Tartışma : Iş Görüşmesinde Ücret Sorusu Nasil Yanitlanmali?

Halit Forever

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Eki 2013
Mesajlar
137
Tepki puanı
115
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
İş arama sürecinin en kritik noktası mülakat aşaması. Her şey iyi gidiyor derken ücret konusu birden görüşmenin seyrini değiştirebiliyor. Bazen iş başvurusunda bulunan kişi umduğunun çok altında bir ücretle karşılaşıyor, bazen de söylediği ücret fazla düşük bulunup özgüvensiz olarak damgalanma ihtimali yaşıyor. Peki her iki tarafın ücret konusundaki yaklaşımı ne yönde? Yenibiris.com’da ve eposta yoluyla bunu sorguladığımız anketlere 9.316 iş arayan aday ve 1.160 insan kaynakları profesyoneli katıldı. İşte sonuçlar…

MAAŞ ARALIĞINI BİLMİYOR

İş arayan adayların yüzde 80’i başvurdukları pozisyon ile ilgili ücret aralıklarını bilmediklerini belirtti. İşe alımcı maaş beklentisini sorduğunda adayların yüzde 40’ı hedeflediği ücreti söylerken, yüzde 37’lik bir kesim, İK’cı bir sayı söylemeden fikrini belirtmekten kaçınıyor.
İş görüşmesinde maaş sorusuna nasıl cevap veriyorsunuz?
Hedeflediğim, ideal ücreti söylüyorum yüzde 40
Ücret söylemekten kaçınıyorum yüzde 37
Öğrenebildiğim kadarıyla ortalama bir sayı söylüyorum yüzde 20
Piyasanın biraz altında söylüyorum yüzde 3

YÜKSEK SÖYLEMEK OLUMSUZ DEĞİL

Bir diğer mesele ise adayın konuyu açıp açmaması gerektiği. Ankete katılan iş arayanların yüzde 60’ı mülakatçı sormadan konuyu hiç açmıyor. İK uzmanlarının yüzde 56’sı ise ücret sorusunun daha ilk görüşmede adaydan geldiğini söylüyor. Bazen adayın ortalamadan düşük bir ücret talep etmesi firma tarafında “acaba yetersiz ya da özgüvensiz mi” endişesine yol açabiliyor. Yüksek söylemek de aynı şekilde olumsuz algılanıyor. Anketi cevaplayan adayların büyük bir kısmı (yüzde 80) da böyle düşünüyor. Oysa ankete katılan İK profesyonellerinin yarısından fazlası talebin “düşük” olmasını olumsuz bir durum olarak görmüyor.

İş görüşmesinde ve/veya özgeçmişte belirttiğiniz ücretin yüksek bulunması nedeniyle işi alamadığınızı düşündünüz mü?

Evet yüzde 80
Hayır yüzde 20

PAZARLIK YAPMALI MI?

Adayların büyük bir kısmı ücret pazarlığı yapmadığını belirtiyor ama aday uygun bulunmuş ise, İK uzmanları ilk önerdikleri ücretin yerine yeni bir teklifte bulunabiliyor. Genel olarak teknik uzmanlıklar ve orta seviye ve üstü yöneticiler ücret pazarlığı yapıyor. Her ne seviyede olursa olsun ilk görüşmede ücret sorulmaması öneriliyor. Grafton Türkiye Ülke Müdürü Tuğçe Güzel çiftçi ücretin açılacağı zamanla ilgili şunları söylüyor: “İlk aşamalar adayların kendi yetkinliklerini, becerilerini, geçmiş deneyimlerini ve işe uygunluklarını sergiledikleri bir alan olmalı. Süreçte olumlu ilerlemeleri durumunda, firmanın yönlendirmesi ile ücret ve yan haklarla ilgili beklentileri konuşmak çok daha uygun olacaktır. Aday işe uygunluğunu kanıtlamışsa, firmanın önerisinden daha yüksek bir beklentisi olsa bile en azından ilk aşamalarda elenmeden bu konuda konuşma ve pazarlık yapma şansına sahip olacaktır”. Yönetici, ücret pazarlığının, eğer iş arayan kişiyi memnun etmeyen bir teklif varsa yapılması gerektiğini söylüyor. Pazarlıklarda deneyim ve eğitim ile paralel ilerleyen bir sürecin olduğunu söyleyen Güzelçiftçi “Üst düzey yönetici segmentinde pazarlıklar daha makul karşılanabilmekte ancak uzman rollerinde bazen negatif etki yaratabiliyor” diyor.

İŞİN PÜF NOKTASI

İşe alımcılara göre adayların birçoğu şirketi ve pozisyonun gerekliliklerini iyi araştırmıyor. Ücret konusunda ise doğru bilgiye ulaşmakta zorluk çekiyor. Ücret seviyeleri farklı göstergelere göre değişkenlik gösteriyor. Güvenilir yayınların her yıl yaptıkları ücret araştırmalarının sonuçları ve ücret araştırma şirketlerinin yıllık raporları bu konuda yardımcı olabilir. Kişinin net ve dürüst olması, teklifin üzerinde bir beklentisi varsa bu talebinin gerekçelerini firmaya sunabilmesi bekleniyor. Bu gerekçeler, eğer çalışıyorsa mevcuttaki ücret paketi, sahip olduğu yetkinlik ve beceriler, kanıtlanmış başarıları (örneğin satışları yüzde 20 oranında arttırmış olması) ve işe başlaması durumunda firmaya yapacağı katkılar gibi konular. Bunların dışında ücret talebinde bulunmadan önce şu kriterleri gözden geçirmekte yarar var:
- Deneyim ve eğitim: Bitirilen okul ve deneyimlerinin tutarlılığı (aynı konuda olması) kişinin alanında uzmanlaşma seviyesini belirler. Bu da maaş ortalamasına yansıyacaktır.
- Başvurulan pozisyonun unvanı: Eleman, uzman, uzman yardımcısı… Hepsinin maaş derecesi ayrı.
- Ekonomik durum: Başvuru yapılan sektörde o dönem finansal bir durgunluk yaşanıyorsa beklentiyi fazla yüksek tutmamalı.
- Başvurulan şirket: Gerçekten kurumsal bir şirket ise maaş pazarlığı yapmanız pek mümkün olmayabilir. Maaş politikaları her derece için bellidir.
- Yan faydalar: Kurum size eğitim, ikramiye, özel sağlık sigortası, bireysel emeklilik katkı payı gibi yan faydalar sunuyorsa bunları da dikkate almalı.

Kaynak: Hürriyet İK
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.