Soru Şubat 2014 ( Ya Da Mayıs ) Yükselme Sınavına Hazırlık

Konu, 'Soru Bankaları' kısmında Hakan ERDOĞAN tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Neslihan ADIGÜZEL

    Neslihan ADIGÜZEL TÜİSAG Üyesi



    AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERİN YAPILMADIĞI YERLER DİYOR DİKKAT EDİN
    BENDE İLK ETAPTA ÖYLE SANMIŞTIM



     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  2. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi



    iyide %1.5 oran varsa yada %1 ..o zaman patlatma yapıyorsun demektir.şık %2 yi sınır almış.

    ama normalde %1 üzerinde yapılmaz.



     
    Zeynep EFE70 bu yazıya teşekkür etti.
  3. Brc34

    Brc34 TÜİSAG Üyesi

    çok güzel olmuş

     
    Hakan ERDOĞAN ve Hakan ÖZTÜRK bu yazıya teşekkür etti.
  4. Hakan ÖZTÜRK

    Hakan ÖZTÜRK TÜİSAG Üyesi

    Bence bu soruya çok önem vermeyin. İs sağlığı ve güvenliği tüzüğünden sorulmuş. Tüzükten soru gelmez. Gelse bile iptal edilir.
    Aslında Bu soru 18 mayıs 2013 sınavında aşağıdaki gibi sorulmuş. Bu yüzden sınavda çıkmaz diye bir ifade kullandım.

    İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğüne göre,Ağır ve tehlikeli işlerin yapılmadığı yerlerde, gürültü derecesi kaç desibelde, işverence işçilere başlık, kulaklık veya kulak tıkaçları gibi uygun koruyucu araç ve gereçler verilmesi gereklidir?
    A) 87 desibel B) 90 desibel C) 95 desibel D) 98 desibel




    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
    Zeynep EFE70 ve Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  5. zehra ünen

    zehra ünen TÜİSAG Üyesi



     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  6. zehra ünen

    zehra ünen TÜİSAG Üyesi

    emeğinize, sabrınıza ve verdiğiniz güzel enerjiye teşekkürler. Şu anda 778. ci sorudayım.soruya pekiştirecek bir açıklama bulamadım. daha önceki yönetmeliğimi kapsıyordu acaba. sınava tüm soruları gözden geçirince gireceğim. umarım yapabilirim. teşekkürler




    TÜİSAG Youtube Kanalına abone olarak bizi desteklemeyi unutmayın !



     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  7. Ayşe Banu

    Ayşe Banu TÜİSAG Üyesi

    108. Sorunun şıklarında bir sorun var galiba. Tüm seçenekler de doğru değil mi?

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  8. zehra ünen

    zehra ünen TÜİSAG Üyesi

    108 için ben de öyle algıladım, hata yapılmış diye düşündüm

     
    Brc34 bu yazıya teşekkür etti.
  9. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    şimdi konu konu eksikleri tamamlayarak gideceğiz...birde tüzük iptal oldu diyen arkadaşlarım bu sene yapılan sınavlara bakarsanız tüzükteki bir çok husustan soru geldiğini görürsünüz.nihayetinde salt bilgi çok fazla değişmeyecektir.sürelerde ve datalarda değişme olabilir.tüzük yönetmeliklere ayrılmıştır..benim şahsi kanaatım bu.



    KİMYASAL RİSK FAKTÖRLERİ

    Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik daha evvel işlendi ve sorular çözüldü.şimdi eksik kalan kısımları çözeceğiz.aynı soruyu bir daha sorarsak eleştirmeyiniz..bundan sonra ünite ünite gidip eksikleri tamamlayacağız.%80 civarı tüm konular bitti.


    1086)Kurşunla yapılacak çalışmalar için hangisi yanlış verilmiştir?

    A) Kurşunla çalışmalar yapılan işyerlerinde, adam başına 15 metreküp hacim düşecek ve 4 metreden fazla tavan yükseklikleri bu hesaba katılmayacaktır
    B) İşyeri havasından, periyodik olarak numuneler alınarak kurşun miktarı tayin edilecek ve bu miktarın 0, 15 miligram/metreküpü geçmemesi sağlanacaktır
    C) Kurşunla çalışan işçiler, her altı ayda bir, sağlık muayenesine tabi tutulacaktır
    D) Kurşunla çalışacak işçiler, işe alınırken klinik ve laboratuvar usulleri ile genel muayeneleri yapılacak, kan, kan yapıcı sistem, karaciğer ve böbreğin durumu incelenerek, kurşuna hassas olanlar ve alkolikler, bu işlere alınmayacaktır

    CEVAP C

    **Kurşunla çalışan işçiler, her üç ayda bir, sağlık muayenesine tabi tutulacaktır


    1086)hangisi AB'nin tehlikeli kimyasal sınıflandırmasında yer almaz?


