Risk D. Otellerde Risk Analizi

Konu, 'Konaklama Sektöründe İSG Uygulamaları' kısmında duygu tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. duygu

    duygu TÜİSAG Üyesi



    arkadaşlar iyi günler..otelde calışmış risk analizi hazırlamıs ya da hazırlayacak olan uzmanlarımız varsa bilgilerini burda paylaşırlarsa cok sevinirim..



     
    SuİSG, ogün ve KATMANDU bu yazıya teşekkür etti.
  2. Altunöz

    Altunöz TÜİSAG Üyesi



    duygu hanım eğer otellerle ilgili bir çalışma bulduysanız benımle de paylasabilirmisiniz.



     
  3. Tolga_34

    Tolga_34 TÜİSAG Üyesi

    çiğdem kanat ve duygu bu yazıya teşekkür etti.
  4. fmsbg

    fmsbg TÜİSAG Üyesi

    Otellerde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili İSG Dergisinin 37. sayısının 44. sayfasında bir makale ve yök tez arama sayfasından
    "Ankara'da beş yıldızlı bir otel çalışanlarının sağlık ve güvenlik durumunun ve çalışma koşullarının tespiti"
    adlı tezin tam metnine ulaşabilirsiniz. http://tez2.yok.gov.tr/

    İyi çalışmalar



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
    Onur S., ramayana, ırmak ve 1 kişi daha buna teşekkür etti.
  5. akraba54

    akraba54 TÜİSAG Üyesi

    arkadaşlar otelde yapılacak isg hizmetlerinde nelere dikkat etmeliyiz

     
  6. sufilozofu

    sufilozofu TÜİSAG Üyesi

    Bu konu çok kapsamlıdır. Su kaynaklı sorunlar, biyolojik tehlikeler ile ilgili yardımcı olabilirim. Selamlar.



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  7. mustafa kemal şimşek

    mustafa kemal şimşek TÜİSAG Üyesi

    sayın su filozofu bu konuda yardımınıza ihtiyacım olacak. deneyimlerinizi sayfaya aktarmayı düşünüyormusunuz? yada nasıl yardımcı olmayı planlıyorsunuz bu konuda?

     
  8. akraba54

    akraba54 TÜİSAG Üyesi

    söylediğiniz konularda neler yapılmalı su analizi gibi şeyler mi paylaşırsanız sevinirim

     
  9. dilekaltinok

    dilekaltinok TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    faydalı olmasını umarım

     

    Ekli Dosyalar:

  10. akraba54

    akraba54 TÜİSAG Üyesi

    dilek hanım çok teşekkürler

     
  11. sufilozofu

    sufilozofu TÜİSAG Üyesi

    Sn. Mustafa Kemal Şimşek, Sn. Akraba54 ve diğer takipçi arkadaşlar,

    Otel ve daha genel olarak turizm işletmelerinde su ve hava kalitesi kaynaklı riskler konusunda yardımcı olmaya çalışacağım.

    1. Genel kural, şehir şebekesinde Belediyenin sorumluluğu su sayacına kadardır. Su sayacından itibaren işletmenin sorumluluğundadır.
    2. Suyun depolandığı sarnıç veya su depolarında TS EN 266 İnani tüketim amaçlı sular yönetmeliği geçerlidir. Fiziko kimyasal kalite yanında mikrobiyel temizlikte izlenmelidir. İzlme süresi su sarnıçları ve depolar için en az 6 ayda birdir. Ancak sistemin karmaşasına göre süre ayda 1 defa uygulanabilmektedir. Su depoları ve sarnıçlarında lejyoner bakteri (legionella phe.) bulunmaktadır. 2001 yılında Turizm bakanlığı tarafından yayınlana yönetmelikle oteller/hoteller "çok sık seyahat eden insanların lejyoner hastalığına yakalanma riski" ile ilgili sorumlulukları vardır. Ama su deposu ve sarnıçtan numune alan hotele rastlamadım :(
    3. Su sarnıçlarının hemen yanında yangın suyu deposu vardır. Bu depoda genel kullanım suyuna bağlıdır. O nedenle lejyoner bakterisi riski yangın deposunda da mevcuttur.
    4. Oteldeki yüzme havuzu hem mikrobiyel risklere sahiptir hem de lejyoner hastalığı riskine sahiptir.
    Boyler sistemi lejyoner riskine sahiptir ve yurtdışındaki yönetmeliklere göre 6 ayda bir temizlenmeli ve 65C üzerindeki sıcak su, buhar veya dezenfektan ile temizlenmelidir.
    5. Sulu soğutma yapan (evaporatif soğutma kulesi + çiller (chiller) ) çalıştıran sistem için lejyoner bakterisi riski yüksektir.
    6. Kapalı devre ısıtma sisteminde lejyoner bakterisi riski vardır.
    7. Süs havuzlarında lejyoner bakterisi riski vardır.
    8. Mutfakta gıda için kullanılan tüm su kaynakları hijyen koşullarını sağlamalıdır. Hijyen koşulları için kimyasal dozajlama, ultraviyole, ultrafiltrasyon veya ozon sistemleri kullanılabilir. Gıda üretim için kullanılan su, gıda tüzüğünde belirtilen şartları sağlamalıdır.
    9. Yer altı (artezyen) suyu kullanan işletmeler için, TS EN 266 insani tüketim amaçlı sular yönetmeliği uygulanır. Bu durumda arsenik seviyesi de risktir.
    10. Klima santrallerinde yüksek oranda lejyoner bakterisi riski vardır. Yurtdışında ölümlü lejyoner vakalarının büyük bir bölümü klima santralleri kökenlidir. En son İskoçya'da bir bira fabrikasında lejyoner pozitif vakası yaşandı. 80 kişi etkilendi. 1 ölüm vakası var. İşletme personelinde 8 kişi hastalandı. birisi öldü. geri kalan 72 kişi 8 kilometrekarelik alan içinde yaşayan vatandaşlar. 42 Kişi hastane ortamında tedavi edildi. bakterinin çıktığı yer SOĞUTMA KULESİ.
    11. Tüm dünyada duşlar RİSK ETMENİ olarak kabul edilir. Otellerdeki durumun ne derece yoğun olduğunu tahmin edebilirsiniz.
    12.Spa, hamam ve sauna lejyoner bakterisinin üreme alanlarıdır. Risk etmenidir.

    Burayı takip eden herkes için şaşırtıcı bir risk noktası söyleyeyim. Basınçlı araba yıkama makinaları... Bu makinalar suyu pulverize (zerrecik) eder ve ortama salar. Bu zerrecikler burun kanalı ile ciğere girer. Sistemde lejyoner bakterisi varsa, bulaş olan ortamdaki herkes lejyoner hastalık riskine maruz kalır. Bu nedenle, basınçlı su yıkama cihazı hangi işletmede , hangi akaryakıt istasyonunda olursa olsun, lejyoner risk değerlendirilmesi yapılması gereklidir.

    4 yıldır lejyoner bakterisi bertarafı konusunda çalışıyorum. Şirketim var. Özel bir yazılım ile risk değerlendirme çalışması yapıyoruz. Buna lejyoner dahildir. Yazılım web tabanlıdır. Notebook, tablet, ipad veya iphone ile müşterinize gidip risk değerlendirmesi yapabiliyorsunuz. Ayrıca müşterinize bu risk değerlendirme programını sunabiliyorsunuz. Bu durumda dökümantasyon ve görev takip uygulaması ile herşey kontrol dahilinde işliyor.

    Konu hakkında uzman birikimi isteyen tüm arkadaşlarımla paylaşmaya hazırım. Twitter'dan sufilozofu hesabımdan takip edebilirsiniz. Her türlü bilgi ve risk değerlendirme çalışması için 0.542.335 1907 numarasından ulaşabilirsiniz. Tüm Türkiye genelinde hizmet sağlıyoruz. 1995 yılından beri su sektöründe çalışmamdan dolayı, her türlü işletme hakkında tecrübelerimiz vardır. Otel, hotel, tatil köyü gibi işletmelerde, ters ozmos sistemleri, soğutma kuleleri, yüzme havuzları, ısıtma/soğutma sistemleri konusunda detaylı bilgilerimi isteyen tüm arkadaşlarla paylaşmaya hazırım.
    Selamlar.

     
    Lezgan Akkum, Adn061, rabia okutan ve 1 kişi daha buna teşekkür etti.
  12. sufilozofu

    sufilozofu TÜİSAG Üyesi

    Ayrıca eklemek istiyorum.
    Akredite laboratuvar ile anlaşmamız var. Su örneğinde, hava kanallarında ve insanda LEJYONER BAKTERİSİ analizi yapabiliyoruz.
    İnsanda; kanda, balgamda ve idrarda lejyoner analizi
    Su numunesinde, suyun çiğlendiği hava kanallarında sürüntü numuneler şeklinde lejyoner analizi yaptırtıyoruz.
    Bunun yanında fizikokimyasal ve mikrobiyolojik tüm su analizlerini yapabiliyoruz.
    Anlaşmalı laboratuvarımızın ayrıca gıda hijyen laboratuvarı ve akreditasyonu vardır. Yani bir otelin ihtiyaç duyacağı tüm analizleri yaptırtabiliyoruz.

    Yurtdışındaki tur şirketleri, uluslararası geçerliliği olan sertifika talep ediyorlar. Çalıştığımız laboratuvarın sertifikası tüm dünyada geçerlidir.

     
    Adn061 ve skwinter bu yazıya teşekkür etti.
  13. mehmet3207

    mehmet3207 TÜİSAG Üyesi

    dilek hanım bu döküman daha öncede elime geçmişti site aracılıgı ile ama, ben fazla bir çıkarımda bulunamadım ne matris ne kiddeny gibi açık net degil. iş teftiş müfettişi bunu okudugunda nasıl anlıyor biraz açıklarmısınız,sagolun

     
  14. dilekaltinok

    dilekaltinok TÜİSAG Çalışma Birimi TÜİSAG Çalışma Birimi

    Mehmet Bey,
    Aman sakın bu dokümanı müfettişe göstermeyin, bildiğiniz gibi birçok yöntem var, analiz kısmı sizin uzmanlığınıza kalmış...
    Dokümanın hedefi eksikliklerin kalmaması ve analizinizi tam yapabilmeniz için küçük bir katlıdır.
    Kolay gelsin

     
    volcane29 ve mehmet3207 bu yazıya teşekkür etti.
  15. anadoluisg

    anadoluisg TÜİSAG Üyesi

    arakadaşlar format site üyesi bir arkadaşımızın hazırladığı formattır.Hoşuma gittiği için kulandım umarım kızmaz.Ama analiz bana ait İncelerseniz ve eksiklikler varsa önerilerinizi bekliyorum.

     

    Ekli Dosyalar:

    ELİF HIZIR, uzman88, elifnuran ve 49 kişi daha buna teşekkür etti.
  16. isghizmetleri

    isghizmetleri TÜİSAG Üyesi

    ellerinize sağlık cok güzel olmuş..

     
  17. alibinbir

    alibinbir TÜİSAG Üyesi

    Merhaba Hocam. Bende öğretmen evleri için risk analizi hazırlayacağım. Eğer siz yaptıysanız bana bilginizi aktarmanız mümkünmü acaba?

     
  18. gizem alev

    gizem alev TÜİSAG Üyesi

    kim hazırladıysa ellerine sağlık emeğine sağlık mükemmel bir risk analizi olmuş

     
  19. meltem üzel

    meltem üzel TÜİSAG Üyesi

    Arkadaşlar peki otel risk analizini ne kadara yapıyorsunuz

     
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Üyelerimiz bu sayfayı aşağıdaki aramalarla bulmuştur :

  1. chiller risk analiz

Yandex.Metrica