Haber Piknikçilerin Vazgeçilmezi Mangal Kömürü Binbir Emekle Yapılıyor

Konu, 'Yaşamdan Haberler' kısmında Serçin YAPRAK tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. Serçin YAPRAK

    Serçin YAPRAK TÜİSAG Üyesi



    Piknikçilerin Vazgeçilmezi Mangal Kömürü Binbir Emekle Yapılıyor

    1.jpg

    Ailecek gidilen pikniklerin vazgeçilmezi olan ve torbası 3 veya 5 liradan satılan mangal kömürü, binbir emekle üretiliyor.

    2.jpg

    Bakım yapılan alanlarda orman ağaçlarını rahatlatmak için kesilen davulga ve meşeleri orman işletmesinden satın alan üreticiler, bunları mangal kömürü yapmak için oldukça zahmetli bir süreç izliyor. Davulgalar ve meşelerden elde edilen odunlar, tek tek kibrit dizer gibi torluğa diziliyor. Büyüklüğüne göre 2 - 3 gün süren bu çalışma tamamlanınca, odunların üstü samanla kapatılıyor ve üzeri toprakla örtülüyor. Tutuşturulan torluklar büyüklüğüne göre bir hafta, on gün boyunca yanıyor. Sürekli gözetilen bu yanma işlemi sonrasında torluk açılıyor ve 2 - 3 gün içerisinde çıkan kömürler ayrılarak çuvallanıyor. Tahminen 30 ton davulgadan yaklaşık 10 ton mangal kömürü çıkıyor.

    3.jpg

    Orman Genel Müdürlüğünce verilen izinle mangal kömürü üreten aileler, ormanların kenarlarında açık alanlarda brandadan çadırlar içerisinde yaşıyor. Kömür yapmak için hazırladıkları torlukların kenarında yaktıkları torlukların dumanını, isini ciğerlerine çekerek günlerini geçiren üreticiler, son aşamada mangal kömürlerini poşetleyerek piknikçilerin hizmetine sunulacak hale getiriyor.

    4.jpg

    5.jpg


    Kaynak: CHA



     
    trapezuslu ve merve3535 bu yazıya teşekkür etti.

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica