Soru Şubat 2014 ( Ya Da Mayıs ) Yükselme Sınavına Hazırlık

Konu, 'Soru Bankaları' kısmında Hakan ERDOĞAN tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. yalçın özgür

    yalçın özgür TÜİSAG Üyesi



    erdoğan bey sorulara devam edekmisiniz?



     
  2. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi



    edeceğim elbette .hedefim konuları 1 şubata bitirmek..işlerim çıkınca malesef biraz gecikme oluyor ama söz verdiğim tarihe yetiştirmeye çalışacağım...sgk soruları devam edecek.155 sayfa olduğundan bizi alakdar edecek yerleri özellikle iş kazası meslek hastalığı vb çıkarmaya çalışıyorum..bundan sonra sgk 2012 istatistiklerini hazırlayacağım.sonrasında iş biraz daha hızlanır.sgk ile ilgili doküman yok etrafta dolaysıyla kendim okuyarak çıkartıyorum..sabır ve anlayışınız için teşekkür ederim



     
  3. nihatdemir35

    nihatdemir35 TÜİSAG Üyesi

    Erdoğan bey daha sonra bu soruları tamamını içerecek word belgesi şeklinde sistemde tekrar paylaşabilir misiniz?

     
  4. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    800)çalışanlar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az ..................'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilenler malûl sayılır.


    A) % 10 B) % 40 C) % 50 D) % 60


    CEVAP D
    % 60


    801) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna göre İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının analığı halinde, verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük kazancının ne kadarıdır?



    A)1/2 B)2/3 C)1/3 D)Tamamı


    CEVAP A

    Yatarak 1/2
    Ayakta 2/3


    802) iş kazası, meslek hastalığı , vazife malullük ve ölüm hallerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların, hakkın kazanıldığı tarihten itibaren ............... yıl içinde istenmeyen kısmı zaman aşımına uğrar.


    A)15 B)10 C)5 D)2


    CEVAP C...5 yıl

    ** Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin alacakları, hakkı doğuran olayın öğrenildiği tarihten itibaren iki yıl içinde istenmezse zamanaşımına uğrar, hakkı doğuran olay tarihinden itibaren ise beş yıl sonunda düşer.

    803)Çalışanların iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kollarından sağlanan yardımlardan yararlanabilmeleri için iş kazasının olduğu tarihten en az ..................gün önce tescil edilmiş olmaları ve sigortalılıklarının sona ermemiş olması gerekir.


    A)15 B)10 C)5 D)3

    CEVAP B.on gün

    804) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna göre belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla sigortalı tarafından belirlenen günlük kazancın otuz katının % kaçı iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primidir?


    A) % 34,5 B) % 20 C) % 12,5 D) % 2


    CEVAP D

    ****% 2’si iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primidir.



    805)(AĞUSTOS 2013 A SINIFI)5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre iş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanmak için asgari meslekte kazanma gücü kayıp oranı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?


    A) % 10 B) % 20 C) % 30 D) % 40


    CEVAP A


    806)(MAYIS 2013 B SINIFI)Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre aşağıdakilerden hangisi, iş kazası veya meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklardan değildir?



    A)Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması
    B)Gelir bağlanmış olan erkek çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi
    C)İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanması
    D)Sigortalıya, geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi

    CEVAP B Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi


    %100 isabet olmuş.benim hazırladağım sorunun hemen hemen aynısı.


    807)(EKİM 2012 A SINIFI) SGK Mevzuatı’na göre bedensel, zihinsel ve ruhsal özürleri nedeniyle çalışma gücününen az yüzde kaçından yoksun olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler, sakat (özürlü) sayılırlar?


    A) 20 B) 30 C) 40 D) 50


    CEVAP C......%40

    808)
    (2011 A SINIFI)Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre iş kazası hâlinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde sigortalının bu Kanun’a göre hesaplanacak günlük kazancının ne kadarıdır?


    A) Yarısı B) Tümü C) Üçte ikisi D) Dörtte biri


    CEVAP A .1/2




    BU KONUDA BİTMİŞTİR..ŞİMDİ SGK İSTATİSTİKLERİNE BAŞLIYORUM




    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  5. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI İSTATİSTİKLERİ 2012
    (2013 HENÜZ YOK)


    BU KONUYLA ALAKALI SORU BULAMAZSINIZ KOLAY KOLAY.1 SORU GELEBİLMEKTEDİR.

    809)SGK 2012 istatistiklerine göre kadınlarda iş kazası sayısı hangi aralıkta yer almıştır?


    A)1000-5000 B)5000-10000 C)10000-30000 D)30000-50000

    CEVAP B

    İş kazası sayısı
    Erkekler: 69.090 Kadınlar: 5.781 Toplam:74.871



    810)SGK 2012 istatistiklerine göre çalışanlarda toplamda en fazla iş kazası hangi sektörde olmuştur?

    A) Tekstil Ürünleri İmalatı
    B) Ana Metal Sanayi
    C) Gıda Ürünleri İmalatı
    D) Kömür Ve Linyit Çıkartılması


    CEVAP D.toplamda.

    En fazla iş kazasının olduğu sektörler:

    Erkek çalışanlarda: Kömür Ve Linyit Çıkartılması( 8828 )
    Kadın çalışanlarda: Tekstil Ürünleri İmalatı (1140)


    811)SGK 2012 istatistiklerine göre çalışanlarda en fazla meslek hastalığı hangi sektörde olmuştur?

    A) Tekstil Ürünleri İmalatı
    B) Ana Metal Sanayi
    C) Gıda Ürünleri İmalatı
    D) Kömür Ve Linyit Çıkartılması

    CEVAP D.toplamda.

    En fazla meslek hastalığının olduğu sektörler:
    Erkek çalışanlarda: Kömür Ve Linyit Çıkartılması( 231 )
    Kadın çalışanlarda: Finansal Hizmet.(Sig.Ve Emek.Har.) (2)

    toplam meslek hastalığı sayısı ise 395 dir.


    812)SGK 2012 istatistiklerine göre Sürekli iş göremezlik sayısı en fazla hangi sektörde olmuştur?

    A) Tekstil Ürünleri İmalatı
    B) Bina İnşaatı
    C) Fabrik.Metal Ürün.(Mak.Tec.Har)
    D) Kömür Ve Linyit Çıkartılması

    CEVAP B .en fazla bina inşaatı:284 adet

    813)SGK 2012 istatistiklerine göre en fazla ölümlü iş kazası hangisinde olmuştur?

