Soru : Hem Uzmanlık Hem Kimyagerlik Yapabilir Miyim?

droping0652

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Nis 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
Merhaba,
Tehlikeli sınıfındaki bir fabrikada laboratuar ve kalite şefi olarak görev yapmaktayım. 21 Aralık İSGsınavından başarılı oldum ve artık C sınıfı uzmanıyım. Bağlı olduğum şirket bir danışmanlık firmasından C sınıfı uzmanla çalışıyor. Artık bu işle de benim ilgilenmemi istiyorlar bende istiyorum o nedenle belgemi bekliyorum. Tek başıma ne şekilde çalışmalıyım ? Sgk primim 30 gün boyunca şirket çalışanı olduğum için yatıyor ? Hem Şef hem Uzman olarak nasıl çalışırım ? Benim eğer uzmanlık yapacaksam uzmanlığım için fatura kesmem gerekir mi ? Şirket beni nasıl uzman olarak gösterecek ?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 

snakedoc

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
32
Tepki puanı
8
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Eğer uzmanın tam zamanlı olması gerekiyorsa çalışamazsınız.Eğer değilse "217-normal mesainiz" kadar çalışabilirsiniz.Normalde çalışma haftalık 45 saatten ayda 180 saat, yani 217-180= 37 saat yapıyor .Fatura kesmiyorsunuz,İSG katip sistemi üzerinden elektronik sözleşme yapacaksınız.Firmanın SGK e bildirimlerini yapan kişi sizi sistemden ekliyor, sizde edevlet üzerinde isg katipten onay veriyorsunuz. SGK priminin 30 günden fazla yatmış olacak ama böyle olmasında bir problem yok.
İşveren vekili ve uzmanın aynı kişi olmasında mevzuat bakımından bir sakınca yok, ama eğer bir kaza v.s. olur ve mahkemeye, kolluğa intikal ederse bence ciddi sıkıntınız olur gibi.Kanunda "bu kanunun uygulanması bakımından işveren vekili'de işveren sayılır" der.Kaza olsa, uzman olarak her şeyi tam yapsanız, eksikleri tespit etseniz, bakanlığa dahi bildirseniz, kaza olmuş sonuçta, işveren vekili olarak bunları yerine getirmediğiniz için yada eksik yaptğınız için ceza olma ihtimali var, diğer türlü'de uzman olarak eksiğiniz olsa kusur oranında hem uzmanlıktan hem işveren vekilliğinden cezanız olabilir.
Burada tabi yapılan işin ne kadar tehlikeli olduğu, Ağır yaralanmalı, ölümlü kaza olma ihtimali,geçmiş yıllarda o sektördeki kaza/ölüm oranı, çalışanların en önemlisi işverenin tutumu'da önemli.
 

mamur burcu

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Eyl 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
Bende aynı durumdayım ve ne yapacağımı bilmiyorum:(
 

Bilgin Duyar

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Ara 2012
Mesajlar
14
Tepki puanı
6
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
bende aynı durumda yım işveren vekili olduğum için sözleşmeli uzman olamayacığımı bildirdim fakat görev tanımı değişikliği yaparak tarafıma bildirimde bulundu bende bu görevi yerine getiremiyeceğimi tarafa ilettim fakat karşı taraf görev tanımını ticari gazetede yayınlıyarak resmiyet kazandırdı ve konu böyle ce kaldı .itiraz yazısının bir kopyasını mail kutumda saklamaktayım.Bu konumda yapabildiğim bir şey yok .
 

Shun

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Şub 2013
Mesajlar
47
Tepki puanı
17
Meslek
Uzman (B)
bu konuda gerçekten sıkıntı yaşayan arkadaşlar çok. bende bir çok muhasebeci ile görüştüm aslı işimi yapıyorum yanında isg uzmanı olarak bir osgb de kısmı zamanlı çalışabilirmiyim dedim olabilir dediler. tam zamanlı sigortam çalıştığım yerde çalışıyor bende osgb de kısmı zamanlı sözleşme imzalayacam inş bi sıkıntı olmaz.

bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varmı acaba. tam zamanlı başka yerde çalışıp aynı zamanda osgb den sigorta yatarsa bi sorun olurmu ?
 

Bilgin Duyar

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Ara 2012
Mesajlar
14
Tepki puanı
6
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Bildiğim kadarı ile sigortanın fazla yatmasından dolayı bir problem yaratmıyorlar asıl olan işveren ile anlaşma
 

snakedoc

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
32
Tepki puanı
8
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Toplam 217 saati geçmediği sürece sıkıntı olmaz.(Normal mesai+osgb).Şu an isg katip diğer mesaiyi görmediği için 37 saati aşmak mümkün ama bir çalışanın haftalık çalışamsı 45 saat ve yıllık fazla çalışma süreleri 270 saat ile kanun ve yönetmelikler ile kısıtlanmış buda ayda 217 saate tekabül ediyor.Bazılarına göre farklı iş işveren olduğu için konu tartışmalı deniyor ama İSGGM'de ,sorulduğunda 217 saat sınırını söylemekte.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.