Sağlık raporlarının alınması

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3,013
Tepki puanı
3,507
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
ÇALIŞANLARLA İLGİLİ OLARAK ALINACAK GENEL ÖNLEMLER

B) SAĞLIK RAPORLARININ ALINMASI


1-Çalışanlara sağlık raporları alınacaktır.
a- İşe giriş sağlık raporu alınacak.
b- Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar için formatı ağır ve tehlikeli işler yönetmeliğinde (veya işyeri sağlık birimleri ve işyeri hekimleri görevleri ile çalışma usul ve esasları hakkında yönetmelik) var olan örneğe uygun olarak sağlık raporu alınacak.
c-İşçiler periyodik olarak yılda bir defa sağlık muayenesine tabi tutularak, sonuçları raporlarına işlenecek.
d-Mutfak veya yemekhanede görevli işçilerin periyodik olarak 3 ayda bir portör muayeneleri yapılacak.
e-Kurşun izabe ve hurdaları işi ile çalışan işçilerin her 3 ayda bir detaylı kan tetkikleri yapılacak, cıva ile çalışanların 3 ayda bir, arsenik ile çalışanların 6 ayda bir detaylı kan tetkikleri yapılacak, diğer kimyasallarla ilgili olarak en az yılda bir ve hekim tavsiyesi ile belirli aralıklarla laboratuar tetkikleri yapılacaktır.
f-Radyasyon alan işlerde çalışan işçilerin aldıkları radyasyon dozimetre ile ölçülerek, bu ölçümler ayda bir defa değerlendirilecek, alınan dozun, izin verilen doz üzerinde olduğunun belirlenmesi halinde işçi bir süre işten uzaklaştırılacak ve yıllık total doz korunacaktır.
2-Tozlu (maden, tarım, tekstil, boya v.b.), kaynak gazlı-dumanlı, kimyasal madde ortamlı işyerlerinde çalışan işçilerin sağlık muayeneleri ile birlikte periyodik olarak 6 ayda bir akciğer radyografileri çektirilecektir.
3-Gürültülü ortamlarda çalışan işçilerin sağlık muayeneleri ile birlikte kulak duyma oranları ölçtürülerek belgelendirilecektir.

Kaynak : http://www.igmrehberi.com/?page=patika&pg_id=152
 

Çiğdem Karaman

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Tem 2012
Mesajlar
6
Tepki puanı
5
Meslek
Uzman (C)
50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan firmalar işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu tarihine kadar yasa öncesi durumuna devam edebilir mi?
Kanunun 15. maddesinde sağlık raporu yenilemesi ile ilgili olarak "İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla" deniyor. Konu ile ilgili yeni yönetmelik yok diye düşünüyorum.
Görüştüğüm danışman firma yetkilileri az tehlikeli sınıfın da sağlık raporlarının yenilenmesi ve yıllık olarak tekrarlanması hususunda ısrarlı. Ancak buna dair ben yasal dayanak bulmuş değilim. var mıdır?
Kısacası, az tehlikeli sınıf çalışanlarının daha önce işe girerken aldıkları sağlık raporları geçersiz midir? Toplu olarak yeni raporları alıp, yıllık olarak tekrarlamalı mıyız?
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.