    A) Kara Taşıma.Ve Boru Hattı Taşıma.
    B) Bina İnşaatı
    C) Elektrikli Techizat İmalatı
    D) Kömür Ve Linyit Çıkartılması


    CEVAP B .en fazla bina inşaatı:127adet

    814)SGK 2012 istatistiklerine göre İş Kazaları en fazla hangi yaş aralığında olmuştur?


    A) 25-29 B) 18-24 C) 30-34 D) 35-39



    2011 yılı istatistiklerinde bu 25-29 iken 2012 de değişmiş ve 30-34 olmuştur.cevap C

    Erkeklerde 2012de en fazla: 30-34
    Kadınlarda 2012de en fazla: 18-24

    815)SGK 2012 istatistiklerine göre meslek hastalıkları en fazla hangi yaş aralığında olmuştur?


    A) 40-44 B) 50-54 C) 30-34 D) 35-39

    2011 ve 2012 de aynı 40-44 yaş..CEVAP A

    Erkeklerde 2012de en fazla: 40-44
    Kadınlarda 2012de en fazla: 25-29

    816)SGK 2012 istatistiklerine göre Meslek Hastalıklarının Türüne Göre Dağılımına göre en fazla aşağıdakilerden hangisinde görülmüştür?

    A) Nikel Ve Bileşikleri
    B) Kurşun Ve Kurşun Tozları
    C) Slikoz Ve Slikotuberküloz
    D) Asbestoz


    CEVAP C....2. sırada kurşun geliyor

    817)(MAYIS 2013 A SINIFI)SGK 2012 İstatistik Yıllığına göre, Türkiye’de Meslek Hastalıkları en fazla hangi yaş grubunda ortaya çıkmıştır?

    A) 25-29 B) 30-34 C) 40-44 D) 45-49


    Orjinalinde 2011 i soruyordu ben en 2012 ye uyarladım.


    CEVAP C


    818) (MAYIS 2013 A SINIFI) Türkiye’de SGK 2012 İstatistik Yıllığına göre,iş kazaları en fazla hangi yaş grubunda ortaya çıkmıştır?


    A) 25-29 B) 35-39 C) 40-44 D) 45-49


    Orjinalinde 2011 i soruyordu ben en 2012 ye uyarladım.

    CEVAP B..(2011 olsaydı A olacaktı)


    BU KONUDA BİTMİŞTİR.BURDAN GELEBİLECEK 1 SORUYU KESİNLİKLE KAÇIRMAZSINIZ..SORU GELME İHTİMALİ DÜŞÜK.

     
    Zeynep EFE70, Erdem Öçal, Ömer avcı ve 1 kişi daha buna teşekkür etti.
  6. Gülşen ÇETİN

    Gülşen ÇETİN Site Moderatörü TÜİSAG Çalışma Birimi

    Ben daha 34. soruya yeni geldim :(



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  7. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ


    1 SORU MUTLAKA GELECEKTİR

    819)ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN IS0 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Planlama B) Kontrol C) Uygulama D) Politika


    CEVAP D. Politika


    820) TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminde son adımdır?


    A) Planlama
    B) Kontrol ve Düzeltici Faaliyet
    C) Yönetimin Gözden Geçirmesi
    D) Politika


    CEVAP C


    Politika----planlama----uygulama ve işletme----- Kontrol ve Düzeltici Faaliyet------ Yönetimin Gözden Geçirmesi


    821) TS 18001’in temel felsefesi aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?


    A)İş güvenliği ve işçi sağlığının sağlanması
    B)İSG mevzuatına göre ihtiyaçları belirtmek
    C) Risk değerlendirmesi yapmak
    D)Kaliteli üretim yapmak


    CEVAP A


    822) İşçilerin sağlık muayenelerinden elde edilen verilerin analiz edilmesi TS OHSAS 18001'in hangi aşamasında yapılır?


    A)Durum tespiti B)Önleme C)Planlama D)Uygulama


    CEVAP A


    823) Aşağıdaki ifadelerden hangisi OHSAS 18001 İSG Yönetim Sistemi çerçevesinde“ önleyici faaliyet” olarak tanımlamaktadır?


    A) Kuruluşun, İSG politikasına bağlı olarak, genel iş sağlığı ve güvenliği performansını iyileştirmek üzere, İSG yönetim sistemini geliştirmek İçin tekrarlanan proses
    B) Potansiyel bir uygunsuzluğun veya başka bir istenmeyen durumun sebebinin ortadan kaldırılması için yapılan işlem
    C)Tespit edilen bir uygunsuzluğun veya başka bir istenmeyen durumun sebebinin ortadan kaldırılması
    için yapılan işlem
    D)Elde edilen sonuçları gösteren veya yapılan faaliyetler

    CEVAP B.


    824) İşverenin, çalışanların sağlık ve güvenliklerinin korunması için her bölümdeki ilgili kişileri bilgilendirme, eğitme ve katılımını sağlama, OHSAS 18001 yönetim sisteminin oluşturulması aşağıdaki aşamalardan hangisinde yapılmaktadır?


    A)Önlem alma B) Planlama C)Uygulama D) Kontrol

    CEVAP C .uygulama


    825) hangisi TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminde düzeltici faaliyeti tanımlamaktadır?


    A) Kuruluşun, İSG politikasına bağlı olarak, genel iş sağlığı ve güvenliği performansını iyileştirmek üzere, İSG yönetim sistemini geliştirmek İçin tekrarlanan proses
    B)Tespit edilen bir uygunsuzluğun veya başka bir istenmeyen durumun sebebinin ortadan kaldırılması
    için yapılan işlem
    C)Potansiyel bir uygunsuzluğun veya başka bir istenmeyen durumun sebebinin ortadan kaldırılması
    için yapılan işlem.
    D) Elde edilen sonuçları gösteren veya yapılan faaliyetler


    CEVAP B


    826) TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminde İSG politikasına ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


    A)Kuruluşun İsg risklerinin büyüklüğüne ve yapısına uygun olmalı
    B)Sürekli iyileştirme için taahhüt içermeli
    C)tüm personelin çalışma alanına ulaştırılmış ve duyurulmuş olmalı
    D) Üretim hedeflerinin belirlenmesi ve gözden geçirilmesini sağlamalı


    CEVAP D.


    3 şıkka ilaveten:

    **yürürlükteki isg mevzuatı şartlarına uyulacağı taahhüdü içermeli
    ** Dokümante edilmeli, uygulanmalı ve sürdürülmeli
    ** ilgili taraflar için ulaşılabilir olmalı,
    **Kuruluşun kendisine uygun ve ilgili olarak kalmasını sağlamak için periyodik olarak gözden geçirilmelidir.

     
  8. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    827)tehlikenin tanımlanması ,risklerin değerlendirmesi ve risklerin kontrolü TS OHSAS 18001'in hangi aşamasında yapılır?

    A)Durum tespiti B)Önleme C)Planlama D)Uygulama

    CEVAP B.planlama aşaması

    828)Acil durum planları TS OHSAS 18001'in hangi aşamasındadır?


    A) Kontrol ve Düzeltici Faaliyet B)Önleme

    C)Planlama D)Uygulama ve işletme


    CEVAP D.

    Uygulama ve işletme:

    **eğitim,bilinç ve yeterlilik
    **dokümantasyon
    **iştişare ve iletişim
    **doküman veri kontrolü
    **işletme kontrolü
    **acil durum planı

    829)TS 18001 standardına göre aşağıdakilerden hangisi pratik olan durumlarda ölçülebilir büyüklüklerle ifade edilmeli ve İSG politikası ile tutarlı olmalıdır?

    A) Acil dururn hazırlığı
    B) Risk değerlendirmesi
    C) İSG hedefleri
    D) Yönetimin gözden geçirmesi

    CEVAP C


    830)Aşağıdakilerden hangisi TS 18001 standardının beklenen yararlarından değildir?

    A)Meslek hastalıklarını en aza indirmek
    B)Üretimi artırmak
    C)Yaralanan işçi sayısını azaltmak
    D)zararlı durumları elemine ederek kazaları önlemeye çalışmak


    CEVAP B


    831) TS 18001 standardına göre kazaya sebep olan veya kazaya sebep olacak potansiyele sahip oluşum tanımı nedir?


    A)Tehlike B)Olay C)risk D)kaza


    CEVAP B


    832) TS 18001 standardına göre tehlikeli bir olayın meydana gelebilme olasılığı ile sonuçlarının birleşimi tanımı hangisidir?


    A)Tehlike B)Olay C)risk D)kaza


    CEVAP c.risk


    DEVAM EDECEK

     
  9. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    833) İSG yönetim sisteminin kurulması, uygulanması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi için gerekli kaynaklarınsağlanması TS 18001 standardının hangi aşamasında yapılır?

    A) Kontrol ve düzeltici faaliyetler
    B) Uygulama ve işletme
    C) Planlama
    D)Önleme

    CEVAP B

    834) “Uygulama kılavuzu olup, kuruluşlarda sistemin nasıl uygulanacağını anlatan destek dokümandır.”tanımı hangisidir?


    A) OHSAS 18001 B) BS 8800 C) OHSAS 18002 D) ISO 14001


    CEVAP C

    835)OHSAS 18001, ISO 14001 ve ISO 9001 in ortak olmayan yönü hangidir?

    A)iş sağlığı ve güvenliği
    B)proses güvenliği
    C)ürün güvenliği
    D)acil durum

    CEVAP C


    ÖRNEK ÇIKMIŞ SORULAR

    836)(ARALIK 2013A SINIFI) TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standardının eşleştirildiği yönetim sistemleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    A)OHSAS 19020 ve ISO 16001 B)OHS-OSHA 16000 ve ISO 19010:2002

    C)TS EN ISO 18010 ve OHSAS-EU 19010 D)TS EN ISO 14001 ve TS EN ISO 9001


    CEVAP D


    837)(ARALIK 2013 A SINIFI) Aşağıdakilerden hangisi TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi şartlarından birisi değildir?

    A)Planlama
    B)Ürün kalitesi
    C)Yönetimin gözden geçirmesi
    D)İş sağlığı ve güvenliği politikası


    CEVAP B


    838)(ARALIK 2013 B SINIFI) TS 18001’e göre, düzeltici faaliyet uygunsuzluğun tekrarının önlenmesi için yapılırken,önleyici faaliyet aşağıdakilerden hangisi için yapılır?

    A)Olasılığı azaltmak
    B)Verimliliği artırmak
    C)Tehlikeleri belirlemek
    D)Uygunsuzluğun ilk defa meydana gelmesini önlemek

    CEVAP D

    839)(ARALIK 2013 B SINIFI) TS 18001’e göre “kuruluşun tehlikeleri tanımlaması, riskleri değerlendirmesi ve gerekli kontrolleri belirlemesi” iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi şartlarından hangisinin kapsamında yer almaktadır?

    A) Politika B) Dokümantasyon C) Planlama D) Acil eylem plan

    CEVAP C


    840 (AĞUSTOS 2013 A SINIFI) TS 18001’de yer alan “Potansiyel bir uygunsuzluğun veya başka bir istenmeyen durumunsebebinin ortadan kaldırılması için yapılan işlem” ifadesi ile aşağıdaki hangi kavram tanımlanmaktadır?


    A)Tetkik B)Kalite arayışı C)Önleyici faaliyet D)Muhtemel tehlike tedbiri


    CEVAP C


    841)(AĞUSTOS 2013 B SINIFI) TS 18001’de yer alan “Tetkik kriterlerinin” karşılanma derecesini belirlemek amacıyla “tetkik delillerinin elde edilmesi ve objektif olarak
    değerlendirilmesi için yapılan sistematik, bağımsız ve dokümante edilmiş proses” ifadesi ile aşağıdaki hangi kavram tanımlanmaktadır?


    A) Tetkik B) Süreç C) Kalite arayışı D) Düzeltici faaliyet


    842)(MAYIS 2013 A SINIFI)ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001’de bir üst düzeye çıkabilmenin şartı nedir?

    A) Politika B) Planlama C) Sürekli iyileştirme D) Yönetimi gözden geçirme



    843)(MAYIS 2013 A SINIFI) ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001’de şirket içi uygunsuzluklar hangi başlık altında incelenir?


    A)Tetkik B)Politika C)Planlama D)Yönetimi gözden geçirme


    CEVAP A


    844)(MAYIS 2013 B SINIFI) ISO 14001’de öne çıkan husus aşağıdakilerden hangisidir?


    A)Yönetimi gözden geçirme
    B)Acil durum hazırlığı
    C)Atık yönetimi
    D)Yasal şartlar


    CEVAP C

    845(MAYIS 2013 B SINIFI) Aşağıdakilerden hangisi OHSAS 18001 yönetim sisteminin kurulmasıyla elde edilmesi beklenen kazançlardan biri değildir?

    A)Verimin artması
    B)Ürün güvenliğinin sağlanması
    C)İş sağlığı güvenliği riskleri en düşük seviyeye gelmesi
    D)Firmanın toplum üzerindeki imajının olumlu yönde değişmesi


    CEVAP B


    846(EKİM 2012 A SINIFI)OHSAS 18001 yönetim sisteminde aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?

    A)Müşteri memnuniyet analizleri
    B)İç ve dış denetlemeler
    C)Risk değerlendirmesi
    D)Acil durum planları


    CEVAP A


    847(EKİM 2012 A SINIFI) “Kılavuz niteliği taşıyan ilk sağlık ve güvenlik standardı olan ..... Mesleki Sağlık ve GüvenlikYönetim Sistem Rehberi 1996’da İngiliz Standartlar Enstitüsü tarafından yayınlanmıştır.”ifadesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?


    A) DIN 180 B) OHSAS 18002 C) ANSI 2000 D) BS 8800


    CEVAP D


    848)(EKİM 2012 B SINIFI) OHSAS 18001 yönetim sisteminde tehlike ve risklerin belirlenmesi aşağıdakilerden hangisiçerçevesinde yapılır?


    A)Planlama B)Politika C)Uygulama D)Yönetimin gözden geçirmesi


    CEVAP A


    849)(MAYIS 2012 A SINIFI) Aşağıdaki yönetim sistemi standartlarından hangisinde risk değerlendirmesi ile ilgili unsurlar yer almaz?


    A) TS EN ISO 9001 B) ASTM E-726-01

    C) OHSAS/TS 18001 D) TS EN ISO 1400


    CEVAP B


    850)(MAYIS 2012 A SINIFI) OHSAS 18001’de performans ölçümlerine bağlı geri besleme hangi aşamada yapılır?


    A)Planlama B)Uygulama

    C)Kontrol ve düzeltici faaliyetD)Yönetimin gözden geçirmesi


    CEVAP C

    851)(MAYIS 2012 B SINIFI) Aşağıda verilen risk tanımlarından hangisi OHSAS/TS 18001’de verilen tanımlamaya En yakın olanıdır?


    A)Bir yaralanma veya meslek hastalığının olasılığı ile ciddiyet derecesinin birleşimi
    B)Bir yaralanma veya meslek hastalığının ciddiyet derecesi
    C)Bir yaralanma veya meslek hastalığının olasılığı ile ciddiyet derecesinin matematiksel çarpımı
    D)Bir yaralanma veya meslek hastalığının olasılığı ile ciddiyet derecesinin matematiksel toplamı


    CEVAP A

    852(2011 A SINIFI) OHSAS 18001 standardının asıl amacı aşağıdakilerden hangisi/hangileridir?

    I- Düzenlemek
    II- Planlamak
    III- Kontrol etmek


    A) Yalnız I B) I - II C) I – III D) I - II - III


    CEVAP D


    853)(2011 A SINIFI) OHSAS 18001’de yer alan politikada Yapılmaması gereken nedir?


    A)Revizyonun sıklığı
    B)Ulaşılabilir hedefler
    C)Üst yönetimce onaylama
    D)Sağlık ve güvenlik geliştirme taahhüdü


    CEVAP A


    854)(2011 A SINIFI) OHSAS 18001’de yer alan talimatlar kaçıncı
    derece dokümanlardır?



    A) Birinci B) İkinci C) Dış kaynaklı D) İç kaynaklı


    CEVAP B


    855)(2011 BSINIFI) Klavuz niteliği taşıyan ilk sağlık ve güvenlik
    standardı olan “BS 8800 Mesleki Sağlık ve Güvenlik Yönetim Sistem Rehberi” hangi kurum tarafından yayımlanmıştır?



    A)Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı
    B)Uluslararası Çalışma Örgütü
    C)İngiliz Standartlar Enstitüsü
    D)Dünya Sağlık Örgütü


    CEVAP C



    BU KONUDA BİTMİŞTİR...HERKESE İYİ ÇALIŞMALAR


     
  10. derya bestel

    derya bestel TÜİSAG Üyesi

    çok güzel bir çalışma...

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  11. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    Zeynep EFE70 ve hürriyet ülkü bu yazıya teşekkür etti.
  12. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    BAZI İLAVELER


    856) Uluslararası Çalışma Konferansında, ILO üyesi ülkelerin kaç delegesi olmalıdır?


    A)4 B)3 C)2 D)1


    CEVAP A


    857) Dünya Sağlık örgütünün kuruluş tarihi ve ülkemizin resmi üye tarihi hangi seçenekte doğru verilmiştir?


    A) 7 Nisan1948-9 Haziran 1949
    B) 7 Nisan-9 Haziran 1949
    C) 7 Nisan 1946-9 Haziran 1949
    D) 1 Nisan 1945-9 Haziran 1948

    CEVAP A...


    858) İşçilerin İşte Gürültüye Maruz Kalmalarına Bağlı Risklerden Korunmaları Hakkında, Konsey Yönergesi ………...nolu AB direktifidir.Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


    A)80/1107/EEC B)86/188/EEC

    C)78/610/EEC D) 82/501/EEC

    CEVAP B

    859) İşçilerin İşte Kimyasal, Fiziksel ve Biyolojik Etkenlere Maruz Kalmalarından Kaynaklanan Risklerden Korunmaları Hakkındaki Yönergesi……….nolu AB direktifidir.Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


    A)77/576/EEC B) 78/610/EEC

    C)80/1107/EEC D) 82/501/EEC

    CEVAP C

    860)Test ,ölçüm ve analiz yapan ulusal kuruluşumuz hangisidir?


    A)ÇASGEM B)İSGGM C)İSGUM D)İTK

    CEVAP C




    ÇASGEM: kısaca eğitim - araştırma

    isggm: iş sağlığı ve güvenliği genel müd: kısaca mevzuat yapar

    isgüm: iş sağlığı ve güvenliği merkezi müd: test-ölçüm- analiz yapar

    itk: iş teftiş kurulu: teftiş- istatistik- veri

    SGK: politika yapar



    ETİK


    861) İş sağlığı profesyonelleri için uluslararası “etik kurallar" aşağıda verilen hangi kuruluş tarafından hazırlanmıştır?


    A)ILO B)OHSA C)WHO D) ICOH


    CEVAP D. Uluslararası iş denetim örgütü


    862)Aşağıda verilenlerden hangisi temel, üst etik değerler ve ilkeler arasında yer almaz?


    A) Adalet B) Doğruluk ve dürüstlük

    C)Sorumluluk D)Sadakat


    CEVAP D.ilave olarak tarafsızlık


    863)Etikle ilgili hangisi yanlış verilmiştir?


    A) İş sağlığı profesyonelleri, etkinlikleri sırasında farkına varabilecekleri endüstriyel ve ticari sırları açıklamamakla yükümlüdür
    B) İş sağlığı profesyonelleri, işverenlere, işçilere ve temsilcilerine, işyerindeki bilinen ya da kuşkulanılan iş tehlikelerinin bilimsel kesinlik derecesi hakkında bilgi sağlamalıdır.
    C) İş sağlığı profesyonelleri, işçilerin ve toplumun güvenlik ve sağlığını koruma açısından gerekli olan bilgileri de saklamalıdırlar
    D) İş sağlığı profesyonelleri, yeni ya da kuşkulanılan iş tehlikelerinden bilimsel toplulukları,halk sağlığı ve işçi sınıfı yetkililerini tarafsız olarak haberdar etmelidirler


    CEVAP C.saklamamalıdırlar


    864) Aşağıdakilerden hangisi iş etiğini etkileyen faktörlerden birisi değildir?


    A) Küreselleşme B) Teknoloji

    C) Sosyal sorumluluk D) Kültür


    CEVAP B


    865) Kurum ve kuruluşlarda, etik kültürünü yerleştirmek ve geliştirmek, personelin etik davranış ilkeleri konusunda karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak tavsiyelerde ve
    yönlendirmede bulunmak ve etik uygulamaları değerlendirmek üzere kurum veya kuruluşun üst yöneticisi tarafından kurum içinden en az .............. kişilik bir etik komisyonu oluşturulur.



    A)3 B)5 C)7 D)10


    CEVAP A... en az üç kişilik bir etik komisyonu oluşturulur


    866) Çalışma etiği ve iş ahlakına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


    A)İki kavram arasında birfark bulunmamaktadır.

    B)İş ahlakı ilkeleri evrensel ve herkes için geçerliliği olan bir özellik taşırken; çalışma etiği göreceli,töresel ve toplumdan topluma değişen bir nitelik göstermektedir.

    C)Çalışma etiği hukuka, düşünmeye ve felsefeye dayalı davranış ilkelerini içerirken, iş ahlakı dine ve dini inançlara göre uyulması gereken kurallar bütününü kapsamaktadır.

    D)iş ahlakı, iş yaşamındaki özel gruplar için belirlenmiş davranışlar veya davranış kurallarını tanımlarken, çalışma etiği toplum içindeki farklı grupların dini, cinsel ve etnik kimliklerine göre değişmektedir.


    867) Aşağıdakilerden hangisi iş ahlakı ile iş etiği arasındaki fark aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?


    A) İş etiği, evrensel-İş ahlakı, toplumsaldır

    B) İş etiği görsel-İş ahlakı kalıcıdır

    C) İş etiği bazı kesimler-İş ahlakı herkes içindir

    D) İş etiği parça-İş ahlakı bütündür


    CEVAP A..


    868) (ARALIK 2013 B SINIFI)Aşağıdakilerden hangisi etik bir davranış değildir?


    A)Dürüstlük

    B)Nezaket ve saygı

    C)İş güvenliği uzmanının işyeri ile ilgili ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgileri gizli tutması

    D)İşverenin veya işyeri hekiminin çalışanların kişisel sağlık dosyasındaki bilgileri bütün çalışanlarla paylaşması


    CEVAP D


    869)(2010 C sınıfı)Çalışma yaşamında etik ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) İş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri, yargılarını bilimsel bilgiye ve teknik yeterliliğe dayandırmalı ve gerektiğinde uzman görüşüne başvurmalıdır.

    B) İş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri, işlevlerini yürütmede tam bir profesyonel bağımsızlık aramalı, bunu sürdürmeli ve gizlilik kurallarına dikkat etmelidirler.

    C) İş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri, güvenilir olmayan ya da verilen işin gereklerine ilişkin yeterli öngörü değeri taşımayan kontrol testleri

    ve araştırmaları kullanmamalıdır.

    D) İş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri, gizlilik ilkesine aykırı olduğu için herhangi bir nedenle iş yeri sorunlarına ilişkin kayıt tutmamalıdır.


    CEVAP D


    BU KONUDA BİTMİŞTİR...İYİ ÇALIŞMALAR


     
  13. abidinaydin

    abidinaydin TÜİSAG Üyesi

    Erdoğan Bey,çalışmalarınız gerçekten çok faydalı,teşekkürler.23.sorunun cevabı hem A,Hemde B dir,zira planda bir dokümandır.Doküman=belgedir.
    plan =Bir amaca ulaşılmasını sağlayacak diagram veya adımlardan oluşan doküman diye tarif edilir.Dolayısiyle cevap hem A,hemde B dir.Sadece düzeltme amacıyla cevap verilmiştir.Çok teşekkürler

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  14. bülent45

    bülent45 TÜİSAG Üyesi

    doğuma kadar gece postasında çalışmaya zorlanamaz,dogumdan sonra ise 1 yıl süreyle gece vardiyasında çalımaz der yönetmeliğin son halinde

     
  15. bülent45

    bülent45 TÜİSAG Üyesi

    yani doğum öncesi kendi isteğiyle gece vardiyasında çalışabilir fakat dogumdan itibaren 1 yıl boyunca gece vardiyasında çalışması kesinlikle yasaktır İŞYERİ HEKİMİ BÜLENT KARALAR

     
    memocan bu yazıya teşekkür etti.
  16. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    Ekli Dosyalar:

    fnsola, dilek akl, Gülşen ÇETİN ve 3 kişi daha buna teşekkür etti.
  17. bhr

    bhr TÜİSAG Üyesi

    Erdoğan Bey,
    Siz kimseye takılmayın. Devam edin lütfen. Hap bilgisi yapmak isteyen özet yaptığınız bilgilerden alsın. Emeğinize sağlık. Bende a sınavında 69 ile kalanlardanım :( maalesef hiç çalışamadan girdim. şimdi sizin sayenizde çalışmaya başladım. çok teşekkür ederim. kolay gelsin. sizi izlemeye devam edeceğim

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  18. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi


    Teşekkür ederim..mailime birisi kurs veren dershaneler engel olduğumu bile söylemiş..çok ilginç değil mi?bunu yazdım ama sayın yönetim mesajı tırpanlamış.neyse biz yolumuza devam edeceğiz...hep beraber başarılı olacağız..

