Splinterler (sulu yangın söndürme sistemleri) acaba nasıl test ediliyor?

Okan67

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Haz 2012
Mesajlar
175
Tepki puanı
77
Bu konuda tecrübesi olan var mı acaba?
 

Okan67

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Haz 2012
Mesajlar
175
Tepki puanı
77
Bunların ucunda "flame/ateş dedektörler" var, sanırım ısı yükseldiğinde arka plandaki otomatik sulu yangın söndürme sistemini tetikleyerek çalıştırıyor. Ancak bunların kontrolü, yani flame dedektörlerinin çalışıp çalışmadığı nasıl test edilir acaba?
 

alix

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
30 Ocak 2012
Mesajlar
249
Tepki puanı
158
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (A)
Evet sorabilirsiniz. Bunun için yeteri kadar su / köpük tankınızın olması ve bağlantı ve aktarım elemanları ile işletmeye mevzuatta belirtilen mesafelerde kafaların (sprinkterlerin) konulması gerekmektedir. Bunların uc kısımlarında bulunan cam belli bir ısıya ulastıgında catlayıp kırlıarak cam, basınc altındaki suyu/köpüğü dağıtıcılar vasıtasıyla söndürme işlemini yapan sprinkter sistemidir. Aynı modelleme yangın tüpleri ve toplarına da yapılmaktadır.
 

safetypro

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Tem 2012
Mesajlar
65
Tepki puanı
65
Arkadaşlar öncelikle bir kavram düzeltmesine gerek var, splinter veya sprinkter değil sprinkler (püskürtücü) olarak literatürde geçiyor.Binaların yangından korunması hakkında yönetmelikte bu tür sistemlerin periyodik kontrolünden bahsediyor ancak sistemin tasarımı, işletilmesi, test ve bakımı için ilgili standardı işaret ediyor (TS EN 12845).Sulu söndürme sistemini fiziki olarak üretim devam ederken test etmek zaten imkansız ancak bildiğim kadarıyla test vanaları var tesisat üzerinde.
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Bu konuda size yardımcı olabilecek yabancı bir iki dokuman ve yabancı bir iki link ekleyeyim.

http://www.kauffmanco.net/fire-sprinkler-inspection.html
http://www.ehow.com/how_2311548_inspect-test-fire-sprinklers.html

f2217062e9a397a1dca429e7d70bc6ca_1.jpg

Ayrıca, otomatik algılama ile çalışan tüm yangın sistemlerinin bir kontrol panosu vardır. Sprinkerlerin periyodik testleri bu pano üzerinden yapılır. Yani sistem self test sonuçları pozitif ise, sistem çalışıyor anlamına geliyor.

Fakat, sprinkerlerin su besleme hattında su yok ise, ya da yangın su deposunda su yok ise, her ne kadar testler pozitif verse bile, gerçek durumda, su olmadığından işe yaramayacaklardır. Pratikte sprinkler hatlarında çok su yoktur zaten. Çünkü bu hatlarda yeterli basınçta su bulundurulduğu takdirde zaman içinde paslanma ve tortulaşma başlayacak. Doğal olarak bu da ilave bir maliyet getirecektir.

Sizlere bir öneri, denetim için gittiğiniz herhangi bir yerde yangın dolabındaki hortumu açtırın ve vanayı yarım tur açın. Bakalım içinde su var mı? Hortumda kat yırtıkları, patlakları var mı? ;) Ayrıca eğer yangın musluğu var ise onu bir açtırın lütfen. Bakalım anahtarını bulabilecekler mi :) :)
 

Ekli dosyalar

  • Firesprinklers2.pdf
    58.2 KB · Görüntüleme: 64
  • FIRESprinkler8-15-6.pdf
    63.6 KB · Görüntüleme: 42

alix

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
30 Ocak 2012
Mesajlar
249
Tepki puanı
158
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (A)
İşletmelerde sprinkler olan tesislerde su tankları olmak zorunda. En iş yerimde Sprinkler sistemninin projelerini Almanlara yaptırmıştır. Hatlarda su olmaz onun yerine hava vardır ( ileve olarak kıs aylarında su donacagı için) Sprinklerin algılaması ısı, duman ve ışık'a göre ayarlanmıştır. Bunun için özel yapılmış programları mevcuttur. Herhangi bir olayda sistem şu şekilde calısıyor; uc kısımdaki cam tüp kırılıyor, kırılmasıyla birlikte hatakı hava abiden bosalıp arkadasından sisteme tazyikli su basılmaktadır.
 

mühendis85

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Eki 2012
Mesajlar
186
Tepki puanı
274
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Sprinkler sistemi devreye girdi ve yangın küçük çaplı olduğu için kısa sürede söndü diyelim. Sistemi bu aşamadan sonra durdurmak için herhangi bir buton ya da vana olması gerekmiyor mu sizce? Aksi halde büyük maddi hasarlara yol açabilir bu sistem. Standartta "sprinkler durdurma vanası " şeklinde bir ibare geçiyor, bu vana tüm ofislerde mi bulunmalı yoksa binanın herahangi bir yerinde mi ? Ayrıca elektronik eşyaların direkt olarak sprinklerin altında bulunması da tehlikeli durum oluşturmaz mı? Teşekkürler...
 

serkan5555

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Kas 2012
Mesajlar
11
Tepki puanı
5
Meslek
Uzman (C)
Sprinkler sistemi yani türkçe adıyla yağmurlama sistemi olan yerlerde sistemi besleyen bir s,köpük vs... gibi söndürücü bulunan tank mevcuttur.Yangın olması durumunda bütün sprinkler aynı anda çalışmaz.Yangın bölgesinde zone olmuş sprinkler çalışır.Sprinkler sistemi iki türlüdür:sulu ve kuru olmak üzere.Sulu sistemde hattın tamamı su ile dolu olur.Kuru sistemde ise basınçlı hava mevcuttur.Yangın olduğu zaman sıcak artışına göre sprinkler patlayarak söndürme gerçekleştirir.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.