Statik Elektrik Ve Korunma Yöntemleri

M.AKİF RULİ

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
8
Meslek
Uzman Adayı (C)
Merhaba arkadaşlar
İnternet gezinirken sitenizi gördüm ilgimi çekti. Yılların deneyimi ve profosyenel mesleğim olması
dolayısıyla,statik elektrik konusunda sizlerle bir şeyler paylaşma ihtiyacı hissetim.
Konumuzun ana başlığı statik elektrik ne dir nasıl oluşur ve nasıl bertaraf edilebilir,sizlere birazda olsa faydam dokunursa ne mutlu bana bu konuda zamanım elverdiği sürece sorularınıza cevap vermeye çalışacağım .

STATİK ELEKTRİĞİN OLUMSUZ ETKİLERİ.
Statik elektrik endüstride ve yaşam alanlarımızda birçok olumsuz etki yaratabilmektedir. Bunlardan başlıcalar ı ürün güvenliği, çalışanların sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, makinelerin ve elektronik cihazların hasar görmesi veya bozulması, özellikle petrokimya mamulleri kullanan tekstil, ambalaj, plastik sektörü ayrıca laminasyon sektörü, tahıl ambarları ve silolarında, corona boşalması sonucu yangın ve patlama sonucu istenmeyen durumların meydana gelmesi gibi kısaca özetlenebilir.
STATİK OLAYININ GERÇEKLEŞMESİ İÇİN SEBEBLER.
Katıların sürtünmesi, birbirlerine çarpmaları, döndürme çalkalama ( santifüj ) etkisi, titreşim, parçaların bölünmesi ve dilimlenmesi, toz ve sıvıların hava içinde hareketleri, plastiklerin ısınması ve soğutulması, sıkıştırılması ve preslenmesi, film sarma ve açılmasında veya şekillendirilmesin de meydana gelir.
STATİK ELEKTRİK NEDİR?
Bilindiği üzere maddenin yapıtaşı atomlardır. Bir atom proton, nötron ve elektronlardan oluşur. Protonlar pozitif yüklü, nötronlar yüksüz ve elektronlar ise negatif yüklüdür. Normal şartlarda kararlı Olan bu bağ, maddenin herhangi bir sebeple birbirlerine temasları, yakınlaşmaları ya da uzaklaşmaları Esnasında değişir. Herhangi iki veya daha çok madde ( nesne ) birbirleriyle etkileşime girdiklerinde veya sürtündüklerinde aralarında elektron alış verişi olur yani yük değiştirirler. Elektron alan atom negatif yüklenmiş, elektron kaybeden ise pozitif yüklenmiş olmaktadır. Bu olay sonrasında maddeler elektrostatik açıdan yüklenmiş olurlar.
STATİK ELEKTRİĞİN KUVVETİ
Statik elektrik yüklenmelerinde yükün polaritesi çok önemli değildir, önemli olan yükün büyüklüğüdür üzerlerinde az miktarda elektrostatik yük bulunduran malzemeler bir araya geldiklerinde veya üst üstte sarıldıkların da çok yüksek miktarlarda elektrik yükü oluşturabilir, bu olayı pillerin seri bağlanmasına benzetebiliriz. Malzemenin cinsi ve büyüklüğü elektrostatik yükün miktar ve polaritesini doğrudan belirler. Maddelerin farklı elektron bağ yapısı vardır, bazı malzemeler elektronlarını daha kolay bırakırlar. Cevre ve ortam nem miktarları da yükün büyüklüğünü ve dayanım sürelerini değiştirir, bu olay tribo elektrik grafiyi olarak isimlendirilir.
Sayfa iki de tribo elektrik grafiğini görebilirsiniz maddelerin ne şekilde yüklendiği grafikte gösterilmiştir.


TRİBO GRAFİK

STATİK ELEKTRİĞİ NÖTRALİZE ETMEK
Statik elektriği yok etmenin birkaç yolu olmasına rağmen en etkili yolu, özel cihazlarla karşı yük oluşturularak yüklü malzemenin zıt polaritesinde elektron vermektir. Bu işlem şebekeden alınan 110/220 V 50/60 Hz. Şebeke gerilimini bu iş için özel imal edilmiş gerekli koruma özelliklerine sahip yüksek voltaj transformatörleri ile bu elektronları yayması için özel tasarlanmış yayıcı statik barlarla oluşturulan iyonları yüklü malzemenin yüzeyine uygulamaktır. son derece hızlı nötralize sağlar.
PULS elektronik yılların deneğimi ve birikimi ile bu amaçla üretmiş olduğu yüksek teknolojiye sahip ürünlerini, siz müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda ve yeni teknolojileri takip ederek üretir. her türlü statik probleminizde sizlere uygun bir çözüm sunmak için yurt içi ve yurt dışı bayilikleri ile hizmet vermektedir.




KULLANIM ALANLARINA GÖRE ÜRÜNLER.

