Bilgi : Kasap / Balık Reyonunda İş Sağlığı Ve Güvenliği

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3,013
Tepki puanı
3,508
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Kasap/ Balık Reyonunda İş Sağlığı ve Güvenliği
Burada verilmiş olan önerilerin birçoğu, balık ve peynir reyonları için de geçerlidir.
*Arabaların tekerleklerinin bakımı yapılmış olmalıdır. Bozuk tekerli arabalar bakıma alınmalıdır.
*Tüm kesici, öğütücü ve diğer ekipmanlar bilenmiş, keskin ve iyi durumda bulundurulmalıdır. Küt olan ekipmanlar görev yaparken daha fazla güç gerektirir.
*Donmuş ürünler, termal eldivenlerle tutulmalıdır.
*Etler, çelik eldiven kullanılarak kesilmelidir.
*Bir vardiyada sürekli kesme ve kıyma işlemi yapılmamalı, arada başka işler yapılmalıdır.
*Sırta fazla yük gelmesini önlemek için büyük paket ve ağır cisimler, vücuda yakın tutulmalıdır.
*Çalışanların etiketleme sırasında eğilip yürüme gereksinmesini azaltmak için paketleme ünitesi yakın tutulmalıdır.
*Çalışanların temas edebileceği keskin, sert cisimler ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
*Makaralı konveyör ile paketleme istasyonu o şekilde dizayn edilmelidir ki, çalışanlar tepsileri taşıma yerine kaydırarak iş görebilsin.
*Yüksekte istiflemek gerekiyorsa, buralara köpük tepsi gibi hafif cisimler yerleştirilmelidir.
*Yüksekteki cisimlere erişmek için basamaklı bir sehpa kullanılmalıdır.
*Tartı ekipmanları en iyi çalışma olanağı bulunan bölgede tutulmalıdır. Çok yüksek veya çok alçakta bulunan basküller çalışanlara zorluk çıkarabilir. Mümkünse, tüm çalışanların kolayca kullanabilmesi için basküller yüksekliği ayarlanabilen tablala üzerine konmalıdır. Ayrıca baskül, tezgahın en alçak noktasına kurularak hem çalışanların hem de müşterilerin erişebilmesi mümkün olmalıdır.
*Uzun süreli et kıyma işleminde, çalışanların sırt ve bacak rahatlığı için, oturabilecekleri bir sehpa temin edilmelidir.
*Sırt ağrıları meydana gelmemesi için tepsilerin her tarafına yetişmek amacıyla uzun kenarında çalışmak gerekmektedir.
*Maşa kullanırken tezgahın diğer ucundan her tarafa yetişebilmek için uzun saplı maşalar seçilmelidir.

*Eller veya bilekler bükülü vaziyette çalışmamalıdır.
*Bıçaklar bilenmiş olmalıdır. Çalışanlar en iyi bıçak bileme yöntemi konusunda eğitilmeli, bıçaklar düzenli olarak bilenmelidir.
*En iyi verimi almak için değişik bıçaklar denenmelidir. Bazı işlerde belirli bıçak şekilleri daha randımanlı olmaktadır.
*Kesme yerine, belirli amaçlar için doğrama ekipmanları da düşünülmelidir.

*Mümkün olduğu durumlarda departmanlarda ayarlanabilen ekipmanlar kullanılmalıdır. Örneğin, kesme tablaları, baskül ve şarküteri dilimleyicileri
*Çalışanların müşterilere uzanmaksızın hızmet verebilecekleri bankolar kullanılmalıdır.
*Uzun süre ayakta durmanın gerektirdiği durumlarda ağrı engelleyici hasırlar, çalışanların oturup dinlenebilecekleri sehpalar kullanılmalıdır.
*Çalışanların eğilmeksizin, çok yükseğe uzanmaksızın çalışabileceği kıyma makinaları kullanılmalıdır.
*etleri parçalayanlar deneyimli ve eğitilmiş olmalı, KKD kullanmalıdır.


Kaynak : MARKETLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EL KİTABI
Maden Müh. Halil ERDİM, Prof.Dr. Ayşen TÜRKMAN, Doç. Dr. Cavit ATALAR
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.