Haber : I S A G, Frankfurt Fuarıyla Dünyaya Açıldı - Nevzat Çağlar Tüfekçi

Serçin YAPRAK

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
65
Tepki puanı
22
Meslek
Uzman (C)
İSAG, Frankfurt Fuarıyla Dünyaya Açıldı

(Ölümle sonuçlanan iş kazalarının olmadığı bir dünya mümkün)

1.jpg

İSAG BAŞKANI LEVENT KAVLAK'LA YAPILAN SÖYLEŞİ:

Röportaj: Nevzat Çağlar Tüfekçi

-Bize derneğiniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

-İSAG-İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği; yürüttüğü çalışmalarla, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin sorunlarına çözüm bulmak, mesleki hakların kazanımını sağlamak ve mesleki gelişimlerine katkı vermek için kurulan mesleki bir sivil toplum örgütüdür. Dört yıl önce kuruldu. Genel merkezi Ankara'da olan derneğimiz, ülke çapında yaptığı seminerlerle, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerini bir araya getirme mücadelesinin yanında, Türkiye'nin birçok vilayetinde dernek çalışmalarına katkı koyacak sorumlu üyeler belirleyerek, ulusal ölçekli bir dernek yapısına dönüşmüştür. Ülkemizin hemen hemen tüm şehirlerinde üyeleri bulunan derneğin, yerel bir dernek olmaktan daha çok, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin "meslek odası" refleksi ile hareket eden aktif bir oluşumdur.

-Derneğinizin amaçları doğrultusunda yurt içinde yaptığı çalışmalar nelerdir?

-İSAG, 24 Aralık 2011 tarihinde yapılan iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli sınavında mağdur olan meslektaşlarının haklarını savunmak için ciddi bir mücadele örneği göstererek, birçok meslektaşımızın belge sahibi olmasına katkı vermiştir. Bu mücadele sonunda biraraya gelinerek neler yapılabileceğinin farkındalığını oluşturmuştur. Meslektaşlarımızın hak mücadelesinde, taşın altına elimizi sokarak, etkisiz bir dernek olmaktan ziyade, cesurca sorunları dile getiren, "meslek odası" benzeri çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Ülkemizin birçok şehrinde seminerler düzenleyerek, meslektaşlarımızı bir araya getirdik. TV ve Basın yoluyla, yaptığımız çalışmaları, Türkiye'ye duyurarak, mesleğimizin önemine dikkat çekmeye çalıştık. Yurt çapında gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda, seminerlerimize katılan meslektaşlarımızı bilgilendirerek, mesleki uygulamalarında başarılı olmalarına katkı verdiğimiz gibi, verdikleri mesleki mücadelede yalnız olmadıklarını anlatmaya çalıştık. Ülkemizde yapılan iş sağlığı ve güvenliği aktivitelerinin hepsinin içerisinde bulunarak, meslek birliğinin güçlenmesine katkı vermek istiyoruz. Değişik meslek gruplarından birçok sivil toplum örgütü ile ortak çalışmalar yaparak, değişik alanlarda çalışmakta olan meslektaşlarımızın mesleki gelişimlerine katkı vermekteyiz. Bugüne kadar yaklaşık 30'a yakın sektörel fuarda, stand açarak, işverenlere, iş sağlığı ve güvenliğinin önemi anlatarak, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının toplumda açtığı yaranın büyüklüğünü ve ciddiyetini gözler önüne serdik. Toplumda, iş sağlığı ve güvenliği algısının artması için yaşanan kayıpları maddi ve manevi olarak ortaya koyarak; iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin yapacakları çalışmaların, ne kadar büyük önem taşıdığını dile getirmeye çalıştık. Ülkemizin değişik şehirlerinde yaşayan ve değişik sektörlerinde çalışmakta olan meslektaşlarımızı bir araya getirerek, hangi şehirde olursa olsun mesleki bir çatı altında buluşturmaktayız. Ülkemizde yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları, aslında toplumda yaşam sağlığı ve güvenliği bakış açısını da ortaya koymaktadır. Her yıl 1000-2000 arası çalışanımız, yaşamını kaybetmektedir. Ülkenin çalışanları, aynı zamanda toplumun dinamik bireyleri olduğu için, işyerlerinde yapılacak iyileştirmelerle birlikte, bilinçlendirme eğitimleri de, çalışanlarımızın, çalışma alışkanlıklarının yanında yaşam sağlığı ve güvenliğine bakış açısını değiştirecektir. İSAG olarak geleceğin Türkiye'sinde, toplumun tamamının değişimine yol açacak olan bu bilimsel çalışmalara imza atacak iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin önemini en iyi şekilde anlatarak, mesleki itibar kazanımı için büyük çaba göstermekteyiz.

-İSAG olarak 25-28 Ağustos tarihlerinde Almanya'nın Frankurt kentinde düzenlenen fuara katıldınız. Bu fuar ve katılımcıları hakkında bilgi verebilir misiniz?

-İSAG-İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği olarak ulusal bir sorunumuz olan iş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçerek, ülkemiz insanlarına sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturmaya çalışıyoruz. Bu çalışmaların başarıya ulaşabilmesi için iş sağlığı ve güvenliği alanında başarılı olan ülkelerdeki çalışmaların takibini yapabilmek amacıyla uluslararası toplantılar, kongreler, seminerler, paneller, konferanslar, fuarlar ve buna benzer etkinliklerin içerisinde olmak amacıyla çalışmalar başlatmış bulunuyoruz. Bu çalışmalara üç yılda bir düzenlenen ve 24-27 Ağustos 2014 tarihleri arasında Almanya'nın Frankfurt şehrinde İLO(Uluslararası Çalışma örgütü) ve İSSA(Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği) koordinasyonu ve DGUV(Alman Sosyal Kaza Sigortaları) tarafından ev sahipliği yapılarak düzenlenen ve dünyanın en büyük iş sağlığı ve güvenliği organizasyonu olan "XX. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi"ne ve 25-28 Ağustos tarihlerine arasında düzenlenen "Arbeit Schutz Fuar Organizasyonu"na, İSAG olarak katıldık. Arbeit Schutz Fuar organizasyonunu gerçekleştiren HİNTE-MESSE tarafından özel olarak davet aldık. Uluslararası bir platformda, tek sivil toplum örgütü İSAG olarak ülkemizi temsil ettik. 24-27 Ağustos tarihleri arasında yirmincisi gerçekleşen "Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi" ve 25-28 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen "Arbeit Schutz Fuar Organizasyonu"na, dünyanın 143 değişik ülkesinden iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, sivil toplum örgütü başkanları, bürokratlar, siyasetçiler ve bilim adamlarından oluşan 4000'e yakın katılım oldu. XX. Dünya iş sağlığı ve güvenliği kongresinin ana teması şuydu: "A world without fatal work accident is possible(Ölümle sonuçlanan iş kazalarının olmadığı bir dünya mümkün)."

-Fuarda ne gibi etkinlikler ve tanıtımlar yapıldı? Fuara katılım ve ziyaretçi anlamında ilgi nasıldı? Hangi ülkeler fuara katıldı?

-25-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında Frankfurt Messe fuar merkezinde düzenlenen Arbeit Schutz İş Sağlığı ve Güvenliği Fuar Organizasyonuna dünyanın değişik ülkelerinden, kişisel koruyucu malzemelerin üreticisi firmalar, ergonomi üzerine üretim yapan firmalar, Üniversiteler, Enstitüler, sivil toplum örgütleri ve Almanya'nın önde gelen sosyal güvenlik, iş sağlığı ve iş güvenliği kurumları ile birlikte sayıları 1000'e ulaşan katılımcı, stand açtı. Fuarın ziyaretçileri yoğundu. İngiltere, Amerika, Almanya, Avusturya, Avustralya, Singapur, Fransa, Danimarka, İsveç, Rusya, Bulgaristan, İtalya, İspanya, Makedonya, Belçika, İsviçre gibi birçok ülkeden firmalar ve sivil toplum örgütleri, bu fuarda yer aldı. Türkiye'den sivil toplum örgütü olarak sadece İSAG bu fuara katılarak, ülkemizi en iyi şekilde temsil etti. İş eldivenleri üreticisi olarak Elteks isimli Bursa kökenli Türk firması da fuarda yerini aldı.

-Siz İSAG olarak bu fuara davet edildiniz mi? Sizin fuara katılımınız nasıl gerçekleşti?

-İSAG olarak ülkemizde yaptığımız çalışmalar sadece Türkiye'de değil, aynı zamanda yurt dışındaki firmalar tarafından da takip edilmektedir. Daha önce katılımda bulunduğumuz bazı fuarlardaki çalışmalarımıza şahit olan yabancı firmalar, Frankfurt 'da düzenlenen fuar organizasyonuna, bizi de çağırdılar. Arbeit Schutz iş sağlığı ve güvenliği fuar organizasyonunu gerçekleştiren HİNTE MESSE tarafından ise özel olarak davet aldık.

-Siz fuarda nasıl bir etkinlik ortaya koydunuz?

-25-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında düzenlenen fuarda, stand açtık. Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği alanında merak edilen tüm sorulara cevap niteliğinde olmak üzere Almanca ve İngilizce broşürler hazırladık. Bu broşürleri standımıza koyduk. İş Sağlığı ve Güvenliği profesyonellerinin ülkemizdeki yaptıkları çalışmaları, sayıları ve mevzuatlarımıza dair bilgileri; diğer ülkelerdeki meslektaşlarımıza bu broşürlerle anlatmaya çalıştık. Standımızı ziyaret eden diğer ülkelerin profesyonellerinden, ülkelerindeki çalışmalar hakkında bilgiler aldık. Standımızı ziyaret eden uluslararası kuruluşlara, iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının gelişmiş ülkelerdeki işleyişi hakkında sorular sorarak, ülkeler arasındaki hukuki ve mesleki farkların ortaya çıkarılması konusunda, karşılıklı görüş alış verişinde bulunduk.

-Fuarda üst düzey görüşmeler yapabildiniz mi?

-İSAG olarak XX. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresinin düzenlenmesine katkı veren İLO ve İSSA yetkilileri ile görüşmeler yaptığımız gibi Avrupa'nın iş sağlığı ve güvenliği alanındaki en üst düzey enstitülerinin başkanlarıyla görüşerek, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki eğitimlerimizin gelişimine katkı verebilmeleri yönünde istekte bulunduk. IOSH ve NEBOSH gibi dünyanın tanınmış enstitüleri standımızı ziyaret ederek, uluslararası çalışmalarda bizlere destek verecekleri yönünde açıklamada bulundular.

-İş güvenliği uzmanlarının uluslararası örgütlülüğü olan "Avrupa İş Güvenliği Uzmanları Federasyonu" yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirebildiniz mi?

-İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneklerinin Avrupa ve Uluslararası Federasyonu niteliğinde olan örgütlerle görüşmeler yaptık. Avrupa ülkelerinin derneklerinin oluşturduğu federasyon tarafından, üyeliğe kabul konusunda karar birliğine varmış bulunuyoruz. Bundan sonra İSAG olarak Uluslararası çalışmaların tamamında bulunmaya çalışacağız. Ülkemiz iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin ülke sınırları içerisinde dünyaya kapalı bir şekilde olmasının önüne geçmek amacıyla, hem meslek hakları boyutunda hem de mesleki gelişimler açısından gelişmiş ülkelerdeki çalışmaları, ülkemiz iş sağlığı ve güvenliği çalışma yaşamına taşımaya çalışacağız.16 ülkenin derneklerinin bulunduğu federasyondaki meslektaşlarımızla sürekli iletişim içerisinde olarak, meslektaşlarımızı her türlü gelişmeden haberdar ettiğimiz, yurt dışındaki organizasyonlar konusunda bilgilendirdiğimiz gibi, bu organizasyonlarda aktif rol oynamak istiyoruz. İlerleyen günlerde, diğer ülkelerde yaşayan meslektaşlarımızı ülkemize davet ederek, deneyimlerinden faydalanma konusunda meslektaşlarımıza katkı vereceğiz. İSAG ismini ve çalışmalarını, sadece ülkemizde değil uluslararası tüm çalışmalarda da ortaya koyma amacındayız. İSAG olarak iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin dünyaya açılan penceresi olacağız. İlerleyen günlerde yaptığımız bu çalışmaların olumlu geri dönüşlerini almaya başladığımızda, meslektaşlarımız nasıl bir mücadele içerisinde olduğumuzu daha iyi anlayabileceklerdir.

-XX. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresinde verilen bilgiler, mesajlar ve ileriye dönük planlar neler oldu. Kongreye ülkemizden herhangi bir konuşmacı geldi mi?

-XX. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi, 24 -27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. Kongre organizasyonun düzenleyicileri arasında olan İLO(Uluslararası Çalışma Örgütü) Başkanı Guy RYDER, Dünya'da her gün 860 bin iş kazası meydana geldiğini ve her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarını sonucunda 2.3 milyon insanın yaşamını kaybettiğini vurguladı. Yaşanan bu trajedinin kabul edilemeyeceğini söyleyen RYDER, aynı zamanda dünya ekonomisinin her yıl 2.8 trilyon dolar kaybettiğini dile getirdi. Toplumun ve ekonominin çok şey kaybettiğini, bu kayıpları önlemek için daha çok şey yapılması gerektiğini savunan RYDER, iş sağlığı ve güvenliğinin dünya çapında yayılmaya başladığını çünkü bir insanı yaşatmanın zorunluluk olduğunu, ekonomik gelişmelerin insanı yaşamda tutmak için de yapılan çabalarla aynı çizgide ilerlemesi gerektiğine dikkat çekti.

Kongrenin organize edilmesinde sorumlu diğer bir dünya kuruluşu İSSA(Uluslar arası Sosyal Güvenlik Birliği) Başkanı Errol Frank Stoové, İş Sağlığı ve Güvenliği alanına yapılan yatırımların en az 2 katı olumlu yönde dönüş sağladığından söz ederken, gelişen iş dünyasında, zihin yorgunluğu ve ergonomik zorlamaların endişesini taşıdığını, bunları önlemek için yeni ve herkesi içerisine alan stratejiler belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

DGUV(Alman Sosyal Kazalar Sigortaları) yönetici Dr Joachim Breue, Almanya'da, yüzyıl önce, her yıl 10 bin kişinin iş kazalarından yaşamını yitirdiğini oysa bugün bu sayıların ilk kez 500'ün altına düştüğünü söyledi. Son yirmi yılda yaşanan iş kazaları sayılarının yarıya çekildiğini, bu başarının sadece Almanya'ya özgü olmadığını ve başka yerlerde de tekrarlanabileceğini, birlikte iş yaptıkları firmalarda, elde ettikleri başarılardan gördüklerini söyledi.

XX. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi Başkanı Dr. Walter Eichendorf, Dünya çapında iş sağlığı ve güvenliği alanında oluşturulacak önleme kültürünün, birlikte çalışılarak elde edilebileceğini ve bunun birden oluşmasının mümkün olmadığını söyledi. Eichendorf daha sonra şöyle konuştu: "Bu kültürün oluşması çok yavaş gerçekleşecek, bazen düşeceğiz, bazen kalkacağız ama önemli olan bir yerden başlamaktır çünkü bir insanın yaşamını kurtarmak için bir yerden başlamak şart. Tüm dünya birlikte çalışarak, daha çok profesyoneli sektör içine katarak, iş sağlığı ve güvenliğini başarabiliriz."

İnsanın beden bütünlüğünün önemi üzerine hedeflenen bir yüzyıla girdiğimizi söyleyen İSSA Başkanı Errol Frank Stoové, önlemeyi seviyorum diyerek, bu duygusal mesajı, herkesin bu sorumluluğu, yüreğinde hissetmesini istedi.

Kongreye konuşmacı olarak, Türkiye'den İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım ÖZER, "Madencilikte iş sağlığı ve güvenliği üzerine" başlıklı bir sunumla katıldı. Kasım ÖZER'in sunumu, dinleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı.

Kaynak: http://blog.radikal.com.tr/ekonomi_...s-kazalarinin-olmadigi-bir-dunya-mumkun-71244
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.