Bilgi : Işletmelerde Yangin Müdahale Personeli

Haldun SEBER

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Mar 2012
Mesajlar
224
Tepki puanı
268
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Merhaba
İşletmelerde bulunan Yangın Müdahale Ekipleri sayıları hakkında yeteri kadar konu açıldı sanırım...
Ben bu ekiplerin çalıştırılması ve işletmeye faydaları konusuna değinmek istiyorum. Bu ekipler, gözlemlediğim kadarı ile iyiseçilememekte ve iyi değerlendirilememektedir.
Şöyle ki;
Öncelikle bu personelin seçimi konusunda bazı yanlışlıklar yapılmakta.
-Yaşça ilerlemiş personelin bu ekiplere alınması haliyle eğitimlerinde ve performansında verim alınamamaktadır.
Bu sebeple bu personelde verim alabilmek adına yaş konusunda 45 yaş altı personel tercih edilmelidir.
-Diğer bir konu işletmeyi iyi bilen özellikle saha elemanlarının tercih edilmesinde fayda görülecektir.
-Ekiplerin içinde Forklift kullanabilen elemanlarınızı tercih etmeniz faydanıza olacaktır. (Yangın esnasında malzemelerin taşınması ve kaldırılması konusunda bu personel çok fayda sağlayacaktır.)
-Ekipte bir teknisyenin bulunmasında faydalı olacaktır.
-Ekip personellerinde aşırı kilolu personel zorluk çıkaracaktır.
-Panik atak, kapalı alan korkusu, yükseklik korkusu, gibi ekibi sıkıntıya sokacak personel alınmamalıdır.
-Aşırı sinirli, çabuk karar veremeyen, cesaretsiz, güvensiz kişiler tercih edilmemelidir.
-Özellikle Ekibin başında Amirlik yapacak olayı organize edecek ve kritik kararlar verecek EKİP AMİRİ seçimi konusunda çok hassas davranılması gereklidir.

(Not: Bu seçimlerin İSG uzmanları tarafından yapılmasında bir sakınca yoktur.Ancak sizde taktir edersiniz ki bu tür tespitler ve daha ileri tespitleri yapabilmek tecrübe istemektedir. Bu sebeple bu tür konularda kesinlikle yardım alınmalıdır. )

Diğer bir husus İşletmelerde yangın harici konularda bu ekiplerin değerlendirilmeyişi...
İşletmelerde ki Acil Durum Ekibi personelleri işletmenin bir nevi çekirdek yetişmiş operasyon ekibi gibi görülmesinde fayda olacaktır. Bu ekip Yangın müdahalecisi olarak eğitileceği gibi, Arama Kurtarmacı, Yüksekte çalışma ve Yüksekte ve kapalı alanlardaki olası acil durumlarında müdahaleci personel olarak da kullanılmalı yetiştirilmelidir.
Bu sebeple Acil Durum Ekip personeli seçimleri önemli bir konudur. yapılacak yanlış tespitler ilerisi için sıkıntı olacaktır. Aldırdığımız eğitimler, uygulamalar, malzemeler,... sonradan bizi sıkıntıya sokabilir... Tabi ki muhatap personelin sonradan psikolojik durumu da ayrı bir problem olacaktır.
Sağlıcakla kalın
Haldun SEBER
İtfaiye Ekip Amiri
 

alperen kızılelma

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Şub 2012
Mesajlar
11
Tepki puanı
0
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
iş yeri sayısına göre kaç kişiden oluşur . 500 kişilik bir fabrikada yangın kurtarma ekibi kaç kişiden oluşur, yedekleri var mıdır? eğitimi ve belgelendirilmesi nasıl olur. tatbikat yapılrmı hangi periyotlarla, eğitimi verilir mi? tekrarı varsa ne zaman aralığıyla?
şimdiden teşekkürler.
 

