırları aştığını, bununda büyük oranda yetersiz veya kesintili soğutmadan kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

    Kabaoğlu, ihbarlarda bazı esnafların elektrik faturasını azaltmak için gece soğutucuları kapattığı veya kıstığı duyumlarının alındığını, sabah erken saatlerde buna yönelik kontrollerinin yapılmaya devam edildiğini, uygunsuzluğun tespiti halinde gerektiğinde numune alınmak suretiyle patolojik (hastalık yapıcı) mikrop analizi yaptırılarak asgari teknik ve hijyenik şartlara uymayan ilgililer hakkında idari para cezası ve patolojik sonuçlar için ise cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusu yapılacağının bilinmesi gerektiğini kaydetti.

    Vatandaşların gıda ile ilgili şikayetlerini ALO Gıda 174 Hattına yapabileceklerini hatırlatan Kabaoğlu “5 Temmuz 2014 tarihine kadar; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işletmeci veya sahipleri, mesleki faaliyetinin gerektirdiği konularda çalışanların hijyen eğitimi almalarını sağlamak ve belirtilen eğitimi almış kişileri çalıştırmak zorunda. Bu tarihten sonra yapılacak denetimlerde hijyen eğitimi almamış kişilerin gıda işyerlerinde çalışmalarına izin verilmeyecek ve çalıştıran işyeri sahiplerine ise yasal işlem uygulanacak” dedi.

    Kaynak: IHA




     
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica