Soru Şubat 2014 ( Ya Da Mayıs ) Yükselme Sınavına Hazırlık

Konu, 'Soru Bankaları' kısmında Hakan ERDOĞAN tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi



    arkadaşlar derin bir konuya giriyorum.öncelikle yönetmelikleri tarayacağım .yaklaşık 300 sayfa civarı.vakit alacak...

    Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği
    Elektrik ile ilgili Fen Adamlarının Yetki Görev ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik
    Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği
    Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği




     
  2. neslihan kaya

    neslihan kaya TÜİSAG Üyesi



    meyve veren ağaç taşlanır. kurslar kendilerine gidecek 1.000-1.500 tl * kişi sayısı (belkide sayenizde çoğu kişi kursa gitmekten vazgeçti.) bu iş için yeteri kadar para verdik kurslara...birde benim gibi kursa gidebilme şansı olmayanlar var. Hakkaride yaşıyorum burda değil kurs OSGB bile yok iki çocukla kalkıp 5 günlüğüne ankaraya gelip sonra tekrar dön sonra tekrar sınav için ankara yap meşakatliii....kısacası emeğinize yüreğinize sağlık...



     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  3. semsi-tebrizi

    semsi-tebrizi TÜİSAG Üyesi

    sorular için teşekkür ederim gerçekten harika bir calışma olmuş tebrik ederim okuduğum yönetmeliklerde önemli gördüğüm ve altını çizdiğim her yerden soru hazırlamışsınız emeğinize sağlık

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  4. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    toplam 450 sayfaymış arkadaşlar.okuyup soru çıkarmaya başladım bu konu biraz oyalayacak..yarına bitirmeyi planlıyorum..sonra kalan eksik konulara hızlıca giriş yapacağız.belki aynı soruları sorabiliriz .bunu şimdiden söyleyim.mesela fiziksel risk etmenlerinden yönetmeliğe göre gittik.gürültü ve titreşimi irdeledik.fakat aydınlatma,iklimlendirme vb eksik kaldı..bunun gibi eksiklerin tamamı aklımda merak etmeyin...hele şu gıcık olduğum elektrik konusu bir bitsin.

    BİLGİLENDİRME NOTU:bilmeyen arkadaşalar ben önce yönetmeliklere sonra çıkmış sorulara bakıyorum.eğer eksik yer kalmışsa çıkmış sorularda açıklama ekliyorum.eğer soru kökenine ait eksik kalmamışsa cevabı verip geçiyorum...



    ELEKTRİK KONUSU (YÖNETMELİKLERE GÖRE)


    904) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?



    A) Bir işletme aracının yada tesis bölümünün iletkenleri arasında işletme sırasında var olan gerilim yalıtkanlık gerilimidir
    B) Şebekedeki açma-kapama olayları ve gerilimlerdeki ani değişmelerden ileri gelen geçici gerilimler şebeke en yüksek gerilimi kapsamına girmez.
    C) Sıfır iletkeninin kesinlikle bir orta iletken olması gerekmez özel durumlarda topraklanmış bir faz iletkeni de sıfır iletkeni olarak kullanılabilir
    D) Tamamı metal borulardan meydana geldiği bilinen su borusu şebekesi topraklayıcı olarak kabul edilemez.


    CEVAP A

    İşletme gerilimi: Bir işletme aracının yada tesis bölümünün iletkenleri arasında işletme sırasında var olan gerilimdir.


    905) El ulaşma uzaklığı normal olarak girilip çıkılan yerlerde insan elinin, yardımcı bir araç kullanmadan her yönde ulaşabileceği uzaklıklardır. Bu uzaklıklar, basılan yüzeyden başlayarak yukarıya doğru .......... m. aşağıya ve

    yanlara doğru .................. m. varsayılır.


    A) 2.5- 1.5 B) 2.5- 1.25 C) 2- 1.25 D) 2- 1.5


    CEVAP B. Yukarı 2.5 metre,aşağı ve yanlara 1.25 metre


    906) Tehlikeli Gerilimin Etkin değeri kaç voltun üstündedir?


    A)50 B)100 C)220 D)1000


    CEVAP A

    Alçak Gerilim : Etken değeri 1000 volt yada 1000 voltun altında olan gerilimdir.
    Yüksek Gerilim : Etken değeri 1000 voltun üstünde olan gerilimdir.
    Tehlikeli Gerilim : Etkin değeri 50 voltun üstünde olan gerilimdir.


    907) Aygıtların gövdeleri arasında yada bu gövdelerle referans toprağı arasında hata durumunda meydana gelen gerilime ne denir?


    A) Aşırı Gerilim
    B) Hata Gerilimi
    C) Dokunma Gerilimi
    D) Topraklayıcı Gerilim


    CEVAP B..tanımlarda kendisi de geçiyor. Mesela topraklayıcı geilimde topraklama geçiyor.bunda da hata geçiyor

    *Adım Gerilimi : Topraklama geriliminin, insanın 1 m'lik adım açıklığı ile köprülenebilen bölümüdür


    908) Küçük Gerilim , bir yalıtım hatasında yüksek dokunma gerilimi baş göstermemesi için, anma gerilimleri ............................ volta kadar olan akım devrelerinin topraklanmadan çalıştığı bir korunma tedbiridir.


    A)220 B)100 C)50 D)42


    CEVAP D.42 volt


    909) Bir yalıtım hatasında dokunma gerilimi meydana gelmemesi için bir akım tüketim aygıtının bir ayırma transformatörü aracılığı ile besleme şebekesinden iletken olarak ayrılmasını sağlayan bir koruma düzeni hangisidir?


    A) Sıfırlama
    B) Koruma Topraklaması
    C) Koruyucu Ayırma
    D) Hata akımı Koruma Bağlaması

    CEVAP C.koruyucu ayırma


    Sıfırlama: Bir yalıtım hatasında (tam gövde teması) elektrik devresini aşırı akım koruma aygıtları ile açılmasına sağlamak için, gerilim altında olmayan iletken tesis bölümlerini sıfır iletkenine yada buna iletken olarak bağlanmış olan bir koruma iletkenin aynı biçimde bağlanmasıdır.


    910)Tesiste yapılabilecek değişiklikler, yetki sınırları içinde kalmak koşulu ile kurulu gücün .........'sini geçmeyecektir. Tesiste yapılacak değişikliklerin ..........'yi geçmesi durumunda uygulama projesi yeniden hazırlanacaktır.

    A) % 50 B) % 30 C) % 20 D) % 10

    CEVAP C.%20.

    NOT: Tesisin yapımı tamamlandıktan sonra 30 gün içinde tesisatçı işletmeden elektrik bağlantısının yapılmasını isteyecektir

    911)Anma gücüne göre motorlar hakkında verilenlerden hangisi yanlıştır?


    A) Anma gücü 0.5 kilowatı geçmeyen bir fazlı motorlar, elektrik priz linyelerine bağlanabilir.
    B) 0.5 kilovattan, 3 kilovata kadar olanlar için ayrı bir hat çekilir
    C) Anma güçleri 3 kilowattan büyük olan motorların üç fazlı şebekelere bağlanabilmeleri için üç fazlı olmaları gerekir.
    D) Elektrik şebekelerinde 3 kilowattan fazla gerilim dalgalanmalarına neden olan tesislerin elektriği kesilir

    CEVAP D.

    Elektrik şebekelerinde 0.5'den fazla gerilim dalgalanmalarına neden olan tesislerin elektriği kesilir

    912)Elektrikle yapılan çalışmalarla ilgili emniyet tedbirleri için verilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) Kaynak tesislerinde, tavlama ve eritme ocakları ile elektroliz tesisleri gibi elektro kimyasal tesislerde çalışma sırasında üzerinde durulan yerin yalıtılması, yalıtılmış ayakkabı ve aygıtlar kullanılması gerekir.
    B) Lâk yada emaye tabakası, oksit tabakası ve özel maddeler emdirilmiş olsa da lifli maddelerden yapılan örtüler dokunmaya karşı koruyucu yalıtma sayılır.
    C) 42 volta kadar olan anma gerilimlerinde el ulaşmauzaklığı içinde de gerilimli bölümlere doğrudan dokunmaya karşı koruma yapılmayabilir.
    D) EI ulaşma uzaklığı içinde bulunan iletken ve kabloların koruyucu örtü ve dış kılıfları elektrik işletme
    araçlarının mahfazaları içine sokulmalıdır.



    CEVAP B. Koruyucu madde sayılmaz.


    913)Gerilim altında bulunan bölümlere dolaylı olarak dokunmaya karşı korunmak için alınan tedbirlerde hangileridir?

