Makale : Organ Bağışı Yapana Rapor Parası Ödeniyor - Okan Güray Bülbül

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,283
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kamu spotlarıyla organ bağışı bilincinin artırılması hedefleniyor. SGK da yayımladığı son genelgeyle buna destek oldu ve 'kendi isteğiyle organ bağışında bulunanlara' da rapor parası ödeneceğini açıkladı.
Türkiye organ bağışı konusunda ne yazık ki istenilen noktada değil. Bu konuda son dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kamu spotlarıyla bir farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor. SGK da bu anlamda yayımladığı son genelgeyle konuya açıklık getirdi ve 'kendi isteğiyle organ bağışında bulunanlara da rapor parası ödenir' dedi. Sağlık Bakanlığı'na göre 2015 yılında 4.552 organ nakli yapılmış. En çok böbrek nakli gerçekleştirilmiş. Bunun yanında 3.155 kişiye de kornea nakledilmiş.

7.707 kişiye hayat verdi

Toplamda 2015 yılında organ ve doku nakliyle sağlığına kavuşan kişi sayısı 7 bin 707. Dolayısıyla bu kişilerin yeniden hayata tutunduğunu ve sağlıklarına kavuştuğunu söylemek mümkün. Diğer yandan yaklaşık 30 bin kişi halen organ veya doku nakli bekliyor durumda. Organ bekleyenlerin pek çoğu böbrek yetmezliği nedeniyle böbrek nakli bekleyenler. Son beş yıl içinde Türkiye’de organ nakli sayısı önemli ölçüde artış gösterdi. Ortalama 2 bin 900 civarında gerçekleşen böbrek nakli sayısı, 2015 yılında 3 bin 204’e yükselmiş durumda.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ

Sigortalıların istirahat raporu alması halinde SGK’dan rapor parası olarak bilinen geçici iş göremezlik ödeneği alması mümkündür. Ancak rapor parasının alınabilmesi için bazı şartların varlığı gerekir. Bunun için geçerli ilk şart, istirahat raporunun Sağlık Bakanlığı'nca yetkilendirilen hekimlerden alınmış olması gerekir. Tek hekim raporuyla en çok 10 gün istirahat raporu verilebilir. İlk rapordan sonra gerek görülmesi halinde 10 gün daha raporun süresi uzatılabilir. Tek hekim raporuyla 20 günden uzun istirahat raporu verilemez.

Hangi şartlar aranıyor?

Bir sigortalının SGK’dan rapor parası alabilmesi için, raporlu olduğu günden önceki bir yıl içerisinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta kollarına prim ödemiş olması gerekir. Diğer yandan daha önce sigortası olan bir kişi işten ayrılıp 3 ay sonra tekrar bir işe girip 1 ay çalışmış ise rapor parası alabilir.

Kesinti olur mu?

SGK hastalık halinde raporlu olunan üçüncü günden itibaren rapor parası öder. Yani ilk iki güne rapor parası ödemez. Ancak iş kazası ve doğum hallerinde raporlu olunan bütün günler için rapor parası ödenir. Bunun yanında bir kişi raporlu olduğu günlerde yatarak tedavi görmüş ise prime esas kazancının günlük tutarının yarısı, ayakta tedavi görmüş ise üçte ikisi oranında rapor parası alır.

Heyet raporu altı ay

20 günü aşan istirahat raporlarının sağlık kurulunca verilmesi gerekir. Sağlık kurulunun raporlarının süresi de 6 ayı geçemez. 6 ayın üzerinde istirahat raporu için tedavinin devamı halinde malullüğe düşülmesinin önemli ölçüde azalması gerekliliği şartı aranır.

SGK genelge yayımladı

SGK geçtiğimiz günlerde yayımladığı genelgeyle organını kendi isteğiyle başkasına bağışlayan kişilerin de Sağlık Bakanlığı'nca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından organ nakliyle ilgili istirahat raporu almış olması halinde raporlu oldukları üçüncü günden itibaren rapor parası alabileceğini hüküm altına aldı. Bu sayede organ bağışı sonrasında sağlığına kavuşması için dinlenmesi gereken kişilerin de rapor parası alabilmeleri sağlanmış oldu.

AKSAM_20161223_9.jpg
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.