Bilgi : Pirinç Üretim Sektörü Genel Bilgi

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3,013
Tepki puanı
3,507
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
PİRİNÇ ÜRETİM SEKTÖRÜ GENEL BİLGİ
Pirinç adının, Hindistan’da yaşayan Tamil etnik grubunun kullandığı Dravidian dilinden geldiği düşünülmektedir. Arapça dilinde ar-ruzz olarak tanımlanan pirinç, latin diline oriza ve İtalyan diline riso olarak girmiştir. Ülkemizde yer alan illerden biri olan Rize’nin adının ise yine Yunanca pirinç anlamına gelen Rhizos’tan geldiği düşünülmektedir.
Pirinç, buğday ve mısırdan sonra dünyada en çok ekilen bitkidir. Bununla birlikte suyun içinde yetiştirilen tek tarımsal bitkidir. Bu nedenle çok yağış alan, nemli bölgelerde yetişir. Pirinç tarımının İ.Ö. 3000’li yıllarda Hindistan’da başladığı düşünülmektedir.
Pirinç, Hindistan’da başladığı bugün neredeyse dünya nüfusunun yarısından fazlası için en önemli besin kaynağıdır. Bunun için üretilen pirinç miktarı ve dünyada oluşan fiyatları bütün ülkeler için çok büyük önem taşımaktadır. Özellikle nüfusun çok yoğun olduğu asya ülkeleri ve halkları için, her öğün masalarından eksik olmayan en önemli besin kaynağıdır.
Dünya’nın en büyük pirinç üreticileri sırasıyla şu ülkelerdir:
-Çin (185 milyon metrik ton)
-Hindistan (129 milyon metrik ton)
-Endonezya (54 milyon metrik ton)
-Bangladeş (40 milyon metrik ton)
-Vietnam (36 milyon metrik ton)
-Tayland (27 milyon metrik ton)
Türkiye’de ise 50 bin hektar alanda pirinç ekimi yapılaktadır. Toplam üretim ise yaklaşık 360 bin metrik tondur. Ülkemizde en çok, Edirne, Çorum, Samsun , Sinop, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Kastamonu illerinde pirinç ekimi yapılmaktadır. Bu üretim ne yazık ki yeterli olmadığı için 250 bin metrik ton pirinç ithalatı yapılmaktadır. ABD, dünyanın en çok pirinç üreten ülkesi değildir ancak ürettiği 8 milyon metrik ton pirinçin yarısını ithal etmektedir. Üretimde çeşitlilik ve verimlilik pirinç üretiminde son derece önemlidir.
Türkiye’de pirinç için en elverişli bölge olan Trakya’da ise sanayi tesislerinden kaynaklanan su kirliliği, gelecekteki üretimi çok ciddi bir şekilde etkilemektedir. Sulama konusunda yaşanan sıkıntıların aşılması durumunda ülkemiz, pirinç ithal etmekten kurtulabilecektir. Yaklaşık 100 milyon dolarlık ithalat harcaması Türk çiftçisinin cebinde kalacaktır.
Kaynak : http://www.isguvenligi.net/
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.