Hepatit B Görüldü, Ne Yapmak Lazım?

Nurdan DAHİ

Banned
Katılım
29 Mar 2012
Mesajlar
618
Tepki puanı
508
Meslek
Uzman (C)
Bizim şubelerden birinde yapılan sağlık taramasında işçilerden birinde hepatit b tespit edildi... Yapılan iş ağır ve tehlikeli işler kapsamında... diğer işçiler tedirgin olmuş... Bu kan yoluyla bulaşan bir hastalık ve elin çizilmesi kesilmesi ihtimali mevcut, metal sektörü sonuçta... bu işçi için uygulanacak prosedür ne olmalıdır?
 

HüseyinK

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
23 Mar 2012
Mesajlar
118
Tepki puanı
294
Meslek
Uzman (C)
Önemli olan Hepatit B taşıyıcısı mı yoksa hastası mı bu önemli..
Günümüzde her 10 yetişkin insandan 6 sında Hepatit B taşıyıcısı olabilme ihtimali çok fazla..
Oldu ki bu arkadaş hasta olan kısımdan..O zaman ise Bevliye'ye sevkedilip kan değerlerinin ve hıv virüsleri hesaplanmalı.. Sonra iğne olması gerekmekte.. İlk olduğu aşıdan sonra altı ay sonra tekrar,bir altı ay sonra bir kez daha son olarak ise 5 yıl sonra bir kez daha aşı olması gerek.. Hastalık büyümesin..
Bu arkadaş ise nispeten daha temiz bir ortamda çalıştırılmalıdır ve bu hastalığın herkeste olabilecek normal bir durum olduğunu işçilere açıklamak gerek..
 

cul_de_sac

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Haz 2012
Mesajlar
17
Tepki puanı
15
Meslek
Uzman (C)
İşyeri hekimine gönderip iş için uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz.
 

browland

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Ocak 2012
Mesajlar
32
Tepki puanı
26
İyi akşamlar, bizim taramalarda doktor böyle bir vakadan bahsetmişti. Firmada çalışanların tamamı veremle savaş dairesine sevk edilmiş. Tamamı kontrolden geçecekmiş. Hepatit kolay bulaşır size tavsiyem çok geç olmadan personelinizi taramaya sokunuz. Ailelerine de bulaştırmasınlar... Geçmiş olsun
 

Nurdan DAHİ

Banned
Katılım
29 Mar 2012
Mesajlar
618
Tepki puanı
508
Meslek
Uzman (C)
Yorumlayan herkese teşekkür ederim... ileri tetkik istenmiş, bakalım sonuç ne olacak?
 

HüseyinK

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
23 Mar 2012
Mesajlar
118
Tepki puanı
294
Meslek
Uzman (C)
Aşı özellikle;
  • HBV taşıyıcıları ile birlikte yaşayanlara,
  • Sürekli kan veya kan ürünleriyle yakın temas halindeki sağlık personeli, berberler vb. gibi meslek gruplarına,
  • Yurtlar, askeri birlikler vb. gibi ortak kullanım alanlarının ve eşyalarının çok olduğu toplu yerlerde yaşayanlara, HBV aşısı tavsiye edilmektedir.

HBV genomu
Aşı uygulanacak kişilere önce kan testi yapılır. Kan testi sonuçları aşı yapılmasına uygun olarak gelirse kişiye aşı yapılır. Uygulanan son dozdan bir kaç ay sonra bağışıklık gelişip gelişmediğini kontrol etmek amacıyla tekrar kan testi yapılır. Bağışıklık gelişmemişse ya da az gelişmişse doz tekrarı yapılır. Bağışıklık gelişmişse bu bağışıklık kişiyi en az 15 yıl korumaktadır.[1]
Hepatit B Aşısı Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından yeni doğan bebeklerde rutin olarak uygulanan aşı takvimine dahil edilmiştir. Hepatit B Aşısı her yaşta uygulanabilir.
HBV aşısı ilk aşının yapıldığı zaman 0'ıncı ay kabul edilerek;
  • ilki 0'ıncı ayda
  • ikincisi 1'inci ayda
  • üçüncüsü 6'ıncı ayda olmak üzere 3 ayrı doz şeklinde kas içerisine uygulanır.


Vikipedia'da bu yazılmış.Bende bu şekilde biliyorum..
 

Okan67

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Haz 2012
Mesajlar
175
Tepki puanı
77
Bu insanı kazanmak lazım. Özel sektörde bu gibi durumlarda işçiyi çıkarıyorlar ve işçinin de hayatı kayıyor. Oysaki sahip çıkmak lazım. Bir arkadaşım sendikalı bir işyerinde çalışırken başına böyle bir şey geldi. Tedavisini oldu ve kurtuldu, şimdi rutin kontrollerini yaptırıyor. En az 3 ay hastanede yataktan kalkmadan yatmıştı. Bu hastalık ilerlerse ölüme kadar götürüyor. Şimdi bu arkadaşın işyeri bu arkadaşı kazanmış oldu. Toplum da kazanmış oldu. İşte kurumsal bir yerde çalışmanın faydası ama başka türlü olsaydı hem kendisi, hem işyeri, hem ailesi ve genel olarak toplum zarar görecekti. İşte takınılacak tutuma en güzel örneklerden birisi bence bu. İşyeri hekimlerine büyük görev düşüyor.
 

