risk yönetimi ve değerlendirmesi çalışma soruları

Konu, 'Soru Bankaları' kısmında nurumut tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. nurumut

    nurumut TÜİSAG Üyesi



    1- “insanların yaralanması, sağlığının bozulması veya bunların gerçekleĢmesine
    sebep olabilecek kaynak, durum veya işlem.”
    Yukarıdaki Tanım aĢağıdakilerden hangisine aittir?
    a) Olay
    b) Risk
    c) Tehlike
    d) Kaza
    2- “Bir iş faaliyetinin veya iĢle ilgili durumun yol açtığı ve/veya kötüleştirdiği
    belirlenebilir, olumsuz fiziksel veya ruhsal durum .”
    Yukarıdaki Tanım aĢağıdakilerden hangisine aittir?
    a) Olay
    b) Risk
    c) Tehlike
    d) Sağlığın bozulması
    3- “Kazaya sebep olan veya kazaya sebep olacak potansiyele sahip oluşum”
    Yukarıdaki Tanım aĢağıdakilerden hangisine aittir?
    a) Olay
    b) Risk
    c) Tehlike
    d) Ramak kala
    4- “Ölüme, hastalığa, yaralanmaya, hasara veya diğer kayıplara sebebiyet veren
    istenmeyen olay”
    Yukarıdaki Tanım aĢağıdakilerden hangisine aittir?
    a) Ramak kala
    b) Risk
    c) Tehlike
    d) Kaza
    5- “Yaralanmaya, sağlığın bozulmasına veya ölüme sebep olmadan gerçekleşen
    olay”
    Yukarıdaki Tanım aĢağıdakilerden hangisine aittir?
    a) Ramak kala
    b) Risk
    c) Tehlike
    d) Kaza
    6- “Tehlikeli bir olayın meydana gelme olasılığı ile sonuçlarının bileşimi”
    Yukarıdaki Tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?
    a) Olay
    b) Risk
    c) Tehlike
    d) Ramak kala
    7- “Riskin büyüklüğünü tahmin etmek ve riske tahammül edilip edilemeyeceğine
    karar vermek”
    Yukarıdaki Tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?
    a) Olay değerlendirme
    b) risk değerlendirme
    c) Tehlike değerlendirme
    d) Ramak kala değerlendirme
    8- “Kuruluşun yasal zorunluluklarla ve kendi ĠSG politikasına göre, tahammül
    edebileceği düzeye indirilmiş risk”
    Yukarıdaki Tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?
    a) Maksimum risk
    b) Minimum risk
    c) Katlanılabilir risk
    d) Ramak kala risk
    9- “işin yapılması ve yürütümü sırasında oluĢan risk yada risklerin, tanımlanmış bir
    zaman aralığı süresince, kabul edilebilir düzeyde kalması”
    Yukarıdaki Tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?
    a) Risksiz ortam
    b) Riskin kabullenilmesi
    c) Katlanılabilir risk
    d) Güvenlik
    10- Aşağıdakilerden hangisi risk algısını etkileyen faktörlerden biri değildir?
    a) Korkutuculuk düzeyi
    b) Riskin kabullenilmesi
    c) Anlaşılabilirlik düzeyi
    d) Etkilenecek kiĢi sayısı
    11- Kuruluşta ĠSG Yönetim Sistemi oluĢturmak ve risk değerlendirme
    uygulanmasına geçmek için ilk stratejik karar nerede alınır?
    a) Üst Yönetim
    b) iSG Müdürlüğü
    c) Planlama Müdürlüğü
    d) Kalite Müdürlüğü
    12- Aşağıdakilerden hanisi bir kuruluĢta risk değerlendirmesi yapılmasının
    nedenlerinden biri değildir?
    a) Ahlaki nedenler
    b) Kanuni nedenler
    c) Ekonomik nedenler
    d) Sosyolojik nedenler
    13- Aşağıdakilerden hanisi bir kuruluĢta risk değerlendirmesi yapılması gereken
    koşullardan biri değildir?
    a) işe başlarken veya daha önce hiç yapılmamıĢsa
    b) iş kazası, meslek hastalıkları veya bir olaydan sonra
    c) işte önemli bir değiĢiklik halinde
    d) Hergün mesai baĢlamadan önce
    14- Aşağıdakilerden hanisi “Risk değerlendirmesini birey yapar” yaklaĢımının
    avantajlarından biridir?
    a) Teknik uzmanlık gerektirmesi
    b) Maliyetinin düĢük olması
    c) Tek boyutlu olması
    d) Herkesi tatmin edecek sonuçlar elde edilmesi
    15- Aşağıdakilerden hanisi “Risk değerlendirmesini takım yapar” yaklaĢımının
    avantajlarından biridir?
    a) Katılanlara aidiyet ve iĢbirliği ruhu kazandırması
    b) Maliyetinin düĢük olması
    c) Tek boyutlu olması
    d) Takım içi etkileĢimin sonucu etkilemesi
    16- Aşağıdakilerden hangisi risk değerlendirme sırasında gözden kaçan tehlike
    tiplerinden değildir?
    a) Ön belirti göstermeyenler,
    b) Sıklıkla karşılaşılan tehlikeler,
    c) Sürekliliği olmayan durum ve davranıĢlar,
    d) Uzman olmayanlarca fark edilemeyenler
    17- Aşağıdakilerden hangisi risk değerlendirme basamaklarından biri değildir?
    a) Tehlikelerin belirlenmesi
    b) Riskin belirlenmesi
    c) Kontrol tedbirlerine karar verilmesi
    d) işçilerin eğitilmesi
    18- Aşağıdakilerden hangisi risk değerlendirme basamaklarından biri değildir?
    e) Tehlikelerin belirlenmesi
    f) Riskin belirlenmesi
    g) Kontrol tedbirlerine karar verilmesi
    h) işçilerin eğitilmesi
    19- Aşağıdakilerden hangisi Tehlikeleri tanımlamada kullanılan bir yöntem değildir?
    a) Geçmiş Kayıların incelenmesi
    b) Mevzuatın incelenmesi
    c) Anket yapılması
    d) Mevcut durumun incelenmesi
    20- Aşağıdakilerden hangisi Risk değerlendirmesinde geçmiĢ kayıtların incelenmesi
    kapsamında yararlanılan bir kaynak değildir?
    a) Ortam ölçüm raporları
    b) iş kazası ve hadise (olay) raporları
    c) iSiG Kurulu yıllık faaliyet raporları
    d) Müşteri şkayet raporları
    21- Aşağıdakilerden hangisi Risk değerlendirmesinde mevcut durumun incelenmesi
    kapsamında yararlanılan bir kaynak değildir?
    a) iSig Kurulu yıllık faaliyet raporları
    b) Kimyevi, fiziki ve biyolojik etkenlerin listesi
    c) Çalışma çevresinin incelenmesi
    d) Ergonomik Ģartların incelenmesi
    22- Aşağıdakilerden hangisi tehlikelerin gruplanmasında kullanılan yöntemlerden biri
    değildir?
    a) Proses bazlı gruplama
    b) Yönetim bazlı gruplama
    c) Yerleşim bazlı gruplama
    d) Mevzuat bazlı gruplama
    I-Tehlikelerin ortadan kaldırılması (Riskleri kaynağında yok etmeye çalıĢmak)
    II-Tehlikeli olanı daha az tehlikeli olanla değiştirmek, (ikame)
    III-Mühendislik önlemlerini uygulamak (Otomasyon, Tecrit,(ayırma), Uzaklaştırma,
    Havalandırma)
    IV-idari önlemler/işaretler/uyarılar (Çalışma süreleri, işyeri düzeni, Eğitim ve Öğretim,
    Planlı bakım-onarım)
    V-Kişisel koruyucu donanımlar
    23- Bir işletme uygulanacak, yukarıda verilen risk kontrol önlemlerinin doğru
    sıralaması aşağıdaki şıklardan hangisinde verilmiştir?
    a) I-II-III-IV-V
    b) II-I-V-IV-III
    c) V-IV-III-II-I
    d) III-II-I-IV-V
    24- Aşağıdakilerden hangisi risk kontrolünde kullanılan mühendislik önlemlerinden biri
    değildir?
    a) Kişisel koruyucu donanımlar
    b) Tecrit,(ayırma)
    c) Uzaklaştırma,
    d) Havalandırma,
    25- Aşağıdakilerden hangisi risk kontrolünde kullanılan idari önlemlerinden biri
    değildir?
    a) Eğitim ve Öğretim
    b) Vardiya organizasyonu
    c) Havalandırma
    d) iç denetlemeler
    26- Aşağıdakilerden hangisi 4857 sayılı 4857-say%C4%B1l%C4%B1-i%C5%9F-kanunu.816">4857 Sayılı İş Kanunu">iş kanunu ile iş sağlığı ve güvenliği
    yönünden getirilen yeni anlayış değildir?
    a) Tespit Bazlı Reaktif
    b) Çalışanların Katılımı
    c) Koruma Önleme AnlayıĢı
    d) Uzman Katkısı Sağlanması
    27- Aşağıdakilerden hangisi riski tam olarak ifade eder?
    a) Kaybetme ihtimali
    b) Muhtemel kaybın miktarı
    c) Belirli bir tehlike karşısında kişinin şahsi varlıklarından bir kısmını veya
    tamamını kaybetme ihtimali
    d) Tehlikelerden kaynaklanan bir olayın meydana gelme olasılığı ile zarar verme
    derecesinin bileşkesi
    28- Risk değerlendirmesi yapma yükümlülüğü 4857-say%C4%B1l%C4%B1-i%C5%9F-kanunu.816">4857 Sayılı İş Kanunu">iş kanunu kapsamına giren hangi
    iĢyerinde yapılmalıdır?
    a) Tüm işyerleri
    b) 50 ve daha fazla işçi çalıştırma işyerleri
    c) Tehlikeli iş yerleri
    d) Büyük iş yerleri
    29- 10. Avrupa Birliği mevzuatında risk değerlendirme konusunun düzenlendiği
    temel mevzuatın adı ve numarası aşağıdakilerden hangisidir?
    a) 89/ 655 EEC ĠĢ Ekipmanları Direktifi
    b) 90/37 EC Makina Emniyeti Direktifi
    c) 89/392 EEC Ana direktif
    d) 89/391 EEC Çerçeve Direktif
    30- Aşağıdaki “tehlike-risk” örneklerinden hangisi doğrudur?
    a) Göze çapak kaçması-Çapak sıçraması
    b) Elektrik-Elektrik çarpması
    c) Uzuv kaptırma-Makinenin hareketli aksamı
    d) Denge kaybı sonucu düĢme-Yüksekte çalıĢma
    31- “Risk=ihtimalxşiddet” formülü hangi risk değerlendirme metodunda
    kullanılmaktadır?
    a) Matris
    b) Hata ağacı analizi
    c) Fine-Kinney
    d) FMEA
    32- “Risk=ihtimalxFrekansxşiddet” formülü hangi risk değerlendirme metodunda
    kullanılmaktadır?
    a) Matris
    b) Hata ağacı analizi
    c) Fine-Kinney
    d) FMEA
    33- “Risk=ihtimalxTespit edilebilirlikxşiddet” formülü hangi risk değerlendirme
    metodunda kullanılmaktadır?
    a) Matris
    b) Hata ağacı analizi
    c) Fine-Kinney
    d) FMEA
    34- Anahtar kelimeler ve klavuz kelimeler kullanarak risk değerlendirmesi yapan
    method aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Matris
    b) HAZOP
    c) Fine-Kinney
    d) FMEA
    35- Aşağıdakilerden hangisi “Olası hata türleri ve etki analizi” risk değerlendirme
    metodunu ifade eden kısaltmadır?
    a) Matris
    b) HAZOP
    c) Fine-Kinney
    d) FMEA
    36- Aşağıdakilerden hangisi “Hata ağacı analizi” risk değerlendirme metodunu ifade
    eden kısaltmadır?
    a) Matris
    b) HAZOP
    c) Fine-Kinney
    d) FTA
    37- Aşağıdakilerden hangisi “Tehlike ve çalıĢabilirlik analizi” risk değerlendirme
    metodunu ifade eden kısaltmadır?
    a) Matris
    b) HAZOP
    c) Fine-Kinney
    d) FTA
    38- Aşağıdakilerden hangisi “Kaza sonuç analizi” risk değerlendirme metodunu ifade
    eden kısaltmadır?
    e) Matris
    f) HAZOP
    g) Fine-Kinney
    h) ETA
    39- Listeler halinde hazırlanmıĢ özel sorularla, analizi yapılan tesisin eksiklikleri
    saptanması Ģeklinde yapılan risk değerlendirmesine ne ad verilir.
    a) Matris
    b) HAZOP
    c) Check-list
    d) ETA
    40- Aşağıdakilerden hangisi bir FMEA çeşidi değildir.
    a) Sistem
    b) Tasarım
    c) Proses
    d) Bakım
    I. Riskin gerçekleşme olasılığı
    II. Riskin gerçekleşmesi durumunda şiddetinin derecesi
    III. Mevcut kontrol mekanizmaları
    IV. Etkilenecek kişi sayısı
    41- Yukarıdakilerden hangisi riskin büyüklüğünü hesaplamada dikkate alınmaz?
    a. I , II
    b. I, II, III
    c. I, II, IV
    d. I,II,III,IV



