Iş Güvenliği Kadrolarının Işe Alımında Yetkinlik Bazlı Mülakatın Önemi

Onur Yaltı

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Mar 2012
Mesajlar
10
Tepki puanı
13
2012 yılında 6331 sayılı iş güvenliği kanununun yürürlüğe girmesiyle iş güvenliği uzmanlığı ülkemizde önem kazandı. Özellikle birçok mühendis için sertifika sahibi olmak kaydıyla iş güvenliği uzmanı olarak çalışmak yeni bir çalışma alanı doğdu. Sertifikalı uzman sayısı piyasanın talebini bu kanunun yürürlüğe girmesini takip eden 1,5 yıl boyunca tam karşılamadığı için de iş güvenliği uzmanlarının maaşları bu alanda kariyer yapmak isteyenler açısından oldukça cazip hale geldi.





Bu da piyasadaki C sınıfı uzmanların sayısını hızla arttırdı. 2013 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın tanıdığı hakla da bir anda C ve B sınıfı İSG uzmanları için A sınıfı olma yolunda önemli bir avantaj ortaya çıktı. 21 Aralık 2013’te 150.000 adayın girdiği sınav bu sürecin miladı oldu ve piyasada bir anda her üç grupta (A, B ve C sınıfı) sayısal dağılımın dengeli hale gelmesini sağladı.



Hatta 2014 ile birlikte, ilerleyen dönemde düzenlenecek sınavdan sonra A sınıfı iş güvenliği uzmanlarının piyasada çokça olduğu bir ülke haline geleceğiz. Bu bolluğun iş güvenliği anlamında bir refaha dönüşebilmesi için ise, gerçekten yetkin iş güvenliği uzmanı olmanın önemi karşımıza çıkıyor.







Sertifikasyon cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, şirketlerde de yasal beklentilerle ilgili çıtalar hızla yükseliyor. Son çıkan iki yasal düzenleme bu konuda oldukça kritik öneme sahip. Birisi patlamadan korunma dokümanı hazırlama, diğeri ise büyük endüstriyel kazaların kontrolu ile ilgili yönetmelikler. Her iki düzenleme, özellikle tehlikeli kimyasallarla çalışan veya karmaşık prosesleri olan endüstriyel tesislerin devlete, çevreye ve topluma karşı sorumluluklarını arttırmış durumda. Firmalar da bu yükümlülükleri yerine getirecek ya da getirilmesini sağlayacak iş güvenliği kadrolarıyla çalışmak zorunda olduklarını fark etmiş durumdalar.



Bu da bünyelerinde İSG sorumlusu bulunduran firmaların kadrolardaki yetkinlikleri sorgulaması ya da eksiklik varsa geliştirmesini gerekli kılıyor. Yeni kadro oluşturacak yani İSG sorumlusu çalıştırmaya başlayacak ya da değiştirecek kurumlar açısından da uygun çalışan seçimindeki süreçler son derece önemli.



İnsan kaynakları açısından bu uygulamanın adı yetkinlik bazlı mülakat tekniği olarak geçiyor. Diğer bir deyişle; aday başvurularında sertifikasyon ve teknik yetkinliklerin sorgulanması dışında adayların başkaca yetkinlikleri de ölçümlenmeli. Yeni İSG uygulamaları ve yasal sorumlulukları ne oranda başarıyla uygulayabileceklerinin sorgulandığı duygusal zekaya dayalı yetkinlikler burada işimize yarıyor.





İşte bu noktada Dönüşen Adam’ın seçme ve yerleştirme konusunda uzmanlaşmış markası olan Argonaut’un değerleme merkezi uygulamalı yetkinlik değerlemeleri öne çıkıyor. Argonaut ekipleri, başvuran adayların güncel işgüvenliği uygulamalarını ne oranda başarıyla hayata geçirebileceğini ölçümleme konusunda uyguladıkları yöntemler ve sonrasında müşterilerine sundukları raporlar ile kurumların doğru ve ihtiyaca en uygun adayla çalışmasına imkan sağlamaktalar.



Argonaut’un 12 yıl boyunca iş güvenliği piyasasından takip ettiği, görüştüğü ve uygun kuruma yerleştirilmesine destek verdiği adaylar ve bunların piyasadaki itibarıyla ilgili birikimleri de sürecin doğru yönetilmesinde etkili oluyor. Argonaut’tan Rengin İnal “Bilgi işlem pozisyonlarından sonra teknik içerik anlamında farklı bir yere sahip olan iş güvenliği kadrolarının seçme ve yerleştirmesinde Argonaut’tan destek alan firma sayısı da her geçen gün artıyor” diyor.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.