    I. küçük gerilim
    II. sıfırlama
    III. koruyucu ayırma
    IV. Koruyucu yalıtma
    V. koruma topraklaması


    A)I ,III ve V B)II,III ve V C)I,III,IV ve V D)HEPSİ

    CEVAP D

    Koruyucu yalıtma, küçük gerilim, koruma topraklaması, sıfırlama, koruma hat sistemi, hata gerilimi koruma bağlaması, hata akımı koruma bağlaması ve koruyucu ayırma

    914)
    Aşağıdaki emniyet tedbirlerinden hangisi yanlıştır?


    A) Koruma iletkeni özenle döşenmeli ve Sıfırlama işareti ile belirtilmiş olan bağlantı noktalarına bağlanmalıdır.
    B) Koruma iletkeni elektrik işletme araçlarını gövdeleri yada çelik yapı bölümlerinden meydana geliyorsa, renkli işaretleme yapılmayabilir
    C) Koruma iletkeni olarak kullanılan yalıtılmış iletkenler ve kablolar bütün uzunlukları boyunca belirli renklerde işaretlenmiş olmalıdır. Sıfır iletkenleri de aynı biçimde işaretlenmelidir ve bu işaret başka hiçbir iletken için kullanılmamalıdır.
    D) Topraklama kontağı olan prizler, koruma iletkenine bağlanmadan kullanılmamalıdır.

    CEVAP A. Koruma iletkeni özenle döşenmeli ve toprak işareti ile belirtilmiş olan bağlantı noktalarına bağlanmalıdır.


    915)Aşağıdaki emniyet tedbirlerinden hangisi yanlıştır?


    A) Gerdirme telleri, askı telleri, metal tesis boruları, metal hortumlar vb. tesis bölümleri koruma iletkeni olarak kullanılmamalıdır
    B) Koruyucu yalıtmalı tüketim araçlarının fiş-priz düzenlerinde topraklama kontağı olmak zorundadır.
    C) Fişler, aynı tesiste daha yüksek bir gerilim için kullanılan prizlere sokulamayacak yapı ve özellikte
    olmalıdır
    D) Civatalar koruma iletkenini bağlantı yeri olarak kullanılamazlar

    CEVAP D. Koruyucu yalıtmalı tüketim araçlarının fiş-priz düzenlerinde topraklama kontağı bulunmayabilir


    DEVAM EDECEK



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  5. Hakan ÖZTÜRK

    Hakan ÖZTÜRK TÜİSAG Üyesi

    903 soruyu ekten alabilirsiniz.

     

    Ekli Dosyalar:

    Zeynep EFE70, fnsola, Şahin Hamarat ve 1 kişi daha buna teşekkür etti.
  6. Hakan ÖZTÜRK

    Hakan ÖZTÜRK TÜİSAG Üyesi

    915 soru ektedir



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     

    Ekli Dosyalar:

  7. murcelikel

    murcelikel TÜİSAG Üyesi

    erdoğan bey 866 .sorunun cevabı nedir ? unutmuşsunuz heralde ... ayrıca abidin bey in 23.soru hakkındaki düşüncelerine ne yorum getirirsiniz ...amacım soruları tam olarak doğrularını yapmak zaten sorular bitsin ben hepsini word formatında yayınlayacam

     
  8. murcelikel

    murcelikel TÜİSAG Üyesi

    arkadaşlar bu arada mayıs yükseltme sınavı ne zaman tarihini bilen varmı

     
  9. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi


    866 sorunun cevabı C
    Çalışma etiği hukuka, düşünmeye ve felsefeye dayalı davranış ilkelerini içerirken, iş ahlakı dine ve dini inançlara göre uyulması gereken kurallar bütününü kapsamaktadır.

    **************************************

    23 .soru yönetmelikten aynen alıntı.

    A)Sağlık ve güvenlik dokumanı
    B)Sağlık ve güvenlik planı
    C)sağlık ve güvenlik raporu
    D)Risk analiz dokümanı

    cevap Sağlık ve güvenlik planı.


    geçmişte benzer soru vardı...plan ve doküman aynı şey değil..o sorudada plan ve doküman ayrımı soruluyordu..nihayetinde boşluk doldurma ve aynen yönetmelikten alıntı.

     
    Zeynep EFE70 bu yazıya teşekkür etti.
  10. İdil_e

    İdil_e TÜİSAG Üyesi

    Erdoğan Bey Merhaba,

    Soru 357'nin Cevabı C olarak verilmiş fakat D olması gerekiyor. Daha önce düzeltilmi bilmiyorum.

    357)
    (MAYIS 2013 B SINIFI) Tehlikeli yerler, patlayıcı ortam oluşma sıklığı ve bu ortamın devam etme süresi esas alınarak, bölgeler hâlinde sınıflandırılır. Bu sınıflandırmaya göre aşağıda belirtilenlerden hangisi “Bölge 0” olarak adlandırılır?


    A)Normal çalışma koşullarında, havada bulut hâlinde bulunan yanıcı tozların ara sıra patlayıcı ortam oluşturabileceği yerler.
    B)Havada bulut hâlinde bulunan yanıcı tozların,sürekli olarak veya uzun süreli ya da sık sık patlayıcı ortam oluşabilecek yerler
    C)Gaz, buhar ve sis hâlindeki parlayıcı maddelerin hava ile karışımından oluşan patlayıcı ortamın normal çalışma koşullarında ara sıra meydana gelme ihtimali olan yerler
    D)Gaz, buhar ve sis hâlindeki parlayıcı maddelerin hava ile karışımından oluşan patlayıcı ortamın sürekli olarak veya uzun süre ya da sık sık oluştuğu yerler

    CEVAP C

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  11. yalçın özgür

    yalçın özgür TÜİSAG Üyesi

    erdoğan bey risk ile ilgili en 10 soru çıkıyor, risk ile ilgili detaylı çalışma yaparsanız seviniriz. Çalışmaların ız içinde teşekkür ediyorum..

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  12. murcelikel

    murcelikel TÜİSAG Üyesi

    evet risk önemli ..357 .soru hakkında ki yorumunuz nedir?

     
  13. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    916)
    Küçük gerilimlerin elde edilmesi için kullanılabilecek aygıtlardan hangisi yanlış verilmiştir?


    A)piller
    B)jenaratörler
    C) Sargıları elektriksel olarak birbirinden ayrı olan çeviriciler
    D) Güvenlik transformatörleri

    CEVAP B
    İlave olarak: Akümülatörler var

    ** İşletme araçları ve hatlar en az 250 V'luk yalıtkanlık gerilimine göre yalıtılmış olmalıdır. (Oyuncak ve haberleşme aygıtları bunun dışındadır.)



    917)Aşağıdaki emniyet tedbirlerinden hangisi yanlıştır?

    A) koruma topraklaması uygulanan şebeke ve tesislerde elektrik tüketim aygıtlarının sıfırlanmasına izin verilmez
    B) Tüketici tesislerinde orta(nötr) iletken mekanik bakımdan korunmalı ve yalıtılmış olarak çekilmelidir
    C) Topraklama barasını kesiti, hiç olmazsa en büyük sigorta ile yada otomatik anahtarla korunan işletme aracının koruma iletkeninin kesitinin iki katı olmalıdır.
    D) Hava hattı şebekelerinde el ile ulaşabilen uzaklıklar içindeki işletme topraklaması iletkenleri, mekanik zorlamalar ve rasgele dokunmaya karşı korunmuş olmalıdır.


    CEVAP C..

    ** Topraklama barasını kesiti, hiç olmazsa en büyük sigorta ile yada otomatik anahtarla korunan işletme aracının koruma iletkeninin kesitine eşit olmalıdır.


    918)sıfırlama ile ilgili hangisi yanlıştır?


    A) Sıfırlamanın amacı, işletme araçlarının gövdesinde yüksek dokunma gerilimlerinin sürekli olarak kalmasını önlemektir
    B) Sıfırlamanın uygulandığı şebeke ve tesislerde sıfır iletkeni ile bağlantısı olmayan koruma topraklamasının yapılmasına izin verilmez
    C) Sıfır iletkenini iletkenliği en az haz iletkenininkinin yarısı değerde olmalıdır.
    D) Metal su şebekesi bulunan yerlerde sıfır iletkeni, su borularına olabildiği kadar çok yerde bağlanmalıdır.


    CEVAP C Sıfır iletkenini iletkenliği en az haz iletkenininkine eşit olmalıdır.


    919)sıfırlama ile ilgili hangisi yanlıştır?


    A) Kabloların kurşun kılıfları yalnız başına sıfır iletkeni olarak kullanılmaz.
    B) Sıfır iletkenlerinin devresi yalnız başına açılıp kapatılmalıdır
    C) Sıfır iletkeni üzerine aşırı akım koruma aygıtları konulamaz
    D) Sıfır iletkeni dağıtıldıktan sonra artık orta iletkenler ve koruma iletkenleri birbirine bağlanamaz. Bu durumda orta iletken de artık topraklanamaz.