    CEVAPLARINIZI BEKLİYORUM



     
  2. volkan seven

    volkan seven TÜİSAG Üyesi



    tşkler...biraz kafa yormamız lazım :)



     
    mike_ece bu yazıya teşekkür etti.
  3. Cem AKBULAK

    Cem AKBULAK TÜİSAG Üyesi

    nur hanım..çok kaliteli sorular bunlar...sınava hazırlanan arkadaşların işine yarayacaktır..teşekkürler...

     
    mike_ece bu yazıya teşekkür etti.
  4. ozgur00

    ozgur00 TÜİSAG Üyesi

    cevap anahtarını alabilirmiyim



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  5. ozgur00

    ozgur00 TÜİSAG Üyesi

    cevap anahtarı lütfen

     
  6. is mazyar

    is mazyar TÜİSAG Üyesi

    cok iyi tsk.



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  7. Ebru Temelatan

    Ebru Temelatan TÜİSAG Üyesi



     
  8. dertmuhendisi

    dertmuhendisi TÜİSAG Üyesi

    cevapları rica ederim

     
  9. HAMZA ÇAKIR

    HAMZA ÇAKIR TÜİSAG Üyesi

    bu soruların cevapları var mı acaba cok acıl yardımcı olursanız sevınırım

     
  10. dertmuhendisi

    dertmuhendisi TÜİSAG Üyesi

    çözeli 3 hafta olacak ama cevaplarımızı kıyaslayamadıktan sonra etkin olacağını düşünmüyorum

     
  11. HAMZA ÇAKIR

    HAMZA ÇAKIR TÜİSAG Üyesi

    benım bu soruların cevaplarına ıhtıyacım var eger mumkunse ozelden verebılırsenız cok ıyı olur...ciga_71_486@hotmail.com

     
  12. dertmuhendisi

    dertmuhendisi TÜİSAG Üyesi

    ben de yok ki

     
  13. rhisos

    rhisos TÜİSAG Üyesi

    madem cevaplar yok bari koymayın soruları

     
  14. dertmuhendisi

    dertmuhendisi TÜİSAG Üyesi

    "nurumut" nickli arkadaşımız sizden cevapları bekliyoruz

     
  15. cevap yok .. nerden bakalım

     
  16. cvp yok ne iyisi

     
  17. kerem_67

    kerem_67 TÜİSAG Üyesi

    1)c 2)b 3)A 4)d 5)a 6)b 7)c 8 )b 9)c 10)b 11)a 12 )a 13)d 14)a 15 )d 16 )B 17)d18)d 19)c 20)d 21)d22)d 23)a 24)a 25)c 26)a 27)d 28)b 29)d 30)b 31)a 32)c 33)d 34)b 35)d 36)d 37)b 38)h 39)c 40)b 41)

     
  18. eylülüm

    eylülüm TÜİSAG Üyesi

    arkadaşım verdiğiniz cevaplarda ciddi yanlışlar cevap anahtarı olarak kullanan üyelerin dikkatine...

     
    şokla bu yazıya teşekkür etti.
  19. Sercan SELÇUK

    Sercan SELÇUK TÜİSAG Üyesi

    arkadaşlar sırasıyla kendi çözdüğüm cevapları veriyorum;

    1)C,D,A,D,A,B,B,C,D,D,A,D,D,B,A,B,D,D,C,D,A,B,A,A,C,A,D,A,D,B,A,C,D,B,D,D,B,D,C, 40)D

    sırasıyla cevaplardır. son soruyu yapamadım soruyu anlayamadım onun haricinde 1-40 arası cevaplar bunlar

     
  20. Sercan SELÇUK

    Sercan SELÇUK TÜİSAG Üyesi

    sorularda h , e gibi sıklar vermiş ben a,b,c,d ile verdim sınavdaki gibi

     
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica