Hızar Ve Freze'ler İçin İsg Önlemleri

kalsit

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Ara 2011
Mesajlar
32
Tepki puanı
38
Herkese selamlar,
Şu an bir OSGB'de çalışıyorum ve yaklaşık 10 firmanın isg uzmanlığını yürütüyorum. Bunlarda 3-4 tanesi mobilyacı.
Sorum şu; mobilya sektörü imalatında kullanılan freze ve hızarlar için ne tür önlemler almak lazım? Özellikle freze denen alet tam bir canavar, elle temas ettiği anda eli kıyma haline getiriyor. Teknolojik olarak kapak yapmak mümkün değil, sensör koyma imkanıda yok. makina yaklaşık 8000 devirde dönüyor ve çeşit çeşit bıçakları var. Çelik örgü eldiven düşündüm ama oda kendisi makinaya kapılırsa daha büyük tehlikelere yol açabilir.
Bu konuda deneyimi olan varsa yardımını rica ediyorum.
 

Cem AKBULAK

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Şub 2012
Mesajlar
638
Tepki puanı
813
aman eldivenden uzak durun..hele ki dönel aksamlı makinalarda..koruyucu gözlük ve kulaklık haricinde kkd pek mümkün görünmüyor açıkçası..belki freze bıçağına kapak değil de hareketli yaylı muhafaza yapma imkanı olabilir mi? diye düşünüyorum..iş parçasıyla hareket eden gibi bişeyler...
 

murkiv5555

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Ocak 2012
Mesajlar
204
Tepki puanı
236
freze için sensörlü durdurma yapılabilir belki yerinde tespit edilmesi gerekir...
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Freze, hızar, planya kelimelerini okuyunca çocukluğumda yaz tatillerindeki çıraklık dönemlerim aklıma geldi :) Bu makinelerden oldum olası korkmuşumdur :)
Konumuza gelince, tüm bu makineler aslında hep emniyetli kullanım aparatları ile üretilirler. Ancak zaman içinde, kıymetli kardeşlerimiz bu aparatları işlerini yavaşlattıkları için, ustalarından gördükleri şekilde çalışabilmek için vs. vs. nedenlerden dolayı hep sökerler. Ve zaman içinde çalışan sirkülasyonu olduğundan dolayı da, kimse bu aparatların hakikaten bu makinelerin üzerinde olup olmadıklarını bilmezler. Çünkü bizde mesleki eğitim demek, "usta ne ve nasıl yapıyor ise aynısını yapmak" olarak algılanır çoğu zaman.
Freze, planya ve hızar makinelerinin muhafazaları sökülmüş bile olsa, malzemeyi dönen bıçağa (roller blade) iterken kullanılması gereken L tipi emniyet ve malzeme kılavuz aparatları vardır, ancak kullanılmaz. Ayrıca malzemeyi makine tablasına sabitlemek için kullanılması gereken emniyet işkenceleri (safety screwer) vardır, ama bunlarda ya kırıktırlar, ya da sökülmüşlerdir. Nedenleri ise hepimizin bildiği gibi çok basittir : "Ben yıllardır bu işi yapıyorum :) "
Dolayısı ile mevcut durumu incelemek ve tespit edilen tehlikeli durumlara karşı gerekli önlemler alarak, Tehlikeyi Kaynağında Yok Etme prensibini uygulamak çoğu zaman sahada mümkün olmayabilir. Üzerine bir de İSG Uzmanı olan kişilerin "herşeyi bilen" :) olarak algılanması gündeme geldiğinde, sıkıntı iyice büyür.
Size tavsiyem, bahsettiğiniz firmalarda kullanılan makine ve ekipmanların üzerinde bulunan üretim kodlarından istifade ederek, doğrudan Kullanım Kılavuzlarını internet üzerinden elde ederek, burada belirtilen emniyet malzemelerini ve emniyet usullerini gözden geçirmenizdir.

Ayrıca, aşağıdaki linkleri incelemeniz uygun olur
http://www.umityanardag.com/index.php/isguvenligi/43-iguevenliigenel-i-guevenlii/153-freze-tezgah
http://www.zaferkeskin.com/issagligi.html
http://www.burla.com/pdf/metal_isleme_makinalari/masaustu_matkap_ve_freze_tezgahlari/JMD15-JMD18.pdf

Aklınızda olsun, dönen bıçak, taş, uç vb. gibi olan ekipmanlarda kesinlikle eldiven kullanılmaz. Bunlar hep ayarlanabilir muhafazalar (adjustable safe guards) veya otomatik ayarlanan muhafazalar (Automated Adjustable Safe Guards) ile üretilirler hep.
 

