Isg Uzman Maaşları Ve Standartlaştırma

İş Güvenlik Uzmanı

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
31
Tepki puanı
38
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Merhaba arkadaşlar,
Özellikle yeni iş güvenlik uzmanı olan yada olacaklarla birlikte birçok iş güvenlik uzmanının kafasını karıştıran sorulardan biri maaş problemi. Bu noktada birçok ayrı görüş var ve işin garibi herkes kendince haklı :) Yeni iş güvenlik uzmanları aldıkları riskin yüksek ancak önerilen maaşların düşük olduğundan yakınmakta ve oldukça haklılar, bu işi senelerdir yapan ve belli bir seviyeyi yakalamış arkadaşlar ise kendinizi kanıtlarsanız maaşınızı da kendiniz belirleyeceksiniz zaten diyorlar ve haklılar da. Bence asıl problem bu işte belli bir standardın olmaması. "İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik" 'de belirtildiği üzere:

İş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri

MADDE 12 – (1) İş güvenliği uzmanları, bu Yönetmelikte belirtilen görevlerini yerine getirmek için aşağıda belirtilen sürelerde görev yaparlar:

a) 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına yılda en az 60 dakika.

b) (Değişik:RG-11/10/2013-28792) Diğer işyerlerinden;

1) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 6 dakika.

2) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 8 dakika.

3) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 12 dakika.

Çalışma saatlerinin ne olması gerektiği net bir şekilde matematiksel olarak açıklanmıştır. Bu şekilde maaş hesaplamasının da yönetmelikte yer alması ve belli bir metamatiksel hesabının olması gerekiyor.

Örneğin yönetmelikte geçecek olan;

Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışılan saat başına ayda en az .... TL. cümlesindeki "en az" ibaresi zaten özel sektörde etkisini gösterecek, işini daha iyi yapanın daha çok kazanmasını sağlamakla birlikte bu işi yapacak ve bu riski alacak arkadaşların da belli bir ücretin altında başlamalarının önüne geçilmiş olacaktır. İşveren size standardın altına düşmeyecek şekilde önerisini sunacak sizde hayır ben bu işi ancak şu kadara yaparım şeklinde şu anda olduğu gibi söyleyebildiğiniz gibi tamam kabul ediyorum diyebileceksiniz. Ancak buradaki fark siz işi kabul ettikten sonra aklınızda acaba benimle aynı şartlarda başlayan biri benden daha yüksek yada düşük alıyor mudur gibi bir soru işareti kalmayacak.

Fikir vermesi açısından Erzurum Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Muammer YAYLALI' nın akademisyenlerin özlük haklarının iyileştirilmesiyle ilgili yazısından bir resim koyuyorum. Resimde araştırma görevlilerinin diğer iş kollarıyla yapılan maaş karşılaştırması mevcut.



Kaynak: http://www.yok.gov.tr/documents/102...urul.pdf/973be558-5c03-45fa-a7bb-784189b80a3e

Yeni görev yapacak isg uzmanı arkadaşlarımızın kendilerine 1000 - 1500 gibi rakamlar teklif edildiğini görüyoruz. Alınacak olan riskin boyutu belli, ucunda hapis cezası bile var. Bununla birlikte işçi, işveren ve devlet arasında köprü vazifesi göreceksiniz. Bütün riskleri ortadan kaldırmak, iş kazalarını önlemek ve hapse girmemek için işverene çözüm yolları üreteceksiniz, işveren maliyetli olduğu için burun kıvıracak. Devlet size yaptırım yetkisi vermiş ama maaşınızı işveren verecek. Hem görevinizi eksiksiz olarak yapmak hemde işinizden olmamak için kırk takla atacaksınız ve ay sonunu kazasız belasız atlatabilirseniz 1000 - 1500 tl cebinize koyacaksınız. Hey yavrum heyyy.

Maaş konusunda yönetmeliğe matematiksel çözümü olan net bir madde konmadığı sürece bu tartışma her zaman yaşanacak ve uzayıp gidecek.

Saygılarımla.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.