    CEVAP B

    Sıfır iletkenlerinin devresi yalnız başına açılıp kapatılmamalıdır


    diğer önemli hususlar:

    ** Koruma iletkeni ayrı olarak çekilebilir: bu durumda koruma iletkeni mekanik bozulmalara karşı yeterli biçimde korunmalı ve olabildiğince ait olduğu akım devresi boyunca çekilmelidir.

    ** Koruma iletkeni orta iletkenle yanı bara yada bağlama ucunda (klemens) bağlanamaz; bunun için ayrı bir koruma iletkeni barası yada koruma iletkeni ucu bulunmalıdır


    920) Koruyucu ayırma düzeni, anma gerilimleri en çok .................volta kadar olan elektrik tüketicilerinin akım devrelerini, bir ayırma transformatörü yada motorgeneratör aracılığı ile besleme şebekesinden ayırır


    A)100 B)110 C)220 D)380


    CEVAP D.380 volt


    921) Koruyucu ayırma düzeninin uygulanmasında aşağıdaki şartlardan hangisi yanlıştır?


    A) Koruyucu ayırma düzeni ancak gerilimleri 500 V' a kadar olan şebekelerde uygulanabilir.
    B) Ayırma transformatörü yada motor-generatörün çıkış tarafındaki anma gerilimi, bir fazlı tüketicilerde 250 V. üç fazlı tüketiciler de 380 V' dan daha yüksek olamaz.
    C) Ayırma transformatörleri yada motor-generatörlerin ikinci akım devreleri topraklanır ve öteki tesis bölümlerine iletken olarak bağlanır.
    D) Bir ayırma transformatörü yada motor-generatörü ancak anma akımı en çok 16 A olan bir tüketici bağlanabilir


    CEVAP C


    ** Ayırma transformatörleri yada motor-generatörlerin ikinci akım devreleri topraklanamaz ve öteki tesis bölümlerine iletken olarak bağlanamaz

     
    Erdem Öçal, hülya bozdemir, AllisWell ve 1 kişi daha buna teşekkür etti.
  14. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    922)Parlayıcı Patlayıcı ve Yanıcı maddelerin imal edildiği işlendiği veya depolandığı yerler yağ, boya ve diğer parlayıcı sıvıların bulunduğu binalar ile üzerinde direk veya sivri çıkıntılar yahut su depoları gibi yüksek yerler bulunan binalar yıldırıma karşı yürürlükteki yönetmelik ve şartnamelere göre yapılacak yıldırımlık tesisatı ile hava hatları ise uygun kapasitedeki …………………….. ile korunacaktır.


    A)Sigorta B)Paratoner C)Parafudr D) Koruyucu ayırma

    CEVAP C.parafudr..

    923)Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    A) 60 A'e kadar akım çeken tablolar barasız 60 A'den daha fazla akım çeken tablolar baralı tipte Olmalıdır.
    B) Gerilim altındaki çıplak bölümler arasında en az 10 mm açıklık bulunmalıdır
    C) Zil transformatörleri üzerinde aydınlatma yapılmalı ve bunların devresi ayrı bir sigorta
    ile korunmalıdır
    D) Tabloların demir gövdesi ile gerilim altında olmayan tüm demir bölümleri topraklanmalıdır

    CEVAP C.
    Zil transformatörleri üzerinde hiçbir şekilde aydınlatma yapılmamalı ve bunların devresi ayrı bir sigorta
    ile korunmalıdır

    924)Bağlama aygıtlarıyla aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    A) Nötr hatları topraklanmış olan sabit tesislerde, anahtarlar faz iletkenleri üzerine konulmamalıdır
    B) Anahtarların normal olarak toprağa göre gerilim altında bulunan bütün kutupları aynı zamanda açılıp kapanmalıdır
    C) Anahtarlar anma akımının ve geriliminin üstündeki değerlerde kullanılamazlar
    D) Anma gerilimi 250 V'ye kadar olan elektrik devrelerinde kullanılacak anahtar1ann anma akımı 10'A'dan aşağı olmamalıdır.

    CEVAP A

    Nötr hatları topraklanmış olan sabit tesislerde, anahtarlar faz iletkenleri üzerine konulmalıdır.