Ekli dosyalar

  • SAM_0077.JPG
    SAM_0077.JPG
    123.1 KB · Görüntüleme: 549

huhuu

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
1 Nis 2013
Mesajlar
5
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
mrerhabalar,

işyerimde torna, freze ve taşlama motoru kullanılacak. Operatörlere mesleki eğitim mi aldırmalıyım yoksa mesleki yeterlilik mi? Konu ile iligli bilgi verebilir misiniz?
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
mrerhabalar,

işyerimde torna, freze ve taşlama motoru kullanılacak. Operatörlere mesleki eğitim mi aldırmalıyım yoksa mesleki yeterlilik mi? Konu ile iligli bilgi verebilir misiniz?

Selam, geçenlerde bir yerde bu mesleki yeterlilik ve ulusal yeterlilik konusu tartışması oldu. Bizler uzmanız, dolayısı ile biraz daha kitapçı olmak zorundayız ve bu makine ve ekipmanlar ciddi anlamda tehlikeler içerdiğinden, olası bir iş kazası durumunda meşhur savcı, bilirkişi ve hakim ortamında kendimizi güvene almamız gerekiyor. Bu nedenle :
1- Eğer bu operatör arkadaşlar EML ya da konu ile ilgili ön lisans mezunu teknikerler ise zaten bu makine ve teçhizatı kullanmasını biliyorlar, diye düşünmemek lazım. Dediğim gibi biraz kitapçı olmak gerekiyor. Her ne kadar MYK zorunluluğu hem kendi mevzuatında hem bizim İSG mevzuatında ertelenip duruyor ise de, yarın öbür gün olası bir kaza durumunda meşhur bilirkişinin ve hakimin yaklaşımı doğal olarak, "her ne kadar idare zorunluluğu erteliyor ise de, bu işverene bu eksikliklerinin giderilmesi yönünde süre kazandırmak amaçlıdır, ancak 6331 gereği işveren tüm önlemleri almalı ve eğitimleri vermelidir" cümlesinden konuya girip "neden bu mesleki yeterlilik belgelerini almadınız" diyebilirler. :) :)
2- Ayrıca MYK'dan bir resim ekliyorum, lütfen inceleyin. Sektörünüze göre ve/veya doğrudan torna, freze ve taşlama motorları için üç tane mesleki yeterlilik standardı var. Bunları inceleyin.
Sonuç olarak :
1- Mesleki yeterlilik ve mesleki eğitim konusu bakımından, çalışanların eğitimlerini öncelikle çalıştıkları sektör ve yaptıkları iş/pozisyon bazında değerlendirmek gerekiyor . Yani kişinin çalıştırıldığı kadro/pozisyon ismi önemli (Bknz. MYK sitesi) Eğer burada belli bir meslek ya da ulusal yeterlilik standardı yok ise, o zaman yaptığı işin risk değerlendirmesi neticesinde kullanacağı makine-teçhizat-ekipman mesleki eğitimlerine bakmak gerekiyor.
2- Sizlere bu makine ve teçhizatı kim satıyor ise, lütfen, kurulum ve testlerini kendileri yapsınlar, işveren öyle teslim alsın. Satıcı, makine emniyeti yönetmeliği (2006/42/AT) gereğince sattığı malın kullanıcı eğitimini vermekle mükelleftir. Dolayısı ile bu makine ve teçhizatı kullanacak operatörlere kullanıcı eğitiminin satıcı tarafından verilmesini isteyin/sağlayın.
3- Biraz daha geniş ve uzun vadeli düşünüp, pansuman tedbirlerden vazgeçip, mesleki yeterlilik belgesi aldırmakta büyük fayda var. Zaten bilindiği üzere (Bknz. Kamu Spotu programları) mesleki yeterlilik belgesi alındığında devlet yatırılan parayı iade ediyor.
4- Tüm bu önerilerinizi meşhur İş Yeri Tespit Öneri Defterine de yazmayı unutmayın, lütfen :)
İyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_1.jpg
    Screenshot_1.jpg
    59.8 KB · Görüntüleme: 75
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.