     
    Zeynep EFE70, Ömer avcı, uzmanaday ve 1 kişi daha buna teşekkür etti.
  19. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    YETİŞKİN EĞİTİMİ, İŞYERİNDE SAĞLIK GÜVENLİK EĞiTiMi VE İLETİŞİM


    870) Yetişkinlerin öğrenmeleri ile ilgili aşağıdaküerden hangisi yanlıştır?

    A)Yaş ilerledikçe öğrenme gücü azalır,
    B)Yaş ilerledikçe öğrenme hızı azalır.
    C)Yeterince zaman ayırmak koşuluyla, her yetişkin her türlü bilgiyi öğrenebilir.
    D)Yetişkinler, çocuklara göre daha yavaş öğrenirler.


    CEVAP A.

    yaş ilerledikçe azalan öğrenme gücü değil öğrenme hızıdır.


    871) Yetişkinin konuya ilgi duyup, bu yeniliğin ya da bilginin yararlı ve üstün yanlarını merak ederek öğrenmek istediği ve duyum düzeyindeki konu hakkında daha detaylı bilgi toplamaya çalıştığı öğrenme süreci aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Farkında olma B) ilgilenme C) Değerlendirme D) Deneme


    CEVAP B

    ***Farkında olma: Yetişkin, önce yeni yada kendisinin bilmediği bir bilgi ve becerinin, olayın ve olgunun varolduğunu duyar ve farkına varır.

    ***ilgilenme; Konuya ilgi duyar ve bu yeniliğin ya da bilginin yararlı ve üstün yanlarını merak ederek öğrenmek ister. Duyum düzeyindeki konu hakkında daha detaylı bilgi toplamaya çalışır.

    ***Değerlendirme: İlgilendiği konuda daha detaylı bilgi edinen yetişkin, bu bilgi ve becerinin kendisine getireceği maliyet ve yararlan konusunda bir değerlendirme ve hesaplama yapar. Bu değerlendirmede, yararların daha ağır bastığına emin olmak ister. Sonucun kendisi için yararlı ve kâriı olup olmadığını tartar ve hesaplar. Kârlı bulur ise denemek ister.

    ***Deneme: Öğrendiği bilginin kendisine getireceği yararı ve kârlılığı küçük bir uygulama ile dener ve sonuçlarını gözler.

    Deneme sonunda da yararlı ve kârlı olduğu kanısına varır ve inanır ise, uygulama yapmak ister. Kesin kararını deneme sonuçlarına göre verir.

    ***Uygulama: Yetişkin, bilgiyi ve konuyu benimsemiştir, gerekli girişimlerde bulunarak uygulamaya geçer.


    872) Aşağıdakilerden hangisi yetişkinlerdeki öğrenme güdülerinden biri değildir?


    A)Kişisel gelişme B) Meslek güdüleri
    C) Sosyal ilişki D) Genetik aktarım


    CEVAP D


    873) hangisi yeti şkinlerin öğrenmesine yol göstermenin ya da yardımın bilim ve sanatı anlamına gelmektedir?


    A) Andragoji B)Epidomoloji C) Pedagoji D) Antropometri


    CEVAP A.andragoji


    874) Yetişkin eğitimlerindeki temel prensiplere ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


    A)Yetişkinler öğrenmeye karşı farklı motivasyonlara sahiptirler,
    B)öğrenme konusunda yetişkin tecrübesi önemli bir yer tutar.
    C)Yetişkinlikle öğrenme kabiliyetinin gerilemesi arasında zorunlu bir ilişki vardır.
    D)Yetişkin eğitiminde eğitmenin görevi sadece rehberlik etmektir


    CEVAP C


    875) Aşağıdakilerden hangisi bir konuyu öğretmek için ortak olarak çalışma anlamına gelmektedir?


    A)Androgoji B)Sinergoji C)Pedegoji D) Antropometri


    CEVAP B.sinergoji


    876) Aşağıdakilerden hangisi yetişkinin eğitime katılımını engelleyen kişisel engellerden değildir?


    A) Gülünç olma korkusu
    B) Bilinmeyenden korkma
    C) vardiyalı çalışma
    D) Öğrenmeye karşı olumsuz tutum


    CEVAP C.

    Diğer tekenler:

    • Güvensizlik ve sosyal açıdan yetersiz olma korkusu
    • Okuldan hoşlanmama
    • Eğitimin sağlayacağı yarardan emin olmama
    • Zihinsel ve fiziksel eksiklikle


    877) Aşağıdakilerden hangisi eğitimde kullanılan görsel ve işitsel araçların avantajlarından değildir


    A) Öğrencilerin güdülenme düzeyleri artar.
    B)Öğrencilerin düşünmelerini azaltabilir.
    C) Öğrenmeyi somutlaştırır.
    D)Öğretme ve öğrenme sürecine çeşitlilik ve değişiklik katar.


    CEVAP B

    İlave olarak

    ** Bir yaşantı ortamı sağlar.
    **Laf kalabalığını önler ve zamanı daha iyi değerlendirmeyi olanaklı kılar.
    ** Öğrenilecek konular üzerinde daha etkili alıştırma ve pratik yapmayı sağlar.


    878) Aşağıclakilerden hangisi eğitimde kullanılan görsel ve işitsel araçların dezavantajlardan değildir?


    A) Öğrencilerin düşünmelerini azaltabilir.
    B) Öğrenmeyi soyutlaştırır.
    C) Kimi durumlarda dili daha çok kullanmayı gerektirmeyebilir.
    D) Aracın temini pahalı ve sürekli taşınması zahmetli olabilir.


    CEVAP B


    İlave olarak:

    ** istenilen her aracı anında etkili bir şekilde kullanmaak için gerekli zaman ve hazırlıkyeterli olmayabilir.
    ** Bazı araçların kullanımında ilgi çabuk dağılabilir.


