Form Kısmi Iş Sözleşmesi Hakkında Detaylı Bilgiler Ve Örnek Sözleşmeler

ATURAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2012
Mesajlar
784
Tepki puanı
1,248
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Günümüzde ortaya çıkan ekonomik ve teknolojik gelişmelerin çalışma hayatımızdaki en önemli etkisi esnek çalışma modellerinin yaygınlaşması olmuştur. Bu gelişmelere ilişkin olarak da 4857 sayılı İş Kanununda çalışma sürelerinin esnekleştirilmesi yönünde yasal düzenlemeler yer almıştır. 4857 sayılı İş Kanunu ve ilgili yönetmelik maddeleriyle de kısmi süreli iş sözleşmesinin tanımı yapılarak; haftalık çalışma süresinin tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçinin çalışma süresine göre önemli ölçüde daha az belirlendiği yani tam süreli çalışmanın üçte ikisine kadar yapılan çalışmaların kısmi süreli çalışma olduğu belirtilmiştir. İş Kanununun 5. maddesi haklı bir neden olmadıkça kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiye farklı bir muamele yapılmasını yasaklamıştır.

Kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiye çalıştığı süreyle orantılı olarak ücret ödenmesi gerekmektedir.(4857/13-II) Buna göre kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçinin, ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ve izin süreleri tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre orantılı olarak hesaplanmalıdır. Yargıtay’ın kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiye, hafta tatili ücretinin haftalık kırk beş saatlik çalışmayı doldurmadığı için ödenmeyeceğiyle ilgili kararı vardır. Ancak bu kararın tek bir işverenle haftanın; iki, üç günü gibi bir süre çalışan işçiler için geçerli olduğu bu yüzden birden fazla işverenle haftalık kırk beş saati dolduracak şekilde çalışma yapan işçiler için geçerli olmayacağı ve işçinin hafta tatili ücretine hak kazanacağı düşüncesindeyiz. Öğretide de bu yönde görüşler vardır.

Kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin sosyal güvenliğiyle ilgili olarak 01.01.2012 tarihinde yürürlüğe giren zorunlu genel sağlık sigortası kapsamında otuz günden az ödenen prim gün sayılarının otuz güne tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiler, toplu iş hukukuna ilişkin hükümlerden tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiler gibi yararlanmakta yani sendikaya üye olabilmekte, toplu İş sözleşmesi kapsamına girebilmekte ve yasal greve katılabilmektedir. İş Kanunundaki iş güvencesi, toplu işçi çıkarma ve özürlü işçi sayılarının belirlenmesindeki işçi sayısına kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerde dahil olmaktadır.

Kaynak : http://sgkrehberi.com/haber/11434/
 

Ekli dosyalar

  • Kısmi süreli iş sözleşmesi.doc
    91 KB · Görüntüleme: 112

ATURAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2012
Mesajlar
784
Tepki puanı
1,248
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Kısmi Süreli İş Sözleşmelerinin SGK’Ya Her Ay Verilmesi Gerekir...

Detay bilgiye ekli dosyadan ulaşabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Kısmi Süreli İş Sözleşmelerinin SGK’Ya Her Ay Verilmesi Gerekir.doc
    34 KB · Görüntüleme: 79

ATURAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2012
Mesajlar
784
Tepki puanı
1,248
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Süresi belirsiz kısmi iş sözleşmesi örneği...
 

Ekli dosyalar

  • SÜRESİ BELİRSİZ KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ.doc
    58 KB · Görüntüleme: 101

ATURAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2012
Mesajlar
784
Tepki puanı
1,248
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Belirli kısmi süreli iş sözleşmesi örneği...
 

Ekli dosyalar

  • Belirli kısmi süreli iş sözleşmesi örneği.pdf
    82 KB · Görüntüleme: 99

ATURAN

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Tem 2012
Mesajlar
784
Tepki puanı
1,248
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Kısmi süreli iş sözleşmesi yaparak şirketin çalışanı olduğunuzda yaptığınız sözleşme süresi kadar şirket adınıza primlerinizi SGK ya yatırmaktadır.

Aylık çalışma süreniz eksik ise bu durumda SGK ya aylık yatırılması gereken 30 günlük primi tamamlamak için kalan günleriniz kadar primi sizin yatırmanız gerekiyor.

Örneğin : Kısmi süreli iş sözleşmeleri yaparak çalıştığınız şirketlerin toplam gün sayısı 20 gün ise bu şirketler çalıştığınız süreler kadar olan günü SGK ya yatıracak ve 10 gün açığınız kalacaktır. SGK ya sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için sizin ayrıca bu 10 gün için prim yatırmanız gerekmektedir.

Not : Alo 170 tarafından verilen bilgiye göre; emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için ise çalıştıkları işyerleri tarafından çalıştıkları süre kadar ödenen destek primleri yeterli olmaktadır. Aylık çalışma sürelerinde eksik olması durumunda ayrıca 30 güne tamamlama şartı bulunmamaktadır.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.