HüseyinK

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
23 Mar 2012
Mesajlar
118
Tepki puanı
294
Meslek
Uzman (C)
Mesela bende HBV taşıyıcısıydım..
Hasta değildim ama bu virüs bende mevcuttu..
Sonra işte yukarıdaki şekilde kan testlerine tabi tutuldum aşılarımı oldum ve şuan kan testlerimi düzenli olarak kontrol ettiriyorum
 
F

fate özkan

Guest
önceliklee sitemızde gorev alan drsidar beyin cevaplaması daha aydınlatıcı olur diye dusunuyorum ..
boyle bir işçimiz mevcut şuan arkadaslar..
işe girerken kendisinde hepatit b oldugunu soylemesi buyuk bir olgunluk ve iyimserligin gostergesi olmustur..
bu işçimiz yılların ustası konumunda..hastalıktan yana kımse sıkıntı yapmamıs yapmaması da gerekiyor..
hatta yanında çalışanlara telkinlerde bulunmus bulunuyorda sureklı şöyleki; bir iş kazası sonucunda herhangi bir yerime bişeyin batması halinde kesinlikle dokunmamalarını varsa işyeri hekimi yada acilen 112 yi aramalarını soylemektedir. bizde diyoruz tabiki de..
şimdi bu usta 6 ayda bir heyet raporu almaktadır.
aldıktan sonra agır ve tehlikeli işler raporu alınıyor.
her ay gidip vuruldugu igneler var.. kan tahlilleri var bunların hepsinin bir nushasını varsa işyeri hekimi dosyalamalı yoksa uzman yada personelin dosyalaması gereklidir.
hastalıkla ilgili gerekli prosedurler yerine getirilmişse diger turlu zaten ;
O da bir insan O da bir çalışan O da bir baba ve sorumlu olduğu kişiler ve doyurulması gereken karın'ların sahibidir...

işe alımlarda bu tarz hastalıkların sorulması , hatta gizliyorsaa ornek vererek korkup soyletılmesi hem ısveren hemde uzmanlıgımız acısından son derece onem arzetmektedir. saygılar. .
 

Nurdan DAHİ

Banned
Katılım
29 Mar 2012
Mesajlar
618
Tepki puanı
508
Meslek
Uzman (C)
+ güncel
 

drsidar

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Haz 2012
Mesajlar
30
Tepki puanı
83
Meslek
İşyeri Hekimi
öncelikle merhaba
birinin hepatit b taşıyıcısı olması ve ya hasta olması o insanın çalışmaması veya ağır ve tehlikeli işlerde çalışamıyacak olması anlamına gelmez.
kesinlikle ve kesinlikle işten çıkarılma sebebi değildir arkadaşlar. hepatit b li olan arkadaşımız eğer gıda sektöründe çalışmıyorsa bu hastalığı işine kesinlikle mani değildir. hepatit b nin kan yoluyla bulaşma vakası kan transfüzyonu dışında görülmemiştir. kimsenin korkmasına gerek yoktur. ağır ve tehlikeli işlerde kesinlikle ve kesinle çalışmasında bir sakınca yoktur. hatta ve hatta işten çıkarılırsa yargı yolu açık olup kazanması muhakkaktır. gıda sektöründe çaycılık aşçılık gibi işlerde çalışamaz sadece.
 

ccahide4

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
23 Ocak 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
1
Meslek
İşyeri Hekimi
kronik hepatit b taşıyıcısıyım.. bütün değerlerim çok normal yalnız Hepatit B pozitif (3474.81) değerinde bu kronik hepatit b yenebilirmiyim... iş yerim bu durumu öğrendiğinde beni işten çıkarabilirmi
 

Shun

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Şub 2013
Mesajlar
47
Tepki puanı
17
Meslek
Uzman (B)
Arkadaşlar bazı yorumları okuyunca hoşuma gitmedi açıkcası hepatit b hastası cüzzamlı değildir arkadaşlar. ondan korkmaya kaçmaya gerek yok ama dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var tabiki. öncelikle Hepatit B hastalığı olmayan arkadaşlar muhakkak aşı yaptırsınlar çünkü artık hepatit sayısı o kadar arttıki her evde 1 tane çıkacak duruma geldi. beraber yaşadığınız veya çalıştıgınız kişilerde Hepatit var ise aşı nızı olup rahatınıza bakın. Hepatit kolay bulaşan bi hastalık değil en çok kan yoluyla bulaşıyor. cinsel yolla. tükürük le vs.. vs.. Tokalaşarak bulaşma olasılığı yok yanında durarak bulaşma olasılıgı yok hava yoluyla bulaşmaz. Hepatit li hasta öcü değil korkmayın.
 