    925)Bağlama aygıtlarıyla (fişler,anahtarlar)aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    A) Elektrik tesislerinde lambaların duy ve soketlerine takılı prizler kullanılamaz. Aynı şekilde sabit fişleri bulunan çok prizler de kullanılamaz
    B) Koruma iletkenleri fış ve prizlerin toprak işareti bulunan yerlerine bağlanmamalıdır
    C) Anahtarların bir ucuna birden fazla iletken bağlanamaz. Yani anahtar, dağıtım kutusu olarak kullanılamaz.
    D) İç tesislerde kullanılacak fış ve prizlerin anma değerleri 10 A'in altında olamaz

    CEVAP B .Koruma iletkenleri fış ve prizlerin toprak işareti bulunan yerlerine bağlanmalıdır

    926)Fiş ve prizlerle ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) Konutlarda salonlar (20 m2 den büyük alanlı) ve mutfak için en az ikişer, odalar ve banyo için en az birer priz tesis edilmelidir
    B) İç tesislerde kullanılacak fış ve prizler Türk Standartlarınauygun olmalı ve bunların topraklama kontağı koruyucu kontak bulunmalıdır
    C) Bir fişe birden fazla sabit olmayan iletken bağlanamaz. (Özel fişler de dahil)
    D) Prizler dağıtım kutusu olarak kullanılamaz


    CEVAP C.Özel prizler bu hükme dahil değildir.

    927)sigortalarla ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) Elektrik hatları eriyen telli sigortalar yada kesiciler ile korunmalıdır.
    B) elektrik tesislerinde yamanmış yada üzerine tel sarılarak köprülenmiş sigortalar kullanılamaz
    C) Sigortalar ve kesiciler korunacak hattın başına konulmalıdır. Şebekeden sigortaya gelen faz iletkeni her zaman sigorta gövdesinin alt kontağına bağlanmalıdır. Sigortalı anahtarlar açıldıktan sonra sigorta elemanı gerilim altında kalmamalıdır.
    D) Kısa devre kapasitesi yeterli olan ev tipi devre kesici bulunmaması durumunda, tel sarılmamış eriyen telli sigorta kullanılmayacaktır.


    CEVAP D.
    Kısa devre kapasitesi yeterli olan ev tipi devre kesici bulunmaması durumunda, tel sarılmamış eriyen telli sigorta kullanılabilir.

    928)Aydınlatma aygıtları ve bunlara ait donanımlarla ilgili hangisi yanlıştır?


    A) Gazlı boşalma lambalarında (f1üoresan, cıva buharlı, sodyum buharlı vb.) kullanılan tüm plastlar kondansatörlü olacaktır
    B) Aydınlatma aygıtları, çıkardıkları ısı kendi içlerindeki ve yakınlarındaki cisimlere zarar
    vermeyecek biçimde tesis edilmelidir
    C) Aydınlatma tesislerinde 380 V'dan yüksek şebeke gerilimi kullanılmayacaktır
    D) Aydınlatma aygıtlarında faz ve nötr iletkenleri olarak yalıtılmış iletkenler kullanılacaktır. Aygıtların metal parçaları nötr iletkeni olarak kullanılamaz

    CEVAP C

    Aydınlatma tesislerinde 250 V'dan yüksek şebeke gerilimi kullanılmayacaktır

    929)Elektrik motoru ile çalışan aletlerle ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?


    A) Doğru akım gerilimi kullanılacaksa kesinlikle küçük gerilim yada koruyucu ayırma düzeni uygulanmalıdır.
    B) Elektrikle uzaktan kumanda düzeni küçük gerilimle yada koruyucu ayırmalı düzenini gerilim ile çalıştırılmalıdır
    C) Küçük gerilimli elektrik üretmek için kullanılan güvenlik transformatörleri ve motor generatörler yada
    koruyucu ayırmayı sağlayan aygıtlar kazan, hazne ve boruların dışarısına konulmalıdır
    D) Islak elle tutulan bileme makineleri küçük gerilim yada koruyucu ayırma düzeninde çalıştırılmalıdır. Beton karıştırma makineleri ile aynı biçimde çalışmalı yada koruyucu yalıtmalı olmalıdır.


    CEVAP A.

    Alternatif gerilim kullanılacaksa kesinlikle küçük gerilim yada koruyucu ayırma düzeni uygulanmalıdır.

    930)Elektrik İç tesislerinde iletkenler için renk kodları kullanılmaktadır.koruma iletkenleri için hangi renk kullanılır?


    A) kırmızı B) Açık mavi C) Yeşil- sarı D) her faz için farklı renkler


    CEVAPC

    ** Koruma iletkenleri için Yeşil- sarı
    ** Orta iletkenler ve nötr iletkenler için Açık mavi
    ** Faz iletkenler için Yürürlükteki kablo standartlarına uygun olmak üzere her faz için farklı renkler
    **Aydınlatma tesisatında anahtardan geçen iletkenin kırmızı, va-e-vien anahtarın bacakları arasındaki iletkenlerin pembe renkli olması tavsiye edilir

    931)Aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) Sınır sıcaklık lastik yalıtkanlı iletkenlerde 60° C termoplastik yalıtkanlı iletkenlerde 70° Cdır.
    B) Aydınlatma devrelerinde en çok 25 A'e kadar olan aşırı akım koruma aygıtları kullanılabilir
    C) iletkenlerin bağlantısı ancak yalıtkan parçalar üzerinde yada yalıtkan kılıflı olarak vidalı klemens, vidasız klemens, lehim yada kaynakla yapılmalıdır.
    D) İletkenler kesilmeksizin bir geçiş kutusundan geçirilecekse, birden fazla akım devresi için ayrı ayrı
    geçiş kutuları kullanılabilir.

    CEVAP D...ortak geçiş kutusu kullanılabilir.


    932)Yeraltı kabloları ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) Kablolar toprak içine yada taşlı toprak içine gömülmelidir.
    B) Kabloların üzerinde dış kılıflar varsa, yangının yayılmasına engel olmak için bunlar gereken yerlerde soyulmalıdır.
    C) Yeraltı kabloları döşendikleri yerlerdeki kimyasal ve mekanik etkilere karşı korunmuş olmalıdır
    D) Yeraltına döşenecek kablolar, sokak ve alanlarda en az 80 cm derinliğe gömülmelidir. Bu yerlerin dışında derinlik en az 60 cm olabilir

    CEVAP A
    Kablo kanallarının tabanı sağlam zeminli, düzgün ve taşsız olmalı. Kablolar kum içine yada taşı ayıklanmış toprak içine gömülmelidir.

    933)Elektrikle ilgili fen adamlarının durumlarıyla ilgili hangisi yanlıştır?


    A) En az 3 veya 4 yıl yüksek öğrenim görenler grup1 dir.
    B) Enaz 2 yıllık yüksek teknik öğrenim görenler ile ortaokuldan sonra enaz 4 veya 5 yıl mesleki ve teknik öğrenim görenler.
    C) Bağlantı gücü 16 KW`a kadar olan binaların elektrik iç tesis projesi hazırlama grup 3ün yetkisi dahilindedir.
    D) Bağlantı gücü 1250 KW, 400 Volt’a kadar elektrik iç tesislerinin yapımını grup 1 yapabilir

    CEVAP D


    GRUP 1:

    ** En az 3 veya 4 yıl yüksek öğrenim görenler
    ** Elektrik iç tesis projesi müelliflik işleri:Bağlantı gücü 50 KW`a kadar olan binaların elektrik iç tesis projesi hazırlama
    ** Elektrik iç tesis yapım işleri: bağlantı gücü 1500 KW, 400 Volt’a kadar elektrik iç tesislerinin yapımı
    ** İşletme ve bakım işleri: Bağlantı gücü 1500 KW`a kadar


    GRUP 2:

    ** Enaz 2 yıllık yüksek teknik öğrenim görenler ile ortaokuldan sonra enaz 4 veya 5 yıl
    mesleki ve teknik öğrenim görenler.
    ** Elektrik iç tesis projesi müelliflik işleri: Bağlantı gücü 30 KW`a kadar
    ** Elektrik iç tesis yapım işleri: bağlantı gücü 1250 KW, 400 Volt’a kadar elektrik iç tesislerinin yapımı
    ** İşletme ve bakım işleri: Bağlantı gücü 1000 KW`a kadar


    GRUP 3:

    ** Enaz lise dengi mesleki ve teknik öğrenim görenler, lise mezunu olup bir öğrenim yılı süreyle Bakanlıkların açmış olduğu kursları başarı ile tamamlamış olanlar
    ** Elektrik iç tesis projesi müelliflik işleri: Bağlantı gücü 16 KW`a kadar olan
    ** Elektrik iç tesis yapım işleri: bağlantı gücü 500 KW, 400 Volt’a kadar elektrik iç tesislerinin yapımı,
    **İşletme ve bakım işleri: Bağlantı gücü 500 KW`a kadar

     
  15. murcelikel

    murcelikel TÜİSAG Üyesi

    elinize kolunuza sağlık ... çok teşekkürler erdoğan bey birde 357.soru yu kesinleştirirsek daha iyi olacak kolay gelsin iyi akşamlar

     
    İdil_e bu yazıya teşekkür etti.
  16. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    934)Doğru akımda tehlikeli gerilim kaç volt olarak kabul edilmektedir?

