Tartışma : Iş Güvenliği Kavramı Ve Uzman Arkadaşlarımızın Sorunları

Hakan ERDOĞAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Haz 2013
Mesajlar
924
Tepki puanı
6,440
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
BU BAŞLIK ALTINDA GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

1- Bakanlık sadece işveren sözcüsü gibi hareket etmemelidir. özel sektör 2015 kamu 2016 deniliyor ama yasal düzenlemeler belirsizliğini koruyor. özellikle kamuda özel kanuna haiz yerler 6331 ile çelişmektedir. çok geç kalınmıştır.

2-yapılan sınavlar da haksızlıklar sözkonusu olmuştur. aralık sınavlarında başarı oranı %90 civarı iken sonraki sınavlarda bu oran %10 un altında kalmıştır. tutarsızlıklarla arkadaşlarımız mağdur edilmişlerdir.

3-Kulislerde konuşulan diğer bir konu sınıfsal fark olmayacak herkes aynı olacak C,B ve A ayrımı kalmayacak.eğer bu doğruysa o zaman yıllarca insanları sınavlarla,kurslarla niye uğraştırdınız .İnsanlar bir dünya zaman ,para ve emek harcadı.

4- bakanlığın verdiği belgelerin yurtdışında önemi neden yok. denkliği yok.ben olsam nebosh gibi sertifiklara denklik için uğraşırdım.mesela bakanlık uluslarası firmalar ülkemizde iş yaparken sen C,B ve A sertifikası sorguluyormu cevap kocaman hayır. yurtdışında önce tecrübe sonra uluslarası geçerliliği olan sertifikalara bakıyorlar. sizin Türkiye den aldığınızın ne anlam ifade ettiği bilinmiyor. diğer ülkelerde kendine has uygulamalar yok.

5-iş güvenliği ile uğraşan arkadaşlarımızın ivedilikle meslek odası altında toplanması gerekir. iş güvenliği danışmanlık gibi değil meslek gibi görülmesi elzemdir.

6-bakanlığın mesleki gelişim eğitimlere ağırlık vermesi gerekir. uzman arkadaşlarımızı yolunacak kaz hapse atacak kurban gibi görmemesi gerekir.

7-bakanlık alacağı iş güvenliği uzmanlarını sertifka sahibiolan kişilerden sınavla almalıdır. müfettiş sayısı artırılmalı.ama bu artırım nitelikli olmalı.

8-Bakanlığınverdiği diğer sertifikların (örneğin asbest) uluslarası geçerliliği olmalı. para kazanma amaçlı kurs yaklaşımından vaz geçilmelidir.

9-Uzman arkadaşlarımız parasını işverenden değil devletten yada yetkilendireceği kurumlardan almalı. kasaoluşturulmalıdır

10-uzman arkadaşlarımızın yaptırım gücü devletten olmalı. maaşı ,geleceği işverenin iki dudağının arasına bırakılmaması gerekir.

11-mantar gibi çoğalan kan emen OSGB lerin sıkı denetime tabi tutulması gerekir. En az maaşlar ve sigorta belirlenmeli.kişiye 3000 tl maaş verirken sigortasını asgari ücretten yapmamaları sağlanmalıdır.bu kapsamda denetimlerin yansız yapılması gerekir.

12-İş güvenliği konusunda ulusal politikalar ve konseyi oluşturulması gerekir. millibilinç oluşturulması önemlidir.

devam edecek.teşekkürler
 

Hakan ERDOĞAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Haz 2013
Mesajlar
924
Tepki puanı
6,440
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
bakin eleştiriler yapıyoruz ama biz daha birliktelik sağlıyamıyoruz. Levent bey bu işte can siparene çalışıyor ama yeterli değteği göremiyor.özellike çevresi olan uzman meslektaşlarımızın destek olması gerekir.

alın size web sayfası ama sınav haricinde muhabbet yok.fikir üreten az..ben konu açtım şantiye ile ilgili bir tane cevap yazılmadı. arkadaşlarıma eğitim verme adına.