SEG

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
31 May 2012
Mesajlar
187
Tepki puanı
103
diğer arkadaşlar rahatsız oldu demişsiniz. umarım sizlerden çıkmamıştır bilgi. eğer kendisi söylemedi ise, doktor, İk, personel vs gibi kişiler diğer kişilerden duyuldu ise, bu konuda gizliliği ihlalden sorun çıkabilir. çünkü bu tarz hastalıklar abartılıp toplum dışlanmasına neden olabilir. ve tazminat isteyebilir şahıs, beni zor duruma düşürdüler diye.
arkadaşın rutin kontrollerini yaptırması ve diğer arkadaşların da aşılanması faydalı olacaktır.
 

Fatih ÖZKAN

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ağu 2012
Mesajlar
102
Tepki puanı
52
Meslek
Uzman (C)
Hacettepe Üniversitesi "HİSAM İş Sağlığı ve Güvenliği Meslek Hastalıkları Uygulama Ve Araştırma Merkezi"nde geçen Cuma günü "Çalışma Hayatında Bulaşıcı Hastalıklar" sempozyumu gerçekleştirildi.

Ben bir maden mühendisi olarak yeni ve önemli bilgiler edindim. Bazıları;
1. Sağlık çalışanlarının özellikle kan ile bulaşan bulaşıcı hastalıklar nedeni ile karşı karşıya oldukları tehlikeler,
2. Aşılanmanın çocuklar kadar yaşlılar için de önemli olduğu. Çocukken olduğumuz aşıların ömür boyu bizi korumayacağı konusu.
3. Hepatit B'li bir çalışanın işine son verilmesi gibi bir uygulamanın olamayacağı, olmasını gerektirecek bir durumun olmadığı, olursa çalışanın kanuni haklarının olduğu konusu.
4. Sağlık Bakanlığının olası salgınlara karşı hastanelerden acil durum planı hazırlamaları ile ilgili yönlendirme yaptığı ve halihazırda bu tür planların yapılmış olduğu.
5. İş hayatında bulaşıcı hastalık taşıyan (teknik olarak tehlikeli bir durum arz etmese bile) çalışanı bekleyen tehlike, "etiketlenme" diye bir kavram olduğu.

Şu an aklıma gelenler bunlar oldu ama HİSAM'ın web sayfasını takip etmenizi öneririm. Sempozyum sunumları web sayfasında yayınlanacak. (Henüz yayınlanmamış) http://www.hisam.hacettepe.edu.tr

Sağlıklı günler dilerim. Saygılarımla
 

Okan Kayse

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Ocak 2013
Mesajlar
15
Tepki puanı
4
Meslek
Uzman (C)
Hepatit B ile ilgili
Hepatit hastalığı ile ilgili eğitim ile ilgili elinizde sunu var mı,
doküman var mı
Teşekkürler
 

kıvanç evegü

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Nis 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
Arkadaşlar ben 3 yıl önce İSTANBUL AVRUPA DİŞ POLİKİLİNİĞİ (avcılar, büyükçekmece gibi yerlerde var) denen yerden hepatit b kaptım. Enzimler yükseldi hastalandık falan filan.Şuan rutin kontrollere gidiyorum.
Hastalığın aktif olduğu zamanda bulaşma durumu var. o yüzden çalışanı etkilemez bu durumlar.
Yukarıda doktor arkadaşın dediği gibi normal bir hastalık gibi düşünün.
Bende iş güvenliği uzmanıyım. Çalıştığım yerde bu konudan bahsedilmesi gerekir.
 

gamze arslan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Eyl 2012
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
öncelikle merhaba
birinin hepatit b taşıyıcısı olması ve ya hasta olması o insanın çalışmaması veya ağır ve tehlikeli işlerde çalışamıyacak olması anlamına gelmez.
kesinlikle ve kesinlikle işten çıkarılma sebebi değildir arkadaşlar. hepatit b li olan arkadaşımız eğer gıda sektöründe çalışmıyorsa bu hastalığı işine kesinlikle mani değildir. hepatit b nin kan yoluyla bulaşma vakası kan transfüzyonu dışında görülmemiştir. kimsenin korkmasına gerek yoktur. ağır ve tehlikeli işlerde kesinlikle ve kesinle çalışmasında bir sakınca yoktur. hatta ve hatta işten çıkarılırsa yargı yolu açık olup kazanması muhakkaktır. gıda sektöründe çaycılık aşçılık gibi işlerde çalışamaz sadece.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.