    879) Aşağıda belirtilen yaş aralıklarından hangisinde öğrenme en hızlıdır?


    A)20-25 B) 26-35 C)46-60 D) 61-80


    CEVAP A


    880) 42-45 yaşlarına kadar yıllık öğrenme hızındaki düşme yüzde kaç olarak kabul edilir?


    A) %5 B) %4 C) %2 D) %1


    CEVAP D


    881) İşiterek, görerek ve ifade ederek yapılan eğitimde öğrenme yüzdesi aşağıdakilerden hangisidir?


    A)60 B) 80 C) 70 D) 90


    CEVAP C


    ** Ses tonu yüzyüze eğitimi %38
    **Beden dili yüzyüze eğitimi %55 etkiler


    882) Yetişkinde öğrenim aşamaları aşağıdakilerden hangisinde doğru sıralamıştır?

    I- Deneme – Uygulama
    II- Değerlendirme
    II- Farkına varma
    IV- İlgilenme




    A)IV - III - II - I
    B)I - III - IV - II
    C)III - IV - II - I
    D) I - II - III - IV


    CEVAP C.III - IV - II – I

    ÇIKMIŞ ÖRNEK SORULAR...(ETİK KONUSUNDA EKSİK KALAN SORULARIDA EKLEDİM)


    883)(MAYIS 2012 A SINIFI)Öğretenin ve öğrenenin kasıtlı olduğu öğrenme yolu aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kitle iletişim araçları
    B) Rastgele öğrenme
    C) Bireysel öğrenme
    D) Örgün eğitim


    CEVAP D


    884)(MAYIS 2012 B SINIFI) Aşağıdakilerden hangisi öğrenmenin temel ve beklenen özelliklerinden değildir?


    A)Öğrenme sonucunda davranış değişikliği olur.
    B)Öğrenme için eğitime ilişkin bir ön şart yoktur.
    C)Öğrenme yaşantı ürünüdür.
    D)Öğrenme geçicidir.


    CEVAP D.


    885) (MAYIS 2012 B SINIFI) Çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin amaçları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?


    A)İşe devamsızlığı azaltmak
    B)İş kazalarını ve meslek hastalıklarını azaltmak
    C)Çalışanları yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek
    D)İşyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir ortamı temin etmek


    CEVAP A


    886) (EKİM 2012 A SINIFI) Mesleki etik prensiplerine ilişkin olarak “İş sağlığı profesyonelleri için uluslararası etik kurallar” aşağıdaki kuruluşlardan hangisi tarafından hazırlanmıştır?


    A)WHO: Dünya Sağlık Örgütü
    B)ILO: Uluslararası Çalışma Örgütü
    C)ICOH: Uluslararası İş Sağlığı Komitesi
    D)EU-OSHA: Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı

    CEVAP C


    887) (EKİM 2012 A SINIFI) (EU-OSHA) Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansının merkezi hangi kenttedir?


    A) Bilbao B) Cenevre C) Strazburg D) BrükseL


    CEVAP A

    ILO..........cenevre-isviçre
    WHO....... cenevre-isviçre
    EU-OSHA......bilbao


    888) (EKİM 2012 A SINIFI) Okuma, duyma, görme ve yapma yoluyla gerçekleştirilen eğitimlerin kalıcılık düzeyinin,en düşükten en yükseğe doğru sıralaması
    aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?



    A)Okuma - Duyma - Görme - Yapma
    B)Okuma - Görme - Duyma - Yapma
    C)Duyma - Okuma - Görme - Yapma
    D)Yapma - Görme - Duyma – Okuma


    CEVAP A


    889) (Ekim 2012 A Sınıfı) Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı profesyonelleri için uluslararası etik kurallar rehberi ne göre iş sağlığı çalışanlarının görevleri ve yükümlülükleri arasında yer almaz?


    A)Bilimsel bilgiye katkı
    B)Sağlığın desteklenmesi
    C)Sosyal destek sağlanması
    D)Toplum ve çevrenin korunması


    CEVAP C


    890) (Ekim 2012 B Sınıfı) Aşağıdakilerden hangisi Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te verilecek eğitim programlarından değildir?

    A) Ön Eğitim B) Yeni Eğitim
    C) İlave Eğitim D) İleri Eğitim


    CEVAP A


    891)(Ekim 2012 B Sınıfı) Aşağıdakilerden hangisi geçici veya belirli süreli işlerde çalışan işçilere verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin unsurlarından biri değildir?


    A) Bilgi düzeyi B) İşin niteliği
    C) Tecrübe düzeyi D) En az 10 saat sürmesi


    CEVAP D


    892) (Ekim 2012 B Sınıfı) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


    A)Eğitim programlarının hazırlanmasında işçilerin veya sağlık ve güvenlik işçi temsilcisinin katılımları sağlanarak görüşleri alınır.
    B)İlave eğitimler, çalışanların işe başlamalarında ve yeni şartlara kolaylıkla uyum sağlamaları için yeni bilgiler vermek üzere düzenlenen programlardır.
    C)Eğitimler, değişen ve yeni ortaya çıkan risklere uygun olarak yenilenir ve gerektiğinde periyodik olarak tekrarlanır.
    D)Yıl içinde düzenlenecek eğitim faaliyetlerini gösterir bir yıllık eğitim programı hazırlanır


    CEVAP B


    893) (MAYIS 2013 B SINIFI)Aşağıdaki ilkelerden hangisi mesleki etik ilkeleri arasında yer almaz?


    A)Tarafsız olma B)Hesap verebilirlik

    C)Kayıtların gizlenmesi D)Herkese eşit davranma


    CEVAP C


    894) (MAYIS 2013 A SINIFI)Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı profesyonelleri için uluslararası etik kurallar rehberine uygun değildir?


    A)İşçiler yalnızca işverene başvurarak sağlık durumları hakkında bilgi alabilirler.
    B)Sağlık izleme sistemi içinde yürütülen muayenelerin sonuçları, ilgili işçilere açıklanmalıdır.
    C)Belirli bir işe uygunluğun değerlendirilmesi işin gereklilikleri ve işçinin sağlığı hakkında yeterli bilgi temel alınarak gerçekleştirilmelidir.
    D)İşçilere, çıkarlarına aykırı olduğunu hissettikleri bir işe uygunlukları hakkında verilen kararlara ilişkin kuşkularını belirtme olanakları olduğu bildirilmelidir


    CEVAP A


    895) (MAYIS 2013 A SINIFI) Çalışma yaşamındakilerin eğitiminde, dikkate alınması gereken yetişkin öğrenme teorisi prensiplerine göre yetişkinlerin öğrenme özellikleri ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?