    A) Patlayıcı B) Yanıcı C) Kanserojen D) Aşındırıcı

    CEVAP B

    AB tehlikeli kimyasalları şu şekilde sınıflandırmaktadır;
    parlayıcı, patlayıcı, oksitleyici, reaktif, zehirli, aşındırıcı,tahriş edici, alerjik, kanserojen, mutajen, üreme için toksik ve çevreye zarar veren kimyasallar.


    1087)
    Kimyasalların sınıflandırılmasında kimyasalların özelliklerinin ve sebep olabilecekleri fiziksel ve sağlık zararlarının esas alınmasını, taşıma esnasında da Birleşmiş Milletlerin tehlikeli maddelerin taşınması ile ilgili tavsiye kararına uyulmasını öngören İLO sözleşmesinin sayısı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) 161 B) 170 C) 165 D) 155


    CEVAP B.170


    1089)
    Organik fosforlu ve karbamatlı ensektisitlere maruz kalanlarda, rutin olarak biyokimyasal testle kolinesteraz aktivitesinin tayini yapılacak, işçi işe girerken ve işin devamı süresince en az ............ ayda bir defa hassas tıbbi kontrole tabi tutulacaktır. Kolinesteraz seviyesi % ..............oranında düşünce işçi, organik fosfor bileşikleri ile temas ettirilmeyecek, işi değiştirilecektir.


    A)3 ay-%25 B)3 ay-%50 C)12 ay-%25 D)6 ay-%25

    CEVAP D. 6 ay-%25

    1090)hangisi ILO'nun kimyasal sınıflandırmasında yer almaz?


    A) Parlayıcı B) radyoaktif maddeler C) Aşındırıcı D) Tahriş edici


    CEVAP B

    **ILO, tehlikeli kimyasalları parlayıcı, patlayıcı, oksitleyici, reaktif, zehirli, aşındırıcı, tahriş edici, hassasiyet oluşturucu, kanserojen, mutajen ve üremeyi etkileyen kimyasallar olarak sınıflandırmaktadır.
    ** Çevreye zarar verenler,sıkıştırılmış gazlar, radyoaktif maddeler, enfeksiyona neden olanlar ve diğerleri bu sınıflandırma içinde yer almamaktadır.

    1091)
    Kadmiyum oksit tozu ve dumanının, çevre havasına yayılması önlenecektir. Kaplama tanklarının kenarlarına, sıvı seviyesine yakın, uygun aspirasyon sistemi kurulacak, çevre havasında kadmiyum miktarı hangi değeri geçmeyecektir?


    A) 0,1 mg/m3 B) 0,15 mg/m3
    C) 0.2 mg/m3 D) 0.5 mg/m3

    CEVAP A. kadmiyum miktarı, 0,1 mg/m3 geçmeyecektir

    1092) BM tarafından hazırlanan tehlikeli maddelerin taşınması ile ilgili tavsiye kararı kimyasalları kaç sınıfa ayırmaktadır?


    A) 6 B) 7 C) 8 D) 9


    CEVAP D

    BM kimyasalları 9 sınıfa ayırmaktadır.

    *Patlayıcı maddeler
    * Sıkıştırılmış, sıvılaştırılmış basınç altında yoğunlaştırılmış parlayıcı, parlayıcı olmayan ve zehirli gazlar
    *Kolaylıkla parlayabilen sıvılar
    * Kolaylıkla parlayabilen katılar
    *Oksidan maddeler, organik peroksitler
    * Zehirli ve enfeksiyona neden olabilecek maddeler
    * Radyoaktif maddeler
    * Aşındırıcı maddeler
    * Diğer zararlı maddeler


    1093)Aşağıdaki kimyasallardan hangisi deride renk değişimine neden olmaz?


    A) Gümüş B) Civa C) Asitler D) arsenik

    CEVAP C
    Gümüş, cıva, arsenik gibi ağır metallerden kaynaklanan kronik zehirlenme, deride renk değişimi oluşturabilir.

    1094)Pestisit ve asit temizleme havuzlarında bulunan ve normal şartlarda sıvı olan metal aşağıdakilerden hangisidir?


    A) benzen B) Civa C) Amonyak D) Arsenik


    Cevap B. CIVA

    1095)Kimyasalların vücuda giriş yollarından hangisi yanlış verilmiştir?


    A)dolaşım B) Sindirim C) Absorbsiyon D) Solunum



    CEVAP A.

    Kimyasalların sağlık zararları vücuda bilinen üç yoldan girmekle meydana gelir

    • Solunum
    • Absorbsiyon (deri veya gözlerden absorbe edilerek)
    • Sindirim (yiyerek, içerek)

     
    Zeynep EFE70, ilkernacar, Erdem Öçal ve 2 kişi daha buna teşekkür etti.
  10. zehra ünen

    zehra ünen TÜİSAG Üyesi

    daha önceki sınavlara nasıl ulaşabilirim?

     
  11. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

  12. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

  13. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    1096)Aşağıdakilerden hangisi kimyasal boğucu gaz değildir?


    A) Karbon monoksit B) Hidrojen sülfür
    C) Metan D) Hidrojen siyanür


    CEVAP C

    Kimyasal boğucu gazlar:Karbon monoksit, hidrojen sülfür, hidrojen siyanür bu tip gazlardır
    Basit boğucu gazlar:Karbondioksit, metan, etan, propan,hidrojen

    1097) Aşağıdakilerden hangisi kandaki hemoglobin ile birleşerek karboksihemoglobin oluşturur?


    A) Hidrojen sülfür B) Karbon monoksit
    C) Karbondioksit D) Karbon sülfür

    CEVAP B.

    1098)Karbon monoksit ve karbondioksit gazlarının özellikleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


    A)Karbon monoksit kandaki hemoglobin hücresinin oksijen taşıma kabiliyetini azaltır.
    B)Yanma reaksiyonlarında yeterli oksijen varsa karbon monoksit yerine karbondioksit oluşur.
    C)Karbondioksit havadan ağırbirgazdır.
    D)Karbondioksit yanıcı birgazdır.

    Karbonun yetersiz oksijenle birlikte yanmasıyla açığa çıkan gaz karbon monoksittir.Yanma reaksiyonlarında yeterli oksijen varsa karbon monoksit yerine karbondioksit oluşur.


    Karbon monoksit

    ** çok zehirli bir gazdır. Yetişkin bir insan, yarım saat boyunca, % 1 oranında karbon monoksit içeren bir odada kapalı kalırsa kısa sürede yaşamını yitirir.
    ** kandaki hemoglobin hücresinin oksijen taşıma kabiliyetini azaltır.
    ** Karbon monoksitin % 13 - 75 arasında havayla karışımları patlayıcıdır


    Karbondioksit

    **Havadan ağır olduğu için, bulunduğu kapalı ortamın tabanında toplanır.
    **Karbondioksit miktarının artması oksijeni azaltacağından solunum sayısı ve sıklığı artar. % 1 - 3 yoğunluğunda orta sürede tehlikesizdir. % 3 - 6 yoğunluğunda baş ağrıları başlar. % 6 -10 yoğunlukta baş dönmesi, görme bozuklukları ve şuursuzluk başlar. % 10'dan fazla yoğunlukta narkotik etki görülür.


    1099) Karbondioksit, karbon monoksit ve metan gazlarının özellikleri için aşağıda yazılış sırasına göre verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

    A) Patlayıcı - Patlayıcı - Patlayıcı
    B) Patlayıcı -Yanıcı - Patlayıcı
    C) Yanmaz - Patlayıcı - Patlayıcı
    D) Yanmaz - Yanmaz – Patlayıcı

    CEVAP C.

    1100)Aşağıdakilerden hangisi tahriş edici gazlardandır?

    A) hidrojen sülfür B) Amonyak
    C) Karbondioksit D) Karbon monoksit

    CEVAP B

    Tahriş edici gazlar:Amonyak, kükürtdioksit, fosgen, klor, azot oksitleri ve asit buharları

    1101)Endüstride bazı sentez İşlerinde, gübre ve bazı boyaların imalatında ve soğutucu olarak kullanılantahriş edici gaz aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Amonyak B) azot oksit C) hidrojen sülfür D) Formaldehit

    CEVAP A.

    Amonyak, dağlayıcı ve yakıcı bir gaz olup müsaade edilen azami konsantrasyon değeri 25 ppm 'dir.

    1102)Aşağıdaki tozlardan insan sağlığı acısından en zararlı olanı hangisidir?


    A) Silis tozu B) Demir oksit tozu C)Kömürtozu D)Pamuk tozu

    Daha önce verdim ama tekrar olsun
    Akciğerlerde tozun birikimi sonucu doku hasarı ile seyreden hastal ığa genel ol arak pnörnokonyoz denir.
    Pnömokonyoz yapan tozları n etki düzeyleri şu şekildedir:

    • Ağır hastalık yapanlar: silis tozu, asbest tozu
    • Orta derece ağır hastalık yapanlar:kömürtozu,silikattozu
    • Minimal dokusal değişik yapanlar:Demiroksit, baryum bileşikleri


    Pnömokonyoz yapmayan tozların etki düzeyleri şu şekildedir:

    • Ağır hastalık yapanlar: inorganik kurşun bileşikleri, berilyum
    • Ortaderece ağır hastalıkyapanlar: pamuktozu,kuruottozu
    • Minimal değişik yapanlar: çimento tozu, mermer tozu, tütün tozu, odun tozu

    1103)Aşağıdakilerden hangisi parlayıcı bir katı maddedir?


    A) karpit B) benzen C) Asetilen D) Flor

    Parlayıcı maddeler:
    CEVAP A


    Katılar: Fosfor pentaklorür, zirkon, magnezyum, betanaftilansin, karpit
    • Sıvılar:Aseton, benzen, hegzan, toluen, ksilen, karbon sülfür, etil alkol, benzin
    • Gazlar: Asetilen, metan, etan, propan, flor, hidrojen


    1104)Sodyum ve kalsiyum karpitin suyla temasından aşağıdaki gazlardan hangisi çıkar?

    A) Karbondioksit/hidrojen
    B) oksijen/Hidrojen
    C) Asetilen/oksijen
    D) Hidrojen/Asetilen


    CEVAP D

    Sodyum metalinin su ile hızlı reaksiyonunun sonucunda renksiz sodyum hidroksit çözeltisi ve hidrojen gazı oluşur.Kalsiyum karpit suyla temas ederse, çok parlayıcı olan asetilen gazı açığa çıkar

    1105)a.Çok hızlı bir gaz genişlemesiyle ve genellikle ısı açığa çıkmasıyla meydana gelen kimyasal reaksiyon veya değişim
    b. Yanıcı maddenin oksijenle birleşmesi sonucunda dışarıya ısı vermesi
    c. Kolay alev alabilen maddelerin hava ile belli orandaki homojen karışımlarının çok kolay alev alarakhızla yanması
    verilen tanımlar sırasıyla aşağıdakilerden hangisine aittir?


    A) Patlama-Yanma- Parlama
    B) genleşme - Yanma- Parlama
    C) Yanma - Parlama - Patlama
    D) Parlama - genleşme – Patlama

    CEVAP A

    1106)Alevin sürekliliğini kendi kendine sağladığı sıcaklığa ne denir?


    B) Parlama noktasıA) Patlama C) Yanma noktası D) tutuşma sıcaklığı


    CEVAP C.yanma noktası

    1107)Kimyasal madde tehlike derecelendirmesinde kullanılan indekslerden AB' nin 94/9/EC Direktifi (ATEX 100A) hangi tehlike derecelendirme sınıflamasında kullanılır?


    A)Patlayıcı ortamların
    B)Tehlikeli kimyasal maddelerin
    C)Yanınıcı maddelerin
    D)Kimyasal maddelerin

    CEVAP A

    1108)NFPA Tehlike İşaretleme Sisteminde kullanılan mavi, kırmızı, sarı ve beyaz renkler sırasıyla aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

    A)Sağlık- Yanıcılık- Reaktiflik-Özel notlar
    B)Yanıcılık-Özel notlar-Sağlık-Reaktiflik
    C)Reaktiflik-Özel notlar- Yanıcılık- Sağlık
    D)Özel notlar- Yanıcılık- Reaktifiik- Sağlık
    CEVAP A

    NFPA Tehlike Derecelendirme Endeksinde özel notlar şu kodlar ile ifade edilir:

    • OX-Oksitleyicimadde
    • W-Su ile reaksiyona giren madde
    • P-Polimerizasyon
    • ACI D-Asit
    • ALK-Alkali
    • COR-Korozif


    NFPA Tehlike Derecelendirme Endeksinde sağlık şu kodlar ile ifade edilir:

    • 4-Öldürücü
    • 3-Çok tehlikeli
    • 2-Tehlikeli
    • 1-Az tehlikeli
    • O-Tehlikesiz


    NFPA Tehlike Derecelendirme Endeksinde yanıcıhk şu kodlar ile ifade edilir:

    • 4 * Parlama noktası 22,8 °C'nin altında
    • 3 *Parlama noktası 37,8 "C'nin altında
    • 2* Parlama noktası 93,3 °C'nin altında
    • 1 *Parlama noktası 19,3 °C'nin altında
    • O*Yanmaz


    NFPA Tehlike Derecelendirme Endeksinde reaktiflik şu kodlar ile ifade edilir;

    • 4-Patlayabilir
    • 3-Şok ve ısıda patlayabilir
    • 2-Şiddetli kimyasal reaksiyon
    • 1 –Isındığında stabil değil
    • 0-Stabil



    Detalylı bilgi: bakanlığın sayfasında mevcut

    http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/S...y/itkb/dosyalar/yayinlar/yayinlar2013/edud_16







     
    Zeynep EFE70, Erdem Öçal, incisu ve 5 kişi daha buna teşekkür etti.
  14. zehra ünen

    zehra ünen TÜİSAG Üyesi

  15. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    1109)Tehlikeli maddelerin eti ketle rindeki "R" sembolü neyin kısaltmasıdır?

    A) Güvenlik ibareleri B) Kullanım şartlan
    C) Risk ibareleri D) Radyoaktivite

    CEVAP C

    RİSK:R
    SAFETY:S (Güvenlik ibareleri)


    1110) Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarların Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmeliğe dayanarak yapılan etiketlemede tehlike sembolleri hangi renkte olmalıdırlar?


    A)Yeşil üzerine beyaz sembol
    B)Sarı zemin üzerine siyah sembol
    C)Turuncu zemin üzerine siyah sembol
    D)Kırmızı üzerine beyaz sembol


    CEVAP C

    * Etikette bulunması gereken sembol, etiketin en az onda birini kaplamalıdır
    *Etiketler bu yönetmeliğe göre Türkçe olacaktır



    1111) Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarların Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmeliğe göre kanserojen, mutajen ve üreme sistemine toksik maddeler kaç kategoriye ayrılmaktadır?


    A) 3 B) 4 C) 7 D) 8


    CEVAP A

    Yönetmeliğe göre; kanserojen, mutajen ve üreme için toksik maddelerin üçer kategoriye ayrılmaktadır.


    1112) Tehlikeli maddelerin ve müstahzarların, özelliklerine ilişkin ayrıntılı bilgileri, bulunduğu işyerlerinde madde ve müstahzarın tehlikeli özelliklerine göre alınacak güvenlik Önlemlerini insan sağlığı ve çevrenin, tehlikeli maddelerin ve müstahzarların olumsuz etkilerinden korunmasına yönelik gerekli bilgileri içeren belgeye ne denir?


    A)Tehlike Bilgi Formu
    B)Müstahzar Sertifikası
    C)Malzeme Sağlık Bilgi Formu
    D)Malzeme Güvenlik Bilgi Formu


    CEVAP D


    **Malzeme güvenlikbilgi formlarını hazırlamaya yetkililer:
    Akredite olmuş kuruluş taraf ından belgelendirilmiş kişiler
    ** Malzeme güvenlik bilgi formlarında bilgiler 16 standart başlık altında verilir



    1113) "CAS" kısaltması aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

    A)Kimyasal maddelerin servis kayıt numarası
    B)Tehlikeli kimyasal maddelerin servis kayıt numarası
    C)Mutajen maddelerin servis kayıt numarası
    D)Kanserojen maddelerin servis kayıt numarası


    CEVAP A

    EINECS: Kimyasal maddelerin Avrupa envanterini
    CAS: kimyasal maddelerin servis kayıt numarasını
    TWA: 8 saatlik referans zaman dilimine göre ölçülen veya hesaplanan zaman ağırlıklı ortalamayı
    STEL: Başka bir süre belirtilmedikçe, 15 dakikalık sürede maruz kalınan, aşılmaması gereken limildeğeri
    TLV = ESD (Eşik Sınır Değer)Günde 8 saat ve haftada 40 saat çalışma ile çalışanlara zararlı etki göstermeden çalışılabilecek ortalama kimyasal madde konsantrasyonudur
    MAC: Müsaade edilen azami konsantrasyon


    1114)Kimyasal maddelerle olan meslek hastalıkları hangi gruptadır?


    A)A B)B C)C D)D


    CEVAP A

    Meslek Hastalıkları Listesi:

    ** A Grubu: Kimyasal maddelerle olan meslek hastalıkları,
    ** B Grubu: Meslekî cilt hastalıkları,
    ** C Grubu: Pnömokonyozlar ve diğer meslekî solunum sistemi hastalıkları,
    ** D Grubu: Meslek bulaşıcı hastalıklar,
    ** E Grubu: Fizik etkenlerle olan meslek hastalıkları,

    1115)Akut arsenik zehirlenmesinde yükümlülük süresi ne kadardır?

    A)1 ay B)6 ay C)1 yıl D)2 yıl

    CEVAP A


    Yükümlülük süreleri:
    *akut arsenik.....1 ay
    * Kronik kurşun zehirlenmesi.............3 yıl

    1116) İşyeri havasındaki civa miktarı kaç mg/m3 olmalıdır?


    A)0,075 B)0,15 C) 0,5 D) 0,75


    CEVAP A
    civa seviyesi 0,075mg/m3
    kurşun seviyesi 0.15 mg/m3
    arsenik seviyesi 0.5 mg/m3
    berilyum seviyesi 2 mg/m3

    1117)Patlayıcı ortam oluşabilecek yerler için aşağıda belirtien uyarı işaretinin belirleyici özellikleri hangisidir?

    A)Üçgen şeklinde siyah kenarlar ve sarı zemin üzerine siyah yazı
    B)Üçgen şeklinde sarı kenarlar ve siyah zemin üzerine sarı yazı
    C)Daire şeklinde siyah kenarlar ve sarı zemin üzerine siyah yazı
    D)Kare şeklinde sarı kenarlar ve siyah zemin üzerine sarı yazı

    CEVAP A
    Patlayıcı ortam oluşabilecek yerler için
    **Üçgen şeklinde,
    **Siyah kenarlar ve sarı zemin üzerine siyah yazı,
    **Sarı zemin işaret alanının en az %50' si kadar olacaktır.

    1118)Parlayıcı sıvıların depolandığı tankların etrafında tank kapasitesinin .......... hacminde taşma havuzu bulunmalıdır.

    A) 1/5 katı B) 1/4 katı C) 1/2 katı D) 1 katı

    CEVAP C
    sıvıların toplanması için, tesis hacminin en az 1/2 oranında, sızdırmaz duvarla, geniş toprak set veya sütre ile çevrilmesi gereklidir

    KİMYASALLARDA TAMAMEN BİTMİŞTİR.DAHA EVVEL YÖNETMELİĞİ İŞLEMİŞTİK.ŞİMDİ EKSİK KALAN YERLERİ..

    İYİ GECELER


     
  16. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    KORUNMA POLiTiKALARI ilaveler


    1120) ILO verilerine göre gelişmekte olan ülkelerin iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu meydana gelen ekonomik kayıplarının gayrisafi yurtiçi hâsılalarının yaklaşıkyüzde kaçı olduğu tahmin edilmektedir?

    A)4 B)3 C)2 D)1

    CEVAP A .%4

    1121) Hangisi Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Politika Belgesi'ne göre Türkiye'nin 2009 – 2013 döneminde ulaşmayı planlandığı hedeflerden biri değildir?

    A)Yüz bin işçide iş kazası oranının % 20 azaltılması
    B)İSGKanunu'nun yürürlüğe girmesi ve ilgili mevzuat çalışmalarının tamamlanması
    C)Sunulan İSG laboratuar hizmetlerinin ulaştığı çalışan sayısının % 100 arttırılması
    D)Ulusal Konsey üyesi kurum ve kuruluşların yürüttükleri İSG proje, eğitim ve tanıtım faaliyetlerinin %20 artırılması


    CEVAP C


    Türkiye'nin iş sağlığı ve güvenliği konusunda 2009 - 2013(beş yıllık) döneminde ulaşılması planlanan hedefler

    **İSG Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ve ilgili mevzuat çalışmalarının tamamlanması
    ** Yüz bin işçide iş kazası oranının % 20 azaltılması
    **Beklenen ancak tespit edilememiş meslek hastalığı vaka sayısı tespitinin % 500 artırılması
    **Sunulan İSG laboratuar hizmetlerinin ulaştığı çalışan sayısının % 20 artırılması
    **Ulusal Konsey üyesi kurum ve kuruluşların yürüttükleri İSG proje, eğitim ve tanıtım faaliyetlerinin % 20 artırılması
    **Çalışmaların yıllık değerlendirilmesi


    1122) Aşağıdakilerden hangisi kaynağında korunma yöntemleri arasında yer almaz?

    A)Bertaraf etme
    B)İzole etme
    C) İkame etme
    D) Makine koruyucuları kullanma

    CEVAP B

    Tehlike kaynağına yönelik koruma uygulamaları: işyerindeki emniyetsiz durumların ve tehlike kaynaklarının ortadan kaldırması

    Ortama yönelik koruma uygulamaları: Ortadan kaldırılamayan tehlike kaynaklarının, çalışma ortamından ayrılması, izole edilmesi ve emniyetsiz davranışların Önlenmesi

    Kişiye yönelik koruma uygulamaları: işe uygun kişi seçimi, eğitim, denetim ve gerekli yerlerde uygun kişisel koruyucu donanımların kullanılma

    Kaynağında korunma İçin üretim yöntemlerinde değişikliğe gidilerek tehlike bertaraf edilebilir, bu mümkün değilse,daha az zararlısı ile ikameedilebilir ya da makine koruyucuları kullanılabilir.


    1123) hangisi “ikame” kavramını ifade etmektedir?


    A)Tehlikeli olanın tehlikesiz olanla değiştirilmesi
    B)Tehlikeli maddenin bulunduğu bölümün tecrit edilmesi
    C)Makinenin tehlikeli kısımlarının koruyucu içerisine alınması
    D)Tehlikeli maddenin bulunduğu bölümde en az işçi ile çalışma


    CEVAP A.


    1124) hangisi tehlikeli kimyasal maddelerle yapılan çalışmalarda son çare olarak başvurulacak korunma yöntemidir?


    A)Kişisel koruyucu donanım kullanımı
    B)Tehlikeli işlemlerin ortadan kaldırılması
    C)Tehlikeli maddeler yerine daha az tehlikeli olanların kullanılması
    D)Toplu koruma Önlemlerinin alınması

    CEVAP A


    1125) Hangisi toplu koruma uygulamalarından değildir?


    A) Yalıtım B) Periyodik sağlık muayeneleri
    C) İklimlendirme D) Makine koruyucuları

    CEVAP B

    Toplu koruma uygulamaları

    *Tehlikesiz olanla değiştirme
    * Yalıtım
    * Koruyucu/koruma içine alma
    * Yerel/genel havalandırma
    *Yerel/genel aydınlatma
    *Makine koruyucuları
    * İklimlendirme
    *İşaretleme/sınırlama
    *Uyarı levhaları


    Kişiye yönelik koruma uygulamaları
    * işe uygun personel seçimi, eğitimi ve denetimi
    * İşe giriş sağlı k muayenesi
    * Periyodik sağlık muayeneleri
    *Geri dönüş sağlık muayeneleri
    * Rehabilitasyon çalışmaları
    * Kişisel koruyucu donanımlar


    1126)Hangisi tehlikeli duruma örnek olarak verilebilir?


    A) Uygun olmayan emniyet donanımı
    B) Emniyetsiz vaziyet alma
    C) Kişisel koruyucu kullanmamak
    D) Yetersiz kişisel koruyucu

    CEVAP D


    Tehlikeli Durumlar

    * Uygun olmayan koruyucular
    * Koruyucusuz çalışma
    * Kusurlu alet teçhizat kullanma
    * Emniyetsiz yapılmış alet ve makine
    *Yetersiz, bakımsız bina, makine, alet
    * Yetersiz yada fazla aydınlatma
    * Yetersiz kişisel koruyucu
    * Yetersiz havalandırma
    * Emniyetsiz yöntem ve şartlar


    Tehlikeli Davranışlar
    *Emniyetsiz çalışma
    * Gereksiz hızlı çalışma
    * Uygun olmayan emniyet donanımı
    * Emniyetsiz yükleme, taşıma, istif
    * Emniyetsiz vaziyet alma
    * Tehlikeli yerlerde çalışma
    * Şaşırma, kızgınlık, üzgünlük, ürkme, şakalaşma
    *Kişisel koruyucu kullanmamak


    1127) Kaynakta gürültü kontrolü ile ilgili hangisi yanlıştır?

    A) Kişisel koruyucu kullanmak
    B) Plânlama ve bakımla gürültü kontrolü
    C) Titreşim yalıtımı
    D) Kaynağın yerinin değiştirilmesi

    CEVAP A


    Kaynakta gürültü kontrolü
    1. Plânlama ve bakımla gürültü kontrolü
    2. İşletme şartlarının değiştirilmesi
    3. Daha sessiz olan işlemlerin seçilmesi
    4. Kaynağın yerinin değiştirilmesi
    5. Susturucu kullanılması
    6. Titreşim yalıtımı
    7. Titreşimin sönümlenmesi
    8. Gürültü kaynağının örtülmesi


    GÜNAYDIN.DEVAM EDECEK

     
    Zeynep EFE70, ilkernacar, Erdem Öçal ve 9 kişi daha buna teşekkür etti.
  17. h.hasan

    h.hasan TÜİSAG Üyesi

    hocam 3 denemeden..63 doğru 17 yanlış..79 puan...

     
    Hakan ERDOĞAN bu yazıya teşekkür etti.
  18. Hakan ÖZTÜRK

    Hakan ÖZTÜRK TÜİSAG Üyesi

    Günaydın arkadaşlar birazdan 1127 sorunun power point sunumunu yayınlayacağım:)

     
    Zeynep EFE70, ilkernacar, deniz bayram ve 7 kişi daha buna teşekkür etti.
  19. Hakan ERDOĞAN

    Hakan ERDOĞAN TÜİSAG Üyesi

    arkadaşlar sona yaklaştık..hiç değinmediğimiz 1-2 konu kaldı..kaynak,psikososyal risk etmenleri gibi.ondan sonra bitiyor..%85 oranında bitti diyebilirim.bugün bu iki yeni konu biticek...cumarteside geri kalan...inşallah aksilik olmazsa pazar günü bitmiş olacak.önümüzde 20 gün olacak ezber yapmaya öğrenmeye..bence bu süre fazlasıyla yeter..

    adaşıma powerpoint için binlerce kez teşekkürler.


    birde anlayamadığı insanalar teşekkür butonuna neden basmaz?adaşım ,murat ve sonuçta ben o kadar emek veriyoruz..

    deneme sınavın yakaşık 3000 kişi indiriyor cevap yazan toplasan 20 kişi.teşekkür eden de 15 kişi.onuda geçtim negatif oy veren tipler de var.

    ha umrumda mı değil? ama bu ülkenin sorunu bu.

    ben yurtdışında bir bayana günaydın,bugün çok güzelsin,gülmek sana yakışıyor,saçların güzel omuş,bu kıyafet yakışmış vb dediğimde teşekkür eder.ama bizde birine bu şekilde söylesen hemen yanlış anlar..hoşgörülüyüz diyoruz ya yalan.ucu kendimize dokunmadıkça hiç kimse umrumuzda değil..
    neslinin son örneği benim umrumda.o yüzden bana gelen bir çok yerici,kırıcı maillere rağmen bu çalımayı bitireceğim.ve inşallah hep beraber başarılı olacağız.


     
    Zeynep EFE70, ilkernacar, Mustafajeo ve 31 kişi daha buna teşekkür etti.
  20. Hakan ÖZTÜRK

    Hakan ÖZTÜRK TÜİSAG Üyesi

    1127 soruluk power point sunumu ektedir. Şimdi yapmanız gereken sunumu açıp okumak:) Birde küçücük bir teşekkür:)

    Herkese başarılar....

     

    Ekli Dosyalar:

Yüklüyor...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş



Üyelerimiz bu sayfayı aşağıdaki aramalarla bulmuştur :

  1. NFPA tehlike derecelendirme endeksinde kodlar

Yandex.Metrica