üye sayısı daha doğrusu etkin üye sayısı az olan dernek
üye sayısı iyi ama paylaşımı az olan Türkiye sıralamasında ilk 500 egiremeyen bir web adresi.

ÖNCE HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI..GÖKTEN ZEMBİLLE BİRİSİ GELİP BİZİM PROBLEMLERİMİZİ ÇÖZMEYECEK.
Üyeler:93.347

günde en az 5000 mesaj atılsa bakın nasıl birilerinin dikkatini çeker ve etkin olunur..
 

Hakan ERDOĞAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Haz 2013
Mesajlar
924
Tepki puanı
6,440
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
İstanbul’da rezidans inşaatında 10 işçinin asansörle birlikte yere çakılarak hayatını kaybettiği eylül ayında toplamda 143 işçinin iş kazasında yaşamını yitirdiği açıklandı.

Bu yılın ilk 9 ayında hayatını kaybeden işçi sayısı bin 414’e yükseldi. Geçtiğimiz yıl 12 ayda 1235 işçi yaşamını yitirmişti. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, El Salvador ve Cezayir’in ardından işçi ölümlerinde üçüncü sırada olan Türkiye’de her yıl ölen işçi sayısı bin kişinin üzerinde. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporu, Türkiye’de 9 ayda ortalama 157 işçinin öldüğü sonucunu ortaya çıkardı. Son beş yılda iş kazalarına bağlı olarak hayatını kaybeden işçi sayısı, küçük ölçekli bir ilçenin nüfusu olan 6 bin 580’e ulaşmış. En çok ölümlü kaza, inşaat ve yol işkollarında meydana geldi.


kaynak.zaman


neden iş güvenliği kavramının önemsenmesi gerektiğinin bir haberi aslında..yapılan uygulamaların yetersizliğini ve kağıt üzerinde kaldığının kanıtı .OSGBlerle ve işverence para verilmesiyle bu işin çözülemeyeceğinin ispatı.


bakın şı ana kadar 1500 işçimiz bu sene vefat etti.salvador ve cezayirle birlikte çalışan hayatı önemsemede sondan 1.liğe oynuyoruz.

1500 kişinin 1000inin eşi ve çocuğu olsa kabaca 3000 kişi mağdur 1000 çocuk öksüz kaldı.

vebalini verebilecek varmı.

kul hakkı yemeyeceksin.garibanı fakiri kollayacaksın. bu işin öte tarafını da düşüneceksin.inancın yoksa vicdanın da mı kalmadı diye sorarlar adama.
 

aytekin turgutlu

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Eyl 2013
Mesajlar
22
Tepki puanı
19
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Biz birbirimizle ticari anlamda rakip ama aynı zamanda genel faydada ortak hareket etmesi gereken bir sektörün çalışanlarıyız.
Hamasi duygular dışında ortak bir hedefe eş güdümlü hareket etme alışkanlığı ve kültürü olmayan bizlerin, hem rakip hem de ortak paydada beraber hareket edebilme mantığını içselleştirmemiz de zaman alacak konulardan bir tanesi.
Bir STK yapısı için de; yaptığı işi iyi bilen, konusunda gerçekten uzman ve hala kendini geliştirme çabasında olan, fikir ayrılıklarını mensup olduğu grubun genel çıkarlarının önünde engel görmeyen, bilimsel ve yasal olarak ortak hareket edebilme kişisel birikim ve olgunluğunu özümsemiş insanlar topluluğu (ekip) oluşturmak gerekir
Bu topluluğu bir araya getirmek ve tutmak için biz dernek olduk, -ki bir çok dernek var- web sitemiz ve tartışma platformumuz var -ki bir çok form var- haydi bize yazın ve katılın demekten daha yol gösterici, daha kucaklayıcı çalışmalar da yapmak gerekir.
Bu çerçevede başta benzer sorunları yaşayan bizlerin bir topluluk olarak sesimizi nasıl etkin ve güçlü olarak duyurabiliriz sorusunu da tartışmaya açıp faaliyet planlarımızı oluşturmamız gerektiği inancındayım.
 

amerve

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Eki 2013
Mesajlar
14
Tepki puanı
7
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar.. Bir sorum olacak yıllık ücretli izin yönetmeliği hakkında. ŞU anda çalıştığım osgb ile baktığım bir firma var. ve bu firmada çalışan yıllık ücretli izin kullanmak istemiyor. Yönetmeliğe göre çalışan ve işveren yıllık ücretli izin yönetmeliğinden feragat edemez diyor açık açık. Ama burası biraz aile şirketi olduğundan işleri kendileri yürütüyorlar bu yüzden yıllık ücretli izne çıkmak istemiyorlar. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Çalışan yazılı bir beyanname ile bildirse ve yıllık ücretli izine çıktığında alacağı para ödense ayrı olarak, sizce uygun olur mu? bir sorun çıkar mı?
 

Alper Turan Taşkın

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Eki 2013
Mesajlar
18
Tepki puanı
3
Meslek
Uzman (C)
'Yönetimin para verdiği adam, Beni nasıl içeri sokmaz!'
"Başkan istediğini alır, istediğini gönderir. Yönetimin işe aldığı kişiler, yönetime yasak koyamaz!
Yönetimin para verdiği adam, Beni nasıl içeri sokmaz.
Öyle bir şey olur mu? Kulağımdan tuttuğum gibi atarım!...

Alın bu sözleri;
İŞVEREN ve İş Güvenlik Uzmanı
ilişkisine uygulayın!... Yalan mı?...

Biz daha neyi tartşacağız!...
 

ergin karakullukçu

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Eyl 2015
Mesajlar
3
Tepki puanı
2
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Merhaba,
Ben de C sınıfı iş güvenliği uzmanıyım sertifika almaya şubat_2015 te hak kazandım. Bu konuda hiç tecrübem olmadığı için bireysel olarak değil de OSGB ler bünyesinde çalışmayı tercih etmek istiyorum. Ancak müracaat ettiğim CV gönderdiğim tüm OSGB firmaları sanki sözleşmiş gibi en az bir yıl tecrübeli uzman aradıklarını belirtiyorlar. OSGB lerle de çalışmazsak istenen tecrübeyi nasıl elde edeceğiz bunu anlayamadım.
Saygılar sunarım.
 

ergin karakullukçu

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Eyl 2015
Mesajlar
3
Tepki puanı
2
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Merhaba,
Egitim aldığım hocalarım demişlerdi ki "en zararsız meslek hastalığı iş güvenliği uzmanlarının meslek hastalığıdır." Sertifika almaya hak kazandığım Şubat ayından bu yana kendime şöyle bir bakıyorum da hocalarıma hak vermekten kendimi alamıyorum. Gerçekten öyle nerede bir inşaat görsem hemen iskelesine bakıyorum güvenlikli mi değil mi, güvenlik ağları var mı yok mu, çalışanların kkd leri tam mı değil mi? Ekmek almaya bir fırına girsem hemen zemine bakıyorum kaygan mı değil mi diye. ya da bir matbaada işim olsa hemen bakıyorum ses düzeyi nasıl çalışanların kulaklıkları var mı yok mu?
Fiilen çalışmaya henüz başlayamamış olsam da kendimi bu konuda sorumlu hissediyorum ve nazım geçecek gibiyse iş yeri sorumlularına kendimi tanıtarak bir iki kelam da söylüyorum.
Evet iş güvenliği uzmanlarının meslek hastalığı hem zararsız hem de tedavisi olmayan bir hastalık.
Tüm uzman arkadaşlarıma bu hastalıklarında tedavisiz günler diliyorum :)
 

meltemay

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Eyl 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhaba ben sertifikamı alalı yaklaşık iki yıl oldu.A sınıfı isg uzmanıyım.Çocuğumun okula başlaması ile bende iş aramaya başladım.Ama OSGB lerin en az 15-20 firmanın sorumlulugunu aylık 3000-3500 tl ye bizlere yüklemesi beni biraz hayalkırıklıgına ugratti.Ben tabiki bu durumu kabul etmedim. En azindan simdilik:)
 

Suat Çakır

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Tem 2016
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Merhaba Arkadaşlar, bir sorum olacaktı. 2 yıldır bir firmada tam zamanlı C sınıfı İGU olarak çalışmaktayım. İSG Katip te aylık çalışma yanında fazla çalışma süresi de görünmekte acaba fazla çalışma süresi B sınavı için gerekli olan 3 yıl(36 ay) süresinin kısaltması gibi bir etkisi olabilir mi? Teşekkürler
 

İşGüvUzman

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ara 2012
Mesajlar
675
Tepki puanı
865
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhaba Arkadaşlar, bir sorum olacaktı. 2 yıldır bir firmada tam zamanlı C sınıfı İGU olarak çalışmaktayım. İSG Katip te aylık çalışma yanında fazla çalışma süresi de görünmekte acaba fazla çalışma süresi B sınavı için gerekli olan 3 yıl(36 ay) süresinin kısaltması gibi bir etkisi olabilir mi? Teşekkürler
Olmaz. Takvim günü esas alınmaktadır.
 

Ömer BAZARBAŞI

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Ara 2015
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhaba Arkadaşlar,
Osgb bünyesinde c sınıfı uzman olarak çalışıyorum, üzerime atanmış firmalara hizmet veriyorum.
İşverenim üzerimdeki firmaları başka bir uzmana devredip beni yeni aldığı bir inşaat projesine atamasız bir şekilde göndermek istiyor.
Atamam olmayacağı ve süremin işlemeyeceği için kabul etmedim.
Kendisi bana istifa et öyleyse dedi bunuda kabul etmedim.
Nasıl bir yol izlemeliyim fikirlerinizi paylaşır mısınız? Teşekkürler.
 

zynp..

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Ağu 2013
Mesajlar
19
Tepki puanı
20
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar,

2014 Ocak ayında sertifikamı aldım. İş Güvenliği inatla uzak durmak istediğim bir alanken, Çevre Mühendisi-İG Uzmanı-TMGD üçgenini arayan işverenler yüzünden bir şekilde 2015 Hazirandan bu yana tam zamanlı olarak ikinci firmamda bu işleri yürütmeye çalışıyorum. Madem ki sorunlarımızdan bahsediyoruz naçizane fikirlerimi paylaşmak isterim. Belki bu işe yeni başlayanlar için yararlı olur.
Öncelikle OSGB bünyesinde hiç çalışmadım. Dolayısıyla eleştirel yaklaşamıyorum. Belki prosedürleri çok iyi yerine getirdikleri için, piyasayı ellerinde bulundurdukları için çalışmak daha tercih edilir geliyor olabilir. Tecrübe edinelim düşüncesi, farklı sektörlere hizmet verelim, deneyimli insanlarla çalışalım düşünceleri bu işe yeni başlayanlar için avantaj olabilir. En önemlisi de ben kimlik karmaşası gibi meslek karmaşası yaşandığına inanıyorum. Bu yüzden bir yerde tam zamanlı uzmanlık yaparken meslek karmaşası kavramını zamanla iyiden iyiye hissediyorsunuz. "Ben İş Güvenliği Uzmanıyım" diyebilmek önemli. İG Uzmanı titrini OSGB'lerde daha iyi taşıyabilirsiniz.

Gel gelelim dört yıl başka bir meslekle ilgili eğitim alıp, birkaç haftalık/aylık eğitimle uzman olunca maalesef ki aldığınız İG Uzmanı Sertifikası asıl mesleğin yanına eklenen artılardan biri olarak kalıyor ve sorunlar burada baş göstermeye başlıyor. Hele de tam zamanlı olarak bir firmada bulunuyorsanız vah ki vah.

1. Asla ve asla bir işverene bağlı olarak çalışıp yaptırım uygulayabilmeniz mümkün değil.

Tabii burada işletmeleri de çeşitlendirmek gerekir.
İşletmelerin bazıları İSG'ye hiç önem vermez, ciddi iş kazası yaşanır, geriye dönük sözleşme yapabiliyor muyuz, eğitim vermiş gibi mi yapsak gibi absürdlüklerle sizi bulurlar. En azından niyetleri barizdir zaten yanaşmazsınız.

Birçokları, uzman bulundurur bulundurmasına ama müfettiş denetimlerinde/iş kazalarında "Ama benim uzmanım var, zaten üzerime düşeni yaptım, banane" tutumundadır. Sistem yoktur, bireysel çabayla işi biliyorsanız prosedürleri uygularsınız, bilmiyorsanız işiniz şansa kalmış. Ki bence bu tutumda olan işletmeler çok fazla. Çok çok kötü kazalar yaşanırsa belki önlem alma gibi konular gündeme gelir. Belki...

Bu işi layıkıyla yapan işletmeler yok mu vardır elbet. Ama İş Güvenliği uzmanı olarak yetkileriniz çok net şekilde belirlenmişse, hiyerarşik düzenin üst sıralarındaysanız, size saygı duyan çalışanlar ve yöneticiler varsa, sizden habersiz iş yapılmıyorsa özetle iş güvenliği kültürü oluşturulmuşsa doğru yerden başlamak için ideal seçim.

Tüm buradan çıkan sonuç da: Uzmanlık yapılacak işletmeyi iyi seçmek.

Burada benim aklıma şu geliyor: Seçim yapan konumunda mıyız, birilerinin seçimini bekler konumda mıyız? Cevap çok açık. İşsizlik kaygısı, ekonomik kaygılar bir sürü nedenle iş kapmak için yarışıyoruz.

Çok eleştiriliyor, düşük ücretlere uzmanlığı kabul edenler.

Uzmanlıkta başına henüz kötü bir olay gelmemiş biri, işsiz kalmış biri, tecrübesiz biri verilen paranın ne anlama geldiğini bu işe değip değmeyeceğini çok iyi analiz edemez. Ayrıca toplum baskısını da yabana atmamak gerek.

Ama süreç şöyle işleyecek;

İşe girerken tecrübesiz olduğunuzdan az para kazanacaksınız. İşe girince en kötü olayda performans düşüklüğü bahane edilip az para kazanmaya devam edeceksiniz, hatta oho piyasada daha ucuza çok uzman var bas istifanı git mobbingine maruz kalacaksınız. Oysa ki siz bu kaygılar/baskılarla boğuşurken kendi haklarınızı savunamazken birilerinin iş güvenliğini sağlamanın peşinde olacaksınız. Tezatlığın doruk noktası.

2. Bu işi yapacaksanız maddi anlamda rahat olmanız gerekiyor. Ne kadar maaş alacağımızı benim/onun/başkasının inisiyatifi/değişkenler belirleyemez.
Haklarımızı savunacak, gerçekten işe yarayacak bir topluluk, oda kurulması şart.

Ayrıca kurulan oda/topluluk özellikle mesleğin teknik detaylarından çok hukuki sorumluluklar anlamında üyelerini bilgilendirmeli ve gerektiğinde hukuki desteği de sağlamalı.

3. Kimseye güvenmeyin. Paranoyak olun :) Asla ve asla sözlü talimatlarla iş yapmayın. Kötü bir olayda "İş Güvenliği Uzmanı" etiketine yaraşır suçlamalarla karşılaşacaksınız çünkü.

Çalışanlar, yöneticiler hatta müfettişler bile size yüklenecek. Ben bugüne kadar gerek çevre denetimlerinde gerekse iş güvenliği denetimlerinde Türkiye gibi bir ülkede bu işi yapmaya çalışan meslektaşlarına olumlu yaklaşıp da işverene yüklenen denetçi görmedim.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.