    A)Yetişkinler günlük veya iş yaşamlarına anında uygulayabilecekleri bilgiler ile eğitime kendi kendilerine motive olabilirler.

    B)Yetişkinler, hakkında herhangi bir fikirleri olmadıkları bilgileri daha iyi öğrenirler, böylece mevcut bilgilerle kıyaslama yapılmasının ve bilgilerin kıyaslanmasının önüne geçilmiş olunarak daha etkin bir öğrenme sağlanmış olur.

    C)Yetişkinler farklı şekillerde öğrenirler ve her kişinin özel bir öğrenme tarzı vardır. En uygun eğitim, katılımcıların birçok öğrenme modelini birleştirme fırsatının olduğu eğitimlerdir.

    D)Yetişkinler için “yaparak öğrenme” yöntemi en iyi yöntemlerden biridir. Aktif ve katılımcı metotlara, pasif metotlara göre daha çok uyum sağlarlar.


    CEVAP B


    896) (AĞUSTOS 2013 B SINIFI)Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işveren aşağıdaki durumlardan hangisinde çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmesini sağlamakla yükümlü değildir?


    A)Çalışan fiilen çalışmaya başlamadan önce
    B)Herhangi bir sebeple dört aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce
    C)Çalışma yeri veya iş değişikliği, iş ekipmanının değişmesi, yeni teknoloji uygulanması gibi durumlar
    D)İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe dönüşünde çalışmaya başlamadan önce


    CEVAP B


    897) (AĞUSTOS 2013 B SINIFI)

    I- Meslek hastalıklarının sebepleri
    II- İlk yardım
    III- Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler
    IV- İmalat usulleri
    V- Mesleği ile ilgili bilgiler


    Yukarıdakilerden hangileri Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in Ek’inde yer alan eğitim konularındandır?


    A) I, III ve V B) II, III ve IV

    C) II, III ve V D) I, II ve III


    CEVAP D


    898) (AĞUSTOS 2013 A SINIFI)

    I- Eğitim programlarının hazırlanmasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından görüş alınır.
    II- İşe yeni alımlarda veya değişen şartlara göre yeni risklerin ortaya çıkması durumunda yıllık eğitim programlarına ilave yapılır.
    III- İlgili mevzuatın değişmesi veya çalışma şartlarına bağlı olarak yeni risklerin ortaya çıkması hâlinde yıllık eğitim programına bağlı kalmaksızın çalışanların uygun eğitim
    almaları sağlanır.
    IV- Yıllık eğitim programında, verilecek eğitimlerin konusu, hangi tarihlerde düzenleneceği, eğitimin süresi, eğitime kimlerin katılacağı, eğitimin hedefi ve amacı hususlarına
    yer verilir.



    Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikhükümlerine göre eğitim programının hazırlanmasında yukarıdaki hususlardan hangileri dikkate alınır?

    A) Yalnız I B) I ve III

    C) II ve IV D) II, III ve IV


    CEVAP D


    899) (ARALIK 2013 B SINIFI)Aşağıdakilerden hangisi etik bir davranış değildir?


    A)Dürüstlük
    B)Nezaket ve saygı
    C)İş güvenliği uzmanının işyeri ile ilgili ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgileri gizli tutması
    D)İşverenin veya işyeri hekiminin çalışanların kişisel sağlık dosyasındaki bilgileri bütün çalışanlarla paylaşması


    CEVAP D


    900) (ARALIK 2013 B SINIFI)

    I- Programların hazırlanması ve uygulanmasını
    II- Eğitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesini
    III- Çalışanların bu programlara katılmasını,
    IV- Program sonunda katılanlar için sınav düzenlenmesini


    İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangilerini sağlamakla yükümlüdür?


    A) I ve II B) I, II ve III

    C) I ve III D) I, II, III ve IV


    CEVAP B


    901) (ARALIK 2013 B SINIFI)

    I- Risk değerlendirmesi çalışmaları
    II- İlk yardım
    III- İşyeri temizliği ve düzeni


    Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde yukarıdaki konu başlıklarından
    hangisi ya da hangileri bulunur?



    A) Yalnız I B) Yalnız III C) II ve III D) I, II ve II


    CEVAP C


    902) (ARALIK 2013 A SINIFI)İş etiği ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?


    A)Çalışanların kişisel sağlık dosyasındaki özel bilgiler bütün çalışanlarla şeffaf bir şekilde paylaşılabilir.

    B)İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilenler ayrım gözetmeksizin tüm çalışanlara adil davranmalıdır.

    C)Çalışanların iş yaşamında edindikleri tecrübelerin, iş etiğine ilişkin algı düzeyleri üzerinde etkisi bulunmaktadır.

    D)Meslek ahlakı her meslek üyesinin olabildiğince iyi olması ilkesine dayanır.

    CEVAP A

    903) (ARALIK 2013 A SINIFI)

    I- Yalnızca sözleşme yapılan ortak sağlık ve güvenlik biriminden eğitim alınması zorunludur.

    II- İlgili mevzuatın değişmesi hâlinde yıllık eğitim programına bağlı kalmaksızın çalışanların uygun eğitim almaları sağlanır.

    III- Yıllık eğitim programında, verilecek eğitimlerin konusu, hangi tarihlerde düzenleneceği, eğitimin süresi, eğitime kimlerin katılacağı, eğitimin hedefi ve amacı hususlarına
    yer verilir.



    Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleriile ilgili olarak yukarıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?


    A) Yalnız II B) I ve III

    C) II ve III D) I, II ve III


    CEVAP C


    BU KONUDA BİTMİŞTİR.ÖZELLİKEL SON SORULARI DAHA EVVELDE EĞİTİM KONUSUNDA VERMİŞTİM..(Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte)

     
  20. Ömer avcı

    Ömer avcı TÜİSAG Üyesi

    Erdoğan bey emeğiniz için tekrar teşekkür ederim.
    Yalnız tüzüklerden soru çıkacakmı bilgisi olan varmı?

     
Yüklüyor...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş



Üyelerimiz bu sayfayı aşağıdaki aramalarla bulmuştur :

  1. ts18001 durum tespiti

Yandex.Metrica