Endüstride imalat şekline göre değişim gösteren iyon oluşturucular farklı şekillerde üretilir. Statik problemi olan makine tesisat ve ekipmanların her zaman aynı tür ve boyda olması imkânsız gibidir, bu yüzden çeşitli iyonizasyon ekipmanları geliştirilmiştir. Bu uygulamalarda kullanmanızı tavsiye ettiğimiz ürünlerimizi aşağıdaki tablodan seçebilirsiniz.

STATİK ALICILAR
3 KDA75 01
3 KDA75 02
3 KDA75 03
3 NZT
3 NZK/Y
3 GKA75 01
3 ACKH0 01

3 ACKH0 02

3 GKA75 02
3 WEBC0 01
Plastik torba, poşet
ö
ö
ö


ö
ö



Kâğıt/ silt/sayfa
ö
ö


ö
ö



ö
Laminasyon/ sele fon
ö
ö

ö

ö



ö
Sarma/ açma/çözgü
ö
ö
ö


ö
ö
ö
ö

Dilimleme/ebat lama
ö
ö







ö
Torbalama/paketleme
ö
ö

ö
ö
ö
ö

ö

Kutu/şişe/etiket
ö
ö

ö

ö
ö
ö
ö
ö
Fotograf /baskı
ö
ö







ö
Serigraf
ö
ö

ö
ö
ö
ö

ö
ö
Lazer baskı/injet baskı
ö




ö




Kumaş kontrol
ö




ö




Oluklu mukavva ve kağıt üretimi
ö
ö



ö




Ham madde/ depo






ö
ö
ö

Boya öncesi hazırlama

ö

ö
ö
ö










ANTİSTATİK barlar üç farklı şekilde üretilmektedir. Bunların farkları özellikleri ve kullanım şartları aşağıda açıklanmıştır.

RESİSTİF ÇUBUK :Bu tip antistatik çubuklar güç kaynağı ile toprak arasında özel rezistanslar ile izole edilirler,antistatik çubuk üzerinde bulunan her yayıcı ( elektron parçalayıcı ) iğne özel yapıdaki yüksek gerilim ve izolasyona sahip dirençler ile izole edilmiştir. Alüminyum gövde içinde yine özel plastik malzemeden üretilmiş yatak lama malzemesinin üzerine izolasyon sıvısı dökülerek mamul hale getirilir. 7500V. Yüksek gerilim üreten güç kaynağı ile birlik de kullanılır etki mesafesi max 100mm. Çalışma hızı 150mt. Dk. Konpak yapısı sayesinde yıkanabilir ve temizlenebilir.
Dezavantajı yakın mesafede hassas malzeme üzerine negatif yükleme yapabilir, çok yakın mesafelerde kullanılmalıdır.
KAPASİTİF ÇUBUK: özel yalıt ılımlı yüksek gerilim kablosu üzerine iletken metal parçacıklar yerleştirilir, kablo ile metal parçacıkların arasında manyetik alan oluşur , metal parçacıkların üzerine yerleştirilmiş iğneler vasıtası ile elektronlar parçalanır ve iyon oluşturulur bu iyonlar yüklü malzeme yüzeyine geçerek iyon dengesi oluşturur böylece statik elektrik notür hale gelir. 5500V. Güç kaynağı ile birlik de kullanılır etki mesafesi max 50mm. Çalışma hızı 80mt.dk. Hızı arttırmak için 50mm. Aralıklarla peş peşe iki adet kullanılabilir. Çok ince kâğıt ve plastik filmlerde kullanılabilir notürülizasyon sıfır değerine çok yakındır. İnce yapısı sayesinde her alana uygulanabilir.
Dezavantajı yakın mesafede kullanılması ve hızının düşük olmasıdır.
KARBON BAR: Nano teknoliji yardımıyla üretilmiş karbon esaslı yarı iletken liflerden oluşur, karbon liflerin bir araya getirilerek iletken bir şase üzerine dizilmesi ile imal edilir. En büyük avantajı elektrikle çalışan bir güç kaynağının olmamasıdır. Kullanım ömürlerinin kısıtlı olması ve çok yakın mesafeden çalışabilmesi en büyük dezavantajı dır. Max çalışma mesafesi 10mm. Burada tersine işleyen bir durum söz konusudur, diğer yöntemlerde çubuklardan malzemeye elektron akışı olurken Karbon barlarda malzemeden karbon bara elektron akışı olur çünkü malzeme üzerinde biriken statik gerilimin atlama mesafesine ulaşması ile elektron alış verişi olur ,karbon barlar elektron atlama mesafesinin altında kalan statik gerilimlerde etkili değildir.
Karbon bar hariç diğer yöntemlerde etki mesafesi hava aparatları ile uzatılabilir aynı zamanda basınçlı hava sayesinde birim zamanda daha çok elektron iğne uçlarına taşındığı için iyonlaşma fazla olur.
Sizlere küçük de olsa bir faydam dokundu ise ne mutlu bana.

M.AKİF RULİ
21.0CAK. 2008
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.