Soru Şubat 2014 ( Ya Da Mayıs ) Yükselme Sınavına Hazırlık

Konu, 'Soru Bankaları' kısmında Hakan ERDOĞAN tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. ibrahim halil önder

    ibrahim halil önder TÜİSAG Üyesi



    Emeğinize sağlık sayın hocam. bu davranışınızdan dolayı yüce rabbim ne muradınız varsa versin saygılar.



     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  2. frhtsm

    frhtsm TÜİSAG Üyesi



    Temmuz 2014 te sınv olacak mı?



     
  3. frhtsm

    frhtsm TÜİSAG Üyesi

    Yanılmıyorsam yukseltme sınavları 1 sene ıcın verılmıştı ve 2 temmuzda 2014 te bu sure bıtıyor olması gerekıyor. Bu sure zarfında 2 sınava gırılebılıyrdu. Temmuzda olması cok zor gıbı gelıo bana. Bir de temmuzda egerkı olursa yuksek lısansı bıtıren için b sınıfı sınavı içinde basvurular olabılır mı? Sınavlar 2014 ayında subattan sonra mayıs, agustos ve kasım olarak duydum. bu konuda sızın duyumlarınız nasıl?? Ayrıca yapmış oldugunuz bu sorular fevkalede işe yarayacaktır. Emeğinize sağlık..

     
  4. murcelikel

    murcelikel TÜİSAG Üyesi

    Basja bir konuda bir arkadas 2.sinavi 25 mayıs diye yazmisti



    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  5. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    1038)Hangisi iyonlaştırıcı radyasyon çesidi ve parçacıklı radyasyon çeşididir?

    A) mikrodalgalar
    B) Radyo dalgaları
    C) Alfa Işınları
    D) x ışınları

    CEVAP C
    Konuyla ilgili detaylı açıklama.artık karıştırmasınız.

    A........İyonlaştırıcı Radyasyon:
    Elektromanyetik radyasyonlar:
    gama,x ışınları
    Parçacıklı Radyasyon : Alfa (α) Işınları, Beta (β) Işınları
    Serbest Nötronlar

    B...........İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyonlar:
    Optik Radyasyonlar:
    Ultraviyole ışınları=
    kanserlerinin %80‟i UV ışınlarından kaynaklanmaktadır.
    EMR Nitelikli Radyasyonlar=
    Radyo dalgaları, mikrodalgalar, mobil ve cep telefonları, radyo FM ve TV vericileri, radarlar, trafolar, bilgisayarlar, akım taşıyan kablolar bu gruba girmektedirler.


    1039)Tabii veya suni radyoaktif ve radyoinizan maddeler veya diğer korpüsküler emanasyon kaynakları ile yapılan çalışmalarla ilgili hangisi yanlıştır?ÖNEMLİ

    A) Her çalışma için gerekli radyoaktif maddenin, zararlı en az miktarı kullanılacaktır.
    B) Çalışanların ne miktarda radyasyon aldıkları, özel cihazlarla ölçülecek ve bunlar en geç, üç ayda bir defa değerlendirilecektir
    C) Kaynak ile işçiler arasına, uygun koruyucu bir paravana (ekran) konulacaktır. Bu paravanalar, gama ve kaynak ışınları için, kurşun, beton ve benzeri, beta ışınları ve nötronlar için plastik ve benzeri malzemeden yapılmış olacaktır.
    D) İşyerinde uygun aspirasyon sistemi kurulacak, boşaltılan havanın radyasyon yönünden süzülmesi sağlanacak, temizlik sırasında, özel maskeler kullanılacaktır


    CEVAP B.

    Çalışanların ne miktarda radyasyon aldıkları, özel cihazlarla ölçülecek ve bunlar en geç, ayda bir defa değerlendirilecektir

    DİKKAT: BAKINIZ C ŞIKKI AYRI SORU OLARAK A GRUBUNA 2 KEZ SORULDU.

    1040)İşyerlerinde işçilerin daimi olarak çalıştırıldığı yerlerin tavan yüksekliği,en az 3metre olacaktır. Tabana paralel olmayan tavanlarda bu yüksekliğin ortalaması 3 metre olacak ve en alçak kısmı,varsa,kirişin alt noktasından .....................santimetreden aşağı olmayacaktır.

    A) 120 B) 200 C) 240 D) 300

    CEVAP C

    1041)İşyerlerindeki hava hacmi,makine,malzeme ve benzeri tesislerin kapladığı hacimler dahil olmak üzere,işçi başına en az kaç metreküp olacaktır?

    A) 10 B) 12 C) 24 D) 30

    CEVAP A
    işçi başına en az 10 metreküp olacaktır. Hava hacminin hesabında,tavan yüksekliğinin 4 metreden fazlası nazara alınmaz.

    1042)Makinalar,motorlar ve bunlar tarafından çalıştırılan aletler ve diğer tezgahlar arasındaki açıklık,işçilerin rahat çalışmalarını sağlamak üzere,en az kaç santimetre olacaktır?

    A) 50 B) 60 C) 80 D) 120

    CEVAP C.80 cm

    1043)İşyerindeki geçitlerin genişliği,oradan geçecek işçilerin miktarına ve malzeme hareketine uygun olarak ayarlanacak ve bu genişlik kaç santimetreden az olmayacaktır?

    A) 50 B) 60 C) 80 D) 120

    CEVAP D.120 cmden az olmaz


    1044)Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?ÖNEMLİ

    A) İşyeri merdivenlerinin mukavemet katsayısı 4 olacak ve metrekarede en az 500 kg yük taşıyacaktır.
    B) Delikli veya ızgaralı merdiven ve sahanlıklardaki delikler ve ızgara aralıkları en çok 10 cm olacaktır
    C) Merdivenlerin genişliği,bakım işlerinde kullanılanlar dışında en az 110 cm olacak ve merdiven korkuluklarının bu genişlik içinde bulunmaları zorunluluğu halinde temiz genişlik 100 cm az olmayacaktır.
    D) Merdivenlerin eğimi,bakım işlerinde kullanılanlar dışında tabanla en az 20o ve en çok 45o olacaktır. Tabandan 20o az eğimin bulunması gerektiği işyerlerinde,rampalar yapılacak ve 45o fazla diklik gereken hallerde de,korkuluklu servis merdivenleri şeklinde sabit merdivenler kurulacaktır.

    CEVAP B
    Delikli veya ızgaralı merdiven ve sahanlıklardaki delikler ve ızgara aralıkları en çok 2 cm olacaktır
    Diğer bilgiler:

    **Merdivenlerde,baş üstü boşlukları bulunacak ve bu boşlukların yüksekliği de 220 cmden az olmayacaktır.
    ** Basamakların eni,bakım merdivenleri dışında 22 cmden az olmayacak ve yükseklikleri en az 13 cm ve en çok 26 cm olacaktır.
    ** Dört basamaktan fazla olan her merdivende,korkuluk ve trabzan bulunacaktır.
    ** Genişliği 225 santimetreyi aşan merdivenlerin ortalarında,ayrıca bir trabzan bulundurulacaktır

    **İşyerlerindeki asma katlara çıkıp inmek için,yerin durumuna göre,eğimli veya dik demir merdivenler kullanılabilir. Ancak,bunların üst ve alt başlarından sağlam bir şekilde tespit edilmiş bulunması,geniş basamaklı ve iki tarafı korkuluklu ve bu korkulukların,merdivenin bittiği asma kat döşemesinde kesilmeyerek en az 75 santimetre daha uzatılması gereklidir.

    **Bakım,onarım ve kontrol için işyerlerinde kullanılan bütün merdivenler görülecek işe uygun sağlamlıkta olacak ve bunların genişliği 55 cm den dar olmayacak eğimleri 60 dereceyi geçmeyecek ve basamakların,çubuktan yapılmadığı hallerde,genişlikleri en az 13 cm olacaktır



    1045)
    I. Belirli bir süre içinde seviyeleri değişim gösteren, genellikle "A" frekans ağırlıklı ses seviyesi olarak ölçülen, gürültünün enerji açısından eşdeğeri olan sabit seviye
    II. Frekans ağırlıklı anlık gürültü basıncının maksimum değeri
    III. Sekiz saatlik iş günü için, anlık darbeli gürültünün de dâhil olduğu bütün gürültü maruziyet düzeylerinin zaman ağırlıklı ortalaması


    Yukarıda verilen tanımlanan doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Eşdeğer gürültü seviyesi - en yüksek ses basıncı - günlük gürültü maruziyet düzeyi
    B) en yüksek gürültü seviyesi - eşdeğer ses basıncı - haftalık gürültü maruziyet düzeyi
    C) en yüksek gürültü seviyesi - eşdeğer ses basıncı - günlük gürültü maruziyet düzeyi
    D)Günlük gürültü maruziyet düzeyi - ses etkilenim düzeyi – eş değer gürültü seviyesi

    CEVAP A


    SADECE ÇIKMIŞ SORULAR KALDI.GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİMİ DAHA EVVEL VERMİŞTİM.DİĞERLERİNİ DE BİRAZDAN ÇIKARMAYA BAŞLAYACAĞIM..


     
  6. que

    que TÜİSAG Üyesi

    benim bildiğim şubat ve mayıs aylarında yükselte sınavı olacak. bunu da şu duyuruya istinaden düşünüyorum; http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/isggm.portal?page=duyuru&id=sinav_hakki_duyurusu " 21 Aralık 2013 tarihli sınav için başvurduğu halde sınava girmeyenler, bu haklarını daha sonra yapılacak sınavlarda ( Şubat ve Mayıs 2014) prim gün sayılarına uygun belge sınıfı için kullanabilirler."
    siz de benim gibi mi anlıyorsunuz? yani son yükseltme sınavı mayıs ayında yapılacak? ve ayrıca merak ettiğim mayıs ayındaki sınav da yine şubat gibi sadece yükseltme mi olacak? yoksa ilk defa c alacak olanlar da girecek mi?




    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
  7. AllisWell

    AllisWell TÜİSAG Üyesi

    arkadaşlar 1045 soru cevap düzenli bir şekilde ekte bulunmaktadır.son düzeltmelerde eklenmiştir.çıktı alınacak hale getirilmiştir. erdoğan beye tesekkurler

     

    Ekli Dosyalar:

  8. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    fiziksel risk etmenlerinde titreşim ve gürültü ile ilgili çıkmış sorular yönetmelikleri kapsamında verildiğinden burada sadece diğer husulara ait sorular var..


    1046)(ARALIK 2013 A SINIFI)Aşağıdakilerden hangisi iyonlaştırıcı radyasyondur?


    A) Ultraviyole ışınlar B) Mikrodalgalar C) Radyo dalgaları D) Gama ışınları

    CEVAP D

    1047)(ARALIK 2013 B SINIFI) Aşağıdakilerden hangisi fiziksel risk etmenlerinden birisi değildir?

    A)Nem B)Hava akım hızı C)Termal radyasyon D)Toksik maddeler ve toz

    CEVAP D


    1048)(ARALIK 2013 B SINIFI) Aşağıdakilerden hangisi iyonlaştırıcı (iyonizan/iyonlayıcı) radyasyondeğildir?

    A)Gama radyasyonu B)Alfa radyasyonu C)Mikrodalgalar D)X-ışınlar


    CEVAP C

    1049)(ARALIK 2013 B SINIFI) Aşağıda yer alan hangi frekanstaki ses, insanın işitebileceği frekans aralığında yer almaktadır?


    A) 10 Hz B) 15000 Hz C) 30000 Hz D) 45000 Hz

    CEVAP B

    1050)(AĞUSTOS 2013 A SINIFI)İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü’ne göre,radyasyon kaynağı ile işçiler arasına, uygun koruyucu bir paravana (ekran) konulacaktır. Bu paravanalar, Gama ve X- ışınları için,.........., .......... ve benzeri; Beta ışınları ve Nötronlar için .......... ve benzeri malzemeden yapılmış olacaktır.

    Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

    A)kurşun / beton / plastik
    B)plastik / beton / aluminyum
    C)alüminyum / bakır / plastik
    D)kurşun / beton / çinko


    CEVAP A

    Kaynak ile işçiler arasına, uygun koruyucu bir paravana (ekran) konulacaktır. Bu paravanalar, gama ve kaynak ışınları için, kurşun, beton ve benzeri, beta ışınları ve nötronlar için plastik ve benzeri malzemeden yapılmış olacaktır.


    1051) (AĞUSTOS 2013 A SINIFI)İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü’ne göre, işyerlerinde dışarıdan ışık almaya yarayan yan ve tepe pencereleri ile menfezlerin aydınlık veren yüzeyleri toplamı, işyeri taban yüzeyinin en az .......... oranında olacaktır. Dışarı ile doğrudan doğruya bağlantısı olmayan iç kapı, pencere ve menfezlerin dolaylı olarak aydınlık veren yüzeyleri bu hesaba katılmaz. Boşluğa uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

    A) % 5 B) % 10 C) % 15 D) % 20


    CEVAP B. 1/10 oranında olacak.


    1052)( AĞUSTOS 2013 B SINIFI) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü`ne göre işyerlerinde suni ışık kullanıldığı hallerde uyulması gereken kurallardan hangisi yanlıştır?

    A)Ayrıntıların, yakından seçilebilmesi gereken işlerin yapıldığı yerler, en az 300 lüks (lux) ile aydınlatılacaktır.
    B)İşyerlerindeki avlular, açık alanlar, dış yollar,geçitler vebenzeri yerler, en az 50 lüks (lux)ile aydınlatılacaktır.
    C)Koyu renkli dokuma, büro ve benzeri sürekli dikkati gerektiren ince işlerin yapıldığı yerler,en az 500 lüks (lux) ile aydınlatılacaktır.
    D)Normal montaj, kaba işler yapılan tezgahlar,konserve ve kutulama ve benzeri işlerin yapıldığı yerler, en az 200 lüks (lux) ile aydınlatılacaktır

    CEVAP B
    İşyerlerindeki avlular, açık alanlar, dış yollar, geçitler ve benzeri yerler, en az 20 lüks ile aydınlatılacaktır.

    1053)(MAYIS 2013 A SINIFI)İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü’ne göre koyu renkli dokuma, büro ve benzeri sürekli dikkati gerektiren ince işlerin yapıldığı yerler, en az kaç lüks (lux) ile aydınlatılacaktır?

    A) 500 B) 600 C) 700 D) 800

    CEVAP A

    1054)(MAYIS 2013 A SINIFI)Sıfır desibel ses basınç seviyesini oluşturansesin basıncı kaç paskaldır?

    A) 0 paskal B) 0,002 paskal C) 0,0002 paskal D) 0,00002 paskal

    CEVAP D

    1055)(MAYIS 2013 A SINIFI)Mesleki kas iskelet sistemi hastalıklarında etkili fiziksel risk etmenleri arasında aşağıda kilerden hangisi yer almaz?


    A) Radyasyon B ) Vibrasyon

    C) Temas stresi D) Hava sıcaklığının çok düşük olması


    CEVAP A

    1056)(MAYIS 2012 A SINIFI) aşağıda yer alanlardan hangisi çalışma ortamı için uygun değildir?

    A)Çok buğu meydana gelen işyerlerinde sıcaklık 15 santigrat dereceden az ve 30 santigrat dereceden yüksek olmayacaktır.

    B)Koyu renkli dokuma ve büro gibi sürekli dikkatgerektiren ince işlerin yapıldığı yerler en az 1000 lüks ile aydınlatılacaktır.

    C)İşyerinde işçilerin daimi olarak çalıştırıldığı yerlerin tavan yüksekliği en az 3 m olacaktır.

    D)Kapalı işyerleri günde en az bir kez bir saatten az olmamak koşulu ile havalandırılacaktır.


    CEVAP B

    Koyu renkli dokuma, büro ve benzeri sürekli dikkati gerektiren ince işlerin yapıldığı yerler, en az 500 lüks ile aydınlatılacaktır.


    DİĞER ÇIKMIŞ SORULARA BAKMAYI UNUTMAYINIZ.BU KONU TAMAMEN BİTMİŞTİR.AÇIKTA KALAN BİR HUSUS KALMADI..İYİ ÇALIŞMALAR

     
  9. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    İŞ KAZALARI
    YENİ KONU

    1057) “Önceden planlanmamış çoğu zaman, kişisel yaralanmalara, makinelerin, araç ve gereçlerin zarara uğramasına, üretimin bir süre durmasına yol açan bir olaya kaza denir” tanımı hangisine aittir?


    A) WHO B)ILO C) EU-OSHA D) TS 18001

    CEVAP A. Dünya Sağlık TeĢkilatı (WHO)


    **TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri Slandardı'na göre kaza; ölüme, hastalığa, yaralanmaya, hasara veya diğer kayıplara sebebiyet veren istenmeyen olay, olay ise; kazaya sebep olan veya sebep olacak potansiyele sahip olan oluşum olarak tanımlanmaktadır.

    ** Uluslararası ÇalıĢma Örgütü (ILO) iĢ kazasını; "belirli bir zarar veya yaralanmaya yol açan,önceden planlanmamış beklenmedik bir olaydır" olarak tanımlamıştır

    ** Sosyal Sigortalar Kanunu, iş kazalarını insanların kazanma gücünü engellemesi ölçütüne dayandırmış ve iş kazalarını sakatlığa yol açan olaylar olarak ifade etmiştir.

    1058)Hangisi iş kazalarını oluşturan faktörler arasında yer almamaktadır?

    A)Psikolojik faktörler B)Teknik faktörier
    C)Sosyolojik faktörler D)Biyolojik faktörler


    iş kazasını oluşturan faktörler genel başlıklar halinde: psikolojik, sosyolojik, fizyolojik ve teknik faktörler olarak dört sınıfta toplanabilir


    Cevap D

    1059)
    I. İnsan faktörü
    II. Yönetim faktörü
    III. Psikoloji faktörü
    IV. Makine faktörü
    Hangileri iş kazalarının temel nedenlerindendir?


    A)I,II ve III B)I,II ve IV C)I,III ve IV D)HEPSİ

    CEVAP B
    iş kazaların temel nedenleri 4M yaklaşımı ile şunlardır:

    -İnsan (Man): Hatalara neden olan insan faktörü
    -Makine (Machine): Uygun olmayan veya koruyucusuz ekipman, makine, tezgâh gibi fiziksel faktörler
    -Ortam veya Çevre (Media): Bilgi, bilgilendirme, çalışma metotları ve çevresel faktörler
    -Yönetim (Management): Yönetimsel faktörler

    1060)Hangisi iş kazası sonucunda oluşan direkt (görünür) maliyetlerden değildir?

    A) ilk müdahale, ambulans ve tedavi masrafları
    B) Adli masraflar
    C) Sigortaya ödenen tazminatlar
    D) Geçici veya sürekli iş göremezlik ve ölüm ödemeleri,


    CEVAP B


    Direkt (Görünür) Maliyetlere;

    ** ilk müdahale, ambulans ve tedavi masrafları,
    ** Geçici veya sürekli iş göremezlik ve ölüm ödemeleri,
    ** işçiye veya yakınlarına ödenen maddi ve manevi tazminatlar
    ** Sigortaya ödenen tazminatlar sayılabilir

    1061)Hangisi iş kazası sonucunda oluşan dolaylı (görünmez)maliyetlerden değildir?

    A) Proses, makina veya tezgahın kısmen yada tamamen zarar görmesi nedeniyle tamir yada yeni makina alımının getirdiği maliyet
    B) işletmenin, makinaların, prosesin yada fabrikanın bir bölümünün yada tamamının kaybedilmesi
    C) Sigortaya ödenen tazminatlar
    D) işçinin üretimde çalışmaması nedeniyle iş gücü ve maliyet kaybı

    CEVAP C.

    DİĞERLERİNE İLAVETEN

    Dolaylı (Görünmez) Maliyetler:
    **Adli masraflar (Mahkeme)
    ** işe yeni bir işçinin alınması gerekiyorsa veriminin düşük olmasının getirdiği maliyet,
    **Kazanın getirdiği fazla mesainin maliyeti,
    **Kaza esnasında, bu bölümde işin durması nedeniyle zaman ve maliyet kaybı,
    **Ürünün yada hammadddelerin zarara uğraması,
    **Çalışanların moral bozukluğu nedeniyle dolaylı yada dolaysız iş yavaşlatmaları,
    **Yeni işçi alımı gerekiyorsa, işçiye verilen eğitim ve işçinin işi öğrenmesi esnasında geçen sürenin getirdiği maliyet
    **Bürokratik işlemlerle ilgili harcanan zaman ve maddi kayıp,
    **Siparişin zamanında teslim edilememesi nedeniyle uğranılacak kayıplar
    **işletmenin imajının zedelenmesinden dolayı oluşabilecek sipariş kayıpları

    DEVAM EDECEK.YEMEK MOLASI..

     
  10. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    1062) 1998 yılında Cenevre’de gerçekleştirilen 16. Uluslar arası Çalışma istatistikçileri Konferansında (ICLS) alınan ilke kararında göz önüne alınması kararlaştırılan istatistik terimlerinde hangisi yoktur?

    A) Mesleki kaza
    B) Mesleki yaralanma
    C)meslek hastalığı
    D) İş göremezlik

    CEVAP C

    1063)İş günü kaybına neden olan mesleki yaralanma olaylarında aşağıdaki hususlardan hangisi dikkate alınmaz?

    A) Ölümlü Olmayan Olaylar Sayısı
    B) Meslek hastalığı olayları
    C) Ölümlü Olaylar Sayı
    D) Toplam Olay Sayısı


    CEVAP B. İlave olarak Geçici iş Göremezlik Olayları Sayısıda dikkate alınır


    1064)500 işçinin çalıştığı bir işletmede, bir yıl içerisinde 50 iş kazasının meydana geldiği ve kaybedilen iş günü toplamının ise ( yıllık izin, işe gelmeme, hastalık ve kaza gibi) 20.000’dir. Kaza Sıklık Oranı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) 5.12 B) 6.2 C) 51.28 D) 62.01

    CEVAP C


    (1 yıl içerisinde 300 iş günün bulunduğu ve 1 iş gününde 7.5 saat çalışıldığı kabul edilmektedir. )

    KSO=( Toplam Kaza Sayısı / Toplam insan saat çalışma sayısı )x 1 000 000
    KSO= (50 / (500 x 300 x 7.5) – (20.000 x 7.5) )x 1.000.000
    KSO=(50/(1 125 000 -150 000)) x 1.000.000
    KSO=51.28

    1065)Kaza Ağırlık Oranı hesaplanırken eğer ölümlü iş kazası veya sürekli iş göremezlik durumu mevcut ise, kazalardan dolayı toplam kayıp gün sayısına, her ölümlü ve/veya sürekli iş göremezlik olayı için ayrı ayrı.....................gün eklenmesi gerekmektedir.

    A) 7500 B)10000 C)100000 D)1 000 000

    CEVAP A

    Ekstra: Geçici iş göremezlik olaylarında, tıbbi işlemlerin süresi 1 günden daha az sürmesi durumları dikkate alınmamaktadır.



    1066) Uluslararası Çalışma İstatistikçileri Konferansfnda alınan kararlar doğrultusunda iş kazası istatistiklerinde kullanılacak oranlardan biri değildir?


    A)Kaza sıklık oranı B)Kaza olabilirlik oranı C) Kaza ağırlık oranı D) Kaza önlenebilirlik oranı

    CEVAP D


    Kaza sıklık oranı =(Toplam kaza sayısı /Toplanı insan saat çalışma sayısı )x 1.000.000
    Kaza ağırlık oranı =(Toplam kayıp gün sayısı/Toplam insan saat çalışma sayısı) x 1.000
    Kaza olabilirlik oranı : Takvim yılı içerisindeki ölümlü ve/veya ölümlü olmayan mesleki yaralanmaların toplam sayısının, aynı yıl içerisinde referans grupta yer alan işçilerin toplam sayısına bölünmesiyle elde edilen değerin 100.000 katsayısı ile çarpılmasıyla hesaplanır.

    1067)Tam gün çalışan her 100 kişi arasında kaç kaza olduğunu hesaplamak için aşağıdaki parametrelerden hangileri gereklidir?

    I. Toplam kaza sayısı
    II. 1,000.000 katsayısı
    III. 225.000katsayısı
    IV. Toplam çalışma saati


    A)I ve II B)I,II ve IV C)I,III ve IV D) hepsi

    CEVAP C

    tam gün çalışan her 100 kişi arasında kaç kaza olduğunu gösteren :
    iş kazası sıklık hızı = Toplam kaza sayısı /Toplam çalışma saati x 225,000

    1068)Günde 8 saat çalışılan bir işyerinde prime tahakkuk edilen gün sayısı 22 500 ve iş kazası sayısı 30 ise tam gün çalışan her 100 kişi için iş kazası sıklık hızı kaç olmalıdır?

    A) 22.5 B) 25 C) 30 D) 37.5

    CEVAP D

    100 kişi arasında kaç kaza olduğunu gösteren :
    iş kazası sıklık hızı = Toplam kaza sayısı /Toplam çalışma saati x 225,000)
    kso=((30/22500X8))X225,000
    kso=37.5

    DEVAM EDECEK...ACİL ÇIKMAM GEREKTİ.GECE BİTİRECEĞİM.

     
  11. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    Herkese Ankara'dan selam ve sevgiler.
    konu devam edecek deneme sınavı ile uğraştım.biraz gecikme oldu özür dilerim.
    ..evet 3. deneme sınavını da hazırladım...öncelikle çok sayıda mail alıyorum.sayın site yönetiminin izniyle bazılarına cevap vermek istiyorum.

    1.soruları kendim hazırlıyorum herhangi bir eğitim kurumu ile alakam yok.
    2.sorular çoğunlukla kendi hazırladığım,çıkmış sorulardan oluşmaktadır.1-2 tane internet aldığım olmuştur
    3.bunları yayınlamakta özel bir gayem yok.ben çalışmaya başladığımda bu foruma eklemeye başladım arkadaşlar beğendikçe devamını ekledim.ben evde neye çalışıyorsam olanı bu.
    4.hayatım boyunca asla birileri kıskanmadım.herkesin başarılı olması ekmeğini bulmasını isterim.ha bu kaynaklardan faydalanan arkadaşlarım dualarını eksik etmezse bu bana yeter.
    5.sonuçta sorularda hatalar olabilir.bir göz kontrol ediyor...artı ben profesyonel değilim.öğretmen lisesi mezunuyum.tüm sınavlara hazırlanışım stilim bu ...
    6.anlayışınız ,ilginiz ve dualarınız için teşekkür ederim.
    7.son olarak profildeki benim.orası Rusya ve kış. -45 derece:)



    3. deneme sınavı linki

    http://www.isgfrm.com/threads/gerçeğe-uygun-yükselme-deneme-sinavi-3.13028/



     
    Last edited by a moderator: 30 Ocak 2014
    Zeynep EFE70, incisu, Ömer avcı ve 10 kişi daha buna teşekkür etti.
  12. Mehmet Uzman

    Mehmet Uzman TÜİSAG Üyesi

    213)
    (ekim 2012 B SINIFI) Kanserojen ve mutajen maddelerle çalışmalarda risk değerlendirme en az kaç yılda bir yenilenmelidir?

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 5

    cevap d 5 yılda bir


    Bu sorunun dayanağı ne arkadaşlar bulamadım da??

     
  13. Ertan Taşhan

    Ertan Taşhan TÜİSAG Üyesi

    Merhaba Erdoğan Bey, 3.deneme sınavı içinde çok teşekkür ederiz. Emeğinize sağlık. Kendi adıma, yapmış olduğunuz çalışma ve bizlerle paylaşmanız çok güzel bir olay. Çıkar beklemeksizin, birilerine faydalı olmanız birçok kişinin butür eylemlerde çıkar bekleyerek yaptığı bu zamanda ince bir davranıştır. Sorulara gelinçe beğenmeyen veya eleştiri yapan arkadaşlara sormak lazım hangi eğitim kurumu sırf kendisinin hazırladığı bir soru bankası oluşturuyor ki sizin hazırladığınız birçok soru yönetmelikten okuyarak çıkarmaya çalıştığınız ve herkesin de paylaşımlarında kullandığı daha önceki sınalarda çıkmış sorulardır. Şuana kadar deneme sınavları hariç soru sayısı 1068 ve 23 şubat için güzel bir yardımcı kaynak. Tekrar emeğinize sağlık. Esen kalın sevgiyle kalın.

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  14. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    1069)Domino teorisine göre iş kazalarının içinde önlenmesi mümkün olmayan ve kaçınılmaz kazaların oranı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) % 88 B)%10 C)%3 D)%2


    CEVAD D


    Bu teoriye göre; kazaların oluşması
    ** % 88 oranında kişilerin güvensiz davranışlarından (tehlikeli hareketlerinden)
    **% 10 oranında güvensiz çalışmalarından (tehlikeli durumlardan)
    ** % 2 oranında talihin etkisinden (kaçınılmaz ve sebebi bilinmeyen nedenlerden)
    Kaynaklanmaktadır.

    1070)Domino teorisine göre kazaya neden olan olayların dizisindeki faktörlerden hangisi yanlış verilmiştir?

    A) Kalıtsal ve sosyal çevre
    B) Ölüm
    C) Kişinin hatası
    D) Güvensiz hareket ve koşullar


    CEVAP B

    DOMİNO TEORİSİ:

    1. Kalıtsal ve sosyal çevre
    2. Kişinin hatası
    3.Güvensiz hareket ve koşullar
    4.kaza
    5.yaralanma


    1071) Domino teorisine göre iş kazaların ana nedenleri aşağıdakilerden hangisidir?


    A)Tehlikeli hareket ve durumlar
    B)Kişisel özürler
    C)Fiziksel yetersizlikler
    D)Tabiat olayları


    CEVAP A


    1072) Bu teori,çalışmak için kullanılan modelleri elinde tutar ve bu ilişkilerin tanımlanmasın da kazalar veya hastalıklar (salgınlar) ile çevre faktörleri arasındaki nedensel ilişkinin araştırılmasında da kullanılır. Anahtar bileşenler yetenek ve durum özellikleridir.Tanımlanan teori hangisidir?

    A) Tek neden teorisi B) Domino teorisi

    C) Epidemioloji teorisi D) insan faktörleri teorisi


    CEVAP C. Epidemioloji teorisi


    1073) Bu teori; kişi, makine ve çevre bileşenlerini içeren bir sistem olarak meydana gelen kazanın içinde bulunduğu bir durumu gösterir. Bir kaza oluşumunun benzerliği, bu bileşenlerin nasıl birbirini etkilediğiyle tanımlanır. Birbirini etkileme örneklerindeki değişimler artabilir veya kaza olasılığıyla azalabilir. Tanımlanan teori hangisidir?


    A) Tek neden teorisi B) Domino teorisi

    C) Epidemioloji teorisi D) Sistem teorisi


    CEVAP D. Sistem teorisi


    1074) İnsan Faktörleri Teorisine göre insan hatasına yol açan unsurlardan hangisi yanlıştır?

    A) aşırı yükleme
    B) uygun olmayan tepki
    C) yerinde olmayan faaliyetler
    D) yönetimin beklentileri



    CEVAP D..



    1075)Hangisi kaza teorilerinden değildir?

    A) Epidemioloji Teorisi
    B)Psiko-sosyal teori
    C) Sistem Teorisi
    D) Kombinasyon Teorisidir



    CEVAP B


    1076)LD50 nin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Öldürücü konsantrasyon
    B) Öldürücü doz
    C )Yarılanma zamanı
    D)Zehirlenme süresi


    CEVAP B

    LC50 ise öldürücü konsantrasyon


    1077)(ARALIK 2013 A SINIFI) şağıdakilerden hangisi kazalardan kaynaklanan görünen maliyetlerden değildir?

    A)Tedavi hizmetleri
    B)Ödenen tazminatlar
    C)Açılan davalar nedeniyle ödenen avukatlık ücretleri ve mahkeme giderleri
    D)Kaza nedeniyle kesintiye uğrayan üretim ve yetişmiş eleman kaybının maliyeti

    CEVAP D

    1078)(ARALIK 2013B SINIFI) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre aşağıdakilerden hangisinin uygulamasında az tehlikeli sınıfta yer alan bir işyeri ile çok
    tehlikeli sınıfta yer alan bir işyeri arasında fark yoktur?



    A)Risk değerlendirmesinin yenilenmesi
    B)İş kazası ve meslek hastalıklarının bildirimi
    C)Acil durum planında görevlendirilecek kişi sayısı
    D)Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin yenilenmesi

    CEVAP B

    1079)(ARALIK 2013B SINIFI)

    I- Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması
    II- Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi
    III- İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, yukarıdakilerden hangisi/hangileri iş kazası veya meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar arasında yer almaktadır?



    A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) I, II ve III


    CEVAP D

    1080)
    (MAYIS 2013 B SINIFI)Sosyal Güvenlik Kurumu 2012 istatistik yıllığına göre 2012 yılında toplam kaç çalışan iş kazası sebebiyle hayatını kaybetmiştir?


    A) 744 B) 2.209 C) 5.781 D) 74.871

    2011 sorulmuştu ben 2012 ye uyarladım soruyu.

    CEVAP A
    (2011 de ise bu oran 1.700)
    2012 de meslek hastalığından toplam ölüm sayısı ise sadece 1.


    1081)(MAYIS 2013 B SINIFI)İş kazasında hangi durum hayati tehlikeyi gösterir?

    A)Kafa darbesi
    B)Böbrek hasarı
    C)Kalp zorlanması
    D)Ciddi kanama ve soluk kesilmesi

    CEVAP D


    1082)(ARALIK 2012 A SINIFI)Son on yıllık SGK istatistikleri incelendiğinde iş kazalarının gerek sayı gerekse ölüme yol açması açısından en çok görüldüğü sektörler aşağıdaki
    lerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?



    A) Kimya - Tarım - Gıda
    B) Maden - İnşaat - Metal
    C) Metal - Kimya - Maden
    D) Maden - Kimya - Denizcilik

    CEVAP B

    1083)(ARALIK 2012 B SINIFI)Bir işyerinde iş kazası görülme olasılığını belirten değer aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Mortalite hızı
    B)Prevelans hızı
    C)İş kazası ağırlık hızı
    D)İş kazası sıklık hızı


    CEVAP D.


    Önemli yorum:


    Kaza sıklık oranı =(Toplam kaza sayısı /Toplam insan saat çalışma sayısı )x 1.000.000
    Kaza ağırlık oranı =(Toplam kayıp gün sayısı/Toplam insan saat çalışma sayısı) x 1.000


    Formülde görüldüğü üzere

    Kaza sıkılık hızı ve kaza ağırlık oranında Toplam insan saat çalışma sayısı ortak.
    Diyelim ki bir iişetmede bir yıl öncesine göre kaza sıklık hızı aynı kalmış ve kaza ağırlık oranı artmışsa ne değişmiş denirse

    Kaza sıklık oranından Toplam insan saat çalışma sayısı değişmediğini anlarız.o zaman ne artmıştır?

    Cevap toplam kayıp gün sayısı.(işe gelmeme,devamsızlık vb)


    Bunun gibi yorumları formüle göre yapmanız gerekir


    BU KONUDA BİTMİŞTİR.LÜTFEN DİĞER ÇIKMIŞ SORULARADA BAKMAYI İHMAL ETMEYİNİZ.

    NOT:iş kazaları ile ilgili 6331,sgk kanunu,risk konuları gibi konularda çözülen sorulara yer vermemeye çalıştım..

     
    Zeynep EFE70, Ömer avcı, bhr ve 3 kişi daha buna teşekkür etti.
  15. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    Şu iki soruyuda ilave etmeleiyim.

    1084)(MAYIS 2012 A SINIFI)200 işçinin çalıştığı bir işletmede 1 yılda 70 iş kazası olmuştur. İşçiler yılda 300 gün, günde ortalama 7 saat çalıştıklarına göre işletme için “kaza sıklık oranı” kaçtır?


    A) 0,17 B) 1,67 C) 16,67 D) 166,67



    Kaza sıklık oranı =(Toplam kaza sayısı /Toplam insan saat çalışma sayısı )x 1.000.000


    KSO=(70/(200X300X7))1 000 000=166.67

    CEVAP D


    1085) (MAYIS 2012 A SINIFI) Bir firma 2011 yılı verilerini 2010 yılı ile kıyasladığında kaza sıklık oranının aynı kaldığını ama kaza ağırlık oranının arttığını görmüştür.Bu iki yılda işçilerin toplam çalışma saati sayısı aynı kaldığına göre aşağıdaki yorumlardanhangisi yapılabilir?


    A)Kaza sayısı aynı kalmış, ama ölüm ve yaralanmalardan doğan kayıp gün sayısı artmıştır.
    B)Kaza sayısı azalmış, ama ölüm ve yaralanmalardan doğan kayıp gün sayısı artmıştır.
    C)Kaza sayısı ile ölüm ve yaralanmalardan doğan kayıp gün sayısı artmıştır.
    D)Kaza sayısı azalmıştır


    CEVAP A

    açılamasını 1083 soruda verdim..


    öğleden sonra konuların eksik yanlarını tamamlamaya başlayarak planım dahilinde devam edeceğiz..

    anlayışınız ve bana karşı sabrınızdan dolayı teşekkür ederim


     
    Zeynep EFE70, Erdem Öçal, incisu ve 16 kişi daha buna teşekkür etti.
  16. Hakan ÖZTÜRK

    Hakan ÖZTÜRK TÜİSAG Üyesi

    Arkadaşlar inanın çok uğraştım en az 50 tane teşekkürü hakkettiğimi düşünüyorum:) Erdoğan bey bu karşılıksız çalışmanızdan dolayı size tekrar tekrar teşekkür ederim. Ekte 1037 adet soruyu açıklamalarıyla birlikte Power point sunumu hazırladım. Devamını bitirdiğimde yayınlayacağım. Bu sayede çalışmanız çok daha hızlı olacak.

     

    Ekli Dosyalar:

  17. AllisWell

    AllisWell TÜİSAG Üyesi

    mükemmel olmuş tebrikler

     
    meltemay, Ttuğba, Hakan ÖZTÜRK ve 1 kişi daha buna teşekkür etti.
  18. baracuda

    baracuda TÜİSAG Üyesi

    Ama bu durumda Aşıkkıda doğru kabul edeilebiliyor mantıken çünkü%2 de %1 in üstü olduğundan sınavda gelse iptale gider

     
  19. SARGIN

    SARGIN TÜİSAG Üyesi

    176) (MAYIS 2013 A sınıfı) Ağır ve tehlikeli işlerin yapılmadığı yerlerde, gürültü derecesi kaç desibelde, işverence işçilere başlık, kulaklık veya kulak tıkaçları gibi uygun koruyucu araç ve gereçler verilmesi gereklidir?
    A) 87 desibel B) 90 desibel C) 95 desibel D) 98 desibel

    Cevap C …….. 95db
    Gürültü yönetmeliğine göre 85 Db olması lazım.


     
  20. Hakan ÖZTÜRK

    Hakan ÖZTÜRK TÜİSAG Üyesi

    Bence bu soruya çok önem vermeyin. İs sağlığı ve güvenliği tüzüğünden sorulmuş. Tüzükten soru gelmez. Gelse bile iptal edilir.

     
    Zeynep EFE70 bu yazıya teşekkür etti.
Yüklüyor...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica