Içme Suyu Analizi Hakkında

ysfozkan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Şub 2013
Mesajlar
4
Tepki puanı
10
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
elimizdeki bilgiler
iş sağlığı ve güvenliği tüzüğü içme suyu analiz hakkında bi zorunluluk koymuyor

İNSANİ TÜKETİM AMAÇLI SULAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE
Madde 3 — Bu Yönetmelik hükümleri;

a) (Değişik ibare:RG-7/3/2013-28580) Kurumca suyun kalitesinin doğrudan ya da dolaylı olarak tüketici sağlığını etkilemediğinin tespit edildiği durumlarda kullanılan sulara,
uygulanmaz diyor.

İÇME SUYU ELDE EDİLEN VEYA ELDE EDİLMESİ PLANLANAN
YÜZEYSEL SULARIN KALİTESİNE DAİR YÖNETMELİK
denetimi kullanana değil üretene zorunlu kılıyor

bakanlığı aradım bizim böyle bi zorunluluğumuz yok sağlık bakanlığı istiyorsa bilmeyiz dedi.sağlık bakanlığının da çıkardığı yönetmelikler üstte sıralandı.

o halde içme suyu analizini şebeke suyu veya hazır su kullandığı halde yaptıranlar neden yaptırıyor.denetlendik diyenler müfettişler buna gerçekten baktı mı.

zira damacana ve şebeke suyu raporları saklanabilir ama bunları başka bi firmadan yaptırmaya gerek var mıdır.geriye tek soru kalır.tesisat ve sebilde bulaşma oluyor mu.onun da net bi yönetmelik ve bakım sorumluluğu gözükmüyor.yani şu yetkili kişi tarafından şu periyotlarla bakım yapılır yazmıyor hiçbir mevzuatta.

konu üzerindeki durum analizi böyledir.sonuç çıkarabilmek adına teknik yorumlarınızı bekliyorum.
 

çağatayözcan

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Ocak 2012
Mesajlar
165
Tepki puanı
76
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
Aslında şu şekilde yöntem kullanılabilir; öncelikle bir içme suyu analizi yaptırılabilir nedeni uygunluğunu kontrol etmektir.Daha sonra uygun değilse alternatif çözümler bulunabilir(suyu arıtma,damacanadan su temini vs.)gibi eğer damacanadan su sağlanıyorsa onun da bir temizleme talimatı oluşturulabilir(tedarikçi firmalar temizliğini yapıyor.) Zaten burada asıl amaç illaki bir denetlemede sorun gidermek değil de içme suyundan zehirlenme ihtimaline karşılık su tahlili yaptırmaktır. Yemekhanede 48 saat şahit numune yaptırma gibi birşey yani.Çünkü olumsuz bir durumda zaten bizlere soracaklardır yetkili merciiler bu suyun uygunluğunu kontrol ettirdiniz mi? diye.
 

ysfozkan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Şub 2013
Mesajlar
4
Tepki puanı
10
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
"Aslında şu şekilde yöntem kullanılabilir; öncelikle bir içme suyu analizi yaptırılabilir nedeni uygunluğunu kontrol etmektir"
diyorsunuz çünkü karışma ihtimali var.doğru bunu bende düşündüm tesisatta delik kaynakta kırık borularda sızıntı olabilir.ama bunun da bi periyodu olmalı o da yıllık galiba.ama su tesisatı bakımı periyoduna rastlamadım hiç.sadece duyum.

" Daha sonra uygun değilse alternatif çözümler bulunabilir(suyu arıtma,damacanadan su temini vs.)gibi eğer damacanadan su sağlanıyorsa onun da bir temizleme talimatı oluşturulabilir(tedarikçi firmalar temizliğini yapıyor.)"
bunun için firmaya telefon ettim 6 ayda bir gelip sebilleri temizliyor buna karşılık da bi bakım formu bırakıyorlarmış.

"Zaten burada asıl amaç illaki bir denetlemede sorun gidermek değil de içme suyundan zehirlenme ihtimaline karşılık su tahlili yaptırmaktır. Yemekhanede 48 saat şahit numune yaptırma gibi birşey yani.Çünkü olumsuz bir durumda zaten bizlere soracaklardır yetkili merciiler bu suyun uygunluğunu kontrol ettirdiniz mi? diye."

esas sorun da bu zaten denetlemede bu soruyu duyan var mı.çünkü belediye yada damacana suyundan kişi zehirlense dese kontrol ettirdin mi hem resmi dayanağı yok hem de belediyenin suyunu ben mi kontrol ettirecem.ben en fazla su tesisatında karışma riskini değerlendiririm yada beni başkan yapacaklar belediyeye su analizini dert etmeyecekler bidaha.hala şu müfettişler soruyor biz yaptırıyoruz diyenleri düşünüyorum yoksa az çok formül belli oldu gibi

şebeke için:
1.su tesisatını kontrol ettir.sorun varsa yaptır 1.adımı tekrar et yoksa 2 adıma geç
2.suyu analiz ettir.pis çıkarsa 1.adıma dön temiz çıkarsa 3.adıma geç
3. belediyenin su analiz raporlarını sakla ve yıllık su tesisatı bakım planına uy

damacana için:
1.suyun analizini yaptır.pis çıkarsa sebili temizlet 1.adımı tekrar et temiz çıkarsa 2.adıma geç
2.firmanın analiz raporlarını sakla ve yıllık sebil bakım planına uyulmasını sağla.
 

çağatayözcan

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Ocak 2012
Mesajlar
165
Tepki puanı
76
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
Denetlemede ben karşılaşmadım.Ama yaptırıyoruz olumsuz durumda çalışanın iş yerindeki suya sebep bulma ihtimaline karşılık yetkili kuruluşlara bu analizleri yaptırıyoruz.
 

Adalı54

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Ara 2012
Mesajlar
32
Tepki puanı
31
Meslek
Uzman (B)
Arkadaşlar her şeyi denetlemede isdeyecekler diye bişi yok.

Lüzum gördü iseniz muhakkak bir sebebiniz vardır o işi yaptırırken. Sağlık ve hijyen açısından yaptırın . Damacana sulara pek güvenmeyin derim. kullandığımız markanın analiz raporunu istedim. Tüm nikrobiyolojik sonuçları max. değerde çıktı.
sizlerinde yaptırmasında fayda olur. ama aylık olarak tedarikçinizden isteyebilirsiniz. onlarda zaten dış lab. yaptırıyor. dış lab. sonuçlarını isteyin. saklayın.
 

ysfozkan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Şub 2013
Mesajlar
4
Tepki puanı
10
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
kurul olarak şöyle bir sonuca vardık.
firma analiz raporunu yollayıp sebil bakımını yapacaklar.bakımla ilgili rapor verecekler.şebeke suyu için herhangi bir işlem yapmıyoruz.hepsi bu.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.