    A)36V B)50V C)80V D)120V

    Tehlikeli gerilim alternatif akımda 50 volt, doğru akımda ise 120 volttur. CEVAP D

    935)Birbirini izleyen iki direk arasındaki açıklık, çıplak iletkenler için ......... m'yi, yalıtılmış iletkenler için .......... m'yi aşan hatlara büyük aralıklı hatlar denir.

    A)50-60 B)75-150 C)100-200 D)250-500

    CEVAP A

    936.İnsan bedeninden geçen en az kaç mA akım kalpte fibrilasyona ve şuur kaybolmasına neden olur?

    A) 5-15 mA
    B) 15-30 m A
    C) 30-80 mA
    D) 80-100 mA

    CEVAP D
    Not:0,01 Ma:Akımın hissedilme sınırıdır, Elde gıdıklanma olur.


    937.Yıldırım yoğunluğunun fazla olduğu yerler hariç ............ kV'a kadar olan hava hatlarında toprak iletkeni kullanılmayabilir.

    A)19 B)22 C)36 D)42

    CEVAP C..36 KV

    938.Elektrik tesis ve aygıtlarını yıldırım etkisinden korumak için parafudr, eklatör (atlama aralığı) gibi koruyucu aygıtlar kullanılmalıdır. Özellikle .............. kVA'ya kadar olan tesislerde eklatör kullanılması tavsiye edilir


    A)100 B)200 C)300 D)400


    CEVAP D

    DEVAM EDECEK

     
    Erdem Öçal, incisu, Ömer avcı ve 5 kişi daha buna teşekkür etti.
  17. hürriyet ülkü

    hürriyet ülkü TÜİSAG Üyesi

    Erdoğan Bey bir rekora doğru gittiğinizin farkında mısınız? Sizi gerçekten yürekten kutluyorum. Emeğinize sağlık.

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  18. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    357)
    (MAYIS 2013 B SINIFI) Tehlikeli yerler, patlayıcı ortam oluşma sıklığı ve bu ortamın devam etme süresi esas alınarak, bölgeler hâlinde sınıflandırılır. Bu sınıflandırmaya göre aşağıda belirtilenlerden hangisi “Bölge 0” olarak adlandırılır?


    A)Normal çalışma koşullarında, havada bulut hâlinde bulunan yanıcı tozların ara sıra patlayıcı ortam oluşturabileceği yerler.
    B)Havada bulut hâlinde bulunan yanıcı tozların,sürekli olarak veya uzun süreli ya da sık sık patlayıcı ortam oluşabilecek yerler
    C)Gaz, buhar ve sis hâlindeki parlayıcı maddelerin hava ile karışımından oluşan patlayıcı ortamın normal çalışma koşullarında ara sıra meydana gelme ihtimali olan yerler
    D)Gaz, buhar ve sis hâlindeki parlayıcı maddelerin hava ile karışımından oluşan patlayıcı ortamın sürekli olarak veya uzun süre ya da sık sık oluştuğu yerler

    CEVAP D

    ben yanlış geçirmişim.

    D olacak

     
    İdil_e bu yazıya teşekkür etti.
  19. murcelikel

    murcelikel TÜİSAG Üyesi

    tamam hemen düzeltiyorum :) çünkü son halinin çıktısını alıp öyle çalışmaya başlıcam...bu arada adminlere bişi sorcam mayısta yükseltme sınavı olcakmı tarihi belli mi?

     
  20. hürriyet ülkü

    hürriyet ülkü TÜİSAG Üyesi

    İSG uzman adayı değil C sınıfı uzmanım. Hedef 28 Şubat ve A sınıf uzmanı olmak. Şimdiden herkese başarılar

     
Yüklüyor...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş



Üyelerimiz bu sayfayı aşağıdaki aramalarla bulmuştur :

  1. tehlikeli gerilimin etkin.degeri kac voltun ustundedir

Yandex.Metrica