Haldun SEBER

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Mar 2012
Mesajlar
224
Tepki puanı
268
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Kişi sayısı tespitinde, iş yerinizin risk sınıfı önemli... Bu konuda ilgili yönetmelikler hakkında çok konu açıldı. Ben bu konuyu sayılar için açmadım ancak sayı konusunda mevzuatlar şu şekilde;
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
Madde 127 - Yapı, bina, tesis ve işletmelerden; 10 bağımsız bölümü olan konutlar ile 50 kişiden fazla insan bulunan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmelerde aşağıdaki ekipler oluşturulur.
a) Söndürme ekibi,
b) Kurtarma ekibi,
c) Koruma ekibi,
d) İlk yardım ekibi.
Diğer yapı, bina, tesis ve işletmelerde ise; sahip, yönetici veya amirin uygun göreceği ekipler kurulur ve diğer önlemler alınır.
Ekipler, 137 nci maddede belirtilen yönergeyi yürütmekle görevlendirilen amirin belirleyeceği ihtiyaca göre, en büyük amirin onayıyla kurulur. Söndürme ve kurtarma ekipleri en az 3'er, koruma ve ilk yardım ekipleri ise en az 2'şer kişiden oluşur. Kurumda sivil savunma servisleri kurulmuşsa; söz konusu ekiplerin görevleri, bu servislerce yürütülür.
Her ekipte bir ekip başı bulunur. Ekip başı, aynı zamanda yönergeyi uygulamakla görevli amirin yardımcısıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sorunuza göre 500 kişilik işletmeniz için;
BYKHY
Söndürme ekibi 30,
Kurtarma ekibi, 30 = 80
Koruma ekibi 20

-Bu konuda her zaman bahsettiğim gibi Acil Durum ekiplerini fazla tutmanızda fayda olacaktır. Özellikle yedekli personel açısından büyük faydası olacaktır.
-Bir diğer faydası Yangın, deprem, kurtarma gibi işletme açısından risk taşıyan ve işletmeyi, çalışanların can sağlığını tehdit eden konularda işletmenizde müdahale edecek personeliniz olması açısından çok önemli.
-Bu ekiplerin eğitimleri hakkında yönetmeliğin maddelerini gönderiyorum.
-Yılda bir kez tatbikat yapmalısınız.Tatbikat sonrası eksiklere göre plan ve eğitimlerin değerlendirmesi yapılır.
-Bu ekiplere yılda bir eğitim vermeniz gerekecektir. Yangın mücadele konusunda kullanılan ekipmanlar, malzemeler, organizasyon kurulumu teferruatlı bir iştir. Bu işin içindeki personellerde bile bazen sıkıntılar yaşanabildiği göz önüne alınırsa işletme personelini bu konuda hazırlamak için en azından yılda bir eğitilmesi uygun olacaktır. Tabi ki bu eğitimin kesinlikle "Yak Tavayı, Söndür Tavayı " ... şeklinde düşünülerek yapılmaması gerekmektedir.

İşletme 500 kişilikse ve çok riskli ise bunun yanında özel itfaiye biriminiz var ise.... Bu ekiplerinizin seçimi için açtığım konunun başlığını da bu oluşturuyor. Bu ekiplerin seçimi ve eğiti.mi konusunda hassas davranmanızı tavsiye ederim.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Eğitim
Genel eğitim
Madde 130 - Yapı, bina, tesis ve işletmelerde oluşturulan ekiplerin personeli; amir, sahip veya yöneticilerinin sorumluluğunda yangından korunma, yangının söndürülmesi, can ve mal kurtarma ile ilk yardım faaliyetleri ve itfaiye ile işbirliği ve organizasyon sağlanması konularında, gerekirse mahalli itfaiye ve sivil savunma teşkilatlarından yararlanılarak eğitilir ve yapılan tatbikatlar ile bilgi ve becerileri arttırılır. Ayrıca, bütün görevliler ve gece bekçileri, binadaki yangın söndürme alet ve edevatının nasıl kullanılacağı ve en kısa zamanda itfaiyeye nasıl ulaşılacağı konularında tatbiki eğitimden geçirilir.
Özel eğitim
Madde 131 - Belediye itfaiye teşkilatlarının yönetici personeli ve bünyesinde özel itfaiye birimi bulunduran kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşların itfaiye amirleri, Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce, diğer personel ise kendi kuruluşlarınca eğitilirler.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Haldun SEBER

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Mar 2012
Mesajlar
224
Tepki puanı
268
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
ÖRNEK İŞLETME YANGIN MÜDAHALE EKİPLERİ

DSCN2140.JPG
 

Haldun SEBER

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Mar 2012
Mesajlar
224
Tepki puanı
268
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
tuprasta-yangin-alarmi-IHA-20130717AW000037-1-t.jpg
 

Haldun SEBER

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Mar 2012
Mesajlar
224
Tepki puanı
268
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
İşletmeniz Çok Tehlikeli sınıfta ve işletmenizde yangın istasyonu, yangın ekibi veya itfaiye aracınız var ise, bu ekibiniz, malzemeleriniz, personeliniz ve işletmenizin yangın mücadelesi için dikkatli ve teknik düşünmeniz gerekecektir.
Şöyle ki;
Bu tür ekiplerin çalışacakları Acil Durumlar (Deprem, Yangın, Sel, Kurtarma- Arama,..) çok tehlikeli olaylardır. Bu durumlarda çalışacak personelinizin tüm aşamaları için (Seçimi, eğitimi, kıyafeti, bilgisi, takım çalışması,...) çok önemle ve dikkatle incelenmeli ve değerlendirmelidir.
Acil Durum olaylarına girecek ve çalışacak olan bu personeliniz olaylar hakkında detay ve teknik bilgiyi almalı, hatta kısa zamanda tecrübeli olmalıdır.
Sebep: Bildiğiniz gibi yangın dediğimiz olayın ilk başlangıç aşamasından buyana sadece olayda bulunan, görevi olmayan biri için bile yüksek risk oluşturmaktadır. Birde bu olaya müdahale için, olayı bastırması, bertaraf etmesi, olayla mücadele etmesi için göndereceğimiz personel için yangın olayı ne kadar yüksek tehlikeler barındırmaktadır...?
Umarım bu ekiplerimizin ne kadar önemli olduğu dikkatini çekmişimdir.

Haldun SEBER
IMG_0509.jpg
 

Haldun SEBER

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Mar 2012
Mesajlar
224
Tepki puanı
268
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar merhaba
İşletmeniz Çok Tehlikeli veya Tehlikeli sınıfta yer alıyor ve personelinizin sayısı az ise burada acil durum ekiplerinin 3 kişimi, 5 kişimi diye araştırılması veya hesap edilmesinin pek anlamı yok... Olası bir acil durumda tüm çalışanlarınızın bu duruma müdahale edebiliyor veya en azından bu durumda ne yapacaklarını iyi biliyor olması gerekiyor.
Özellikle sınıfları Tehlikeli ve Çok Tehlikeli olan işletme sorumlusu arkadaşların öncelikle,
-Tüm çalışanlarının Yangın söndürme cihazı kullanıyor olaması hakkında çalışma yapması,
-Tüm çalışanlarının Acil Durum Planlarını iyi biliyor ve uygulayabiliyor olduklarından emin olmasını,
-Acil Durum Planında görevleri olan, sorumlulukları olan arkadaşların tam anlamı ile görevlerinden emin olduklarını biliyor olmaları gerekmekte. Aksi halde biz ekipleri istediğimiz kadar mevzuatlara uydurmaya alışalım sadece yasak savmaktan öte gidemeyiz.
-Bazı işletmelerde bakıyoruz Acil Durum Planları hazırlanmış ancak personel (olaylarda,eğitim ve tatbikatlarda )bu planları uygulamıyor, dikkate almıyor.Bu sebepten ilgili ve sorumlu kişi arada kalıyor ve tüm isteği hevesi kursağında kalmışcasına yaptığı işten yakınıyor...
Burada tatbikatların, eğitimlerin değerlendirilmesi çok önemli bu değerlendirmelerin yönetimlerle konuşulması rapor edilmesi gerekirse kasıtlı yapılan hareketlerde uyarmaların gerçekleşmesi çok önemli.
-Birde işletmeden sorumlu uzman arkadaşların bu tür ilgisizliklere veya önemsiz tavırlara karşı alabilecekleri önlem olarak eğitimlerini ve özellikle tatbikatlarını bağımsız firma ile yapmaları. Firmadan bu durumlar hakkında raporlar almaları ellerini dahada rahatlatacaklardır. Onlardan gelecek uyarı daha etkin olacaktır.
Aynı zamanda firmalardan konunun uzmanı kişilerle çalışmaları hakkında taleplerde bulunabilir, istediğiniz seviyede bir uygulama gerçekleştirebilirsiniz.
Bu tür bir uygulamayı firma yetkilisi işletmeye maddi külfet olarak görebilir. Bu uygulamaları 3-5 yılda bir yapmanız bile size hem bir yol haritası çizecek hemde çalışmalarınızı değerlendirme fırsatı bulacaksınız.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.